co z tym problemem zrobić? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » co z tym problemem zrobić?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: co z tym problemem zrobić?

Dzien dobry.Mam problem  z mężem,który pije,zneca się psychicznie.Jestem znerwicowana i załamana i nie wiem co robic.Chciałabym odejśc,ale zaciągnelismy kredyt hipoteczny i nie wiem co bedzie z jego spłatą w czasie separacji,a nie chcę go placać sama,i nie chce tez wszystkiego stracić.A nie mam środków żeby spłacać samemu,ponieważ mam 4letnia córkę i nie mogę podjąć pracy,bo nie mam jej z kim zostawić.proszę niech mi ktoś doradzi co mam zrobić

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: co z tym problemem zrobić?

olendraewa
Nawet nie wiem co ci doradzić.
Bo faktycznie cięzki problem.Niestety.

3

No faktycznie masz dylemat. Ale Twoja córeczka nie jest już taka mała. W tym wieku dziecko spokojnie może iść do przedszkola. A ty w tym czasie nie martwiąc się o dziecko możesz szukać pracy. I wtedy może łatwiej byłoby Ci rozwiązać ten problem, na pewno nie całkiem bo domyślam się, iż raty kredytu są dość wysokie. Ale mając pracę stała byś niezależna i pewniejsza siebie a co za tym idzie, byłoby Ci łatwiej stawić czoła problemom. Pozdrawiam

4

Ale zawsze był taki? Jak się znęca , obraż itp , nie wiem ja też mam ciezko bo mój też lubi wypić , najlepiej iść do pracy ja pracuje od kiedy moja skonczyła roczek i jestem niezalezna finansowo , w połowie chociaż .Napisz coś więcej

5

Dawniej nie był taki.Przed slubem to takiego ze świecą szukać,i po slubie było dobrze,on jest z rodziny alkoholikow.Jak 4 lata temu zginal jego tata to zaczal pic cały czas i jest coraz gorzej.A do przedszkola nie mam jak poscic corki,bo mieszkamy na wsi i do najbliszego jest bardzo daleko.Pewnie,ze bym poszła do pracy,ale ja mam gospodarstwo i ktos sie musi tym zajmowac.Mam prace chałupnicza(szyje w domu).

6 Ostatnio edytowany przez Kaja83 (2011-07-20 08:48:54)

widzę tylko jedno wyjście, spakować się i jechać do rodziny, jesli ją masz, do rodziców, rodzeństwa.. wcześniej porozmawiaj z nimi, poproś o pomoc finansową i wsparcie, zostaw to wszystko, żadne pieniądze nie są warte takiego upokorzenia, nie pracujesz od 4 lat .. ? i nie mozesz spłacać kredytu... dla pewności na forum prawnym dowiedz się co w takiej sytuacji..

.. jeśli jednak moja propozycja jest nie do zrealizowania, to żyj tak dalej.. sad mnie by już dawno nie oglądał

ps. piszesz , że dawniej taki nie był, ale wiedziałaś, ze jest z alkoholickiej rodziny, że może mieć predyspozycje do picia ...

7

To nie jest prosta sytuacja. Nie da sie odejść bez konsekwecji z powodu tego kredytu. Oboje go zaciągneliście i oboje musicie go spłacić, bez względu na to czy bedziesz jego zoną czy nie.

Piszesz, że był dobrym mężem zanim zaczął pić. Jego zachowanie wynika z jego picia. Może da się coś z tym piciem zrobić?
Dobrze by było, gdybyś poszukała porady w tej sprawie. W wielu gminach są punkty konsultacyjne dla osob z problemami alkoholowymi. Są tam ludzie, którzy się znają na tym. W miastach są przychodnie leczenia uzależnień. W takich miejscach udziela sie pomocy nie tylko alkoholikom, ale także ich rodzinom. Nie potrzebujesz żadnego skierowania od lekarza rodzinnego, po prostu idziesz i prosisz o romowę z psychologiem czy terapeutą. Dowiesz się czym jest uzależnienie i współuzaleznienie i co można z tym zrobić. Potrzebujesz wsparcia, sama sobie z tym nie poradzisz.
Są na tym forum wątki na temat alkoholizmu, np. "Mój mąż alkoholik". Może zajrzyj tam!

8

Wiem ze sa punkty konsultacyjne.Byłam juz u psychologa i to nic nie pomaga,a łatwo jest mówic spakój sie i odejdz.

9

Co masz zrobić? Przeczytaj moją historie. Narpierw porozmawiaj z mężem i powiedz mu co Cię boli, co Ci się nie podoba, poproś o zmiane tych rzeczy i powiedz jak się z nimi czujesz. Szczera rozmowa. Jeśli nie pomoże to powiedz że się wyprowadzisz bo nie potrafisz być z taką osobą chodź mocno go kochasz i dla Ciebie to trudna decyzja. Nie pomoże to wyprowadz się, albo będzie walczyć o Ciebie albo da sobie spokój a Ty będziesz wiedzieć że nie warto było by z nim spędzić resztę życia.
Mój mąż prosił, błagał a ja byłam głupia aż spakował rzeczy, zabrał córkę, złożył sprawę o odebranie praw rodzicielskich i dopiero zrozumiałam jaka byłam, co robiłam, że nikt tego by nie wytrzymał;/ Ja walczę do tej pory o moją rodzinę- już 42 dni nie mieszkamy razem, bardzo długie 42 dni i jeszcze dłuższe 42 noce. I nie żałuje że mój mąż to zrobił bo pewnie nigdy bym się nie zmieniła i zrujnowała bym życie osobom które kocham. Po alkoholu mamy inne myślenie -  inne priorytety.
Ja rzuciłam alkohol w 1 sekunde, znienawidziłam go, zrobiłam rachunek sumienia, zmieniłam to co uważałam że robiłam źle, poszłam na terapie, znalazłam prace, wyprowadziłam się z tamtej stancji i zerwałam wszystkie kontakty z osobami które piją. Zaczełam walczyć o męża i dziecko, ja ich normalnie prześladowałam... Mój plan dnia wygląda do tej pory dzień w dzień tak samo : praca, spacer z nimi i do domu. I tak codziennie 20 godz na nogach ale ja walczę bo kocham. Usłyszałam dużo nie miłych słów ale się nie poddałam i teraz mogę powiedzieć że jak się chce to można chodz dalej każda minuta jest dla mnie strachem że powie że nie chce mnie znać ale wiem że i tak się nie poddam:)

Życzę Ci tego żeby Twój mąż wybrał Was a nie alkohol, żeby Wasze życie zaczeło się układać w dobrą strone. A radykalnych kroków się nie bój bo one tylko pomogą w którąś strone. Mi pomogły ale każdy jest inny i ma inne priorytety.

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » co z tym problemem zrobić?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024