Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Zdrada - Rozstanie Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2008-03-11 14:46:37

Jezabela
Na razie czysta sympatia

które pigułki antykoncepcyjne są najlepsze ?

Które zawierają najmniej hormonów i są dzięki temu najmniej szkodliwe ? Czy to kwestia tylko i wyłącznie  indywidualna ?

#2 2008-03-12 21:23:44

Emilia
Moderator

Re: które pigułki antykoncepcyjne są najlepsze ?

Chyba indywidualna, ale najmniej hormonów mają w tej chwili Yasminelle.

Góry są po to, by w nich być a nie, by je zdobywać.

#3 2008-07-04 10:32:06

badania
Gość

Tabletki powinny być dobrane do konkretnej osoby. Konieczne są badania przed rozpoczęciem łykania pigułek.  U niektórych np. yasminelle może być źle tolerowany właśnie przez tę niewielką ilość hormonów (np. pojawiają się wówczas skutki uboczne jak nudności, bóle głowy, wypadanie włosów).
Lekarz przepisał mi Regulon, ale najpierw mnie zbadał i skierował na badania hormonalne. Dopiero wtedy dobrał tabletki.I teraz nie muszę się męczyć ze skutkami ubocznymi:)

#4 2008-08-06 20:02:53

CookieBitch
Przyjaciółka Forum

Emilia napisał:

Chyba indywidualna, ale najmniej hormonów mają w tej chwili Yasminelle.

a nie novynette??

-jak boli  miedzy majtkami?
=zakladasz dwie pary majtek i boli miedzy nimi.
- a co jest miedzy majtkami?
=ee.. miedzy majtkami jest proznia.

#5 2008-08-06 20:41:07

olkkaa
Niewinne początki

ja biorę novynette, i wiem, że zawierają małą ilość hormonów, ale skutki uboczne były. Nie można powiedzieć które tabletki są najlepsze, ponieważ każdy organizm "wybiera sobie" najlepsze dla siebie więc to kwestia całkowicie indywidualna:)

#6 2008-08-06 20:54:08

CookieBitch
Przyjaciółka Forum

ja tez biore novynette. skutek uboczny..piersi mi rosna.. czyli woda;/

#7 2008-08-06 21:00:15

olkkaa
Niewinne początki

no ja biorę już 2 lata-przez ten czas piersi z małego B urosły mi na C/D. gdzieś już czytałam, że przy tych tabletkach to częsty skutek uboczny.

#8 2008-08-06 21:18:56

CookieBitch
Przyjaciółka Forum

a przytylas czy tylko piersi Ci urosly?

#9 2008-08-06 22:41:42

olkkaa
Niewinne początki

przytyłam, ale nieznacznie bo 2-3kg

#10 2008-08-07 09:02:09

Dadzik555
Wkręcam się coraz bardziej

Ja myślę, że to indywidualna sprawa smile ja np. biorę Regulon i nie mam żadnych skutków ubocznych nie mam, jedynie lekko mi piersi urosły, ale to nawet nie na większy rozmiar. Najlepiej porozmawiac w tej sprawie z ginekologiem. Prawda jest tez taka, że Yasminelle są bardzo drogie hmm

#11 2008-08-17 16:54:47

Yasminelle
Gość

Poza tym Yasminelle dla niektórych mogą być za słabe. Ja miałam cały czas plamienia i musiałam zmienić na Regulon. To, że tabletki mają mało hormonów nie znaczy że są najlepsze. Dla jednych mogą być idealne, a u innych mogą wywołać szereg skutków ubocznych.

#12 2008-08-22 14:41:09

Gosia1985
Przyjaciółka Forum

Ja biore cillest, na poczatku żle sie czułam, bolały mnie piersi, ale teraz jest ok

#13 2008-08-22 18:14:59

Branie tabletek antyk.
Gość

Często w pierwszych miesiącach brania tabletek występują skutki uboczne, złe samopoczucie, plamienia itd. Ale po 2-3 miesiącach to się zmienia i jest dobrze. W przeciwnym razie trzeba zmienić tabletki.

#14 2008-08-22 18:25:28

patrycja
Powoli się zadomawiam

Ja też biorę cilest smile dobrze się po nich czuję a na samym początku ich zażywania nawet nie miałam skutków ubocznych smile raczej odczuwałam po nich same plusy smile  Kiedyś brałam Yasminelle które podobno są najlepsze bo zawierają mało hormonów ale chyba nie dla mnie bo po nich byłam strasznie zobojętniała nie miałam na nic siły a moje libido spadło do zera...  Tabletki antykoncepcyjne należy dobierać indywidualnie i nie ma jakiś jednych najlepszych tabletek dla wszystkich kobiet nawet te najnowszej generacji mogą być dla niektórych kobiet złe.

„Kochająca kobieta wybacza wszystko, lecz nie zapomina niczego.”   Khalil Gibran   

#15 2008-08-27 16:13:34

sueno6
100% Netkobieta

Tez biore Novynette- mysle że sa ok..ale jakoś piersi mi nie urosły...a szkoda;P wogóle nie przytyłam, wrecz raczej chudne;D Kazdy organizm inaczej reaguje...ja np po Dianie przytylam 10kg i czułam sie napoczatku fatalnie, ale potem moj organizm juz sie do niej przyzwyczail i bylo ok;)

Być jak płynąca rzeka...

#16 2008-08-27 21:57:19

ewag
Przyjaciółka Forum

Ja biorąc Jasminelle niestety ale miałam skutki uboczne: zmienność nastrojów, ciężkie nogi, wypadanie włosów itp. Teraz lekarz zaproponował mi Femoden (chyba, bo jeszcze nie wykupiłam)czy ktoś może miał z nimi do czynienia? Napiszcie co wiecie na ich temat- proszę ( czy dobre- itd)

Śpieszmy się kochać ludzi
Tak szybko odchodzą.....

#17 2008-08-28 18:33:18

niki
100% Netkobieta

dla jednych mogą być dobre, dla innych już nie. Z tabletkami jest tak, że trzeba czasu, żeby się przyzwyczaiły do organizmu. No i nie zawsze trafi się na dobre przy pierwszym wyborze. Czasami trzecie są dobre, no i lekarze czasami przepisują tabletki nie ze względu na badania, lecz na ,,układy'' z firmami, a kobiety za to pokutują potem
niestety nie słyszałam o nich
ja brałam novynette przez dwa lata, ale niestety musiałam odpocząć, bo wszystkie tabletki niestety nie lubią wątroby.

miłość zabija, choć nie ma bez niej życia

#18 2008-08-28 19:20:30

młodziutkaa
Gość

Witam drogie panie, jestem młodą kobietką mająca zaledwie 17 lat. Od niedawna zaczęłam stosować tabletki Cilest wydają mi się dobre smile mam pytanie, może błahe, ale nie umiem na nie odpowiedzieć. Dziś wzięłam tabletkę 15 minut po wyznaczonym czasie. czy te 15 minut moga spowodować jakies konsekwencje? czytałam, że należy stosować tabletki terminowo. Pozdrawiam i liczę na odpowiedź smile

#19 2008-08-29 10:18:26

niki
100% Netkobieta

droga młodziutka, kto pyta nie błądzi
mic się nie stało z powodu twojego krótkiego spóźnienia, nie będzie konsekwencji
tabletki należy brać terminowo, ale nie musi to być idealnie co do minuty. Nawet godzina różnicy nie zachwieje antykoncepcji

miłość zabija, choć nie ma bez niej życia

#20 2008-09-14 00:12:46

margarett
Zaglądam tu coraz częściej

A jak mowa o malej ilosci hormonow to ja uzywam krazkow nuvaring...dostalam je z okazji kiepskiej jakosci mojej watroby po diane, novynette, yasminelle i wielu innych jeszcze roznistych tabletkach. Proby watrobowe robie teraz niemal co miesiac i odkad mi je przepisal moj doktor, watroba znacznie wrocila do normy. jest skuteczny, ale czy najlepszy to indywidualna kwestia, pewnie dla kazdego cos innego. Dla mnie jest najlepszy.

#21 2008-09-21 18:13:17

asja
Niewinne początki

To prawda, jesli spoznisz sie kilka minut,nic sie nie stanie. Mi niestet zdarzalo sie zapomniec po 3 tabletki w cyklu. Musialam zminic na nuvaring, bo z mojej watroby zostal wrak od tabletek, ale teraz jestem bardzo zadowolno. No i nie zapominam bo wkladam tylko raz w miesiacu:)

#22 2008-09-21 19:04:19

imbir
Gość

niki napisał:

dla jednych mogą być dobre, dla innych już nie. Z tabletkami jest tak, że trzeba czasu, żeby się przyzwyczaiły do organizmu. No i nie zawsze trafi się na dobre przy pierwszym wyborze. Czasami trzecie są dobre, no i lekarze czasami przepisują tabletki nie ze względu na badania, lecz na ,,układy'' z firmami, a kobiety za to pokutują potem
niestety nie słyszałam o nich
ja brałam novynette przez dwa lata, ale niestety musiałam odpocząć, bo wszystkie tabletki niestety nie lubią wątroby.

Z tymi lekarzami to tez prawda. Co lekarz, to poleca inne tabletki, ze niby najlepsze. Dobrze ze antykoncepcja tak sie rozwija, ze moze niedlugo bedzie duzo bardziej bezpieczna niz jeszcze kilka lat temu.

#23 2008-10-12 09:54:58

Różne tabletki
Gość

Jak pojawiło się yasminelle to wszyscy mowili że super, bo to tabletki pierwszej generacji, lekkie, dla młodych kobiet itd. Niestety okazało się ze nie dla wszytskich i u mnie wywołuja więcej zlego niż dobrego i wróciłam do tabletek które brałam wcześniej, a które nie były aż tak znowu nowe.

#24 2008-10-13 10:31:13

Milx
Niewinne początki

Mam pytanie, czy muszę pójść do ginekologa z mama jeśli chce żeby wypisał mi pigułki? Nie jestem jeszcze pełnoletnia.
Liczę na szybką odpowiedź.
Pozdrawiam smile

#25 2008-10-13 10:47:31

brysia
100% Netkobieta

z tego co pamiętam to nie musisz iść z mamą tylko sama z tym że musisz odwiedzić ginekologa dziecięcego
Moja córka miała problem z bolesnymi miesiączkami i musiała iść do ginekologa-ma 15lat i mogła iść sama ale właśnie do dziecięcego.

Świadomość że kocham i jestem kochana pozwala mi cieszyć się z każdego dnia.

Dodaj odpowiedź

Stopka forum