moja córka spotyka się z dużo starszym meżczyzną - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » moja córka spotyka się z dużo starszym meżczyzną

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 40 ]

Temat: moja córka spotyka się z dużo starszym meżczyzną

moja córka ma 15 lat, kilka tygodni temu dowiedziałam się że spotyka się ze starszym od siebie mężczyzną, on ma 32 lata.rozmawiałam z nią i obiecała że przestanie się z nim spotykać ale teraz dowiedziałąm się że nadal się widują, poradźcie co robić

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: moja córka spotyka się z dużo starszym meżczyzną

Szczerze mówiąc to nie wiem, co Ci poradzić. Może zaproś tego pana i uświadom mu, że córka ma dopiero 15 lat a co za tym idzie, jest zdecydowanie za młoda na spotkania z panem tyle starszym od siebie. Może to poskutkuje. Może ten facet myśli, ze ona jest starsza.
W każdym razie moim zdaniem taki "związek" do niczego nie prowadzi, bo Twoja córka jest jeszcze dzieckiem a on dojrzałym mężyczną a poza tym to karalne, jeśliby doszło między nimi do czegoś więcej.

3

No to jak ma 15 lat to źle to wygląda gdyby miała chociaż 18 to już by inaczej wyglądało prawda... O ile się orientuję można współżyć w Polsce od 15 roku życia.. Co Ci poradzić-właśnie tak jak napisała Agatka zaprosić Pana i pogadać sobie z nim. Chociaż myślę, że i to może nie poskutkować i za dużo nie wskórasz. Najlepiej by było jakbyś poszła z nią do ginekologa albo wysłała ją samą po tabletki, od razu zanim będzie za późno-bo co możesz zrobić? Jedynie to-zapobiegać. A w domu jej nie zamkniesz i nie będziesz pilnować 24 na dobę już raczej się tak nie da.
I tak sukces, że o tym wiesz i rozmawia z Tobą. Ja w jej wieku byłam z facetem 11 lat starszym i nawet moja mama nie wiedziała o tym, bo wiedziałam, że mi zabroni smile Myślę, że siłą nie ma co jej zabraniać, bo tylko będzie kłamać i nic już Ci nie będzie mówić. A z czasem przekona się, że taki związek sensu nie ma-człowiek się uczy na błędach a jak będziesz ją trzymała pod kloszem to niczego się nie nauczy.

Powiedzieć, że musi się uczyć, ma nie zawalać szkoły i antykoncepcja-takie moje zdanie.

4

tylko, że ona mi nic o tym nie mówi, dowiaduję się o wszystkim przypadkiem bo ona robi z tego tajemnicę. za pierwszym razem to powiedziała mi moja znajoma bo widziała ich jak gdzieś się całowali na ulicy, córka  na początku wszystkiego się wyparła ale jak dostała szlaban i zapowiedziałam, ze w wakacje siedzi w domu to powiedziała, że się z nim spotyka, że jest już dorosła i nie mam prawa jej nic zabraniać. dużo z nią rozmawiałam i wydawał mi się, że coś zrozumiała bo sama później przyszła i powiedziała że nie będzie się z nim spotykać. teraz wiem, że wtedy kłamała. teraz ja ich widziałam razem, powiedziałam jej o tym i...kazała mi się odwalić. odkąd ma z nim kontakt jest bardzo chamska i pyskuję do mnie. gdyby to przynajmniej był jakiś porządny człowiek a on jest rozwodnikiem, ma dwie córki, jedna 12 lat a druga 8 lat. przecież on mógłby być jej ojcem.

5

To zdecydowanie musisz coś z tym zrobić. Dla mnie zachowanie tego faceta jest karygodne. Spotyka się przecież z dzieckiem. A i z córką musisz troszkę ostrzej postępować, bo sobie tylko krzywdę robi. Musisz jej uświadomić, ze nie jest dorosła, bo ma tylko 15 lat i w świetle prawa jest niepełnoletnia. A z tym panem to zdecydowanie warto porozmawiać i uświadomić mu, co robi.
Współczuję Ci, bo to napewno niełatwa sytuacja, ale musisz być silna i konsekwentna. Daj córce szlaban i poważnie porozmawiaj. Może w końcu zrozumie, co robi źle.

6

zdecydowanie popieram Agatka.  Jak zaczęłam przesadzać jako nastolatka moja mama "wzięła mnie w obroty" i dzięki temu nie popełniłam kilku głupstw smile przygotuj się na protesty i bunt ze strony córki, gdy zaczniesz działać, ale głowa do góry smile bądź stanowcza. Za kilka lat córka Ci podziękuje. I myślę, że powinnaś uświadomić jej, że przy takiej różnicy wieku temu jej facetowi może chodzić tylko o seks sad  bo rzadko się zdarza, żeby w takich przypadkach chodziło o coś więcej lub zgoła o cokolwiek innego. Pozdrawiam smile

7

Bardzo trudna sytuacja moze pomysl nad dzialanie podstetnym np. Ze zglosisz na policje ze mezczyzna o tak duzej roznicy wieku interesuje sie corka i angazuje w to uczucia co kompletnie tu mowi o karygodnym zachowaniu  a corka wystraszy sie napewno mezczyznie powtorzy i ten mezczyzna moze przestraszy sie konsekwencji i da corce spokuj.

8

Biała Gejsza napisał/a:

Bardzo trudna sytuacja moze pomysl nad dzialanie podstetnym np. Ze zglosisz na policje ze mezczyzna o tak duzej roznicy wieku interesuje sie corka i angazuje w to uczucia co kompletnie tu mowi o karygodnym zachowaniu  a corka wystraszy sie napewno mezczyznie powtorzy i ten mezczyzna moze przestraszy sie konsekwencji i da corce spokuj.

Utrzymywanie stosunków seksualnych z osoba, która ukończyła 15 lat nie stanowi czynu zabronionego.

więc czego mają się bać?

9

Z doświadczenia wiem, że twoje gadanie i "zakazywanie' pogorszy sytuacje i córka dopiero zacznie ci kłamać, pyskować i uciekać.  Córka może współżyć z kim chce jak będzie miała 18 i własne m4 (tylko tego jej niemów) bo zaraz będzie mysleć tylko o wyprowadzce.
Warto się zastanowić nad rozmową z panem, zapoznaniem się z nim czy to aby nie 'pedofil" bo i tak może być. Jeżeli to tak "ogromnie wielkie uczucie" to żądaj rozmów z nim, nimi razem jego rodzina czegokolwiek... Jeżeli córka kłamała że się z nim nie spotyka to widocznie wiedziała, że b edziesz zła i będziesz protestować. Raczej powinnaś przyjąć postawę bardziej przyjazną dla niej bo ona i tak wie, że  źle robi. Oby to było przelotne uczucie...

10

15 latka.
To podejrzana sprawa. Nie zakazuj, nie praw morałów, znając życie, potaknie i oleje. Zaproś tego pana do domu. Jesteś ze swoim mężem? może on powinien :"zasugerowac" temu panu coś.

11

adelina i jak?

12

no właśnie nijak. próbowałam z nią kolejny raz porozmawiać, po dobroci, ale skończyło się tak jak zawsze bo usłyszałam, że mam pilnować własnej d...mąż do tej pory był z boku tej sytuacji, ale jak usłyszał co na do mnie wygaduję to jej po prostu przylał. wiem, że to złe i nie powinno do tego dojść ale już mu nerwy puściły. i zapowiedział córce, że spotka się z tym typkiem po niedzieli i mu też łomot spuści jeśli rozumu nie nabierze.... kilka dni temu zabraliśmy jej komórkę, komputer. a zakaz wychodzenia z domu i wychodzi tylko z psem na spacer ale podejrzewam a właściwie jestem pewna że na tych spacerach spotyka się z tym facetem. dziś rano przyszła po laptopa, nie dała jej, trzasnęła tak drzwiami, że prawie z futryn wyleciały. normalnie jej nie poznaję, jest pod tak ogromnym wpływem tamtego faceta, że aż się obawiam, że coś sobie zrobi bo nie panuję nad swoimi emocjami. swoich fochów nawet dla dziadków nie oszczędziła i jak byli to do nich także pyskowała. teściowa dała pomysł aby ją gdzieś wysłac na całe wakacje, gdzieś daleko wywieźć i zostawić, nie wiem może to dobry pomysł..

13

jak się małolata uprze, to i ucieknie choćby z drugiego końca Polski do niego.
to źle, że on ma na nią takie wpływ, fakt faktem jest taki, że dobrze że tata się włączył, troszkę miał wejście energiczne i nerwowe ale w końcu nie jesteś sama.
hormony młodej buzują. ja ciągle jestem za tym ażeby tata się spotkał z tym panem. to nie jest normalna sytuacja, ona ma do cholery 15 lat. a może i dla złości ona zrobi jakąś głupotę? nie ma co zwlekać!

14

adelina napisał/a:

no właśnie nijak. próbowałam z nią kolejny raz porozmawiać, po dobroci, ale skończyło się tak jak zawsze bo usłyszałam, że mam pilnować własnej d...mąż do tej pory był z boku tej sytuacji, ale jak usłyszał co na do mnie wygaduję to jej po prostu przylał. wiem, że to złe i nie powinno do tego dojść ale już mu nerwy puściły. i zapowiedział córce, że spotka się z tym typkiem po niedzieli i mu też łomot spuści jeśli rozumu nie nabierze.... kilka dni temu zabraliśmy jej komórkę, komputer. a zakaz wychodzenia z domu i wychodzi tylko z psem na spacer ale podejrzewam a właściwie jestem pewna że na tych spacerach spotyka się z tym facetem. dziś rano przyszła po laptopa, nie dała jej, trzasnęła tak drzwiami, że prawie z futryn wyleciały. normalnie jej nie poznaję, jest pod tak ogromnym wpływem tamtego faceta, że aż się obawiam, że coś sobie zrobi bo nie panuję nad swoimi emocjami. swoich fochów nawet dla dziadków nie oszczędziła i jak byli to do nich także pyskowała. teściowa dała pomysł aby ją gdzieś wysłac na całe wakacje, gdzieś daleko wywieźć i zostawić, nie wiem może to dobry pomysł..

Dziewczyna poza domem szuka tego co w domu brakuje.
Jej mężczyzna traktuje ją jak dorosłą, widzi w niej piękną kobietę, zachwyca się nią. Męski autorytet sobie znalazła.
A w domu co? Widocznie tego brakuje.
Takie histeryczne zachowania nie doprowadzą do porozumienia.
15latka choćby wiedziała, że matka ma racje nigdy nie przytaknie. Ma swoje czasami niedojrzałe ale swoje zdanie.

Proponuję postarać się wyciszyć i przyjaźniej spojrzeć na życie córki. Tylko w taki sposób zachowasz jakąś kontrolę nad nią.
Terroryzowanie dziewczyny odcinaniem od świata zbuduje między Wami mur, który będzie coraz bardziej Was oddalał. A chyba nie o to chodzi.

Agresja i brak akceptacji -to widzi Twoje dziecko.

;)pisałam to jako matka , która przeżyła  2 rodzone 15 i 2przyszywane 15....trochę tego tematu liznęłam.

15

czas na traktowanie ją jak dorosłą minął i to bezpowrotnie. bo kilka tygodni temu nikt na nią nie krzyczał, nikt nic jej nie zabierał. spokojnie z nią porozmawiałam, prosiłam aby się zastanowiła, a ona mnie okłamała. mąż tez się nad nią ani wtedy nie pastwił ani nigdy przedtem. powiedział, ze to babskie sprawy i my we dwie najlepiej ze sobą się dogadamy - jak kobieta z kobietą. nie mogę traktować jej jak osoby dorosłej skoro zachowuję się jak dziecko. moje córki (a mam ich 3) bardzo dobrze wiedzą, że nie jestem starą zabobonną babą która wyznaję zasady że seks tylko po ślubie, że zero chłopaków itd. ja nie kwestionuję tej jej miłości, sama byłam nastolatką ale pamiętam że człowiek miał pstro w głowie chociaż miał się za wielce dorosłego i dojrzałego. gdyby ten człowiek był człowiekiem dobrym i ze szczerymi zamiarami to córka bez problemu by go przyprowadziła i by wiedziała, że go nie wygonie. tylko że z jakiegoś ważnego powodu tego nie robi, z tym facetem jest coś nie tak i ona dobrze wie ze źle robi. w naszym domu nie ma tematów tabu, córki wiedzą, że mogą do mnie przyjść i o wszystkim mi powiedzieć. nawet gdyby przyszła do mnie prosić pieniądze na tabletki to ja bym sama ją do ginekologa zaprowadziła. ale ona zachowuję się jak mały rozkapryszony dzieciak który chce cukierka a źli i podli rodzice jej tego cukierka kupić nie chcą.

16

adelina takie podejście tylko pogorszy sprawę.

Ja wypowiem się z tej drugiej strony jako młoda kobieta, która nie tak dawno temu miała podobną przygodę jak teraz Twoja córka.
Otóż gdy byłam trochę starsza niż Twoja córka, to też zaczęłam się spotykać z facetem dużo starszym. Z tą różnicą, że znam tego faceta od dziecka, moi rodzice także. I najważniejsze:
on - kawaler.
Oczywiście ten facet w ogóle nie myślał, że ja się nim zainteresuję. To miało być coś w stylu, spotkamy się, wypijemy piwo i do domu ( on był sam, a ja miałam jakiegoś chłopaka). Ale ja się zakochałam.
I nie widziałam świata poza nim. Rodzice też mi wszystkiego zabraniali, zabrali telefon, ciągle kontrolowali, a to tylko pogorszyło sytuację. A ja jako małolata widziałam w nim kogoś doskonałego, kogoś kto wreszcie mnie docenił, uznał za wyjątkową. I ja uważałam go za wartościowego człowieka, choć rodzice ciągle mi mówili, że on chce mnie tylko wykorzystać, że chce seksu i nic więcej. A tymczasem on nie chciał iść ze mną do łóżka, bo nie chciał mnie skrzywdzić.
Być może gdyby oni wtedy dali mi spokój i uznali, że mi 'przejdzie', to faktycznie znudziłabym się tą znajomością, ale moi rodzice za wszelką cenę chcieli mi wszystkiego zabronić.
Na końcu tylko dodam, że dziś ten człowiek to mój narzeczony, który mnie szanuje i kocha, a za rok będzie już mąż.

Jaki z tego wniosek? Rodzice zawsze chcą dobrze dla swojego dziecka, ale mają bardzo kiepski przekaz, bo zakazy nic nie dadzą. A zakazany owoc najbardziej kusi.
Radziłabym Ci raczej porozmawiać z córką jak kobieta z kobietą. Porozmawiaj jak z nami tutaj. Wytłumacz, że ten człowiek ma już bagaż doświadczeń, ma dzieci. Tylko nie krzycz, wytłumacz spokojnie. Nie trakuj jej jak wroga, lecz jak raczej na zagubione, zdezorientowane dziecko, któremu Ty chcesz pomóc.

17

Kobiety drogie ale dlaczego nie czytacie tego co napisałam? Któryś raz z rzędu powtarzam wam, że na nią nikt nie krzyczał, próbowaliśmy rozwiązać sprawę pokojowo a ona zachowała się jak dziecko a nie jak osoba dorosła. Juliette czy ty do swojej matki powiedziałaś 'stara k..."? albo "odpie... się"? Bo moja córka tak mi w oczy mówi. Dziś zrobiłam obiad, wołam wszystkich a na do mnie mówi "żryj sama i się udław". Codziennie słyszę, że mam zdechnąć, że będzie miała wtedy spokój, że jak umrę to będzie najszczęśliwszy dzień jej życia. Czy tak zachowuję się osoba którą mam traktować jak dorosłą?

18

fakt faktem, gówniara będzie tych słów żałować kiedyś. szkoda gadać, gdzie szacunek? autorytet?
w jej języku mówiąc-poszedł się je..
Co się stało? dlaczego?
dayzi wszystko ładnie ujęła.

19

adelina napisał/a:

mąż do tej pory był z boku tej sytuacji, ale jak usłyszał co na do mnie wygaduję to jej po prostu przylał. wiem, że to złe i nie powinno do tego dojść ale już mu nerwy puściły. i zapowiedział córce, że spotka się z tym typkiem po niedzieli i mu też łomot spuści

Tylko Ty wiesz, co u Was w domu się dzieje.

Co się takiego stało, że dziecko tak Cię nienawidzi?
To, że używa mocnych słów tylko świadczy, że jest bardzo zraniona.

Proponuję byś poszukała Centrum Interwencji Kryzysowej i porozmawiała( TY) z psychologiem, pedagogiem. Czas zmierzyć się z problemem w rodzinie. I najlepiej zacząć od siebie.

20 Ostatnio edytowany przez adelina (2011-07-02 21:23:11)

Ona  w podobny sposób zwracała się do dziadków chociaż oni nie byli 'wtajemniczeni' w tą sprawę, im też się oberwało za niewinność. Zobaczymy co da rozmowa męża z tym facetem. Ona na dzień dzisiejszy nienawidzi każdego.. Dziadkowie naprawdę nic nie wiedzieli o tym co się dzieje a ich od staruchów wyzwała i kazała im miejsca na cmentarzu szukać... Z siostrami nie rozmawia, dla jednej zniszczyła telefon. Ten facet ma na nią ogromnie zły wpływ... Dziadkowie powiedzieli, że póki jej rozum nie wróci to ich noga nie powstanie w naszym domu bo nie zasłużyli sobie na takie traktowanie. Zerwała kontakty z koleżankami bo też były złe. W tego dzieciaka po prostu diabeł wstąpił. I może naprawdę bez psychologa i jakiegoś leczenia się nie obędzie..

21

mąż dziś rano był u tego faceta w sklepie,i już wiemy po kim ona ma teraz taki niewyparzony język...powiedział, że to nie jego problem bo jej nigdy nic nie obiecywał, on potrzebuję tylko kogoś z kim spędzi fajnie czas, bez zobowiązań. a że ona bardzo chętna to on niby czemu ma z tego nie korzystać. i powiedział, że nie ma zamiaru zerwać z nią znajomości bo to miła odmiana od zapuszczonej i tłustej ex żonki. wymienili jeszcze parę zdań i to by było na tyle, co drugie słowo to k... później zadzownie do siostry która mieszka we włoszech i jak sie zgodzi to prawdopodobnie do niej wyślemy córkę na wakacje. skoro ani z tym ani z tym dogadac się nie da i oboje sa na tym samym poziomie intelektualnym to nie ma co się męzczyć..

22

To ma dziewczyna farta, nie dość, że nabroiła to jeszcze w nagrodę ma ekstra wakacje.
Myślisz, że tam nie znajdzie sobie czasoumilacza? ...noo tak ale to już będzie problem ciotki.

23

dayzi nie rozumiem twojego dziwnego tonu w stosunku do mnie, mam wrażenie że jesteś zła bo nie posłuchałam twoich rad. tak jak pisałaś, ja lepiej znam moją córkę niż ty i wiem, że jak pojedzie do ciotki i ona ją zagoni do roboty to jej szczeniackie wybryki szybko przejdą. zanim tu napisałam myślałam, że córką da się dogadać, nie udało się. wszyscy są źli. miałam nadzieję, że się pozytywnie rozczaruję tym facetem i okażę się że jednak ma trochę rozumu w głowie, tez nie ma. wyjazd do mojej siostry to naprawdę ostateczne wyjście bo córka dobrze wie, że z ciotką nie nadyskutuję i jej nie pofika. więc wierz mi to nie są ekstra wakacje, i żadna z moich dziewczynek tam jeździć nigdy nie chciała bo wiedzą że ciotka wychowuję dzieci twardą ręką i nie ma zlituj się. i podejrzewam, że jak się dowie, że planujemy ją wysłać do ciotki to zmieni się w potulna gąskę.Przez 15 lat nigdy nie krzyknęłam na żadną córkę, nigdy żadnej nie uderzyłam, teraz po prostu myślę, że starsza miała za dobrze. myślę, że ją rozpieściliśmy zbytnio.

24

Nie rozumiem dlaczego miałabym być zła...na Ciebie. Przecież Cię nie znam. Przeczytałam Twoją historię, odpisałam i tyle. Czy to czytasz, czy nie...czy skorzystasz czy nie...

Widzę opisaną przez Ciebie sytuację tak a nie inaczej.
Oczywiście podtrzymuję swoje zdanie.
Mam nadzieję, że znajdziesz z córką wspólny język. smile

25

adelina napisał/a:

Juliette czy ty do swojej matki powiedziałaś 'stara k..."? albo "odpie... się"? Bo moja córka tak mi w oczy mówi.

Gdybym tak powiedziała do swojej matki, to od razu dostałabym w twarz. Tak dla ogarnięcia.
Nie ma takiej opcji, abym przeklinała przy rodzicach, a tym bardziej zwracała się tak do nich.

Pomysł z ciotką może być dobry. Przynajmniej na chwilę ukoi Wasze nerwy.

Piszę to z przykrością, ale uważam, że powinnaś jeszcze raz córkę uswiadomić w kwestii antykoncepcji.
Chwilowe zauroczenie jej przejdzie, ale ciąża na pewno nie.

26

Miałam podobny problem. Córka 18 lat on 26-rozwodnik bez dzieci.Na poczatku nawet nie wiedziałam ile chłopak ma lat, dopiero po pewnej scysji (zaczęły sie problemy w szkole) sie przyznali. Otwacie im powiedziałam że tego nie pochwalam ale na siłę nie będę też zabraniać. Nie ukrywam że jednak trochę stopniowo to ograniczałam a potem sami dokonali reszty. Szkołę zawaliła(poprawkę ma) więc według wcześniejszych rozmów dałam im szlaban. Wiadomo że to w 100% nie skutkowało, zaprosiłam go nawet na rozmowę ale po niej doszłam do wniosku że szkoda czasu.Wyjechała z domu na 3 tygodnie on w tym czasie inną sie pocieszył ( w końcu zdrowy i dorosły facet) o czym dowiedziała się i mam nadzieję że na tym koniec.Dopiero niedawno dałam jej z powrotem telefon.
W zasadzie po części ten związek zniszczył troczę nasze relacje. Wulgarymów nie słyszałam ale że ma 18 lat i na wszystko jej wolno itp. Starałam się tłumaczyć. Mam nadzieję że coś dotarło, bo ogólnie jest skrytą osobą.         

Sądze że ten wyjazd to dobry pomysł a ty mogłbys iść do psychologa po rade jak dalej działać gdyby jednak to ciągnęło się dalej.
POwodzenia

27 Ostatnio edytowany przez TeofilaGumofila (2011-08-04 16:58:10)

adelina wraz z mężem traktowała córkę jak dorosłą, a kiedy młoda nie przyporządkowała się  wymogom, to wkroczyli do akcji z innymi, głupimi metodami. Przede wszystkim nie ten facet miał na nią zły wpływ, tylko uczucie którym go obdarzyła. Zdrowy rozsądek wziąłby górę tylko wtedy, gdyby do znajomości nie wkradło się uczucie i mogłaby na chłodno dostrzec jego wady. Jednak stało się tak, że się zauroczyła, a rodzice szlabanami, zabieraniem osobistych rzeczy, kontrolowaniem i wtrącaniem się za jej plecami w jej "związek" pokazali, że szacunku dla jej uczuć nie mają. Tak to widziała 15latka swoimi oczyma i dlatego kipiała z niej frustracja. Na dobrą sprawę, gdyby wspólne spędzanie czasu z tym prostakiem sprawiało jej przyjemność (co nie ulega wątpliwościom), to po powrocie z Włoch a piać zacznie się sprawa od nowa. O ile jej stosunek do Was nie będzie jeszcze gorszy, bo przecież : "Wysyłając ją do ciotki, odcięliście ją od ukochanego".

Marzenna z kolei zachowała w miarę zimną krew, ale 18latka to dorosła osoba, która nie potrzebuje nad sobą kontroli i dodatkowej porcji wychowania. To ona odpowiada za swoje błędy i kieruje swoim życiem tak jak chce, więc nie do końca rozumiem dlaczego wtrącałaś swoje 3 grosze.

Wniosek ? Więcej cierpliwości oraz opanowania, dyplomacji, dyskretnej kontroli, tak aby wiedzieć co się u dzieci dzieje, ale aby jednak same mogły wyciągnąć wnioski na przyszłość.

28

Może i 18-latka jest dorosłą osobą z dowodem osobistym ale wcale nie uważam że jest wpełni dojżała emocjonalnie.dlatego sądzę że jesli żyjemy pod jednym dachem i jest na moim utrzymaniu to mam pewne prawo do ingerowania. Oczywiście są pewne granice. Tak to jest że jeśli człowiek sam dostał pare razy kopa w życiu to chciałby zaoszczędzić trochę tego najbliższym. Kiedy rozmawiam z koleżankami zdaża się że mają żal do rodziców bardziej nie naciskali na nie w pewnych sprawach.

29

TeofilaGumofila napisał/a:

Wniosek ? Więcej cierpliwości oraz opanowania, dyplomacji, dyskretnej kontroli, tak aby wiedzieć co się u dzieci dzieje, ale aby jednak same mogły wyciągnąć wnioski na przyszłość.

Czyli "bla, bla, bla" bez konkretów.

Droga autorko spróbuj może jeszcze raz porozmawiać z córką. Tylko przedstaw sprawę konkretnie. Powiedz jej o tym w jaki sposób ten facet się o niej wypowiedział. Wytłumacz, że nie może liczyć na "większe uczucia" z jego strony, bo mężczyzna ewidentnie dąży do wykorzystania jej seksualnie. Spróbuj też poruszyć kwestię tego, że facet ma dziecko niemalże w jej wieku, zwróć jej uwagę na fakt, że ona nie jest dla niego osobą równorzędną, dorosłą tylko niedojrzałą małolatą, którą on traktuje z wyższością. Wytłumacz jej, że facet jest chamem i prostakiem, że zmieniła swoje zachowanie pod jego wpływem i że takie zachowanie nie jest "imponujące", a świadczy o niej, o jej kulturze, że sprawi sobie tylko problemy jeśli będzie się tak zachowywać, że wartościowi ludzie będą jej unikać. Staraj się zachować spokój, powiedz, że kochasz ją, że martwisz się o nią i że robi Ci wielką przykrość wyzywając Cię od k***ew. Zapytaj czy chciałaby, żeby ktos tak się do niej zwracał i czy czułaby się z tym dobrze.

30

w pełni popieram Tisha!!!

31

a myślicie że nie doszło do czegoś więcej między nimi?? no pomyślcie 32 letni facet nie będzie całymi dniami siedział i trzymał dziewczyny za rekę tylko będzie chciał czegoś więcej to oczywiste i w sumie normalne.
sama widziałam kilka takich historii między znajomymi osobami wiec dlatego tak uważam.

dużo takich dziewczyn wygląda na więcej lat niż mają, makijaż fryzura odpowiedni ciuch z resztą panuje moda na postarzanie się wśród takich młodych osób.

Facet spotyka się z taką bo fajnie wygląda, jest głupia -  w sensie że pozwoli sobie na dużo więcej niz dojrzała kobieta, i dorosły facet może z nią robić co chce, ona uwierzy w każde jego słowo, a jakieś 95% przypadków takich związków kończy się tak że taka małolatka po prostu facetowi sie nudzi i znajdzie następna, to jak dla Mnie jest straszne ale tak jest.

A Najgorsze jest to że Ona nie zrozumie, żadne argumenty nie będą docierały aż sama się przekona i że nie warto było.

i jeszcze taka sprawa widzę że patrzycie na ta sprawę z perspektywy dorosłego dojrzałego rodzica i co wam to daje?? a nic bo trzeba spojrzeć na to oczami dziewczyny. Zakochana w starym chłopie, on pewnie jej opowiada bajki o miłości i takich tam innych że będą razem mimo wszystko jak to faceci mają dobrą bajere i tyle.

co byś jej nie rozbiła i nie zabraniała to ona i tak będzie z tym gościem do póki jej nie zostawi.

To akurat wiem z autopsji, miałam 16 lat i spotykałam się z facetem który był 8 lat starszy on nie wyglądał na te lata. do tej pory żałuje jak tylko mogę że nie posłuchałam rodziców kiedy mi zabronili sie z nim spotykać mówili tłumaczyli a ja swoje. zmarnowałam dwa lata swojego życia na kogoś takiego. po prostu wymazuje to z pamięci.:/

tak się zastanawiam i wydaje mi sie że faktycznie jedynym sposobem będzie pogadanie z tym gościem może postraszenie go itd. to On musi nie chcieć się z nia spotykać on tylko może to przerwac

32

Agatka napisał/a:

Twoja córka jest jeszcze dzieckiem a on dojrzałym mężyczną a poza tym to karalne, jeśliby doszło między nimi do czegoś więcej.

mężyczna, przejęzyczenie

Po pierwsze ten facet, musi być jakiś niedojrzały, tak jakby nie mógł sobie znaleźć kobiety. Ja jestem w podobnym wieku i miałem okazję mieć kobiety ok 18 lat, ale one zachowują się jak dzieci, cały czas śmieja się nie wiadomo z czego. Wolę starszą ale nie naiwną, mam swój honor. Ja jako porządny, poważny facet mam swoje idee.

33

A nie uważasz, że to dobry pomysł żeby dotrzeć do jego dzieci i z nimi porozmawiać? Jedno z nich ma 12 lat, czyli jest 3 lata młodsze tylko od twojej córki! Pozatym spróboj terapii szokowej, spytaj się córki czy ze swoim ojcem też by spała? Albo jak byś ty sobie sprowadziła 15 latka i powiedziała córce, że to jest teraz jej przybrany tatuś i ma się go słuchać, bo przecierz jest już taki dorosły. Albo poradź jej,żeby mu zaproponowała spotkanie z jego rodziną, bo przecierz skoro ją kocha, to powinien ja przedstawić dzieciom z radością, a jeśli tego nie zrobi, no to wiadomo o czym to świadczy! Albo zaproś znajomych córki,oczywiście w jej wieku na jakąś imprezkę do domu i tego faceta i niech zobaczy jak jej rówieśnicy na to reagują,bo na pewno nie przychylnie! Zamykanie w domu raczej bez sensu moim zdaniem, bo tylko pogłębia nienawiść do was i uczucie do tego obleśnego typa. Ciężko Ci napewno! Współczuję bardzo! Niełatwa sytuacja.

34 Ostatnio edytowany przez runner80 (2012-11-09 13:13:15)

Kasiek24 napisał/a:

Pozatym spróboj terapii szokowej, spytaj się córki czy ze swoim ojcem też by spała?

Najlepszą terapią szokową jest wybicie z głowy amorów, tylko nauka. Dla niej teraz nauka jest najważniejsza, dla takiej 18 latek jest za stary chłop, co tu gadać. Cóż takie czasy, że dzieci chcą być dorosłymi, kurcze chce być kurą.

35

Witam ! Ja myśle że żądne terapie szokowe, imprezy czy zapoznania z rodziną tutaj nic nie dadzą a mianowicie coś wiem o tym bo przeżyłam podobną sytuacje.

Gdy miałam prawie 17 lat zakochałam się w facecie , który jest starszy odemnie o 17 lat. Tak samo mialam że mnie wywieżli z domu 40 km.  od zamieszkania faceta , zabraniali mi wychodzenia, zabierali komórki, itd. Pilnowali mnie na każdym kroku, ale mi to nie przeszkadzało. Jak to mówią "dla chcącego nic trudnego". Zamknęli drzwi to wyszłam oknem, zabrali komórkę to kupiłam nową , bylę jaką byle była, wywieźli to jeździłam autobusami albo on do mnie. Wszystko robiłam żeby sie z nim spotkać. Także opuszczałam lekcje i uciekałam  z domu. A teraz Jestem z nim już 3 lata za tydzień bierzemy ślub, planujemy dzieci a szkoły też mam skończone. Jaki z tego morał taki że zabranianie nic nie daje.  Znajomi nas traktuja  normalnie , rodzina także zaakceptowała sytuacje i jest dobrze. Moja babcia go uwielbia . Także jest po rozwodzie ma dzieci ale to w niczym nie przeszkadza.Przeżyliśmy najgorsze chwile w życiu kiedy to jego była żona zaczeła nas oczerniac ale jesteśmy silni i nie interesuje nas opinia innych.

Więc co do dziewczyny to sama musi się przekonać co jest dobre a co złe. Może prawie będzie to ten jedyny a może się sparzy i już więcej nie spróbuje miłości z starszym facetem. Człowiek uczy się na błędach.

Co do opinii że to są dzieci i potrafią się śmiać z byle czego .... nie zgadzam się z tym .  Faktycznie z pewnością jest tneyle dziewczyn ale wszystkich nie można wrzucić do jednego worka. Mój narzeczony ma 37 lat i śmieje się z głupot które mnie denerwują.

Moja rada zostawić dziewczynę w spokoju , pozwolić się  z nim spotykać. Akceptować jej wybór i córkę bo zakazywanie może tylko pogorszyć sprawę. Oczywiście pilnując żeby córka zabezpieczała się a czas pokaże

36

queen1993 napisał/a:

Więc co do dziewczyny to sama musi się przekonać co jest dobre a co złe. Może prawie będzie to ten jedyny a może się sparzy i już więcej nie spróbuje miłości z starszym facetem. Człowiek uczy się na błędach.

Co do opinii że to są dzieci i potrafią się śmiać z byle czego .... nie zgadzam się z tym .  Faktycznie z pewnością jest tneyle dziewczyn ale wszystkich nie można wrzucić do jednego worka. Mój narzeczony ma 37 lat i śmieje się z głupot które mnie denerwują.

Moja rada zostawić dziewczynę w spokoju , pozwolić się  z nim spotykać. Akceptować jej wybór i córkę bo zakazywanie może tylko pogorszyć sprawę. Oczywiście pilnując żeby córka zabezpieczała się a czas pokaże

Tylko 17 lat to nie to samo co 15. 17 lat w świetle prawa (chodzi o związki partnerskie) to dorosła osoba a 15 to jeszcze dziecko. Taka 15-latka może za dwa lata zupełnie inaczej mysleć niż teraz. Nie mogę sobie wyobrazić aby chodzić z dziewczyną 15-letnią, nawet mając 20lat. To byłby dla mnie wstyd i przyklad jakiegos zakompleksienia. 18 lat owszem, to już wielu mogło by zazdrościć, mówiąc, jeśli taką młodą wyrwał to musi być niezły

37

queen1993 napisał/a:

Powtarzam w świetle prawa to dziecka, ten facet może mieć problemy. Moja rada niech poczeka ze dwa lata i wtedy można rozmawiać. Powiedzieć jej pozwole ci sie powiedzmy za dwa lata. Powiem szczerze, że niedługo to 10-latki będą próbowały wyrywać dorosłych facetów. Dorosły facet nie spotyka się z dziećmi

38

Moim zdaniem dobrze robi ta dziewucha, że szuka sobie ojca zarazem męża. KOBIETO JEŚLI ONA TAKIEGO OJCA NIE MA TO DZIWISZ SIĘ, ŻE SZUKA. To nie jest jej wina, nie bede mówił czyja. Jesli ten facet jest w porządku to niech z nim sie zadaje po kilku latach nie bedzie dzieckiem

39

Po drugie dziwię się dziewczyna prawie dorosła i musi szukac wzorców gdzie indziej. Powtarzam gdzie są rodzice. Potem dziwią się dziewczyna stoi w galerii i zarabia ciałem

Posty [ 40 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » moja córka spotyka się z dużo starszym meżczyzną

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024