Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Strony: 1 2
Witajcie ![]()
co myślicie w temacie, że Jurek Owsiak powinien otrzymać pokojową nagrodę Nobla za wkład jaki wniósł w życie Polaków i chyba już całego świata ?
Dla mnie to niesamowity gość, którego darzę wielkim szacunkiem i chylę czoła przed Nim i jego dokonaniami ![]()
To co zrobił przez ostatnie 18 lat, jest niesamowite
Skupic i zorganizować wokół siebie tak duże grupy ludzi to ogromne osiągnięcie;)
Oczywiście jasne jest, że nie zrobił tego sam, bo stoją za tym tysiące ludzi ![]()
W tym także każdy z Nas, który dał na ten cel choćby 1 grosz... ![]()
A tak naprawdę chyba wyzwolił w Nas ukryte dobro, czyz nie? To dobro, które na codzień gdzies się tam się ukrywa pod płaszczykiem bycia twardym, samodzielnym, malo czulym na problemy innych
Bo to takie nienowoczesne ![]()
Ale chyba kazdy z Nas chce byc kochany, dobry, czuły, tolerancyjny i otwarty na innych
Zgadza się? ![]()
To na razie tyle, jak cos jeszcze przyjdzie na myśl, to uzupelnie wypowiedź...
ZASADY WYPOWIEDZI W TYM WĄTKU:
Jeśli jesteś na tak, to możesz swoje zdanie uzasadnić...
Witaj po jasnej stronie mocy...![]()
Ale jesli masz jakieś żale do wylania w jego temacie, to musisz je uzasadnic i to bardzo dobrze uzasadnić ![]()
No bo jesli masz odwagę byc na nie, to ok. SUPER.
tylko miej tez odwage to zdanie uzasadnic i jego bronić;)
Bo samo nie, bo nie i już ---- nie wystarczy
Wtedy najlepiej zamilcz...![]()
życze owocnej dyskusji...
Wkładam kij w mrowisko i Leeeeeeeeeeeeecimy... ![]()
![]()
![]()
Nie mam złudzeń aby człowiek jakim jest Jerzy Owsiak założyciel Fundacji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy będący realizatorem corocznego finału pretendował do nagrody Nobla. Jest jednym z najbardziej zasłużonych i bez cienia wątpliwości życzę mu tego zaszczytu.
Ostatnio edytowany przez sentymentalna Jani (2010-01-11 14:04:51)
Zdecydowanie jestem za. Byłam leczona sprzętem z serduszkiem i jestem jemu i osobom które wrzucaja datki bardzo wdzięczna. Skoro prezydent Obama dostał za dobre chęci Nobla to za takie piekne dzieło jakim jest Orkiestra dla Jurka też powinien być.
Zgadzam się z Wami w 100%. Owsiak zrobił bardzo dużo dobrego dla dzieci i nie tylko.
Taka nagroda mu się należy jak najbardziej. Niewielu jest jeszcze takich ludzi na świecie. Powinno być to zauważone i nagrodzone, a Nagroda Nobla to chyba najlepsza możliwa nagroda.
Ja również jestem za tym, aby nagrodzić Jurka za to jak stara się pomóc. Zwykły człowiek a takie niezwykłe rzeczy osiąga. Bo jak inaczej nazwać fakt, iż dzięki Jego działalności co rok zostaje zebrane mnóstwo pieniędzy na pomoc? Powinien zostać doceniony! Zdecydowanie.
To dobrze że zdarzają się ludzie którym chce się chcieć bo bez nich nic nie wynikałoby z naszych dobrych chęci.
Jestem jak najbardziej za tym aby Jurek Owsiak otrzymał pokojową nagrodę Nobla...
To co robi dla dzieci jest po prostu niesamowite, nie do opisania...
Ludzie powinni brać z niego przykład, jego charyzma, wytrwałość, pomysłowość jest powalająca...
Niesamowitym jest jak bardzo się stara i jak co rok, zachęca coraz to więcej ludzi do działania, prawdziwy fenomen ![]()
Ja też dołączam się do powyższych wypowiedzi i chcę powiedzieć, że zgadzam się z poprzednikami iż Jurek Owsiak powinien otrzymać Nagrodę Nobla bo z pewnością na nią zasługuje bardziej od Obamy. Tyle ode mnie .
I ja jestem za. Moje zainteresowanie pediatrią sprawia, ze codziennie widzę jak wiele sprzęt zakupiony przez Fundację znaczy dla tych najmniejszych. Niewyobrażalnie wiele rzeczy byłoby niemożliwych do zrobienia bez tych pieniędzy i lat jakie Jerzy Owsiak poświęcił polskim dzieciom. Chylę czoła.
A ja jestem przeciwna. Nie kwestionuję osiągnięć Owsiaka na polu charytatywności. Absolutnie. Jestem za tym, by dostał wiele nagród, ale... W dziedzinie charytatywności.
Pokojowa Nagroda Nobla wg założeń miała trafiać "za "najlepszą pracę na rzecz braterstwa między narodami, likwidacji lub redukcji stałych armii oraz za udział i promocję stowarzyszeń pokojowych". Jakie zasługi na tym polu ma Jurek Owsiak? Nie będę przy tej okazji pastwić się nad Obamą, który również na nagrodę nie zasłużył, ale już tym bardziej nie rozumiem, jaką logiką mógłby się posługiwać komitet noblowski przyznając tą nagrodę właśnie Owsiakowi. Nie przesadzajmy z tym uwielbieniem - nagrody międzynarodowe są za zasługi na rzecz narodów, a nie jednego kraju, nawet, jeżeli wykona się dla tego kraju ogromnie wiele.
Dlatego jestem zdania, że opinię na TAK za tą nagrodą dla niego też warto byłoby uzasadnić i nie pod kątem dobroci serca, bo takich ludzi nie brakuje (zaraz na pewno każdy miałby garść nazwisk założycieli fundacji itd.), ale w kontekście tej konkretnej nagrody.
Ja tam nie wiem na jaką nagrodę zasługuje, ale w ciemno mówię, że dla mnie zasługuje ![]()
I najbardziej mnie denerwuje to co piszą na innych stronach o nim... że złodziej, że on ma kupe kasy dzieki temu...
A niech se ma! Dla mnie to nawet jesli jego część z wośp wynosiłaby 50 % to i tak byłabym za nim, bo te drugie 50% to i tak by było dużo kasy dla potrzebujących.
A ludzie siedzą w domu, nic nie robią i najłatwiej jest im krytykować, że ktoś coś robi i ma pieniądze.
Skoro pracuje jeden dzień w roku i ma z tego dużo kasy musi być niezły. Za to nagroda się należy. Nie lubię Jurka i jego udawanego jąkania się i wydzierania nachalnie ludziom pieniędzy. Jednym słowem tego wielkiego zbieractwa, z którego owszem idzie pomoc, ale i dla niego również. Wcale nie jest charytatywny. Robi biznes.
chill-out napisał:
Skoro pracuje jeden dzień w roku i ma z tego dużo kasy musi być niezły. Za to nagroda się należy. Nie lubię Jurka i jego udawanego jąkania się i wydzierania nachalnie ludziom pieniędzy. Jednym słowem tego wielkiego zbieractwa, z którego owszem idzie pomoc, ale i dla niego również. Wcale nie jest charytatywny. Robi biznes.
No i udało ci się bardzo skutecznie zdenerwować mnie. Powiedz mi jaki on robi biznes?? Jeśli rzucasz podejrzenia to daj przykład. Wkurzyłam się na maxa. Przez kilka ładnych lat pracowałam jako wolontariuszka WOŚP i wiem jak to wygląda od kuchni. Wszyscy ludzie robią to dobrowolnie i nie biorą za to pieniędzy. pewnie lepiej sobie siedzieć w ciepełku na czterech literach i krytykować zamiast zrobić coś dla innych.Znam kilka osób o twoim podejściu, które dopiero wtedy zmieniły zdanie gdy ich dzieciaki potrzebowały tego sprzętu. Nie masz dzieci i nie wiesz co czuje rodzic, gdy jego dziecko zachoruje i potrzebuje szybkiej diagnostyki. Tylko dzięki Jurkowi i jego fundacji nasze szpitale mają odpowiedni sprzęt.
Podaj przykład nachalnego wydzierania pieniędzy? Jurek nigdy nie zatrzymał żadnej nagrody od sponsora, każdą rzecz przekazuje na fundacje, na co dzień pracuje zawodowo na życie, a w fundacji udziela się charytatywnie.
Poza tym jeśli jesteś ciekawy to fundacja ma rzetelne rozliczenie całej akcji zawsze w internecie. Można przeczytać na co idą pieniądze.
Więc bardzo proszę o uzasadnione przykłady, a dopiero wtedy możemy dyskutować!!
Dzisiaj w "Dzień Dobry TVN" gościem był Jurek Owsiak i okazuje się, ze WOŚP pracuje cały rok. A ta impreza coroczna, jak sama nazwa wskazuje to FINAŁ WOŚP, więc to nie jest tak, ze on pracuje tylko 1 dzień w roku. Robie wiele dla dzieci i nawet w szpitalu, gdzie urodziły się dzieci od siostry i brata jest aparat do badania słuchu dla noworodków,który dostarczyła właśnie WOŚP i wszyscy się cieszą z tego faktu, bo przede wszystkim nie trzeba jechać do innego miasta z noworodkiem na badanie słuchu i jest to duża wygoda. Facet wiele robi dla ludzi i w tej fundacji pracuje charytatywnie, więc ja myślę, ze na Nagrodę Nobla spokojnie zasługuje. A tak sobie jeszcze myślę, ze on musi mieć w sobie to "coś", skoro tyle ludzi się udziela jako wolontariusze w mroźny dzień i tyle ludzi oddaje na WOŚP niezłą kasę. Ja popieram to, co on robi i niech robi to jak najdłużej.
Ja jestem za, obojętnie jaką nagrodę by miał dostać:)
A co do "zabierania" pieniędzy na własne cele to ustawowo jest powiedziane ile dana organizacja może sobie "wziąć do kieszeni". I nie łudźmy się że nie robi tego Caritas czy Lux veritas. Tylko w przeciwieństwie do nich Owsiak rozlicza się i nic nie ukrywa.
oczywiście że WOSP to nie praca w 1 dzień. należę do pokojowego patrolu - w ciągu roku jest sporo imprez w ktore wlacza sie WOSP z obstawa patrolowa, do tego szkolenia dla ekipy patrolowej itd itd. a potem podziekowaniem za styczen jest przystanek woodstock - i tu WOSP znowu staje na glowie zeby wszystko zagralo. czyli: 2 ogromne imrezy w ciagu roku i kilkanascie mniejszych.
a nagroda nobla ? jak dla mnie nie. on zbiera na sprzet do ratowania zdrowia dzieci w polsce. a ktos juz tu przytoczyl def tej nagrody
tak jak nie nalezala sie Obamie, tak samo nie nalezy sie Owsiakowi, nie umniejszajac jego zasluga.
chill-out napisał:
Drogi kolego zdanie masz bardzo oryginalne i generalnie lubisz na siebie zwracac uwagę,
a teraz pokaż nam dowody na swoje twierdzenia...
chill-out napisał:
Myślę,że powinieneś poczytać sobie o Orkiestrze...o fundacji jak działa....a potem zabierać głos...
Owsiak robi cos, co jest negowane przez ludzi, którzy mu zazdroszczą,że On potarfi a oni nie....jestem za Owsiakiem:)
Ja jestem na TAK! biorąc pod uwagę jednak całkowite upolitycznienie tej nagrody,szanse ma jednak nie wielkie, a szkoda, bo wielu, którzy ją otrzymali, nie dokonali tak fenomenalnego dzieła jakim jest Orkiestra w Skali Światowej- amerykanie po dziś dzien nie wierzą w ten fenomen ( jednak bełkot Mtv- nadal trzyma ich w ryzach), J. Owsiak to facet, który pokazuje, że Polak potrafi! I to zrobić coś gigantycznego i oryginalnego na Świecie, bezprecedensowego.
Jeśli inny Polak, a i Izraelczyk poźniej Mieczysław Biegun ( Menachem Began) za terrorystyczne metody wprowadzanie rzekomego pokoju, otrzymuje Nobla- to definicję komitetu noblowskiego mozemy wyrzucić do kosza, o Obamie milcze, nie chcę go strofować:)
Rafik napisał:
chill-out napisał:
Drogi kolego zdanie masz bardzo oryginalne i generalnie lubisz na siebie zwracac uwagę,
a teraz pokaż nam dowody na swoje twierdzenia...
A gdzie oryginalność w tej wypowiedzi ? zwykłe wnurzenia nastolatka który myśli że już wszystko wie i jest "the bestciak" ...
Kolega chill-out ma małe jeszcze małe pojęcie o świecie , biznesie i działaniach charytatywnych jako takich ....
Czytając wyniki finansowe orkiestry publikowane rok rocznie oczywiście można znaleźć takie pozycje jak "płace" i innego rodzaju koszty które tego typu działalność generuje ale każda w miarę rozsądne osoba wie że aby robić coś na taką skale i z tak dużym zaangażowaniem niestety ale środki na bieżące funkcjonowanie są niezbędne. Zresztą zapewne kilku sponsorów to dotuje i nie są one znów aż tak duże.
Zresztą chill-out weź sobie taka miesięczną pensje jak Jurek stwórz jakieś przedsięwzięcie zorganizuj to wszystko od samego początku przekonaj całą masę ludzi do swojej działalności i wtedy będziesz mógł autorytatywnie mówić o charytatywnej działalności ....
No dobra, sami mnie zmuszanie do napisania kilku słów.
Zaczniemy od tego,Owsiak to sztuczny wytwór medialny. Można odnieś wrażenie, że w każdą, drugą niedzielę roku telewizja wrzuca całodzienny program ze śmieszną marionetką w żółtej koszuli. Sznurki pociągają zawsze ci sami ludzie. A przypomnę, że kiedyś był pan Marek Kotański, zwykły człowiek, pomagający bez rozgłosu i nie łasy na chwałę... Pan Kotański mówił też o tym, że jeśli ktoś chce sobie odbierać życie, to nie dlatego, że jest ciężko chory, ale, że odczuwa za mało miłości i zainteresowania; że jest samotny.
A kim teraz jest Owsiak i co zrobił z WOŚP - Owsiak zrobił z WOŚP istny cyrk, którego koszty są ogromne. Godziny telewizyjnych transmisji, przeloty samolotami ( eskorcie F-16), tysiące ludzi do obsługi koncertów, którzy przecież nie pracują darmo, sprzęt itp. Jaki jest sens ciągnąć imprezę, gdzie co roku trzeba wymyślać nowe fajerwerki, coraz kosztowniejsze, byle zachęcić ludzi do jednodniowego zrywu? To wszystko jest śmiesznie rozdmuchane przez media - dziś WOŚP to owsiak i owsiak to WOŚP.
Co by nie powiedzieć o tym wszystkim od razu ja się staję wrogiem dzieci, chorych dzieci? To jakiś absurd.Ponadto ja nie daję pieniędzy do puszek, unikam tego dnia, zmieniam kanał w tv. Ale powiem dlaczego? Bo ja codziennie płacę na WOŚP...kto opłaca wielogodzinny czas telewizyjny poświęcony Orkiestrze? Kto opłaca setki tysięcy kosztów służb porządkowych i sprzątania po Woodstocku? Wszyscy, którzy opłacają abonament telewizyjny i podatki, a więc i Ja.
Dlaczego Owsiak urządza sobie zabawy Woodstock z pieniędzy - to też pomoc chorym dzieciom, czy odsetki od uzbieranej sumy to też pomoc? Wątpię.
Dodam ten człowiek dzięki tv robi karierę i szkodzi, bo każdy musi myśleć jak on chce... Wiem, że to idol młodych ludzi, wsławił się akcją"uwolnić słonia" ośmieszeniem wielu ludzi. Dziś jest wywyższany,ale to wcale nie jest dobry samarytanin, jak Matka Teresa, Jan Paweł II, nie jest, bo Bo dobry Samarytanin nie idzie i nie głosi swojej chwały (jak Owsiak) - on działa.
I nie zawsze ratuje "jedno życie" -bo woli za złożone na to pieniądze zorganizować koncert na którym będzie brylował.
Zresztą czy to on wymyślił akcje charytatywne??
Ten człowiek w żaden sposób nie zasługuje na nagrodę Nobla. To jakiś absurd.
Ostatnio edytowany przez chill-out (2010-01-12 22:57:48)
Powiem otwarcie, jestem przeciwko nagrodzie Nobla dla tego pana. Trzeba sobie jasno powiedzieć, że ten pan nie wykonał żadnych działań na rzecz światowego pokoju. Ten pomysł jest sprzeczny z celem tej nagrody. Ten pan może otrzymać co najwyżej nagrodę od UNICEF lub podobnej organizacji, a wy próbujecie nagrodzić na siłę. Poza tym komisja noblowska, w tamtym już roku, po raz kolejny się skompromitowała, nagrodziwszy człowieka, który aktualnie prowadzi dwie wojny, gdzie giną niewinni ludzie. Według mnie p.Owsiak nie robi niczego nadzwyczajnego. Jestem wdzięczny za sprzęt, który zakupił, natomiast tego człowieka nie dażę ani szacunkiem, ani sympatią. Zastanawia mnie jeden fakt, a mianowicie dlaczego tak usilnie nie chcecie uwierzyć, że mit J. Owsiaka może okazać się fałszem? Dlaczego nie chcecie podjąć na ten temat dyskusji, tylko każdego mającego inne zdanie zwyzywacie od najgorszych? Ja tego nie rozumiem. Powiem jedno, że "bezrozumna akceptacja" jest tak samo szkodliwa jak "bezargumentowa negacja", nie można wszystkiego akceptować i być głuchym na wszelkie nieścisłości, tak samo nie można czegoś odrzucać, nie ukazując stosownych argumentów. Jedna osoba z was powiedziała, że pracowała w pokojowym patrolu i zna wszelkie szczegóły "od kuchni". Otóż droga koleżanką czy bedąc na najniższym szczeblu tej organizacji masz dostęp do wszelkich informacji?? Czy pracownik firmie wie tyle samo co szef tej firmy. Czy polski obywatel zna szczegóły prywatyzacji i spotkań na szczycie najwyższych osób w państwie?? Odpowiedź jest prosta: Nie, więc nie możesz w taki sposób obalać tezy kolegi, który ma takie samo do własnego zdania jak ty, z tych przyczyn, że nie masz dowodów tak samo jak kolega i nie masz dostępu do wszelkich danych, ponieważ jesteś jedynie pionkiem. Chciałem się zapytać kolegi "ahisss", jakie on ma pojęcie o biznesie, fundacjach itd., skoro tak go napomina, chciałbym to usłyszeć??
Ostatnio edytowany przez !#Piotrek89 (2010-01-13 00:02:05)
Jestem za fundacją Jurka Owsiaka , pomógł wielu dzieciom , ale słyszałam też nie przychylne komentarze na jego temat , a dokładnie na temat jego zarobków . Ale co mnie to obchodzi , liczy się to że pomaga zbierając kasiorę na sprzęt do szpitali , które nie sytać na zakup bo sam szpital się okrada , a takiego sprzętu od Owsiaka ukraść już nie może .
!#Piotrek89 napisał:
Powiem otwarcie, jestem przeciwko nagrodzie Nobla dla tego pana. Trzeba sobie jasno powiedzieć, że ten pan nie wykonał żadnych działań na rzecz światowego pokoju. Ten pomysł jest sprzeczny z celem tej nagrody. Ten pan może otrzymać co najwyżej nagrodę od UNICEF lub podobnej organizacji, a wy próbujecie nagrodzić na siłę. Poza tym komisja noblowska, w tamtym już roku, po raz kolejny się skompromitowała, nagrodziwszy człowieka, który aktualnie prowadzi dwie wojny, gdzie giną niewinni ludzie. Według mnie p.Owsiak nie robi niczego nadzwyczajnego. Jestem wdzięczny za sprzęt, który zakupił, natomiast tego człowieka nie dażę ani szacunkiem, ani sympatią. Zastanawia mnie jeden fakt, a mianowicie dlaczego tak usilnie nie chcecie uwierzyć, że mit J. Owsiaka może okazać się fałszem? Dlaczego nie chcecie podjąć na ten temat dyskusji, tylko każdego mającego inne zdanie zwyzywacie od najgorszych? Ja tego nie rozumiem. Powiem jedno, że "bezrozumna akceptacja" jest tak samo szkodliwa jak "bezargumentowa negacja", nie można wszystkiego akceptować i być głuchym na wszelkie nieścisłości, tak samo nie można czegoś odrzucać, nie ukazując stosownych argumentów. Jedna osoba z was powiedziała, że pracowała w pokojowym patrolu i zna wszelkie szczegóły "od kuchni". Otóż droga koleżanką czy bedąc na najniższym szczeblu tej organizacji masz dostęp do wszelkich informacji?? Czy pracownik firmie wie tyle samo co szef tej firmy. Czy polski obywatel zna szczegóły prywatyzacji i spotkań na szczycie najwyższych osób w państwie?? Odpowiedź jest prosta: Nie, więc nie możesz w taki sposób obalać tezy kolegi, który ma takie samo do własnego zdania jak ty, z tych przyczyn, że nie masz dowodów tak samo jak kolega i nie masz dostępu do wszelkich danych, ponieważ jesteś jedynie pionkiem. Chciałem się zapytać kolegi "ahisss", jakie on ma pojęcie o biznesie, fundacjach itd., skoro tak go napomina, chciałbym to usłyszeć??
Po pierwsze pomieszały ci się dwie osoby wypowiadające się w tym temacie, ja i Ewel więc musisz się bardziej przykładać czytając posty.
Po drugie nie obalam niczyjej tezy a jedynie zadałam konkretne pytania i prosiłam o uzasadnienie, Chyba mi wolno? Odnoszę wrażenie, że jesteś ekspertem w zakresie działania fundacji Owsiaka, więc może podzielisz się z nami tą wiedzą, z tymi szarymi i niemyślącymi pionkami.....
A tak na marginesie, czy wolontariusz to koniecznie człowiek na najniższym szczeblu.... Ciekawa teoria, zważywszy na fakt że nie powiedziałam kim tam byłam....
Ostatnio edytowany przez foggia (2010-01-13 21:41:25)
No na pewno zasluzyl sobie na Nobla bardziej niz Barac Obama
Strony: 1 2