Zadaje to pytanie bo zastanawiam się czy miłość może trwać wiecznie. Gdy człowiek jest młody-zakochuje się i po czasie poznaje tą swoją "drugą połówkę" Na początku jest ślicznie i pięknie. Długie spacery, wiersze, świeczki, ogrom buziaków i przytulanek.... Pisze to wszystko bo nurtuje mnie ta sprawa, że ludzie młodzi mają wielkie plany, są tak szczęśliwi i przepełnieni miłością, więc jak to jest? czy te szczęście i miłość może trwać przez całe życie??? czy jak w większości związków wraz z prawdziwym życiem odchodza wielkie plany na szczęśliwe zycie. Jak to jest ? czy miłość może trwać wiecznie czy zawsze mija??
to juz zalezy od ciebie i drugiej osoby, czy minie czy nie.........
3 2011-04-15 18:41:18 Ostatnio edytowany przez Anhedonia (2011-04-15 18:42:22)
Nigdy nie mów nigdy, nigdy nie mów zawsze
Zdarzają się miłości na całe życie i zdarza się, że okazuje się "to już nie to, co miało być". Nie ma reguł - gdyby były, naokoło były by same szczęśliwe związki - a tak nie jest ![]()
mnie zawsze najbardziej rozczulał - i dawał nadzieję na taką miłość - widok zakochanych w sobie staruszków. jasne, nie wiem, czy są małżeństwem od x lat, czy poznali się teraz, ale pierwsze skojarzenie budzi we mnie właśnie przypadek, że są ze sobą parędziesiąt lat, a są zakochani w sobie tak samo, jak za czasów kiedy się poznali.
kiedy ostatnio widziałam dziadka siedzącego na przystanku z babcią na kolanach, strasznie mnie to wzruszyło...
a ja myślę,że jeśli związek ma solidne fundamenty,czyli ludzie bardzo dobrze się znają,sprawdzą w wielu ekstremalnych sytuacjach,zobaczą siebie wzajemnie w nieprzyjemnych chwilach i widząc,a tym samym akceptując siebie wzajemnie postanawiają być razem,mają wolę dbać o siebie i o związek,to taka miłość trwa wiecznie
nie znaczy to jednak,że zawsze jest taka sama/fundament jest niezmienny i trwały,reszta przebiega pewnymi etapami zgodnie z tym,jak przybywa doświadczeń,lat...
miłość może trwać wiecznie:-)
pielęgnowana rozkwita:-)
No i cały w tym ambaras, aby dwoje chciało na raz
Problem w tym, że jedni chcą być wiecznie zakochani a drudzy nie potrafią. Bo zakochanie to nie to samo co miłość dojrzała. Pobieramy się przeważnie jeszcze na etapie zakochania, potem dla jednych przychodzi ta miłość dojrzała a drudzy szukają atrakcji na zewnątrz - bo szara codzienność, bo problemy dnia codziennego i rutyna... Ludziom "odbija" po 20-30 latach małżeństwa. I żadne wcześniejsze, nawet ekstremalne doświadczenia nie są gwarancją trwałości związku.
Ale owszem, wieczna się ZDARZA. Szkoda, że tak rzadko ![]()
a ja myślę,że jeśli związek ma solidne fundamenty,czyli ludzie bardzo dobrze się znają,sprawdzą w wielu ekstremalnych sytuacjach,zobaczą siebie wzajemnie w nieprzyjemnych chwilach i widząc,a tym samym akceptując siebie wzajemnie postanawiają być razem,mają wolę dbać o siebie i o związek,to taka miłość trwa wiecznie
nie znaczy to jednak,że zawsze jest taka sama/fundament jest niezmienny i trwały,reszta przebiega pewnymi etapami zgodnie z tym,jak przybywa doświadczeń,lat...
Zgadzam się w pełni z tą wypowiedzią. Myślę, że aby tego dokonać, należy zrozumieć czym jest związek dwojga ludzi. Przede wszystkim to nieustanna praca nad sobą, nad swoimi słabościami i barierami. To ciągła sztuka szukania kompromisów. To wyrozumiałość na potrzeby partnera mimo że czasem ich nie rozumiemy. I tak jak napisała zacytowana przeze mnie koleżanka, całość przebiega etapami. Każdy jest inny i każdy ma swój urok. Jednak należy dojrzeć do takiej relacji.
Każdy jest inny i każdy ma swój urok. Jednak należy dojrzeć do takiej relacji.
Teorie są piękne a życie brutalne ![]()
milosc wieczna to ta nie spelniona ,dla mnie to milosc pierwsza zpodstawowej szkoly.a dzisiaj mam 50 lat i przez ta milosc jestem na recie bo zachorowalam z tego powodu na schizofremie.nikomu nie zycze takiej milosci.a milosc spelniona taka jak malzenstwo zawsze przechodzi przez rozne etapy.nie ma innej opcji.
ciągle w nią wierzę,mimo tego,że jakoś mnie nie odnalazła;-)
Dam Ci znać, jak bedę miala 100 lat
I mam nadzieje, że odpowiedź będzie twierdząca ![]()
Odpowiedź jest smutna.Niestety miłość nie trwa wiecznie.Max 18 miesięcy.
Moim zdaniem to zakochanie trwa do ok 18 miesięcy, prawdziwa miłość trwa wiecznie i przychodzi po okresie zauroczenia, lecz z czasem przechodzi metamorfozy, inaczej ją sobie okazujemy, inaczej spostrzegamy, inaczej odbieramy. Aby ją utrzymać to mimo wszystko musimy o nią dbać i pielęgnować, bez tego to skończymy na zauroczeniu po 18 miesiącach właśnie ![]()