Przyjaźń po rozstaniu ? jest sens? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Przyjaźń po rozstaniu ? jest sens?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Przyjaźń po rozstaniu ? jest sens?

Pamiętam moment, w którym zapytałam chłopaka, dlaczego właściwie nie utrzymuje żadnych kontaktów z byłymi dziewczynami. Zdenerwował się, powiedział wtedy, że nie chce mówić na ten temat. Znając jednak mnie i mój charakter, coś jeszcze usiłowałam zapytać, ale facet też jest uparty. Ostatecznie umówiliśmy się, że wyjaśni mi to przy spotkaniu (sprawa long distance).
W tym tygodniu rozmawiając z chłopakami o przyjaźni damsko-męskiej spotkałam się jeszcze z kilkoma podobnymi opiniami? i jeszcze z kilkoma. W końcu zaczęłam się zastanawiać, czy to czasem nie jest bardziej tendencyjne dla mężczyzn tak zupełnie zrywać stosunki. Rozumiem te wypadki, gdy ktoś kogoś zdradza, bardzo rani tę osobę. Jeżeli jednak cała sprawa polega na tym, że uczucia po prostu minęły. Może się spotkało kogoś, kto zauroczył was bardziej lub po prostu decyzja, że trzeba odejść, że nie ma sensu w tym trwać. I co wtedy? Palić wszystkie mosty, usiłować zetrzeć kontakty?
Racjonalnie by było zachować, co się da. Mi się wydaje, że człowiek, z którym łączyły uczucia, przeżycia, doświadczenia i odkrycia, nie może w jednej chwili stać się nikim. Jeżeli było to coś więcej niż zwykłe przebywanie ze sobą, by nie trwać w samotności, czy załatwiać własne potrzeby seksualne, to musi być jakieś ogniwo łączące, które przetrwa nawet, gdy się ludzie ze sobą rozstają. Jednocześnie, przecież jest to osoba, która miała wpływ na to, jaki jesteś i kim jesteś teraz. Zmieniałeś/aś też tę osobę, coś sobie wzajemnie daliście i przez jakiś okres czasu było pewne, że to jest cząstka ciebie.
Uważam, że stać ludzi na to, żeby zachować świetne relacje po rozstaniu i stać się przyjaciółmi. Najlepiej widzą siebie, znają zalety i wady, mogą coś doradzić i wesprzeć już bez różowych okularów zakochania na nosie. Bardzo korzystna przyjaźń pod każdym względem. Więc dlaczego tak mało byłych partnerów zostają przyjaciółmi? Może nie doceniamy swoich możliwości? jak to jest?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Przyjaźń po rozstaniu ? jest sens?

Dla mnie to jest wykluczone.Jak sie rozstaje to z jakiegos powodu i nie po to zeby sie przyjaxnić.Chyba ze cos sie czuje do siebie w dalszym ciągu.... to juz inna sytuacja

3

Ja spotykalam sie kiedys z chlopakiem do ktorego naprawde cos czulam.on mnie tez zapewnial ze kocha a po jakims czasie wyznal ze jednak nie kochal.zaproponowal mi przyjazn ale ja odmowilam.spotykam sie rowniez od czasu do czasu z facetem do ktorego tez cos czulam ale ze z pewnych przyczyn nie mozemy byc razem to zostalismy przyjaciolmi(mysle ze tak mozna okreslic nasze relacje poniewaz do tej pory czasem spotykamy sie zeby pogadac no i jak mam problem to wystarczy ze wykrece do niego nr a on zawsze mi pomaga.wiele razy moglam na niego liczyc,nigdy nie zostawil mnie w potrzebie)i nic nas poza stosunkami przyjacielskimi nie laczy.szczerze przyznam ze jestem zadowolona z tej znajomosci i odkochalam sie.mysle ze to kim jestesmy dla siebie po rozstaniu rzeczywiscie w duzej mierze zalezy od tego co predzej bylo miedzy nami i co bylo przyczyna rozstania.

4

ale jaki jest sens takiej przyjazni? Niezbyt czesto sie zdarza, aby prawdziwy zwiazek sie rozpadl z przyczyn naturalnyc, a nie z winy jednej ze stron. Poza tym zazwyczaj nadal tkwia tam jakies uczucia pozytywne, dosc czesto negatywne, wiec po co sie dreczyc? Ja nie widze sensu 'przyjaznic sie'' z ex, ani nie mam takiej potrzeby. Co najwyzej to czuje do niektorych litosc. Tak sobie pomyslalam o moich ex wszytkich razem wzietych, to w sumie nie jestem z nimi ani na stopie neutralnej, obojetnej. Jakbym spotkala przypadkiem ktoregos na ulicy to pewnie wymienilabym kilka zdan i tyle, a na imprezie, to pewnie i bym kawe/piwo/soczek wypila, spytala sie co slychac i do zobaczenia za nastepne x lat (jezeli takowy by chcial ze mna w ogole rozmawiac bo z tego co pamietam to zazwyczaj bylam zbyt szcera przy pozegnaniu). Poza tym ''przyjazn'' to bardzo mocne slowo, i nie sadze, aby moglo byc odnoszone do ex partnera, do wszytkich ex partnerow.

5

zapewne jest to bardzo indywidualna sprawa, jeden zapyta jaki jest sens a inny powie jak najbardziej tak
ja osobiście nie jestem zwolennikiem utrzymywania zbyt zażyłych kontaktów z byłymi. owszem z niektórymi utrzymuję sporadyczny kontakt, ale nie nazwałabym tego przyjaźnią. tak jak napisała anetqueen mogę pogadać czy wypić kawę ale tylko tyle i aż tyle. zresztą widzę taką zależność - im bardziej mi na kimś zależało i im bardziej związek był poważny tym mniejsze kontakty utrzymuję po rozstaniu
dlatego też np. nie widzę możliwości utrzymywania jakiegokolwiek kontaktu z moim byłym mężem, pomimo że on wielokrotnie mi proponował pozostanie w przyjaźni

6

hm... więc według was nie ma takiej opcji, jak przyjaźń? Nie ważne jak dobrze było w związku, wszystko skreśla jego rozpad?

7

Nie czytałam poniższych postów tylko pierwszy i ustosunkuje się tylko do tego pierwszego.

Jak najbardziej rozumiem to, że czasem można się z kimś definitywnie rozstać, a mimo to nie odczuwać niechęci, nienawiści i umieć pozostać z daną osobą w poprawnych stosunkach. Czasem się rozstajemy bo nie potrafimy ze sobą być jako w związku (intymnjej relacji) ale lubimy się, potrafimy porozmawaić. Czasem zaś w danym związku  potrafi się już tyle wydarzyć, że obie osoby coś po drodze gubią i miłość między nimi już jest niemożliwa, nie odbudują tego co stracili. Jednak wciąż się lubią, szanują.
I według mnie po takich rozstaniach owszem jest możliwe przyjaźnić się z byłym/ą ale... ale zawsze jest to trudne i trochę ryzykowne, bo czasem np. jedna ze stron wciąż może mieć nadzieje, że to się poskleja... i sytyacja już przestaje być jednoznaczna.

Druga sprawa jest taka, że nawet jeśłi jest to faktycznie decyzja wspólna obu osób o rozstaniu to pozostając w przyjaźni, czyli  w tak dużej zazyłości (przecież tyle ich łączyło, tak dobrze się znają, przeżyli wiele wspólnego) istnieje ryzyko, że znów na chwile do siebie wrócą, aby potem znów się rozstać i taka huśtawka może dość długo trwać. Albo nie wrócą do siebie ale zaczną ze sobą sypiać i się łudzic, że im obojga ten układ podobno odpowiada.
Zdarzają się też oczywiście wyjątki, gdzie jednak osoby te przyjaźnią się ze sobą bez większych trudności.  Jednak podjęcie decyzji o przyjaźni po rozstaniu jest zawsze dużym wyzwaniem dla obu osób i trzeba się liczyć, że emocjonalnie to może być b. trudne. Szczególnie jeśli obu stronom zależy na tym aby się nie ranić i być nawzajem w porządku wobec siebie. Co czasem może okazać się niewykonalne...

Myślę, że najrozsądniej po takim rozstaniu jest pozostać z byłym co najwyżej  w dobrych stosunkach, osoby te mogą stać się dla siebie dobrymi znajomymi i rzadko mieć kontakt. Z czasem zaś może się udać, że te dwie osoby ponownie zbliżą się do siebie ale już faktycznie  i wyłącznie jako przyjaciele.
Według mnie rozstawianie się to często wieloetapowy, długi proces podobnie jak budowanie przyjaźni z byłym już po rozstaniu.

Natomiast to co się marzy Tobie zanetka wydaje mi się, że mogłoby się udać jedynie małżeństwu, które rozstaje się po 20 latach i każdy z nich na nowo z osobna próbuje szczęścia z kimś nowym. A oni jako byłe małżeństwo przyjaźnią się bo dodatkowo zscalają ich wspólne dzieci.

Jeśłi ludzie rozstają się z byłymi zrywając z nimi całkowicie kontakt to z pewnością mają ku temu powody.

8

hm ja uważam że jest możliwe aby się przyjaźnić, tym bardziej wyjść może przyjaźń niż miłość, dlatego że już całkowicie inaczej podchodzimy do takiej osoby. wiadomo od swojej miłości wymagamy wiele, a od przyjaciela, aby wsparł w trudnych chwilach, aby czasem się pośmiać, nie oceniamy już tak wnikliwie jego zachowań, uważam że jest to jak najbardziej możliwe, ale dwie osoby muszą tego chcieć.

9 Ostatnio edytowany przez Comete (2011-04-09 11:25:02)

zanetka napisał/a:

hm... więc według was nie ma takiej opcji, jak przyjaźń? Nie ważne jak dobrze było w związku, wszystko skreśla jego rozpad?

Ponad rok, przyjaźnię się z Ex. Na początku nie chciałam, ponieważ to ja odeszłam, i zwyczajnie nie czułam się z tym najlepiej, ale z czasem, kiedy mi wyjaśnił, że pogodził się z moim odejściem, to wówczas jak za machnięciem magicznej różdżki, wszystkie wątpliwości odeszły.

10

Dodam, że jeśli obie strony naprawdę się już nie kochają, nie ciągnie ich do siebie, nie ma chemii, namiętności, obie pogodziły się z rozstaniem i całkowicie zaakceptowały nowy porządek to wówczas wydaje mi się, że taka przyjaźń z ex jest możliwa. Kiedy w penym sensie obie strony są wręcz zadowolone, że nie muszą już być ze sobą.
Ale wszytsko też zależy od danego związku, jaki on był, ile trwał itp. Jeśłi było w związku zbyt dużo emocji, osoby kochały się do szaleństwa i coś nie wyszło to może być trudno potem z tego zbudować przyjaźń. Podobnie jeśłi osoby w związku za bardzo się zraniły, za dużo bólu itp.

Obawiam się, że jeśli ludzie po rozstaniu wciąż się spotykają to najczęściej bywa tak, że jedna ze stron wciąż ma "nadzieję", a wtedy taka relacja staje się trudna i bolesna dla każdej ze stron. I w takiej sytuacji albo ludzie do siebie wracają, albo definitywnie kończą znajomość. Chyba, że ta osoba, która ma "nadzieję" w końcu naprawdę pogodzi się z nową sytuacją.

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Przyjaźń po rozstaniu ? jest sens?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024