Dni wolne w miesiącu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: Dni wolne w miesiącu

Mam pytanie do osób dobrze znających prawo pracy.

Pracuję w firmie zajmującej się obsługą klienta, w wymiarze 3/4 etatu. Firma pracuje w systemie 24/7, a grafik ustalany jest przez system komputerowy. Bardzo różny jest więc rozkład "dniówek".

Zachowane są przepisy o maksymalnie 6 dniach pracy pod rząd oraz doba pracownicza.

Ale mam pytanie - czy kodeks pracy w jakiś sposób reguluje, jakie dni tygodnia mogą/muszą być wolne w miesiącu? A konkretnie, jeśli w danym miesiącu przypada na 30 dziesięć dni wolnych, czy może być tak, że nie ma w nim żadnej soboty ani żadnej niedzieli?

Będę wdzięczna za konkretną odpowiedź.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez smutna123 (2011-07-12 21:35:14)

Odp: Dni wolne w miesiącu

Tak w KP są zapisy odnośnie:
Rozdział II Normy i ogólny wymiar czasu pracy
Rozdział III Okresy odpoczynku
Rozdział IV Systemy i rozkłady czasu pracy
Rozdział V Praca w godzinach nadliczbowych
Rozdział VI Praca w porze nocnej
Rozdział VII Praca w niedziele i święta
Ponadto jest ustawa o dniach wolnych od pracy;) Warto poczytać. Pozdrawiam!

Widzisz za mało informacji, a poza tym nie rozumiem do końca o co Ci chodzi. U mnie w firmie jest wywiesza odnośnie dni wolnych (zgodnie z rozporządzeniem) i dniach pracujących wraz z podliczeniem na każdy miesiąc. Pracujesz na umowę o pracę, bo to podstawa i od tego powinniśmy zacząć?

3

Fakty:

Umowa o pracę
3/4 etatu

Nie pracuję tak jak pracownik biurowy, 5 dni w tygodniu, a weekend wolny, ale w dowolne dni tygodnia, tak aby wypracować 120 godzin w miesiącu (w formie 6 godzinnych dniówek).

Pytam o to, czy zgodne z prawem jest, aby został mi ułożony grafik, w którym wszystkie weekendy będą pracujące, a dni wolne od pracy będę mieć jedynie w ciągu tygodnia?

(Czy prawo pracy w tym wypadku mówi coś o tym czy na przykład 1 weekend w miesiącu musi być wolny? )

4 Ostatnio edytowany przez smutna123 (2011-07-12 21:49:02)

Dlatego też podałam ci konkretne rozdziały z KP. Moim zdaniem tak, jeżeli zapewnia Ci dni wolne w tygodniu, ale nie mam już dziś siły na wertowanie kodeksu. Przeczytaj rozdział VII tam powinno coś być na ten temat. U mnie nie ma tego typu sytuacji, a więc wiem tyle, że takowy przepis gdzieś mi się rzucił w oko, na kursie. Pozdrawiam! Może ktoś bardziej zorientowany się wypowie. Moim zdaniem TAK, ale tak na 90%.

Rozdział 7 - Praca w niedziele i święta
Art. 1519.

§1. Dniami wolnymi od pracy są niedziele i święta określone w przepisach o dniach wolnych od pracy.

§2. Za prace w niedzielę i święto uważa się prace wykonywaną między godziną 6.00 w tym dniu a godziną 6.00 w następnym dniu, chyba że u danego pracodawcy została ustalona inna godzina.
Art. 1519a.

§1. Praca w święta w placówkach handlowych jest niedozwolona.

§2. Przepis ust. 1 stosuje się także, jeżeli święto przypada w niedzielę.

§3. Praca w niedziele jest dozwolona w placówkach handlowych przy wykonywaniu prac koniecznych ze względu na ich użyteczność społeczną i codzienne potrzeby ludności.
Art. 15110.

Praca w niedziele i święta jest dozwolona:

* w razie konieczności prowadzenia akcji ratowniczej w celu ochrony życia lub zdrowia ludzkiego, ochrony mienia lub środowiska albo usunięcia awarii,
    * w ruchu ciągłym,
    * przy pracy zmianowej,
    * przy niezbędnych remontach,
    * w transporcie i w komunikacji,
    * w zakładowych strażach pożarnych i w zakładowych służbach ratowniczych,
    * przy pilnowaniu mienia lub ochronie osób,
    * w rolnictwie i hodowli,
    * przy wykonywaniu prac koniecznych ze względu na ich użyteczność społeczną i codzienne potrzeby ludności, w szczególności w:
          o (uchylona),
          o zakładach świadczących usługi dla ludności,
          o gastronomii,
          o zakładach hotelarskich,
          o jednostkach gospodarki komunalnej,
          o zakładach opieki zdrowotnej i innych placówkach służby zdrowia przeznaczonych dla osób, których stan zdrowia wymaga całodobowych lub całodziennych świadczeń zdrowotnych,
          o jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej oraz placówkach opiekuńczo-wychowawczych, zapewniających całodobową opiekę,
          o zakładach prowadzących działalność w zakresie kultury, oświaty, turystyki i wypoczynku,
    * w stosunku do pracowników zatrudnionych w systemie czasu pracy, w którym praca jest świadczona wyłącznie w piątki, soboty, niedziele i święta.

Art. 15111.

§1. Pracownikowi wykonującemu prace w niedziele i święta, w przypadkach, o których mowa w art. 1519a ust. 3 i art. 15110 pkt 1-9, pracodawca jest obowiązany zapewnić inny dzień wolny od pracy:

* w zamian za prace w niedzielę - w okresie 6 dni kalendarzowych poprzedzających lub następujących po takiej niedzieli,
    * w zamian za prace w święto - w ciągu okresu rozliczeniowego.

§2. Jeżeli nie jest możliwe wykorzystanie w terminie wskazanym w § 1 pkt 1 dnia wolnego od pracy w zamian za prace w niedzielę, pracownikowi przysługuje dzień wolny od pracy do końca okresu rozliczeniowego, a w razie braku możliwości udzielenia dnia wolnego od pracy w tym terminie - dodatek do wynagrodzenia w wysokości określonej w art. 1511 § 1 pkt 1, za każdą godzinę pracy w niedzielę.

§3. Jeżeli nie jest możliwe wykorzystanie w terminie wskazanym w § 1 pkt 2 dnia wolnego od pracy w zamian za prace w święto, pracownikowi przysługuje dodatek do wynagrodzenia w wysokości określonej w art. 1511 § 1 pkt 1, za każdą godzinę pracy w święto.

§4. Do pracy w święto przypadające w niedzielę stosuje się przepisy dotyczące pracy w niedzielę.
Art. 15112.

Pracownik pracujący w niedziele powinien korzystać co najmniej raz na 4 tygodnie z niedzieli wolnej od pracy. Nie dotyczy to pracownika zatrudnionego w systemie czasu pracy, o którym mowa w art. 144.

5

Dziękuję, również już wyczytałam odpowiedź.

Przysługuje mi 1 wolna niedziela, bez soboty, więc loteria z grafikiem jest jak najbardziej normalna, byleby 1 niedziela była wolna.

6

"Art. 133.

§1. Pracownikowi przysługuje w każdym tygodniu prawo do co najmniej 35 godzin nieprzerwanego odpoczynku, obejmującego co najmniej 11 godzin nieprzerwanego odpoczynku dobowego.

§2. W przypadkach określonych w art. 132 § 2 oraz w przypadku zmiany pory wykonywania pracy przez pracownika w związku z jego przejściem na inną zmianę, zgodnie z ustalonym rozkładem czasu pracy, tygodniowy nieprzerwany odpoczynek może obejmować mniejszą liczbę godzin, nie może być jednak krótszy niż 24 godziny.

§3. Odpoczynek, o którym mowa w § 1 i 2, powinien przypadać w niedzielę. Niedziela obejmuje 24 kolejne godziny, poczynając od godziny 6.00 w tym dniu, chyba że u danego pracodawcy została ustalona inna godzina.

§4. W przypadkach dozwolonej pracy w niedzielę odpoczynek, o którym mowa w § 1 i 2, może przypadać w innym dniu niż niedziela.

Art. 15112.

Pracownik pracujący w niedziele powinien korzystać co najmniej raz na 4 tygodnie z niedzieli wolnej od pracy. Nie dotyczy to pracownika zatrudnionego w systemie czasu pracy, o którym mowa w art. 144."

Bardolka zasadniczo tak przynajmniej jedna niedziela wolna w m-cu taka jest regulacja, jak też zapis o tym, że odpoczynek powinien przypadać w niedzielę. Zatem pozostałe niedziele to już jest kwestia pracodawcy, ale domyślam się że są tam też inni pracownicy. Nie da się tak ułożyć grafiku żeby każda osoba miała przynajmniej 2 niedziele wolne w m-cu?

7 Ostatnio edytowany przez smutna123 (2011-07-13 17:45:20)

"Na smęciłam" wczoraj, przepraszam! Czasem mam wrażenie, że im więcej się zapuszczam w "busz" przepisów, tym mniej wiem, i mam coraz większym mętlik. Ciekawe czy uda mi się spełnić swoje cele zawodowe. Poza tym różne rzeczy słyszę i czasem prawo pracy to jedno, a "prawo pracodawcy" to drugie, nie wspominając o różnych kadrowych interpretacjach. Ostatnio było o jednej Pani, młodej kadrowej ( w sumie "kadro-płacowiec"), która naliczała składkę rentową 13% (taka była kiedyś). Ale to tak odbiegając od tematu. Życzę w takim razie, jak najwięcej wolnych niedziel!

8

Wiesz, to jest firma zatrudniająca ponad 300 osób. Większość korzysta z możliwości wyboru 4 dni wolnych w miesiącu (moja kierowniczka stwierdziła, że jestem jej wrogiem publicznym i pod byle pretekstem zablokowała mi tę możliwość), dlatego więc zapytałam, czego mogę się spodziewać po całkiem losowo układanym grafiku.

Jakoś ten 1 miesiąc będę musiała przeżyć.

9

Nie ma to znaczenia, czy dzień wolny jest w weekend, czy nie. Mają zapewnić Ci dni wolne, i tyle. Kiedy one będą, to już nieistotne.

10 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2011-10-21 08:48:51)

Przy okazji tematu o dniach wolnych ;-)
Przerwy w pracy - [Link usunięty przez moderatorkę]
Różnie do tego pracodawcy podchodzą, a przepisy w tym względzie są jasne.

Nasze przepisy też są jasne - na forum nie wolno wstawiać linków do innych stron. Proszę, zapoznaj się z regulaminem. Anemonne

11

Witam, znalazłam podobny temat więc nie zakładam nowego natomiast mam pytanie: pracuję na cały etat. Pracuję po 7h od pon do soboty oraz co drugą niedzielę. Są dwie zmiany - w zasadzie druga zmiana wynosi 8h. Wolnego nie mam wcale. Zatem pracuję dwa tyg non stop po czym mam jedną niedz wolną. Co na to prawo pracy?

12

Art. 133.
§1. Pracownikowi przysługuje w każdym tygodniu prawo do co najmniej 35 godzin nieprzerwanego odpoczynku, obejmującego co najmniej 11 godzin nieprzerwanego odpoczynku dobowego.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024