Najlepsze kraje na emigracje. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Najlepsze kraje na emigracje.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 60 ]

Temat: Najlepsze kraje na emigracje.

Witam ,
Za 2 lata koncze studia i coraz czesciej mysle o wyjezdzie za granice.Moze niektorym wyda sie dziwne , ze juz teraz o tym mysle , ale ja wole powoli przygotowywac sie do tego : szkolic jezyk , dowiedziec sie jak najwiecej o danym kraju i podjac dobra , przemyslana decyzje smile
Oczywiscie wiem , ze przy wyborze kraju , trzeba wziac pod uwage kilka czynnikow , wiec postaram sie powiedziec mniej wiecej jaka mam sytuacje.
Jesli chodzi o jezyki , to angielski -srednio , francuski- srednio/slabo.
Wiem jednak , ze jesli bede chciala i bede miala dobra motywacje to naucze sie jezyka , poniewaz zazwyczaj latwo mi to szlo i lubie sie uczyc jezykow.Niestety potrzebna jest mi motywacja,bo jestem troche leniwa wink
Jesli chodzi o pieniadze , to mysle , ze udaloby mi sie troche zaoszczedzic i mysle , ze pomoglaby mama,gdyz mieszka za granica i poki co niezle zarabia.
Jesli chodzi o wyksztalcenie , to studiuje dziennikarstwo , ale nie licze na to , ze za granica moglabym w tym zawodzie pracowac.

Kraje , ktorymi ja bylabym zainteresowana
-Francja
-Wielka Brytania
-USA ( tyle , ze nie mam tam nikogo znajomego , wiec raczej odpada )
-Hiszpania

W sumie to zadnym konkretnie nie jestem zainteresowana,tylko biore kilka poki co pod uwage ,jakos nie moge wyobrazic sobie , ze zostalabym tu na zawsze.
Nigdy nie bylam za emigracja ,mialam okazje wyjechac , ale wolalam zostac w kraju.Wierzylam , ze u nas dla chcacego nie ma nic trudnego.
Zmienilam troche myslenie i wiem, ze tu nie ma wielkich perspektyw, jesli nie ma sie znajomosci i nie pochodzi z bogatej rodziny.
Moze sie myle,nie wiem.
Zreszta nie chodzi tylko o pieniadze.
Wiem, ze w zadnym innym kraju nie bedzie idealnie , zdaje sobie z tego sprawe, nie szukam utopii, ale gdzie bedzie chociaz troche lepiej niz tu.

Czytalam , ze najlepsza dla emigrantow jest Kanada, a najgorsze : Wielka Brytania ,Francja,Niemcy,Australia( te kraje niechetnie przyjmuja emigrantow itd).

Wiem, ze ciezko jest tez bez znajomosci, ale od razu napisze , ze nie chce wyjechac do kraju , gdzie mam polowe rodziny  i polowe miasta, bo zwyczajnie mi sie  nie podoba i za duzo jest tam znajomych.Nie pasuje mi to.

Czytalam kiedys , ze najlepiej wyjechac tam gdzie niewielu jest polakow .

W zwiazku z tym wszystkim mam do Was pytanie, jak w temacie : Jakie wedlug Was kraje sa najlepsze na emigracje?
Moze macie juz doswiadczenia w tym temacie i macie porownanie.
Moze wiecie gdzie jest dobra sytuacja gospodarcza,
W ktorym kraju jest wedlug Was najlepsze prawo i takie tam.
Z Waszych obserwacji , doswiadczenia lub tak po prostu jakie macie zdanie na ten temat.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Najlepsze kraje na emigracje.

witaj.
mieszkam od wielu lat w Niemczech.Wsrod osob, ktore przyjechaly tak jak ja, wiele ma w tej chwili domy, wlasne firmy,doszli do czegos.Wlasciwie , to znam tylko jednych, ktorym sie nie udalo.Nie mowie, ze przyszlo to latwo, ale jak dasz cos z siebie...
Ja tez stoje na wlasnych nogach.Widze, ze dalej przyjezdzaja.Sa kursy jezykowe, wlasnie znajoma, ktora przyjechala w zeszlym roku, skonczyla taki.Sa zapomogi dla mlodych "przwdsiebiorcow"tzn. takich, ktorzy zakladaja dzialalnosc gospodarcza,i tp.
Oczywiscie widze tu tez wielu, ktorzy marnuja swoja szanse, upadlaja sie, pija i sie lajdacza.
Ale to ich sprawa.

3

zastanów sie nad opuszczeniem kraju. bardzo jest trudno wrocic. pomysl nad kariera w Polsce i rozwinieciem swoich umiejetnosci tam. pozniej bedzie za pozno, ja wyjechalam zapie***lam i juz kariery w pl nie zrobie. zastanow sie 10000 razy. pozdrawiem

4

"Kariera w pl" jak to dumnie brzmi, szkoda ze nie jest takie proste. Jak dla mnie to "kariera w pl" = znajomosci.

5

Fammefatale; to b. trudna decyzja. Ja jako doswiadczona osoba i mieszkajaca od 25 lat w Niemczech moge Ci powiedziec, ze samemu na walke z wiatrakami sie wybrac to prawie utopia.
Jesli masz takie plany to powinnas isc oficjalna droga przez firmy, ktore zajmuja sie w posredniczeniu pracy za granica. W ten sposob bedziesz miala zaraz status czlowieka pracujacego a nie ktosia, ktory albo w wielkich zakladach stoi na tasmie i oklada cale dziesiec godzin pizze salami i czasem dla odmiany szynka i ananasem lub sprzyta pokoje w hotelach i mieszkania u ludzi a moze jeszcze zajmuje sie ciezko chorymi i umierajacymi ludzmi. Krotko mowiac, takie prace dostaje sie za granica jak szuka sie na szybko roboty i zarobku i pracuje sie na czarno.
Teraz mozna wyjechac oficjalnie i ma sie pozwolenie na prace. Przy tym jest sie ubezpieczonym i ma sie zapewnione mieszkanie.
Znam lekarzy, ktorzy wyjechali do Danii i tam pracuja. Zglosili sie w Warszawie do jakiegos posrednictwa; czekali dwa lata na miejsca pracy, uczyli sie przez ten czas jezyka i teraz tam pracuja.
Wiem od nich i tez z wlasnego doswiadczenia, ze poczatki sa bardzo ciezkie. Wlasnie jezyk i obyczaje danego kraju sa bardzo wazne. Jesli czlowiek sie w to nie wdrozy to moze zaraz wracac do domu, bo niczego nie osiagnie. Wiec zagranica znaczy: praca, praca i praca az sie pada na twarz ze zmeczenia. I ja nie mowie tu o pracy fizycznej; takiej nawet nie znam lecz o umyslowej.
I ciagle jeszcze trzeba sie doksztalcac jesli nie chce sie wypasc z szeregu. Dla mnie bylo warto. Dopielam swego. Mam wszystko. Znam jednak wielu, ktorzy sie zalamali. I tak jak pisze Rubi, wrocic po latach do Polski jest bardzo trudno. Nikt nikogo nie przyjmie z otwartymi ramionami. Znam to od mojej kuzynki, ktora po 7 latach wrocila z USA. Jest po trzydziestce i bez srodkow do zycia.

6

Mogla bym skopiowac post Jany  ale tylko sie pod nia podpisze wink

Liczyc na to ze "kariera" w Pl jest nie mozliwa ...natomiast taka "kariera"  czeka na nas  za granica   nie jest najlepszym  puntem wyjscia....nigdzie nie ma nic za darmo, latwo i nieskomplikowanie smile tylko czasem niektorzy maja  wiecej szczescia niz inni  i to bez wzgledu czy mieszkaja w PL czy za granica wink

Czytalam , ze najlepsza dla emigrantow jest Kanada, a najgorsze : Wielka Brytania ,Francja,Niemcy,Australia( te kraje niechetnie przyjmuja emigrantow itd).

nie znam krajow poza europejsich ale kraje unijne nie moga zabronic ci emigracji jak znajdziesz tam prace ... dobrze jest  zorientowac sie w prawach  emigracyjnych  kraju jaki sie wybiera  na swoja emigracje - kazda  ambasada  udzieli ci  odpowienich informacji - wogole powinnas sie zorientowac w mozliwasach pracy i zamieszkania, ubezpieczeni i t d  w krajach  ktore  ewentualnie bierzesz pod uwage - nikt nie jest w stanie  powiedziec ktory kraj jest najlepszy na emigracje wlasnie dla ciebie wink smile i najlpiej zna sie prawa w kraju  zamieszkania, nawet jak sie ma pewne wiadomosci na temat innych krajow...a wiadomosci o krajach sa dostepne dla wszystkich - emigrantki moga opowiedziec  o doswiatczeniach  w "swoim" kraju  ale wybrac musisz sama wink

Czytalam kiedys , ze najlepiej wyjechac tam gdzie niewielu jest polakow .

moje doswiatczenie jest wlasnie odwrotne,  spoczatku lepiej ograniczyc kontakty  z rodakami - latwiej , albo zrozumiec ze czlowiek nie nadaje sie do  emigracji, albo sie zaaklimatyzowac wink

7

Fammefatale -witaj
od 7 lat mieszkam w Uk

obecna sytuacja w UK nie nastawia optymistycznie do przyjazdu tutaj aczkolwiek patrzac na to z innej pespektywy
Ty jako osoba studiujaca dziennikarstwo moim zdaniem mialabys szanse nawet na znalezienie pracy w swoim zawodzie

od kilku lat w UK powstaje mnostwo czsopism i magazynow dla Polakow
a co z tym zwiazane zapotrzebowanie na osoby Twej profesji rosnie

8

Kariera w Polsce to znajomości? Tak mówią ci, którym się nie udaje. Wszędzie można dużo osiągnąć i nie myśl sobie tak, że wyjdziesz za granicę bez żadnego doświadczenia i nagle otworzy się przed Tobą morze możliwości. Jak się nie ma nic do zaoferowania to naturalnie, że liczą się znajomości - ale tak jest na całym świecie, skończcie z tym narzekaniem na Polskę.

9

mrsWho napisał/a:

Fammefatale -witaj
od 7 lat mieszkam w Uk

obecna sytuacja w UK nie nastawia optymistycznie do przyjazdu tutaj aczkolwiek patrzac na to z innej pespektywy
Ty jako osoba studiujaca dziennikarstwo moim zdaniem mialabys szanse nawet na znalezienie pracy w swoim zawodzie

od kilku lat w UK powstaje mnostwo czsopism i magazynow dla Polakow
a co z tym zwiazane zapotrzebowanie na osoby Twej profesji rosnie

Żeby pracować w mediach w UK trzeba znać perfekcyjnie język angielski, prawda?

10

pewnie mówiąc UK nie wykaże się oryginalnością, mimo to wyjeżdżałam kilkakrotnie w różne miejsca z eurokontaktem i tak naprawdę w kwestii zostania na stałe padło na Anglię.

11

pewnie mówiąc UK nie wykaże się oryginalnością, mimo to wyjeżdżałam kilkakrotnie w różne miejsca z eurokontaktem i tak naprawdę w kwestii zostania na stałe padło na Anglię.

12

katherine napisał/a:

Kariera w Polsce to znajomości? Tak mówią ci, którym się nie udaje. Wszędzie można dużo osiągnąć i nie myśl sobie tak, że wyjdziesz za granicę bez żadnego doświadczenia i nagle otworzy się przed Tobą morze możliwości. Jak się nie ma nic do zaoferowania to naturalnie, że liczą się znajomości - ale tak jest na całym świecie, skończcie z tym narzekaniem na Polskę.

Jesli nie znajomosci to szczescie podobne do wygrania w totolotka.
Jak dla mnie Polska za kilka lat skonczy bardzo kiepsko. Za kazdym razem
gdy tam jade jest gorzej. Biedni sa biedniejsi, a bogaci wzbogacaja sie
jeszcze bardziej na klamstwie i kradziezy. Juz nawet w radiu sie mowi,
ze ucziwa praca w polsce nie prowadzi do wiekszych osiagniec.
Ale jesli komus wystarczy np. 2.000 zl. na miesiac, placac juz za jedno tankowanie
auta 250 zl. to prosze bardzo. Kazdyy musi sam wiedziec jak chce zyc i
do czego chce w zyciu dojsc.
Ja uwazam jednak, ze to kraj bez przyszlosci i niedlugo nadejdzie tragedia
do ktorej polacy sami dopuszcza.

13

Zgadzam się z Klaudią. Polska to kraj bez perspektyw i jeszcze dlugo sie to nie zmieni. Dobra prace dostaje sie tylko po znajomosci wiec w d...wsadzic mozna sobie opowiastki o wyksztalceniu, pracowitosci itp. Mentalnośc Polaków jest straszna - podkladanie nogi innym na kazdym kroku. Wielu moich znajomych, po studiach zostalo tu bez szans, niektorzy wyjechali zagranice, reszta kombinuje jak moze. Polska dlugo sie nie zmieni jeszcze na lepsze. Zmienia sie owszem, ale wrecz przeciwnie - na gorsze......

14

Jest ciężko to prawda, że od razu bez perspektyw? Najczęściej ludzie wybierają wyspy, zachodnich sąsiadów czy kraje będące rajem podatkowym, wtedy najczęściej chwytają się każdej pracy. Moje doświadczenie nie są w tym zakresie jakoś gigantyczne, natomiast trzeba jak najbardziej przed podjęciem decyzji o wyjeździe na stałe poważnie to przemyśleć, nie kierując się to jakimiś zażartymi pobudkami...

15

Popieram. Ludzie czesto mysla, za jak wyjada za granice, to od razu bedzie lepiej i
obcy kraj przyjmie ich z otwartymi ramionami. Tak bylo kilkanascie lat temu np. w niemczech,
niestety juz nie jest. Poczatki sa ciezkie i trzeba dokladnie wiedziec co sie komu nalezy, bo
w urzedach nikt tego nie powie, kazdy stara sie zaoszczedzic.
Sama przezylam kilka niemilych sytuacji, bo jak w kazdym kraju i w niemczech sa czarne owce,
ktore probuja czlowieka tylko dobic. Najwazniejsze to nie rezygnowac i dazyc do celu.

Klaudia_123 napisał/a:

Popieram. Ludzie czesto mysla, za jak wyjada za granice, to od razu bedzie lepiej i
obcy kraj przyjmie ich z otwartymi ramionami. Tak bylo kilkanascie lat temu np. w niemczech,
niestety juz nie jest. Poczatki sa ciezkie i trzeba dokladnie wiedziec co sie komu nalezy, bo
w urzedach nikt tego nie powie, kazdy stara sie zaoszczedzic.
Sama przezylam kilka niemilych sytuacji, bo jak w kazdym kraju i w niemczech sa czarne owce,
ktore probuja czlowieka tylko dobic. Najwazniejsze to nie rezygnowac i dazyc do celu.

To zależy o jakiej pracy mówisz. Jak przenosiłem się do Niemiec to firma załatwiła za mnie wszystkie formalności
związane z zameldowaniem, pozwoleniem o pracę ( wtedy jeszcze trzeba było je mieć ) oraz wynajęła
i opłaciła mieszkanie do czasu aż nie znajdę stałego.
Uważam natomiast, że wyjazd bez załatwionej pracy to duże ryzyko.
A w kraju, niezależnie od wieku, warto uczyć się języków obcych. Z nimi o wiele łatwiej o dobrą pracę.

Wcześniej pracowałem w USA i powiem, że jak dla mnie, American Dream to mit. Paskudne żarcie,
nachalny konsumpcjonizm i 10 dni urlopu w roku...

Ja mieszkam od 1,5 roku w Anglii. Kiedy przyjechalam, nie znalam w ogole jezyka, ale i tacy moga znalezc tu prace (podkreslam, ze nie pracowalam na czarno, mialam umowe). Oczywiscie nie bylo mi latwo odnalezc sie z dnia na dzien w obcym kraju, wsrod ludzi, ktorych ani troche nie rozumialam. Z czasem jednak podszkolilam jezyk ( mozna isc do collegu, w ktorym sa nawet klasy dla osob, ktore praktycznie w ogole nie mowia po angielsku) i czuje sie teraz duzo pewniej. Niedlugo mam zamiar zmienic prace, do ktorej naprawde ciezko sie dostac i gdzie sa glownie sami anglicy, ale nie poddam sie! Oczywiscie jesli bedziesz chciala pracowac jako dziennikarka musisz bardzo dobrze znac jezyk, a poza tym nie oszukujmy sie, my obcokrajowcy zawsze bedziemy tu na drugim miejscu. Niestety to jest przykra prawda. Zdarzaja sie sytuacje, ze jestem traktowana z gory, poniewaz nie mam obywatelstwa angielskiego, ale ja sie nie daje i przyzwyczailam sie juz. Oczywscie chcialabym wrocic do kraju, ale to niemozliwe. Nigdzie w Polsce nie dostane tak dobrze platnej pracy. Wiec jednak wyjazd nie jest takim zlym pomyslem. Ta stabilnosc finansowa jest bardzo uzalezniajaca. Ja obecnie moge pozwolic sobie na ubrania jakie tylko chce, do jedzenia tez kupuje sobie co zapragne, a do tego zaplace rachunki i jeszcze moge odlozyc. W tych ciezkich dla Polski czasach polecam wyjechac za granice, chociaz na kilkumiesieczny tak zwany zarobek.

18

Skoro jesteś studentką to najlepsza i najłatwiejsza opcja dla Ciebie to wyjechać na Erasmusa i spróbować się zakręcić w danym kraju. Ja tak wyjechałam i zostałam właśnie. Jest łatwiej, bo dostaje się stypendium, ma się czas, żeby się zorientować jak to wszystko działa etc, jest czas na szukanie pracy. Przy okazji w praktyce szkolisz sobie język. Nie widzę powodu, żeby nie wyjechać tak naprawdę wink A z wymienionych krajów wybrałabym Hiszpanię i wykreśliła stanowczo Anglię. W Anglii stanowczo już za dużo jest Polaków, szczególnie w Londynie.

19

A z wymienionych krajów wybrałabym Hiszpanię i wykreśliła stanowczo Anglię. W Anglii stanowczo już za dużo jest Polaków, szczególnie w Londynie.

Hiszpania jest w kryzysie - nie maja pracy dla swoich moze byc problem z praca dla przyjezdnuch wink bo kierujsc sie zasada nie jechac tam gdzie duzo rodakow mozna wdepnac w duze g**** wink

Wcześniej pracowałem w USA i powiem, że jak dla mnie, American Dream to mit. Paskudne żarcie,
nachalny konsumpcjonizm i 10 dni urlopu w roku...

Bo to jest mit wink zgadzam sie z toba - a na dokladke nie wiadomo czy jak chory bedziesz to cie nie odesla od drzwi lekarza bo  twoje ubezpieczenie musi zarobic- a amerykanie na granicy z kanada kombinuja jak moga zeby leczyc sie tam  ...no chyba ze masz kasy jak lodu - ale z duza kasa to wszedzie jest dobrze zyc wink smile

20

Zaden. Wszedzie dobrze ale w domu najlepiej:))

21

Mussuka napisał/a:

Zaden. Wszedzie dobrze ale w domu najlepiej:))

Bingo!!!!

big_smile big_smile big_smile big_smile

22

Jak w każdym przypadku wszystko ma swoje plusy i minusy, a jak mówi znane porzekadło- wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma...Jakolwiek z doświadczenia mogę powiedzieć, iż choćby nie wiem, jak było ciężko, to mimo wszystko za granicą było mi łatwiej. Z całego serca polecam Niderlandy, a juz na pewno dla tych, którzy nie traktują innych kultur i zwyczajów po macoszemu ale mają szacunek dla środowiska, w którym żyją.

23

maugosha napisał/a:

A z wymienionych krajów wybrałabym Hiszpanię i wykreśliła stanowczo Anglię. W Anglii stanowczo już za dużo jest Polaków, szczególnie w Londynie.

Hiszpania jest w kryzysie - nie maja pracy dla swoich moze byc problem z praca dla przyjezdnuch wink bo kierujsc sie zasada nie jechac tam gdzie duzo rodakow mozna wdepnac w duze g**** wink

Ok, powiedzmy, że rozumiem ideę, ale który kraj przyjmie z otwartymi ramionami obcokrajowca i da mu świetnie płatną pracę? I gdzie w Polsce można dostać ot tak świetnie płatną pracę? W Hiszpanii nie mają wyrobionych stereotypów o Polakach, a przynajmniej o żadnych nie słyszałam jeszcze. Francja też jest ok. Po prostu odrzuciłabym Anglię i USA, bo zupełnie mi nie pasuje ich kultura i tam potworzyły się spore polskie getta.

24 Ostatnio edytowany przez maugosha (2011-08-08 19:54:00)

Ok, powiedzmy, że rozumiem ideę, ale który kraj przyjmie z otwartymi ramionami obcokrajowca i da mu świetnie płatną pracę?

Nie, nie rozumiesz idei wink tam gdzie jest kryzys i gdzie ludzie zastaja bezrobotni, zaczynaja zyc na zasilkach i ogolnie spoleczenstwo "biednieje", "zagraniczniak" nie znajdzie nawet tej malo swietnej i malo platnej pracy ... No chyba ze sie jest specjslista w jakiejs dziedzinie albo ma wiecej szczescia niz rozumu wink
I wszystkie kraje sa ok jesli znajdzie sie jakas prace ktora nie tylko pozwoli sie utrzymac ale i jeszcze cos odlozyc - a zarowno Hiszpanie nie mowiac juz o Francji maja wyrobione stereotypy o polakach przynajmniej w pewnych regionach wink przy czym emigrujac trzeba sie spodziewac stereotypow i nie dac sie kierowac tym ze ktos ma wyrobione zdanie na temat jakiegos narodu - wprost przeciwnie trzeba miec twarda d*** i umiec sie przeciwstawic stereotypom wink smile... a jak sie trafi tak ze niema tego w jakims regionie to tylko nasza wygrana  - latwiej bedzie sie zyc wink  smile

Ja nie radze oni odradzam jakiego kolwiek kraju na emigracje - to co ja lubie /  odpowiada mi nie musi nikomu innemu ....kazdy zna swoje mozliwosci i probowac mozna wszedzie smile

25

Nie wiem w sumie czy da się to tak kategoryzować - najlepsze i najgorsze kraje na emigrację i tak naprawdę nie da się tego jednoznacznie sprecyzować, powodów jest cała masa, do tego jeszcze kategorie ludzi. Co kraj to obyczaj, co człowiek to inne podejście. Niestety. Dlatego warto zastanowić się przed wyjazdem, co wypada korzystniej. Mimo wszystko bezpieczniej brzmi dobra agencja pośrednictwa, a kraj to już kwestia rodzaju pracy do jakiej jedziemy. Epser.com skupia myślę atrakcyjne oferty wyjazdowe smile

26

Nie doczytałam do końca bo mnie jasny gwint trafił żeby dobitniej nie powiedzieć.

Cytując za Klaudią 123
"Ja uwazam jednak, ze to kraj bez przyszlosci i niedlugo nadejdzie tragedia
do ktorej polacy sami dopuszcza."

Oczywiście. Zabierzmy wszyscy tyłki i wyemigrujmy to na pewno bedzie tu lepiej. Jak wszyscy młodzi w miarę uczciwi ludzie wyjada to na pewno kraj się podniesie. Nie jest kolorowo no ale jak was prosze. Zarabiam prawie 3000 a nie mam matury i jakoś specjalnie się nie napracuję. Jak sie komuś chce i ma trochę oleju w głowie to dojdzie do wszystkiego. W każdym kraju. Nie ma się co czarować do narzekania Każdy pierwszy. A organizacje pozarządowe? A inicjatywa obywatelska? Z perspektywy setek  kilometrów oceniać jest łatwo a w dużej mierze wina leży w tych który wyemigrowali czy nie chodzili na wybory. Bo krytykować władze każdy potrafi. Tylko jak przyjdzie co do czego to albo nie idzie głosować albo siedzi za granica bo co mój jeden głos zmieni. Ogarnijcie się ludzie.

27

Meredith Grey napisał/a:

Nie doczytałam do końca bo mnie jasny gwint trafił żeby dobitniej nie powiedzieć.

Cytując za Klaudią 123
"Ja uwazam jednak, ze to kraj bez przyszlosci i niedlugo nadejdzie tragedia
do ktorej polacy sami dopuszcza."

Oczywiście. Zabierzmy wszyscy tyłki i wyemigrujmy to na pewno bedzie tu lepiej. Jak wszyscy młodzi w miarę uczciwi ludzie wyjada to na pewno kraj się podniesie. Nie jest kolorowo no ale jak was prosze. Zarabiam prawie 3000 a nie mam matury i jakoś specjalnie się nie napracuję. Jak sie komuś chce i ma trochę oleju w głowie to dojdzie do wszystkiego. W każdym kraju. Nie ma się co czarować do narzekania Każdy pierwszy. A organizacje pozarządowe? A inicjatywa obywatelska? Z perspektywy setek  kilometrów oceniać jest łatwo a w dużej mierze wina leży w tych który wyemigrowali czy nie chodzili na wybory. Bo krytykować władze każdy potrafi. Tylko jak przyjdzie co do czego to albo nie idzie głosować albo siedzi za granica bo co mój jeden głos zmieni. Ogarnijcie się ludzie.

Ja chodzę na wybory i co z tego? Zarabiasz 3000 bez matury? To tylko pogratulować (ciekawe nawiasem, co to za praca).
Ja wyjechałam do UK zaraz po studiach. Byłam tam 1,5 roku, pracowałam, starczało na wszystko. Ale tęskniłam za rodziną, nie czułam się za granicą tak do końca dobrze i wróciłam. Przez rok szukałam pracy w miarę dobrej (bo na kasie to od razu bym znalazła). W końcu się udało, ale zarabiam 1500 i nie stać mnie, żeby się samodzielnie utrzymać. Awanse zamrożone, ludzie, którzy mają wysługę lat nie dostają awansu, bo nie ma pieniędzy (piep* budżetówka). Przeglądam oferty pracy, ale to śmiech. Jak nie jesteś jakimś tam menadżerem od Bóg wie czego, albo budowlańcem to nie ma szans. Smykałki do biznesu nie mam.
Czy dużo wymagam? - Pracować i zarabiać chociaż te minimum, żeby nie żebrać pieniędzy od rodziny i mieć kasę na własne utrzymanie?
W trójmieście sam wynajem kawalerki zjada mi całą pensję.

Dlatego planuję w przyszłym roku wyjechać z powrotem. I tym razem już na stałe - żadnych sentymentów i żali.

28

Piekna liczba napisał/a:

Nie wiem w sumie czy da się to tak kategoryzować - najlepsze i najgorsze kraje na emigrację i tak naprawdę nie da się tego jednoznacznie sprecyzować, powodów jest cała masa, do tego jeszcze kategorie ludzi. Co kraj to obyczaj, co człowiek to inne podejście. Niestety. Dlatego warto zastanowić się przed wyjazdem, co wypada korzystniej. Mimo wszystko bezpieczniej brzmi dobra agencja pośrednictwa, a kraj to już kwestia rodzaju pracy do jakiej jedziemy. Epser.com skupia myślę atrakcyjne oferty wyjazdowe smile

Heh z pewnością nie ma takiej opcji jak najlepszy kraj na emigrację. Co do agencji to prawda, im pewniejsza struktura, tym łatwiej o zaaklimatyzowanie w danym kraju...

29

Dołączam się do wypowiedzi jako stała emigrantka od 8 lat,z małymi przerwami na wakacje,bo plany były powrotu do kraju na stałe,ale po kilku miesiącach kiedy euro z oszczędności się kończyło a zarobione pieniądze w Polsce starczały na niecałe 2 tygodnie,to wracałam znowu za granicę,bo nawet jeśli muszę pracować fizycznie(wiadomo bez bardzo dobrej znajomości języka w mowie i piśmie,nie dostaniesz umysłowej pracy) to nie muszę przeliczać każdego grosza,stać mnie na nowe ciuchy,na wyjście do restauracji,na wakacje a przecież to nie żadne luksusy,to normalne życie,z którego powinniśmy mieć zadowolenie za naszą praca,za wysiłek,za stres.W Polsce owszem dostanę lepszą pracę ze znajomością języka i doświadczeniem,szkoda,że zarobki są 5 razy mniejsze a realia życia praktycznie takie same.Oczywiście znam ludzi,którym dobrze się powodzi,ale to kosztem pomocy zamożnej rodziny lub wielogodzinnej pracy,braku życia osobistego i wiecznego strachu czy aby jutro nic się nie zmieni w polityce,ekonomii kraju.Oczywiście wszystko ma swoje plusy i minusy i na początku ciężko bez znajomych,bez polskiego jedzenia,swojskiego klimatu,ale jeśli zna się język można poradzić zawsze i wszędzie.Podstawa to język i wytrwałość a będzie dobrze.

30

Ja pracuję od kilku lat w Niemczech. Nie jest to emigracja i nie siedzę tam bez przerwy. Jeżdżę na 3 miesiące, a potem jestem w Polsce przez kolejne 2-3. Ale przyznam szczerze że mnie ten kraj się niezbyt podoba. Może jestem przewrażliwiona, ale wciąż czuję ich niechęć do Polaków. Spotkałam wielu przesympatycznych Niemców i Niemki i nie chcę uogólniać, ale generalnie to zarobki są moją jedyną motywacją żeby tam przebywać i pracować.

31

Polecam Irlandię...dobre zarobki, spoko ludzie i zajefajne powietrze... :3

Ja rowiez nie bede orginalna i polecam Wielka Brytanie. Mieszkam tutaj od 5,5 roku. Wlasnie jestem na ostatnim roku studiow i nie mam najmniejszego zamiaru wracac do Polski. Bo szczerze mowiac nie mam po co. W tym momencie tutaj mam wszystko, rodzine, przyjaciol i perspektywy na przyszlosc.
Owszem Polakow jest bardzo duzo, ale to wcale nie znaczy, ze masz sie stac czescia tego "polskiego ghetta". Wiekszosc moich znajomych to Anglicy albo obywatele innych panstw. Dzieki temu szybciej oswoilam sie z kultura tutaj i opanowalam jezyk.
Jak juz ktos wczescniej wspomnial, program Erazmus to bardzo dobre wyjscie dla ciebie jako studentki. Moja uczelnia jest czescia tego programu.
Co do pracy w zawodzie, oczywiscie na poczatku bedzie ciezko znalezc. Ale dla chcacego nic trudnego. Co jakis czas widuje ogloszenia, ze szukaja ludzi na staz w mojej lokalnej gazecie. Wiec gdyby udalo ci sie na cos takiego zalapac, to doswiadczenie od razu na CV lepiej wyglada.

Pozdrawiam

33

zapraszamy na Śląsk, heheh na poważnie to dla chących prawdziwej odmiany polecam australie/nz

34

do fammefatale : ja osobiscie uwazam ze jest to bardzo trudne pytanie i mysle ze czlowiek powinien nie za bardzo sugerowac sie tym jakie ludzie daja odpowiedzi na forum i wogule.wydaje mi sie ze jest to bardzo indywidualna sprawa i dlatego bedzie ciezko co kolwiek tobie doradzic.bo mysle ze kazda osoba ma swoje wlasne doswiadczenia i poglady na swiat.a wiec na pewno znajdziesz ze 100osob ktore nigdy by tobie nie doradzaly wyemigrowac i napewno co najmniej tylesamo dalo by ci mase argumentow zeby wyjechac.powiedzial bym ze po 1sze czeba dac sobie z tego sprawy ze kazdy czlowiek co wyemigrowal ,zrobil to np z innych powodow.znajda sie tacy co dla kasy,inni za rodzina,jeszcze inni bo poznali ukochana osobe lub poprostu ten czy tamten kraj im sie strasznie spodobal.zgadzamy sie ?
ja pisze tak troche z doswiadczenia bo sam mieszkam 30lat(od dziecka) za granica i oprucz tego mam znajomych w wielu krajach swiata.
i tak jak pisalem ,kazdy ma swoje wlasne plany i marzenia zyciowe.np ,co z tego ze ktos nakreci ciebie wyjechac do norwegji ,ze bedziesz fajnie zarabiala ,zyla w kraju z wysokim standardem zycia a po paru miesiacach okaze sie ze ten klimat,ludzie(mentalnosc) itd tobie w cale nie bedzie na reke.lub bedziesz tesknic za rodzina,znajomymi itd.albo wyjedziesz gdzies na poludnie np europy ,bedzie fajny klimat,palmy,woda,weseli ludzie,smaczne jedzenie ale bedziesz np zarabiala 3x mniej i tez moze cie to zniechecic prawda ?
i dlatego uwazam ze po 1sze kazdy powinien sobie samemu najpierw dobrze pomyslec co najbardziej by oczekiwal i w jakim by klimacie wyobrazal sobie zyc.nastepnie dobrze sie poinformowal jakie sa dla niego warunki zeby moc wogule do tego kraju bez wiekszych problemow emigrowac.na mysli mam np kanade,australie,nowa zelandie lub usa.to nie takie hop hop !
a najlepiej jak oczywiscie jest taka mozliwosc pojechac do danego kraju tak na jakies 1-2miesiace zeby sie troche poczuc i zorientowac co i jak.jesli chodzi tobie o kraje w UE o wysokim standardzie zycia i malym bezrobociu to mysle ze sa to z pewnoscia holandia,austria,luxemburg,dania i ewentualnie szwecja.inne kraje tez sa po czesci ciekawe np niemcy,irlandia,wielka brytania lub francja ,z tym ze standard zycia w tych krajach to nie jest juz to co bylo 10-20lat temu.jak koniecznie chcesz posmakowac to jak najbardziej zrob to,ale tak jak proponowalem najpierw na pare tygodni i oczywiscie nie burzyc mostow w polsce.

pozdrawiam i zycze wszystkiego najlepszego

35

ja myślę, że takim krajem jest Anglia. jest tam dużo pracy dla Polaków no i mają bardzo dobry system świadczeń socjalnych, że nie wspomnę o odszkodowaniach w razie jakiegokolwiek wypadku.

36

Klaudia_123 napisał/a:

Jesli nie znajomosci to szczescie podobne do wygrania w totolotka.
Jak dla mnie Polska za kilka lat skonczy bardzo kiepsko. Za kazdym razem
gdy tam jade jest gorzej. Biedni sa biedniejsi, a bogaci wzbogacaja sie
jeszcze bardziej na klamstwie i kradziezy. Juz nawet w radiu sie mowi,
ze ucziwa praca w polsce nie prowadzi do wiekszych osiagniec.
Ale jesli komus wystarczy np. 2.000 zl. na miesiac, placac juz za jedno tankowanie
auta 250 zl. to prosze bardzo. Kazdyy musi sam wiedziec jak chce zyc i
do czego chce w zyciu dojsc.
Ja uwazam jednak, ze to kraj bez przyszlosci i niedlugo nadejdzie tragedia
do ktorej polacy sami dopuszcza.

Póki co, to od 2008 r. nierówności zarobkowe się trochę zmniejszyły (wtedy były w Polsce najwyższe)... Ale oczywiście dobrze z pracą tu nie jest, no może poza 2-3 największymi miastami, to fakt, znajomości mają nadal największe przebicie.

37

My gdzieś tak za rok-dwa wyjeżdżamy na stałe do Francji smile

38

oooo! z planem jakims czy idziecie na zywiol? tak czy siak - gratuluję odwagi!

39

Zdecydowanie  Szwecja !
Ewentualnie Norwegia,   Finlandia też wchodzi w grę ( ale tutaj sprawa języka.....jest trudny do nauczenia, ale dla chcącego nic trudnego ! )

40

ja czytałam artykuł w Wysokich Obcasach, że w Norwegii jest duży odsetek ludzi chorych na depresję, podobnie ze Szwecją wink ale w sumie nigdy nie wiadomo, czy to prawda. ja kiedyś przez chwilę myślałam właśnie o Anglii, głownie dlatego, że nie trzeba się tam martwić o prace jak sie ma dobre wykształcenie i zna się język - tzn. wiem to z opowieści, że tak jest smile no i z tymi ubezpieczeniami i dodatkami na dzieci itd. i odszkodowaniem, tak jak pisałam na innym forum, że nie płaci się tam za sprawy o odszkodowanie. ogólnie to taki kraj nastawiony bardzo pro wobec ludzi chyba, tyle, że pogodę mają nie najlepszą wink

41

florence napisał/a:

ja czytałam artykuł w Wysokich Obcasach, że w Norwegii jest duży odsetek ludzi chorych na depresję, podobnie ze Szwecją

no, nie  wkazdym kraju mozna sobie  pozwolic na zwolnienie z powodu  depresji i z glodu nie umierac wink ... a fakt ze niektorzy, zwlaszcza  bardzie na polnoc mieszkajacy moga miec depresyjne  stany z powodu dlugiej i ciemnej zimy - ale  szwedzi i norwiegowie nie sa  bardzjej depresyjni niz inne  narody - a juz napewno polacy tu zamieszkali nie cierpia na  depresje wink niektorzy sobie chwala inni  narzekaja ale  depresji nie maja big_smile big_smile  ...
I nie wierzylabym opowiescia   o  Anglii - natomiast napewno latwiej jest znalesc  prace  jak sie zna dobrze jezyk tubylcow ale ze  "nie trzeba sie martwic o prace" to ciut przesadzone smile

42

Depresja dopada ze względu na stan ducha....jasne, że na pólnocy mniej słońca, mniej serotoniny,  ale kto tam nie pojedzie spróbować, ten się nie przekona  smile

43

A ja mieszkam w UAE smile jest WSPANIALE !!! nawet lepiej !!!

44

Ja mieszkam w Szanghaju i jest jeszcze fajniej:) Prowadzę też na ten temat bloga: skośnym.okiem, może Was to zaciekawi:)

45

Witam! Od pewnego czasu myśę o wyjezdzie za ganicę po nowym roku na parę miesięcy. W tej chwili jestem absolwentką studiów wyższych, pracy stałej na razie nie mam i myśle że to najlepszy okres jest żeby wyjechać gdzieś i zarobić trochę grosza. Chciałam wyjechać z przyjaciółką, niestety nie znamy się obie w tym temacie. Znamy jezyk angielski w stopniu dobrym. W jakim kraju europejskim najlepiej teraz szukać pracy? Gdzie się najbardziej opłaca? Znacie jakieś zaufane biura pośrednictwa pracy? Proszę o pomoc i zapraszam do dyskusji:)

46

A co chciałabyś robić? Jaką pracą się zająć?

47

W sumie nie zależy mi na niczym szczególnym. Mogą być pieczarki, fabryka czekolady, praca przy taśmie. Nie chciała bym sprzątać:)

48

A był ktoś z was w Port Moresby w Papui Nowej Gwinei?, polecem miłośnikom ekstremalnych wrażeń.

49

florence napisał/a:

ja czytałam artykuł w Wysokich Obcasach, że w Norwegii jest duży odsetek ludzi chorych na depresję, podobnie ze Szwecją wink ale w sumie nigdy nie wiadomo, czy to prawda.

Z pewnego źródła wiem, że to nie jest prawda. Mam zaprzyjaźnionych lekarzy psychiatrów (małżeństwo) mieszkających i pracujących od lat w Norwegii i też ich o to pytałam. Zdecydowanie zaprzeczyli.

Bullitt - Nowa Gwinea? Jak najbardziej, ale chyba nie na stałe? Nie byłam, ale mam w planie.

Kariera w RP tylko przy znajomościach? Jak ktoś wczesniej już napisał: to zdanie tych, którym sie nie udało. Zawsze dobrze jest mieć na co zwalić. Może nie jest różowo, ale bez przesady.

50

Witam, na forum jestem zupełnie nowa ale pytanie o najlepszy kraj do emigracji mam w głowie od dawna. Mam dwie córki, starsza zaczęła studia w Polsce, myślę więc że chciałaby je tutaj ukończyć a dopiero potem wyjechać (zna świetnie angielski, a studiuje filologię angielską). Młodsza córka uczy się w szkole podstawowej, często jeździ do ojca do Anglii, więc jest nieco obyta z życiem na "obczyźnie". Gorzej ze mną, jestem mało mobilna, za granicę jeździłam tylko w celach turystycznych (nigdy nie pracowałam za granicą), zaczęłam dopiero uczyć się angielskiego, mam około 40 lat, pracuje jako "urzędas" i sama wychowuję moje dziewczyny. Ogromnego mam cykora ale coraz mocniejsze poczucie że muszę odszukać inne-swoje miejsce do życia. W Polsce jest mi bardzo ciężko, w głowie milion wątpliwości ale coraz bardziej natrętna myśl o wyjeździe, tylko czy realna ....

51 Ostatnio edytowany przez blue-green (2012-12-01 01:42:37)

Może pomyśl o Holandii.Mi się udało właśnie w tym kraju odmienić swoje życie.

52

a może Austria? teraz jest tam bardzo dużo ofert pracy, zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn smile

53

blue-green napisał/a:

Może pomyśl o Holandii.Mi się udało właśnie w tym kraju odmienić swoje życie.

W Holandii ostatnio raczej kiepsko traktuje się Polaków...

54

W Holandii zarobki też nie powalają.

55 Ostatnio edytowany przez blues_rain (2012-12-14 12:44:36)

zależy co rozumiesz przez zarobki, które nie powalają smile wiadomo, że nie zarobisz 10000 razy więcej niż w Polsce, ale jednak więcej smile

56

Ale ja pracuję w Niemczech smile

57

Witaj fammefatale

Jak Ci idzie studiowanie? Pewnie juz dobiega końca?! No i jak Twoja nauka jezyka?
W każdym razie jeśli nadal sie zastanawiasz nad emigracja a przynajmniej sprobowaniem zycia w innym kraju to z doswiadczenia polecam Nowa Zalandie - o ile mowimy o kraju anglo jezycznym

15 lutego otwiera sie nowa lista na program wiz -  working holiday dla polakow co prawda jest 100 miejsc ale warto sprobowac

Powodzenia
Luiza

58

luc napisał/a:
florence napisał/a:

ja czytałam artykuł w Wysokich Obcasach, że w Norwegii jest duży odsetek ludzi chorych na depresję, podobnie ze Szwecją wink ale w sumie nigdy nie wiadomo, czy to prawda.

Z pewnego źródła wiem, że to nie jest prawda. Mam zaprzyjaźnionych lekarzy psychiatrów (małżeństwo) mieszkających i pracujących od lat w Norwegii i też ich o to pytałam. Zdecydowanie zaprzeczyli.

Mieszkam w Norwegii i też nie za bardzo zgadzam się z opinią o chorujących nagminnie na depresję. Zima i "czas mroku" z pewnością jest uciążliwy, ale to przecież nie jest tak, że w zimie mieszkańcy Norwegii siedzą w domach przy świeczce i powoli popadają w depresję ;-) Dość powszechnym "zwyczajem" jest wyjazd na wakacje w zimie, gdzieś do ciepłego kraju, do słońca, żeby podładować baterie.
Możliwe też, że w Norwegii po prostu duże znaczenie przywiązuje się generalnie do zdrowia psychicznego, tu można mówić głośno o swoich dolegliwościach i nie jest się od razu uznanym za "chorego psychicznie".

59

byłam w Norwegii przez kilka dni ale w celach wyłącznie turystycznych no i zakochałam się... w Norwegii oczywiście, zachwyciła mnie przyroda, krajobrazy, surowa natura, czułam się tam cudownie... niesamowicie wolna (ale chyba dlatego że był to urlop), zupełnie nie wiem jak wyglada życie w tym kraju, czytałam sporo opinii, bardzo różnych. Ja patrzę na Norwegię przez "rożowe okulary" ale jak jest naprawdę... może ktoś z Was mi opowie... jak jest z pracą, mieszkaniem, wysokimi cenami, relacjami między ludzmi, zimą naprawdę zimną...?
Wtedy( dwa lata temu) była to wyprawa mojego życia i wspominam ją z ogromnym sentymentem, mam nadzieję że wrócę kiedyś w okolice Oddy, Bergen a możę pojadę jeszcze bardziej na północ, może nawet pomyśle o tym żeby tam zamieszkać albo na początek zbierać truskawki jako pracownik sezonowy.
Wydaje mi się że gdybym miała wybierać i decydować o swoim miejscu do życia to byłaby to Norwegia, tylko bardzo bym chciala wiedzieć wiecej, nie tylko oprawie i przepisach dotyczących socjalu i urzedu ds. ochrony praw dzieci o czym dużo czytałam ale też o tym jak czują się tam Polacy i czy mogą powiedzieć że podjeli słuszną decyzję wybierajać ten piękny, surowy ale też w pewnym sensie "dziwny" kraj. Bardzo proszę o refleksje...
czekam i pozdrawiam

Posty [ 60 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Najlepsze kraje na emigracje.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024