Interesuje mnie przepis na lawasz (chleb ormiański)... Najchętniej sama bym go zrobiła (zna Ktoś dobry przepis?). Ewentualnie gdzie w Polsce mogę go kupić?
2 2011-05-04 23:03:34 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-05-04 23:05:58)
Tradycyjnie wypieka się go w specjalnym piecu o nazwie tonir, a więc jest to "małe": utrudnienie. Znalazłam dla Ciebie zastępczy przepis autorstwa A Langbein:
Sezamowy lawasz
* szklanka pszennej mąki
* 1/2 szklanki mąki z pełnego przemiału
* 2 łyżki czarnych i białych ziaren sezamu lub 4 łyżki jednego rodzaju
* 1 łyżka drobno posiekanego świeżego oregano albo 1 łyżeczka suszonego
* 1 łyżeczka soli
* 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
* 1 łyżeczka oleju sezamowego
* 1/2 szklanki wody
Na wierzch ciasta: * oliwa z pierwszego tłoczenia i sól w płatkach
Piekarnik rozgrzać do 165st., a blachę wyłożyć pergaminem. W misce wymieszać oba gatunki mąki, ziarna sezamu, oregano i sól. Następnie w dzbanku wymieszać olej, wodę oraz oliwę. Dolać do suchych składników. Wyrobić elastyczne ciasto, które dzielimy na cztery części i rozwałkowujemy bardzo cienko na desce oprószonej mąką: tworzymy prostokąty 34 x 16 cm. Te prostokąty następnie należy pokroić w paski o wymiarach 4 x 17 cm i wałkować, aż będą bardzo cienkie. Przełożyć na blachę, przesmarować oliwą i posypać solą. Piec przez 15-18 m. na jasnozłoty kolor. Po wystudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku.
Dziękuję bardzo
Proszę bardzo Jak wypróbujesz przepis, podziel się z nami wrażeniami. Może i ja się kiedyś skuszę?