alimenty, proszę o radę. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » alimenty, proszę o radę.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

Temat: alimenty, proszę o radę.

witam serdecznie. Chciałabym podać mojego męża o alimenty dla córki. Jednak nie wiem ile będzie na nią płacił, otóż nie pracuje. Dostaje zasiłek czy coś w tym stylu, na swą matkę. Jako że opiekuje się nią. Kwota wynosi 520 zł, miesięcznie. Z zawodu jest elektrykiem, pracował i bardzo dobrze zarabiał około dwóch tys. zł. Oczywiście pracował na budownie, i załaczał instalację w budynkach mieszkalnych.Obecnie nie mieszkam z nim, wiem tyle że jest alkoholikiem, gdy ma pieniądze co do grosza przepije. Jestem teraz w trudnej sytuacji finansowej, mam syna który ma 21 lat i jest na studiach. I oto moje pytania; w jakiej wysokości będą alimenty na córkę?I Czy zus będzie dopłacał?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: alimenty, proszę o radę.

Zosiu sąd zawsze bierze pod uwagę możliwości zarobkowe a nie to że nie pracuje.Ile sąd zasądzi to trudno powiedzieć.Elektryk to dobry zawod.Zależy tez ile ty będziesz żądała.koszty utrzymania dziecka sa dzielone na oboje rodzicow.Musisz o tym pamiętać.Wiedz tez o tym że syn mimo że jest pelnoletni tez może żądac od ojca alimentow pod warunkiem oczywiście że nie ma możlwości podjęcia pracy.Do 25 roku może się uczyc i brac alimenty.Co do wysokości dofinansowania alimentow przez Zus to jest jakas kwota,nie jestem pewna więc nie będę cie wprowadzala w blą ale jakie s 500zl.Jesli sąd zasadzi alimenty a ojciec nie bęzie placil to z wyrokiem musisz udac sie do komornika i skladac wniosek o zaliczke alimentacyjna wyplacaną w MOPSie.nie zwlekaj bo na sprawę czeka się dosyć dlugo a zyc trzeba każdego dnia,niestety...
Pozdrawiam

3

kasandra1234 napisał/a:

Co do wysokości dofinansowania alimentow przez Zus to jest jakas kwota,nie jestem pewna więc nie będę cie wprowadzala w blą ale jakie s 500zl.Jesli sąd zasadzi alimenty a ojciec nie bęzie placil to z wyrokiem musisz udac sie do komornika i skladac wniosek o zaliczke alimentacyjna wyplacaną w MOPSie.nie zwlekaj bo na sprawę czeka się dosyć dlugo a zyc trzeba każdego dnia,niestety...
Pozdrawiam

Zus nie zajmuje się alimentami.
Nie istnieje też zaliczka alimentacyjna.
Obecnie wypłata świadczeń z Funduszu Alimentacyjnego zajmują się ośrodki pomocy społecznej/ Mops, Gops itp
FA płaci tylko bieżące alimenty o czym warto pamiętać. Oczywiście trzeba spełnić określone ustawą warunki.

Zosiu, proponuję zajrzeć do wątku"wszystko o alimentach" dział prawo. Znajdziesz tam wiele wskazówek.

4

Jeśli nie da się wyegzekwować alimentów od męża, możesz ubiegać się o takowe z funduszu alimentacyjnego, jesteście rozwiedzeni, czy w separacji?

5

nie rozumiem DAyzi "że Fa plci tylko bieżące alimenty"?

6

kasandra1234 napisał/a:

nie rozumiem DAyzi "że Fa plci tylko bieżące alimenty"?

Alimenty(suma ustalona przez sąd nie więcej niż 500zł) -wypłacana będzie tylko  od dnia złożenia wniosku( nabycia uprawnień do pomocy z FA)....i na bieżąco te uprawnienia są weryfikowane. Jeśli w danym miesiącu spełniasz warunki pomoc z Fa przysługuje, jeśli nie spełniasz  a pobierzesz pieniądze-trzeba to będzie oddać wraz z odsetkami.

NP. tatuś nie płaci( jest wyrok 700zł) od stycznia, po 2 miesiącach bezskutecznej egzekucji komornik wystawi zaświadczenie dla FA, można składać wniosek, spełniamy warunki do nabycia pomocy- otrzymujemy 500zł,
Osoba otrzymująca pomoc z FA zobowiązana jest do informowania Fa o zmianach mających wpływ na uprawnienia--nowy dochód, rezygnacja z nauki, zmiana liczby członków rodziny...itd. nie może również przyjmować żadnych pieniędzy od zobowiązanego ...nawet tych brakujących 200zł.
Jak się wie, że ojciec nie będzie płacił, warto od razu z wyrokiem udać się do komornika.

7

Dayzi ale można przeciez dostac wyrownanie z FA jesli sąd tak adecyduje.Wstecz np kilka miesięcy...

8

kasandra1234 napisał/a:

Dayzi ale można przeciez dostac wyrownanie z FA jesli sąd tak adecyduje.Wstecz np kilka miesięcy...

Mam wątpliwości, ale trzeba by to sprawdzić dokładnie.
Sąd nie zasądza alimentów od FA a od konkretnego delikwenta. Nie może więc sąd tegoż FA zobowiązywać do wyrównania wstecz. Sąd może zasądzić alimenty zaległe TYLKO w stosunku do alimenciarza-dłużnika. Nie dotyczy to jednak FA, bo nie taka rola funduszu by spłacał długi. A w sprawie nie występuje się przecież z roszczeniem p-ko funduszowi. 
Trzeba zapytać kjersti big_smile

9

kasandra1234 napisał/a:

Absolutnie nie ma takiej możliwości.

Fa nie płaci ALIMENTÓW tylko świadczenie pieniężne, które jest wypłacane w zastępstwie dłużnika. Dłużnikowi rośnie dług, który potem jest przez gminę (fa) ściągany.
Fa jest tylko doraźną pomocą i to tylko dla niektórych dzieci-tych w najtrudniejszej sytuacji.

10

Zgadzam się kobietki że dlużnikiem jest alimenciarz a nie Fa i sad zasadza alimenty od dlużnika.To już jest jasne smile Jednak jeśli chodzi o wyrownanie to jest taka mozliwośc.Sąd decyduje czy alimenty mają byc placone bieżąco czy tez z wyrownaniem.Jesli zasadzi wyrownanie to wtedy Fa ma obowiązek je wyplacic i oczywiście poźniej ta suma obciążyc dlużnika.wiem dokładnie bo sama bylam w takie sytuacji gdzie czekalam ponad pol roku na sprawe i poźniej dostalam wyrownanie od dnia zlożenia wniosku.Sądze że niewiele osob o tym wie...

11

kasandra1234 napisał/a:

Jednak jeśli chodzi o wyrownanie to jest taka mozliwośc.Sąd decyduje czy alimenty mają byc placone bieżąco czy tez z wyrownaniem.Jesli zasadzi wyrownanie to wtedy Fa ma obowiązek je wyplacic i oczywiście poźniej ta suma obciążyc dlużnika.wiem dokładnie bo sama bylam w takie sytuacji gdzie czekalam ponad pol roku na sprawe i poźniej dostalam wyrownanie od dnia zlożenia wniosku.Sądze że niewiele osob o tym wie...

USTAWA

z dnia 7 września 2007 r.

o pomocy osobom uprawnionym do alimentów

art. 18. 1. Prawo do świadczeń z funduszu alimentacyjnego ustala się na okres świadczeniowy począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek do organu właściwego wierzyciela, nie wcześniej niż od początku okresu świadczeniowego do końca tego okresu.

----------------------------
Wyrównanie to sąd zasadza od dłużnika nie od Fa.

Kasandro, możesz bardziej to wyjaśnić...na jaką sprawę czekałaś gdy wniosek już złożyłaś?( bo skoro wniosek przyjęto to musiałaś na dzień złożenia spełniać warunki)
Może chodzi Ci o zmianę kwoty alimentów.

12

dayzi
ma rację. sąd owszem może zasądzić alimenty "do tyłu"-i te alimenty dłużnik musi spłacić. Natomiast jeśli chodzi o FA to będzie on przysługiwał, jeżeli będzie dwumiesięczna bezskutecznośc egzekucji i będzie się należeć od momentu wpływu wniosku.

13

Przepraszam ze tak późno,ale juz odpowiadam Dayzi.tak składałam wniosek o podwyższenie alimentów.Oczekiwanie trwalo bardzo dlugo.Gdy uzyskałam podwyzke sedzina zasądzila wyrownanie od dnia zlożenia wniosku.Fa wyrownało smile Oczywiście moj byly będzie ta kwota obciążony...

14 Ostatnio edytowany przez dayzi (2011-07-02 12:19:27)

smile tak myślałam.
Tylko dlatego że to było podwyższenie dostałaś wyrównanie, bo cały czas gdy toczyła się sprawa otrzymywałaś Fa wg poprzedniego wyroku.
Sprawa ma się inaczej jeżeli chodzi o odwrotną sytuację. Obniżenie z datą wsteczną. Wtedy takie świadczenie( jakby nienależnie pobrane przez czas toczącej się sprawy) umarza się.

15

kasandra1234 napisał/a:

sedzina zasądzila wyrownanie od dnia zlożenia wniosku.Fa wyrownało smile Oczywiście moj byly będzie ta kwota obciążony...

Co nie zmienia postaci rzeczy, że OD DNIA ZŁOŻENIA wniosku - nie wstecznie. To takie wyrównanie za czas od wniesienia wniosku do wydania wyroku. Nie dotyczy przecież okresu wcześniejszego

16

Oj tak dziewczyny,wlasnie o to chodzi! smile

17

Dziewczyny to chyba zalezy od sadu,od wojewodztwa  nie wiem- wiem jedno , ja napisze na swoim przykladzie. Z mezem nie bylam 3- miesiace przed rozwodem i jak podalam o alimenta to dostalam z wyrownaniem za poprzednie trzy miesiace od kad nie łozyl na dziecko. W moim przypadku wlasnie tak bylo. W sumie to bylo dosc dawno, ale mam nadzieje ze nic sie od tamtego momentu nie zmienilo. Owszem dwa razy podwyzszke robilam (on nawet obnizal alimenta, takie droczenie sie z jego strony-ale coz) i tez z wyrownaniem dostalam poczawszy od zlozenia pozwu. Jezeli tatus nie ma srodkow do zycia lub  (na czarno pracuje,a nie udowodniono),bezrobotny -to wtedy fundusz alimentacyjny placi. Napisalam tak prostym jezykiem jak sie dalo pozdrawiam.

18

wszystko się zgadza Smieszka smile a przepisy to chyba wszedzie sa jednakowe.

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » alimenty, proszę o radę.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024