Święta u rodziców czy u teściów? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Święta u rodziców czy u teściów?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Święta u rodziców czy u teściów?

Dylemat ten rozważa wiele par podczas corocznych rodzinnych świąt - zarówno rozpoczynających się Wielkanocnych, jak i Bożego Narodzenia. Każde z rodziców oczekuje, że jego dziecko spędzi z nimi te dni, również kiedy już się usamodzielniło, stworzyło związek i własną rodzinę.

Jak radzicie sobie w tej sytuacji? Co zrobić, kiedy i rodzice i teściowie (często mieszkający w różnych miastach) zapraszają Was z partnerem na Wielkanocne śniadanie?
Jak połączyć plany kilku rodzin - Waszych braci i sióstr?

Jak wytłumaczyć rodzinie, tak, żeby nikt nie poczuł się rozczarowany, opuszczony, zdradzony, że w tym roku nie odwiedzicie ich w Święta?

Które rozwiązania okazały się w Waszym życiu najlepszymi?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Anhedonia (2011-04-23 17:28:22)

Odp: Święta u rodziców czy u teściów?
JustynaPiatkowska napisał/a:

Które rozwiązania okazały się w Waszym życiu najlepszymi?

Nie mam tego dylematu. Od kiedy starsza córka wyszła za mąż zawsze wigilię spędzają u teściów a pierwszy dzień świąt u mnie, bo mam urodziny. Analogicznie w Wielkanoc 1 dzień świąt tam a drugi u mnie. Ja te pierwsze dni spędzam z dwoma młodszymi córkami a drugi dzień to taki nasz "rodzinny spęd". Tak się utarło i jest dobrze. Młodzi nie muszą latać z miejsca na miejsce, mimo, że mieszkamy w tym samym mieście. Mogą się "wysiedzieć" na łonie rodziny do woli smile
Współczuję tym, którzy są rozdarci między rodzinami i próbując wszystkich zadowolić spędzają mnóstwo czasu w drodze, z zegarkiem w ręku i niepokojem w sercu.

3

A u mnie to w ogole nie ma tego problemu...Mieszkamy za granica i nie czesto wyjezdzamy na swieta, tak jak nasi znajomi, wiadomo praca, rodziny, astronomiczne ceny biletow, szkola. Mamy za to wlasne swieta, zazwyczaj 2 dzien swiat spedzamy w gronie bliskich znajomych i rodziny ktora mieszka w tym samym  kraju ale w innym miescie.
Owszem czasem tesknimy, ale taka jest cena zbyt duzej odleglosci pomiedzy nami a rodzina w Polsce.

4

Ja i mój facet nie jesteśmy wprawdzie małżeństwem, ale mieszkamy razem i jesteśmy traktowani przez naszych rodziców jak małżeństwo, wobec czego zwykle jesteśmy zapraszani oboje przez zarówno jego mamę, jak i moją. Jednak w większości przypadków kończy się tak, że spędzamy Święta oddzielnie - ja u swojej rodziny, on u swojej. Ja jestem zdecydowanie bardziej związana ze swoją rodziną niż on ze swoją i niestety nie jestem skłonna w tej kwestii do poświęceń - Święta muszę spędzić ze swoimi bliskimi, rodzinnie, tradycyjnie, i basta. U niego czuję się źle, nie ma tej świątecznej atmosfery, jego mama nie przywiązuje wagi do "ducha Świąt". On natomiast idzie do swojej mamy żeby nie była sama, sam raczej też nie jest rodzinny i nie czuje wielkiej potrzeby podtrzymywania rodzinnych więzi i tradycji. Generalnie zauważyłam, że nie przepada za Świętami i nie są dla niego ważne.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Święta u rodziców czy u teściów?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024