lęk - czy lepsze bedzie dla dziecka jak zostane sama po rozwodzie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » lęk - czy lepsze bedzie dla dziecka jak zostane sama po rozwodzie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

1 Ostatnio edytowany przez ili (2011-06-03 18:57:06)

Temat: lęk - czy lepsze bedzie dla dziecka jak zostane sama po rozwodzie?

Niedawno poczułam sie samotna i postanowiłam sobie znaleść nowego partnera. Udało się i poznałam mężczyzne który jest "taki jakiego chciałam". Wszystko wydawało by się że jest dobrze ale szybko przyszły obawy zwiazane z wieloma rzeczami: co powie na to moje otoczenie, znajomi sąsiedzi rodzina (rozwód orzeczony miesiąc temu, nie mieszkalismy razem od ponad 2 lat) kolejna obawa - a jak się znów nie uda związek? sad i najwazniejsze czy nie bedzie lepiej dla mojego dziecka jak pozostane sama? czy moj maluch nie bedzie i tak zawsze wolal ojca niz nowego partnera ? co prawda ojciec praktycznie go nie odwiedza i sie nim nie interesuje ale boje sie ze i tak nigdy nie zaakceptuje nowego "tate". Te wszystkie obawy powoduja ze pomimo iz jest to mezczyzna w mojej ocenie odpowiedni dla mnie coraz bardziej mysle o tym zeby jednak zerwac ten zwiazek i zostac sama, wydaje mi sie ze tak bedzie lepiej dla mojego dziecka. powiedzialam o tych obawach mojemu partnerowi ale sie ze mna nie zgadza i caly czas mi wmawia zebym sie nie martwiła, że będzie dobrze.

Sama nie wiem co mam robić zeby było dobrze dla mnie a przede wszystkim dla mojego dziecka które i tak już ma zepsute zycie na starcie przezemnie sad chociaz rozwód był z winy meża (zdrada) to i tak wydaje mi sie że dziecko ma zepsute zycie

najbardziej intreresuje mnie jak na takie sytuacje reaguja dzieci i chciałabym postapić tak żeby było jak najlepiej dla mojego dziecka a moje szczescie jest dla mnie mniej wazne

prosze o madre rady

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: lęk - czy lepsze bedzie dla dziecka jak zostane sama po rozwodzie?

Dużo pytań.

Co powie Twoje otoczenie?
To zależy, czy Twoje otoczenie stanowią ludzie życzliwi Tobie, czy też niechętnie do Ciebie nastawieni. Poza tym, co Cię obchodzi zdanie innych, jeśli będziesz szczęśliwa? Co sąsiadom, znajomym, rodzinie do tego? To Twoje życie.

Co będzie jak związek się nie uda?
Rozumiem, nikt nigdy nie zagwarantuje, że związek będzie udany. Ale zakładać na wstępie, że się nie uda, mimo braku obiektywnych do tego przesłanek, to przesada.

Czy nie będzie lepiej dla Twojego dziecka jak pozostaniesz sama?
Znowu, jest to zależne od tego czy będąc samotną matką będziesz szczęśliwa, czy też będziesz tak skoncentrowana na dziecku, że nie będzie mogło niemal oddychać bez Ciebie. To, wbrew wszystkiemu, zależne jest od Ciebie.

Czy Twoje dziecko zaakceptuje nowego partnera?
A czemu ma go nie zaakceptować. Dziecku potrzebny jest mądry dorosły żyjący obok, niekoniecznie musi być to ojciec biologiczny, tym bardziej, że już teraz jest kiepskim ojcem.

I czemu uważasz, że Twoje dziecko ma zepsute życie na starcie? Rozumiem, że gdyby jego ojciec był w domu, ale nie interesował się dzieckiem, pił, bił, itp, dzieciństwo Twego dziecka byłoby urocze. Powtarzam wielokrotnie różnym osobom: dziecku potrzebny jest szczęśliwy, spokojny dom, w którym dużo jest miłości, wsparcia, dobrej atmosfery. A niczego bardziej dzieci później nie żałują, jak tego, że mamusia poświęcili swoje szczęście dla niego. Oj, nie są za to wdzięczne.

To, co możesz zrobić przede wszystkim dla siebie, ale i dla swego dziecka, i dla potencjalnego partnera, to skończyć z tym czarnowidztwem. Jeśli skoncentrujesz się na negatywach, to one przeważą w Twoim życiu, będziesz je wychwytywać z każdej sytuacji, każdą chwile zamienisz w nieudaną. Taka samosprawdzająca się przepowiednia.

Mądra (?) rada: poznaj swoje dziecko z potencjalnym swym partnerem, spędźcie trochę czasu razem. Niczego wcześniej nie zakładaj, ani trwałego szczęścia, ani tragedii. Nie jesteś wróżką, nie przewidzisz przyszłości.

3

Odp: lęk - czy lepsze bedzie dla dziecka jak zostane sama po rozwodzie?

Witaj ili

Ja w tym roku kończę pedagogikę więc o dzieciach mogę się smiało wypowiedzieć mimo, że nie mam jeszcze własnych. Nie chcę, żebyś odebrała to, że jestem przemądrzała i czuje się ekspertem przez fakt jaki zawód będę wykonywać, ale sądzę, że nauczyłam się na studiach przydatnych rzeczy, które mogą Ci pomóc. Po pierwsze to pamiętaj, że to jest Twoje życie nie sąsiadów czy Twojej rodziny tylko Twoje. Jeśli Ty nie będziesz szczęśliwa to Twoje dziecko też nie bedzie. Dzieci często przejmuja zachowania rodziców i jeżeli rodzice są smutni, zdesperowani i zagubieni to dzieci czują się tak samo zagubione i nieporadne, jak rodzice. Nie rezygnuj z partnera jeśli wydaje Ci się, że jest odpowiednim człowiekiem i będzie nadawał sie na ojczyma Twojej pociechy. Sprawdź go. Dziecko potrzebuje pełnej rodziny, stabilizacji, wsparcia i ciepla dwojga rodziców. To, że Twój partner nie jest biologicznym ojcem Twojego dziecka nie znaczy, że nie będzie w stanie pokochać go, tak jak kochałby własne dziecko. Powodzenie w całej tej sytuacji zależy od wielu czynników, a mianowicie od tego ile Twoje dziecko ma lat? - jeśli jest w wieku przedszkolnym łatwiej będzie mu zaakceptować z czasem Twój związek i nowego tatę. Nie znaczy to, że nie będzie problemów. W głównej mierze wszystko zależy od charakteru Twojego dziecka i stopnia przywiązania go do Ciebie. Nie uzależniaj go od siebie niech wie, że zawsze mu pomożesz i wesprzesz, ale nie ucz go, że jesteś jego wlasnością wiecznie na jego zawołanie. Masz prawo do własnego życia, a swoje dziecko musisz nauczyć akceptować to prawo. Nie wymuszać na nim tego tylko wytłumaczyć mu, że chciałbyś miec kogoś kto Ciebie też by wspierał, szanował i kochał. Czasem dzieci są przesadnie zazdrosne o rodziców, ale to wynika tylko z tego faktu, że boją się ich stracić bo przyzwyczaiły się, że rodzic jest wiecznie z nimi i na każde ich zawołanie. Czują się poprostu zagrożone, że zostana odsunięte na dalszy plan. Twoje dziecko musi nabrać pewności, że tak się nie stanie. Tak jak napisała Wielokropek powinnaś przedstawić swojego partnera dziecku, a nie ukrywać go przed nim. Niech się poznają, porozmawiają i zaakceptują z czasem. Może mają wspólne pasje, które ich połączą. Pozwól się przekonać dziecku, że ten człowiek, z którym się spotykasz jest naprawdę dobry i zasługuje na szacunek oraz obdarzenie go zaufaniem, a może nawet z czasem miłością. Nie twierdzę, że będzie łatwo, ale powinnaś spróbować dla swojego dobra i dziecka bo oboje możecie zyskać. Nikt nie każe Ci od razu wychodzic za niego za mąż. Ale też nie rezygnuj bo możesz stracic kogoś naprawdę wartościowego.

Życzę Ci powodzenia i mam nadzieję, że wszystko dobrze się ułoży smile Trzymam kciuki i czekam na jakieś wieści co do rozwoju sytuacji smile

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » lęk - czy lepsze bedzie dla dziecka jak zostane sama po rozwodzie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024