Karnawał trwa :) Jak powinien bawić się chrześcijanin? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Karnawał trwa :) Jak powinien bawić się chrześcijanin?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Karnawał trwa :) Jak powinien bawić się chrześcijanin?

Kilka słów o karnawale. Kościół początkowo był przeciwny tej formie rozrywki. Swoje prawdziwe początki znajduje u ludów zamieszkujących brzegi rzeki Nil w latach 4000 przed Chrystusem. Jeśli możemy tak powiedzieć, to swoje drugie początki znajduje w pogańskich zabawach grecko-rzymskich rozgrywanych w wiekach: VII przed Chrystusem do VI po Chrystusie.

Kościół przyjął wiele zwyczajów przedchrześcijańskich, wśród nich również i praktykę karnawału umieszczając go bezpośrednio przed okresem wielkiego postu. W obecnie obowiązującym kalendarzu liturgicznym Kościoła rzymskokatolickiego czas od święta chrztu Pańskiego, które w Polsce przypada na niedzielę po Objawieniu Pańskim, aż do wtorku przed Środą Popielcową nazywamy okresem zwykłym w ciągu roku i w szerszym kontekście już wtedy mówimy o karnawale. Jednak tradycję zabawy karnawałowej obchodzą wszyscy bez względu na wyznanie. smile

Jednak na tym wyznaniu chciałabym się zatrzymać. Czy chrześcijaninowi wypada każda zabawa? Czy są jakieś granice? Czy waszym zdaniem w czasie karnawału można sobie pozwolić na więcej niż poza nim?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Karnawał trwa :) Jak powinien bawić się chrześcijanin?

Każda zabawa- to bardzo szeroki temat tongue

3

Może najbardziej wierząca to nie jestem, bo z wieloma względami z naukami Kościoła Katolickiego się nie zgadzam, ale w Boga wierzę. No i moim zdaniem nie ma nic złego, by chrześcijanin bawił się w karnawał, wszystko jest dla ludzi, byle z umiarem, tak uważam i dziwne jest dla mnie, że można by uważać to za złe. Tzn, upijania się do nieprzytomności itp na pewno KK nie pochwala, bo pewnie z tym się kojarzy wielu osobom, ale naprawdę nie każdy tak się "bawi". Dla mnie zdroworozsądkowo niefajne jest upijać się do nieprzytomności, nawet gdybym w Boga nie wierzyła. No, ale można i pić z umiarem i ogólnie dobrze się bawić, ale przy tym potem pamiętać co się działo- potańczyć, napić się alkoholu np ale nie do urwania filmu, odprężyć itp- nie widzę w tym nic złego i nic co mogłoby "obrazić" Boga w przypadku chrześcijanina, który tak się bawi smile

4

Porządny chrześcijanin a już zwłaszcza katolik w ogóle nie powinien się bawić. Jedyną rozrywką powinno być biczowanie i umartwianie. Wszelkie nagrody będę w niebie. Staranie się o wcześniejszy udział w nagrodzie może się źle skończyć i zamknąć drogę do raju. Nie warto ryzykować. 
Kościół nie mogąc sobie poradzić z naporem tłuszczy trochę pofolgował sztywne zasady postępowania przez wiernych ale najwyższy czas przywrócić stary porządek i zakazać wszystkiego co nie służy chwaleniu Pana.

5

iryd napisał/a:

Jedyną rozrywką powinno być biczowanie

Ty zboczuchu, Ty... :>

6 Ostatnio edytowany przez iryd (2014-01-24 12:01:47)

Vian napisał/a:

Relacja z Bełchatowa

To głos szatana przemawia przez ten pomysł!!! Biblia nic nie wspomina o dyskotekach i muzyce dysco polo. Nie pierwszy już raz szatan przebrany w liturgiczne szaty głosi swoje prawdy. Nie dajmy się omamić. Tylko patrzeć jak ci pseudo kaznodzieje zaczną ewangelizować prostytutki w domach publicznych w myśl zasady jak kobiety nie chcę przyjść do kościoła to oni pójdą do nich. I w ramach zbliżenia do człowieka dojdzie do zbliżenia. Toż to sodomia i komoria a może nawet komandoria. Można by jeszcze dać nadzieję temu stadłu bezbożników gdyby te tańce odbywały się na kolanach z uniesionymi rękami w geście posłuszeństwa wobec Boga. Ale na twarzach tańczących nie było widać ani umartwienia ani zadumy.

Boże chroń króla i królową też (choć nie wiem bo to już chyba genderyzm z tą królową) 

PS Jedyną rozrywką powinno być biczowanie. Nie chodzi o biczowanie podczas zabaw seksualnych.

7

Iryd,nie ironizuj...
Jezus na wesele w Kanie Galilejskiej nie poszedł się umartwiać, ba, nawet alkohol załatwił... tongue
Temat założyłam z myślą m.in.o karnawale w Rio. Niby się bawią, ale jak na to patrzę czuję jakiś niesmak. Ta prawie nagie dziewczyny szalejące w ruchach samby na ulicach.
Tak poza tym to wiadomo, wszystko w drodze rozsądku, grunt to się nie upijać na umór i o swoich zasadach nie zapominać. smile

8 Ostatnio edytowany przez iryd (2014-01-26 20:31:26)

allegra90 napisał/a:

Iryd,nie ironizuj...
Jezus na wesele w Kanie Galilejskiej nie poszedł się umartwiać, ba, nawet alkohol załatwił... tongue
Temat założyłam z myślą m.in.o karnawale w Rio. Niby się bawią, ale jak na to patrzę czuję jakiś niesmak. Ta prawie nagie dziewczyny szalejące w ruchach samby na ulicach.
Tak poza tym to wiadomo, wszystko w drodze rozsądku, grunt to się nie upijać na umór i o swoich zasadach nie zapominać. smile

Ja naprawdę uważam, że wierzący powinni poświęcić się tylko chwale bożej. Z karnawałem w Rio to nie wiem o co ci chodzi? Dziewczyny nie są nagie, bo to zabronione. A czy leżące na plaży dziewczyny w strojach jeszcze bardziej skąpych, to są tylko niewierzące? Nigdy nie sprawdzałem (może ksiądz Oko by się przydał, on to bierze na instynkt) ale sądzę, że są tam też katoliczki. Rozumiem, one się opalają!! A tamte tańczą. Co za różnica? Chyba, że jesteś zwolenniczką mojej tezy: katoliczka nie powinna się opalać w skąpym stroju, dekolt jest niedopuszczalny, szpilki, modne stroje, biżuteria i wszelkie oznaki bogactwa i pogoni za nowoczesnością są z gruntu złe. Dobry przykład to Amisze. Wystarczy spojrzeć a widać z kim się ma do czynienia. Z osobą bogobojną. A u nas nawet księża zaczynają unikać sutanny, wystarcza im koloratka. Niedługo i jej przestaną używać wystarczy plastikowa karta księdza w kiszeni. Albo się jest katolikiem albo nie.

9 Ostatnio edytowany przez Vian (2014-01-27 08:31:32)

allegra90 napisał/a:

Dlaczego niesmak? Nagość jest piękna, ciało jest piękne, rytm, taniec, pasja.
Chyba dobrze, że są jeszcze miejsca, gdzie obawa przed wstydem nie powstrzymuje ludzi od afirmacji życia i szczęścia.

?Zawsze zakładałam, że szaleństwo jest ponure i pełne goryczy, ale tak naprawdę przenika człowieka do głębi i jest cudowne, o ile naprawdę się w nim wytarzać.?
Kathryn Stockett - Służące

Spróbuj kiedyś.
;-)

10

allegra90 bo to inna kultura.

A swoja droga ciekawe, że na temat powinności chrześcijanina wypowiadają się osoby, które na każdym kroku pokazują, że chrześcijaństwo jest im obce. Trąci to totalniactwem.

11

Vian napisał/a:

?Zawsze zakładałam, że szaleństwo jest ponure i pełne goryczy, ale tak naprawdę przenika człowieka do głębi i jest cudowne, o ile naprawdę się w nim wytarzać.?
Kathryn Stockett - Służące

Może ja nie rozumiem tej myśli. Ale jeśli słowo szaleństwo jest tu użyte w znaczeniu zachowanie grzeszne to pierwsze słyszę, że jest ponure i pełne goryczy. Zawsze słyszałem, że droga grzechu jest łatwa i miła. To droga do dobra i raju jest trudna. Coś tu nie rozumiem z tą Stockett. Chyba jest ona przereklamowana.
A że karnawał w Rio to ?bikini? a w Polsce ?futra ??
To chyba nie skromność religijna a ...
?Sorry taki mamy klimat?

12

truskaweczka19 napisał/a:

Może najbardziej wierząca to nie jestem, bo z wieloma względami z naukami Kościoła Katolickiego się nie zgadzam, ale w Boga wierzę. No i moim zdaniem nie ma nic złego, by chrześcijanin bawił się w karnawał, wszystko jest dla ludzi, byle z umiarem, tak uważam i dziwne jest dla mnie, że można by uważać to za złe. Tzn, upijania się do nieprzytomności itp na pewno KK nie pochwala, bo pewnie z tym się kojarzy wielu osobom, ale naprawdę nie każdy tak się "bawi". Dla mnie zdroworozsądkowo niefajne jest upijać się do nieprzytomności, nawet gdybym w Boga nie wierzyła. No, ale można i pić z umiarem i ogólnie dobrze się bawić, ale przy tym potem pamiętać co się działo- potańczyć, napić się alkoholu np ale nie do urwania filmu, odprężyć itp- nie widzę w tym nic złego i nic co mogłoby "obrazić" Boga w przypadku chrześcijanina, który tak się bawi smile

Popieram...
Ja mieszkam pod Kolonia a to jest wielki osrodek karnawalowy. Ludzie  tu szaleja w tym okresie.

Zycie jest czasem tak ciezkie i szare wiec niech sie bawia.
Oczywiscie powinno pic sie z umiarem ale to jest dla ludzi.

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Karnawał trwa :) Jak powinien bawić się chrześcijanin?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024