Witam ,
Za 2 lata koncze studia i coraz czesciej mysle o wyjezdzie za granice.Moze niektorym wyda sie dziwne , ze juz teraz o tym mysle , ale ja wole powoli przygotowywac sie do tego : szkolic jezyk , dowiedziec sie jak najwiecej o danym kraju i podjac dobra , przemyslana decyzje ![]()
Oczywiscie wiem , ze przy wyborze kraju , trzeba wziac pod uwage kilka czynnikow , wiec postaram sie powiedziec mniej wiecej jaka mam sytuacje.
Jesli chodzi o jezyki , to angielski -srednio , francuski- srednio/slabo.
Wiem jednak , ze jesli bede chciala i bede miala dobra motywacje to naucze sie jezyka , poniewaz zazwyczaj latwo mi to szlo i lubie sie uczyc jezykow.Niestety potrzebna jest mi motywacja,bo jestem troche leniwa ![]()
Jesli chodzi o pieniadze , to mysle , ze udaloby mi sie troche zaoszczedzic i mysle , ze pomoglaby mama,gdyz mieszka za granica i poki co niezle zarabia.
Jesli chodzi o wyksztalcenie , to studiuje dziennikarstwo , ale nie licze na to , ze za granica moglabym w tym zawodzie pracowac.
Kraje , ktorymi ja bylabym zainteresowana
-Francja
-Wielka Brytania
-USA ( tyle , ze nie mam tam nikogo znajomego , wiec raczej odpada )
-Hiszpania
W sumie to zadnym konkretnie nie jestem zainteresowana,tylko biore kilka poki co pod uwage ,jakos nie moge wyobrazic sobie , ze zostalabym tu na zawsze.
Nigdy nie bylam za emigracja ,mialam okazje wyjechac , ale wolalam zostac w kraju.Wierzylam , ze u nas dla chcacego nie ma nic trudnego.
Zmienilam troche myslenie i wiem, ze tu nie ma wielkich perspektyw, jesli nie ma sie znajomosci i nie pochodzi z bogatej rodziny.
Moze sie myle,nie wiem.
Zreszta nie chodzi tylko o pieniadze.
Wiem, ze w zadnym innym kraju nie bedzie idealnie , zdaje sobie z tego sprawe, nie szukam utopii, ale gdzie bedzie chociaz troche lepiej niz tu.
Czytalam , ze najlepsza dla emigrantow jest Kanada, a najgorsze : Wielka Brytania ,Francja,Niemcy,Australia( te kraje niechetnie przyjmuja emigrantow itd).
Wiem, ze ciezko jest tez bez znajomosci, ale od razu napisze , ze nie chce wyjechac do kraju , gdzie mam polowe rodziny i polowe miasta, bo zwyczajnie mi sie nie podoba i za duzo jest tam znajomych.Nie pasuje mi to.
Czytalam kiedys , ze najlepiej wyjechac tam gdzie niewielu jest polakow .
W zwiazku z tym wszystkim mam do Was pytanie, jak w temacie : Jakie wedlug Was kraje sa najlepsze na emigracje?
Moze macie juz doswiadczenia w tym temacie i macie porownanie.
Moze wiecie gdzie jest dobra sytuacja gospodarcza,
W ktorym kraju jest wedlug Was najlepsze prawo i takie tam.
Z Waszych obserwacji , doswiadczenia lub tak po prostu jakie macie zdanie na ten temat.