Witam! Chciałabym się dowiedzieć czy USG dopochwowe i zwykłe wykryje, że nie jestem dziewica bądź, że jestem?
Zanim lekarz zacznie Cie badać zada mnóstwo pytań,a jako pierwsze,czy już uprawiasz seks. Z tego co czytam wnioskuje,ze to Twoja pierwsza wizyta u ginekologa,tak? Usg dopochwowe zrobi Ci jesli juz nie jesteś dziewica o czym niestety trzeba powiedzieć. Usg to normalnie raczej nie powinno tego wykryć,ale z mojego doświadczenia to zawsze na poczatku robili mi badanie dopochwowe. Jesli dziewczyna jest dziewica to tego dopochwowego raczej nie robią
Dobrze rozumiem, że chcesz ukryć przed lekarzem, że jesteś dziewicą lub już nie? Ginekolog powinien wiedzieć o wszystkim, tym bardziej, że to nic strasznego.
Ginekolog to lekarz który przyjmuje mnóstwo takich pacjentek jak Ty i na początku gdy będzie zadawał Ci pytania to musisz mu powiedzieć czy jesteś dziewicą czy nie. Podczas zwykłego USG nie ma możliwości wykrycia czy dziewczyna jest dziewicą czy nie. Jak byłam młodsza i byłam jeszcze dziewicą to ciągle bolał mnie jajnik prawy. Poszłam do ginekologa i zrobił mi badanie USG dopochwowo mimo, że byłam dziewicą. Nic nie bolało więc nie ma się czego bać
Czy mi się wydaje czy chcesz ukryć ten fakt przed ginekologiem? To bardzo ważne, żeby ginekolog wiedział o wszystkich dolegliwościach i o Twoim stanie oraz także o tym czy jesteś dziewicą czy też nie. Mam nadzieje, że jednak wie. Z drugiej strony nie rozumiem, dlaczego to dla Ciebie takie ważne?
Jeżeli nie ma potrzeby to lekarz nie robi Usg dopochwowo tylko zwykłe .
Ginekolog to nie ksiądz nie będzie prawił morałów na temat twojego prowadzenia tylko obchodzą go fakty związane z Twoim zdrowiem a nie z kim i kiedy .
Pytania są raczej te same dla dziewic jak i dla kobiet które rozpoczęły współżycie seksualne .
Jeżeli jesteś dziewicą to lekarz nie zleci żadnych badań penatralnych .
A badanie odbywa się .przez odbyt.
Usg przez powłokę brzuszną .
nie ma co ukrywać wszystko trzeba powiedzieć i się ie obawiać
Weźcie... to badanie przez odbyt to musi być jakaś... masakra no!! Miała któraś z Was to kiedys?? Nie da sie pojsc do gina tak żeby... nie badał przez odbyt=p??
Weźcie... to badanie przez odbyt to musi być jakaś... masakra no!! Miała któraś z Was to kiedys?? Nie da sie pojsc do gina tak żeby... nie badał przez odbyt=p??
Ja też tak myślałam przed pierwszym badaniem (byłam dziewicą). Słyszałam o badaniu przez odbyt i nie miałam na to ochoty. Spytałam lekarkę jak mnie będzie badać. Odpowiedziała, że przez pochwę specjalnym wziernikiem dla dziewic oraz... przez odbyt. Nie powiem żeby to było przyjemne, ale też nie było takie straszne jak to sobie wyobrażałam.
Ale lamentujecie,faceci są badani tylko przez odbyt i problemów z tym nie robią
USG nie jest od tego żeby wykrywać czy jesteś czy nie jesteś dziewicą, natomiast TY masz OBOWIĄZEK powiedzieć lekarzowi że jesteś bądź nie jesteś, ja nie byłam a nie miałam 18 lat i moja lekarka zostawiła to dla siebie więc w czym problem?
Przejrzałam resztę Twoich tematów, nie obraź się, ale idź do psychologa bo obawiam się że jest Ci potrzebny, czujesz się źle, a mam wrażenie być może błędne że to nie jest ból fizyczny a psychiczny (który potrafi się objawiać w ten sposób).
Ja czytając Twoje pozostałe posty, te w innych tematach również, sądzę, iż jedyne, co Tobie dolega, to hipochondria.
Powinnaś udać się do specjalisty, co zresztą słusznie doradziła osoba wyżej.
Nie chciałam nazywać tego po imieniu ale odniosłam to samo wrażenie. Być może jest ona skutkiem bólu psychicznego czegoś głębiej, tak czy siak to również choroba którą należy leczyć u specjalisty, nie ma się czego wstydzić.
A na USG idź i normalnie powiedz lekarzowi prawdę bez przepraszam za słowa, dziecinady.
Ale lamentujecie,faceci są badani tylko przez odbyt i problemów z tym nie robią
Badani są, ale problemy to nieraz robią. Mój facet, gdy czekało go takie badanie u urologa wywijał się jak potrafił. Zaprowadziłam go pod gabinet i zagroziłam, że wejdę z nim jak z dzieckiem do gabinetu. Dopiero to poskutkowało...
Natomiast wracając do wątku, to nie warto się bać na zapas. Bałam się (jak pisałam wyżej) badania przez odbyt, a okazało się niczym strasznym. Przeszłam parę takich badań nim przestały mnie dotyczyć ;-). Dla tych z Was które to mają w perspektywie mam radę jakiej udzieliła mi jedna pielęgniarka: solidnie wypróżnić się przed badaniem (z oczywistych względów), a w trakcie gdy lekarz wkłada palec lekko przeć tak jak przy wypróżnieniu (tylko trzeba najpierw sprawdzić to przed wizytą). Przy parciu odbyt się rozluźnia i lekko rozchyla i dzięki temu badanie jest bardziej znośne.
Pierwszego USG też się trochę obawiałam, a trochę wstydziłam. Również dało się przeżyć ;-).
Witam mam pytanie dotyczące tego artykułu czy jak np nie jest się dziewicą to może zrobić usg dopochwowe czy nie koniecznie
lub czy jak się boje tego badania czy mogę poprosić o zwykłe usg bezdopochwowe i czy jak np by mi robili usg dopochwowe to też będą badali coś przez odbyt czy nie bo jak czytałam to wszystko na ten temat to się przestraszyłam i myślałam czy warto iść
Witam mam pytanie dotyczące tego artykułu czy jak np nie jest się dziewicą to może zrobić usg dopochwowe czy nie koniecznie
lub czy jak się boje tego badania czy mogę poprosić o zwykłe usg bezdopochwowe i czy jak np by mi robili usg dopochwowe to też będą badali coś przez odbyt czy nie bo jak czytałam to wszystko na ten temat to się przestraszyłam i myślałam czy warto iść![]()
![]()
Jak dorośniesz, to przestaniesz się bać, bo badanie przez odbyt w porównaniu z rakiem szyjki macicy to jest pikuś.
USG dopochwowe dziewicom się NIE ROBI.
Czasem się robi gdy stan zdrowia tego wymaga, gdy są podejrzenia o chorobie i inaczej nie da się zdiagnozować.
Córka mojej koleżanki miała 16 lat, na pewno była dziewicą i podczas pobytu w szpitalu wykonano jej takie badanie ze wszystkimi tego badania konsekwencjami. Mimo młodego wieku i braku współżycia seksualnego miała poważne problemy ginekologiczne zakończone operacją.
Wszystko zależy od ginekologa. Ja byłam będąc dziewica badana dopochwowo i też w szpitalu.
19 2015-05-19 12:48:29 Ostatnio edytowany przez była_panna (2015-05-19 12:50:44)
lub czy jak się boje tego badania czy mogę poprosić o zwykłe usg bezdopochwowe i czy jak np by mi robili usg dopochwowe to też będą badali coś przez odbyt czy nie bo jak czytałam to wszystko na ten temat to się przestraszyłam i myślałam czy warto iść![]()
![]()
Rodzaj badania zależy od budowy pacjentki, decyzji lekarza i Twojej zgody. Natomiast nie można się bać, zdrowie jest ważniejsze.
Wszystko zależy od ginekologa. Ja byłam będąc dziewica badana dopochwowo i też w szpitalu.
To zależy od budowy błony dziewiczej - w przypadku szerszego otworu lekarz może wprowadzić wziernik nawet u dziewicy.
Jak byłam dziewicą, byłam badana normalnie - przez pochwę, nigdy odbyt, miałam przezpochwowe USG, nic nie przeszkadzało i nie bolało. Fakt, praktycznie nie miałam błony, ale gdybym miała i byłaby potrzeba badania, sama bym poprosiła o usunięcie. Do glowy by mi nie przyszlo się wahać - moje zdrowie, a nawet wygoda przy badaniu jest dla mnie ważna, w przeciwienstwie do kawałka śluzówki, który mi do niczego niepotrzebny.