Odpoczynek w otoczeniu przyrody czy betonu? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Odpoczynek w otoczeniu przyrody czy betonu?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Odpoczynek w otoczeniu przyrody czy betonu?

"Niektórzy zauważają, że zmiany jakie zaszły w obyczajowości ludzkiej XX wieku pozostawiły wielką pustkę. Rozpada się rodzina, jako gniazdo i punkt oparcia każdego człowieka. Rozluźniają się więzi międzyludzkie, dawniej utrzymywane przez wspólną pracę i rozrywkę. Dziś wolny czas spędzamy zamknięci we własnych mieszkaniach, przed ekranem telewizora lub monitora. Coraz częściej pracujemy w samotności. Tracimy kontakt z naturą, który-czy chcemy się do tego przyznać, czy nie-stanowił zawsze pewną podstawę, źródło odpoczynku od świata. Dziś przyroda zostaje zamknięta w enklawach, a naturalnym otoczeniem ludzi stał się beton i asfalt." Marcin Sieńko, W pajęczynie-Internet jako zjawisko kulturowe.

Trudno nie zgodzić się z powyższymi słowami jeśli odnosimy je do mieszkańców miast. Rzeczywiście otacza nas beton i asfalt, a z przyrodą stykamy się jedynie w parkach. Pracujemy coraz więcej i nie mamy czasu na wyjazdy aby oderwać się i zmienić otoczenie. W domu odpoczywamy oglądając telewizję, słuchając radia, korzystając z komputera. Czy naprawdę odpoczywamy w ten sposób?
Ja nie potrafię odpocząć tak naprawdę, do końca w domu, w mieście. Nie potrafię się zrelaksować. Całkiem inaczej i zdecydowanie lepiej jest kiedy mam okazję wyjechać w góry. Może zależy to od powietrza, może od braku hałasu, a może...? Znalazłyby się pewnie jeszcze jakieś powody.

Czy zgodzicie się ze stwierdzeniem, że człowiek utracił kontakt z przyrodą i traktujemy ją tylko jako atrakcję turystyczną? Czy odczuwacie inny wpływ miejskiego, czyli betonowego otoczenia a inny przyrodniczego, czy może nie ma to dla was znaczenia?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Odpoczynek w otoczeniu przyrody czy betonu?

Zawsze się dziwiłam mieszkańcom dużych miast, że mogą normalnie żyć i funkcjonować w betonowej klatce, jak nazywałam miasto. Ja byłam dziecko wsi i ciężko mi było przyzwyczaić się do ciągłej obecności innych ludzi, do tłoku, hałasu. Brakowało mi przestrzeni, zieleni, ciszy, samotności. Zadziwiał fakt, że lato jest w mieście bardziej gorące, zimą śnieg szybko przestaje być biały, że nie można usiąść na trawniku, że nie da się chodzić boso i milion innych rzeczy. Nie rozumiałam jak można przyrodą nazwać mały, opracowany w szczegółach skrawek zieleni zwany parkiem i relaksować się spacerem po betonowym chodniku omijając tłumy innych ludzi. Po 10 latach rozumiem, że są ludzie, którzy tak spędzili całe życie i oni umieją w ten sposób odpoczywać. Ja nadal nie umiem. Jedynym i prawdziwym relaksem jest dla mnie ucieczka na łono natury. Uwielbiam wszelkie odludzia, mało turystyczne miejsca, no i oczywiście moją rodzinną wieś. Wieś kojarzy mi się z beztroską dzieciństwa, cisza pozwala zebrać myśli i naprawdę odpocząć. Czuję się elementem przyrody i nie umiem bez niej żyć.

3

Ja tez wychowałam się dalaej od miasta, nie na wsi, ale na przedmieściach, blisko las, pola - po prostu bosko. Teraz mieszkam w kamienicy wmieście, i marzę o przeprowadzce na wieś.

4

Przez kilka lat (jako dziecko) mieszkałam na wsi. Potem zamieszkałam w mieście. Bardzo dobrze czuję się w mieście, ale równie dobrze czuję się w otoczeniu przyrody smile
Miasto - uwielbiam latem zapach rozgrzanego betonu i smoły, ogródki piwne na ulicach. Uwielbiam patrzeć na ludzi, na ten cały gwar. Czasami można spotkać kogoś ciekawego. Dużo bodźców smile Staram się wtedy nie izolować.
Przyroda - również uwielbiam smile Cisza, spokój, kolory... Wtedy ganiam z aparatem smile
Od czego to zależy? Chyba od nastroju.

5

Od zawsze mieszkam w mieście, na wakacje czasami wyjeżdzam na wieś ale po 2-3 dniach brakuje mi już tego gwaru i zgiełku... jestem zwierzęciem miastowym wink

6

W ostatnim czasie jestem tak zmęczona, że już w połowie tygodnia zaczynam myśleć o weekendzie. Zastanawiam się na wyjazdem "w stronę przyrody" i mam nadzieję że szybko uda mi się to zrealizować.
Kiedyś potrafiłam odpoczywać w mieście i nie odczuwałam większej różnicy jeśli wyjeżdżałam na wieś. Oczywiście inne powietrze i cisza to tak, ale nie czułam się też bardzo zmęczona jeśli spędzałam wakacje w mieście. Ale ostatnio jest inaczej smile

7

Umknęło nam, że miasto to nie tylko beton i asfalt, ale i ogromne możliwość kulturalne, towarzyskie, dużo szans na przeżycie wielu fajnych momentów z bliskimi, więc chyba nie jest tak, że w mieście tylko się męczymy... Ja mieszkam w niewielkim miasteczku (ok. 15 tys. osób) i muszę utrzymywać równowagę między przebywaniem w wielkim mieście (Bydgoszcz, Poznań), wsią, gdzie mieszkają moi rodzice oraz miasteczkiem, w którym mieszkam. Jak dla mnie więc musi być równowaga, bo w mieście zaczynam się po dłuższym czasie męczyć, a na wsi - po prostu nudzić...

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Odpoczynek w otoczeniu przyrody czy betonu?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024