Mam problemy z młodszą siostrą. Jest między nami spora róznica wieku, bo aż 13 lat. Ona w tej chwili ma 15, półtorej roku temu nasz ojciec zginał w wypadku, matka nie żyje od 14 lat. Zawsze mielismy z siostra świetny kontakt, dlatego po tym wszystkim zamieszkała ze mna i moją narzeczoną, i od tej pory mamy spore problemy. Robie wszystko co moge., ale młoda czasami doprowadza mnie do szału;/ Na szczście problem 'chodzenia do szkoły' i kiepskich ocen został wyeliminowany ;] z czego bardzo sie ciesze, natomiast nadal jest źle.. nie chce słuchać, pyskuje i o wszystko sie kłóci, wymusza pieniądze ciągle na nowe ciuchy, a jak spotka sie z odmową to sie wkurza, płacze i trzaska drzwiami ;/ wymyka sie na nocne imprezy ;| no po prostu brak słów.. juz nie wiem jak do niej dotrzeć ;/ Na prawde tracę cierpliwość
Dorastanie bywa trudne i dla dorastającego, i dla jego otoczenia. ![]()
Twoja siostra po pierwsze przeżywa typowy okres buntu (to jak wiatrówka - każdy musi przez to przejść), po drugie dokłada się do tego fakt, że jesteś jej bratem, a ojciec zginął nie tak znów dawno.
Reakcja Twej siostry na zakazy (wkurza się, płacze, trzaska drzwiami) - niestety typowa. Podobnie z chęcią wymuszania (też bym wymuszała, gdybym zobaczyła raz i drugi, że jest to skuteczny sposób na uzyskanie "profitów"), wykłócaniem się o wszystko. Typowe zachowania wieku dojrzewania. To też świetna okazja do wypróbowania przez nią Twej miłości: ile jeszcze dasz radę wytrzymać. Proponuję, że zanim stracisz cierpliwość powiedz jej o uczuciach, które do niej żywisz w chwili wymuszania, pyskowania, itd.
Z perspektywy dorastającej osoby: fajnie jest patrzeć na dorosłego, który pod spodem już kipi, wybuchnie za moment, ale odgrywa opanowanego stoika.
Powodzenia ![]()
Hmm... Myślę, że pomysł Wielokropka jest dobry, mianowicie powiedz jej o tym co czujesz w momencie kiedy ona się tak zachowuje. Ale też ogólnie, że jest dla ciebie ważna, martwisz się o nią.
Może pomimo waszych skomplikowanych relacji doceni to, że potrafiłeś się przed nią otworzyć i powiedzieć co czujesz...
Twoja siostra stracila rodzicow w dosc mlodym wieku..to napewno w duzej mierze wplynelo na jej zachowanie. Musisz jej teraz zastapic rodzicow dac jej to cieplo i zainteresowanie.
Moze ona swoim zachowaniem chce zwrocic na siebie uwage, moze czuje sie gorsza..troche odtracona..nawet jesli naprawde sie starasz i to wcale nie jest Twoja wina..osoba ktora traci bliskich w takim wieku w ktorym nie potrafi jeszcze do konca zrozumiec kolei rzeczy na tym swiecie..ma prawo sie zagubic
Musisz jej dac wiecej milosci, czesto z nia rozmawiaj, daj jej poczuc, ze nie jest sama, ze nigdy jej nie zostawisz samej
Tez mam siostre o 13 lat mlodsza , mimo mlodego wieku tez pyskuje,ale kiedy mowie mamie ,jakie w przyszlosci beda tego konsekwencje , to nie chce sluchac.
U Ciebie dziewczyna ma o tyle gorzej , ze nie ma rodzicow.
Nawet najlepszy brat pod Sloncem , nie zastapi jej matki ani ojca.
Do tego jeszcze ten okres buntu , kto z nas tego nie przechodzil? a mniejszym lub wiekszym stopniu,ale chyba kazdy mial z tym do czynienia.
Nie wiem , co w takiej sytuacji jest lepsze,czy pokazanie jej , ze nie na wszystko moze sobie pozwolic i ze musi przestrzegac pewnych zasad , czy sprobowac sie z nia zaprzyjaznic. Moze jedno i drugie?