Czego chce się dowiedzieć pracodawca na rozmowie kwalifikacyjnej - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Czego chce się dowiedzieć pracodawca na rozmowie kwalifikacyjnej

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1

Temat: Czego chce się dowiedzieć pracodawca na rozmowie kwalifikacyjnej

Rozmowa kwalifikacyjna (ang.interview) to dwukierunkowy przepływ informacji, dialog, podczas którego pracodawca dokonuje wyboru przyszłych pracowników, a kandydat decyduje czy przedstawione warunki mu pasują.

Pracodawca na takiej rozmowie ma przede wszystkim możliwość poznania kandydata. Chce dowiedzieć się czy dotychczasowe doświadczenie kandyata pasuje do profilu i czy jest prawdziwe i tak dobre jak w CV wink Często również ocenia się kandydata, czy wpasuje się już w istneijący zespół.

Kandydaci zazwyczaj przygotowują się do rozmowy już wcześniej; odpowiadają sobie na potencjalne pytania. To jest dobry sposób, tylko, że niektórzy tak mocno się tym sugerują, że póżniej na rozmowie skupiają się tylko na tym co sobie tam w głowie ułożyli i co podglądneli w internecie, że na rozmowie wypadja bardzo słabo, są bardzo nieautenetyczni.

Na taką rozmowę trzeba przyjść zrelaksowanym i pewnym siebie, ale przede wszystkim odpowiadać uczciwie i konkretnie, bo nawet jeśli na kłamiemy, to poóźniej i tak w pracy się to zweryfikuje.

Jakie macie doświadczenia jeśli chodzi o interview?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czego chce się dowiedzieć pracodawca na rozmowie kwalifikacyjnej

Moja rozmowa była przeprowadzona bez zarzutu. Mogę uczulić osoby, które wybierają się na rozmowe w pewnej kwestii:przyszły pracodawca nie ma prawa zadawać pytań osobistych typu : czy planuje pani w najbliższym czasie urodzenie dziecka?

3

Prawo zabrania takich pytań...ale

Pytam kandydatkę czy przez 2 lata będzie w stanie poprowadzić filię mojej firmy. Wybieram wśród wielu podań osobę. Umawiamy się. Pani obiecuje. Ja takiej pani  daje pracę, po pół roku pani oświadcza, że jest w ciąży.
Czuję się oszukana. Gdybym to ja nie dotrzymała z kontrahentem warunków umowy buliłabym karę. A tak zostałam na lodzie, zaczynam szukać pracownika na zastępstwo...bo pani jest chroniona i zwolnić jej nie mogę. Pani miała mnie gdzieś. Obiecywała a o zabezpieczeniu nie myślała.
I jak tu nie patrzeć stereotypowo.

4

dayzi napisał/a:

Prawo zabrania takich pytań...ale

Pytam kandydatkę czy przez 2 lata będzie w stanie poprowadzić filię mojej firmy. Wybieram wśród wielu podań osobę. Umawiamy się. Pani obiecuje. Ja takiej pani  daje pracę, po pół roku pani oświadcza, że jest w ciąży.
Czuję się oszukana. Gdybym to ja nie dotrzymała z kontrahentem warunków umowy buliłabym karę. A tak zostałam na lodzie, zaczynam szukać pracownika na zastępstwo...bo pani jest chroniona i zwolnić jej nie mogę. Pani miała mnie gdzieś. Obiecywała a o zabezpieczeniu nie myślała.
I jak tu nie patrzeć stereotypowo.

Gdyby to kryterium było najważniejsze - każda kobieta dostawałaby swoją pierwszą pracę po 40, załączając świadectwo o przebytej sterylizacji.

Podpisuję się pod tym, że pracodawca nie może pytać kobiety o to, kiedy i czy chce mieć dzieci. Skoro podstawowym elementem społeczeństwa jest rodzina, to trzeba uszanować to, że kobieta chce urodzić dziecko!

Na mojej ostatniej rozmowie było bardzo miło, profesjonalnie, żadnych pytań osobistych.

Ogólniki, typu: jaki szef jest najlepszy, co jest dobre w pracy w grupie, dlaczego zrezygnowałam z poprzedniej pracy, kilka na myślenie, typu: jak opisać niewidomemu kolor żółty, albo wytłumaczyć starszej pani, co to jest Hd smile

5

Bardolka napisał/a:

Podpisuję się pod tym, że pracodawca nie może pytać kobiety o to, kiedy i czy chce mieć dzieci. Skoro podstawowym elementem społeczeństwa jest rodzina, to trzeba uszanować to, że kobieta chce urodzić dziecko!

Ile i kiedy chce mieć dzieci to sprawa kobiety, ewentualnie państwa a nie pracodawcy.
Można z pracodawcą "zaplanować macierzyństwo", wtedy aż z utęsknieniem czeka się na taka pracownicę.

Na rozmowie kwalifikacyjnej najważniejsza jest uczciwość.
--------------------------------------
Obietnice składane na wyrost to:
dyspozycyjność-jak trzeba wprowadzić elastyczne godziny...problem
gotowość do szkoleń- ...byleby nie były w weekend bo nie pasuje

6

Kurcze byłam na interview pierwszy raz od stu lat i niektóre pytania na teście mnie rozwaliły. Rozumiem naprawdę,że pracodawca chce wyciągnąć od nas to co chcielibyśmy ukryć ale jak mam do diaska zaznaczyć swoje wady, swoje słabe strony i być spokojnym, ze po, zostaniemy przyjęci? a pytanie co myślę o najnowszym święcie? Co to miało być???Że najlepiej jakby żadnych świąt nie było, bo najlepiej to pracować 365 dni w roku...Rany! sad

7

Osoba rekrutująca chce w trakcie rozmowy dostać odpowiedź na  następujące pytania:
-Czy dana osoba ma odpowiednie kwalifikacje,żeby pełnić dane stanowisko?

-Czy firmę będzie na nią stać?

I moim zdaniem,najważniejsze pytanie
-Czy osoba  będzie pasować do kultury organizacyjnej danej firmy?

8

Rybka2103 swoje słabe strony i wady trzeba tak przedstawić, żeby były one zaletami. Każdy z nas ma wady, a na rozmowie trzeba być ich świadomym i żeby przedstawić się pracodawcy dobrze, należy powiedzieć: "mam swoje wady, które uwielbiam bo któż ich nie ma. Dzięki nim właśnie potrafię na siebie spojrzeć obiektywnie i to one właśnie napędzają mnie do działania".

9

a mnie pytają tylko czy gdzies pracowałam? Na tym konczy sie cała roz mowa o prace
jestem juz na bezroboociu kawał czasu , ciekawi mnie dlaczego zadaja mi tylko to jedno pytanie.
Potem odchodze z kwitkiem i znów siedze w domu i mam silna depresje.

10

ewunia33 napisał/a:

a mnie pytają tylko czy gdzies pracowałam? Na tym konczy sie cała roz mowa o prace
jestem juz na bezroboociu kawał czasu , ciekawi mnie dlaczego zadaja mi tylko to jedno pytanie.

...bo często wystarcza by wiedzieć czy kandydat spełni oczekiwania. Pozwala to pracodawcy zorientować  się w jakim systemie pracowałaś i czy sobie radziłaś( czy odeszłaś/zwolnili cię i dlaczego)

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Czego chce się dowiedzieć pracodawca na rozmowie kwalifikacyjnej

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024