witam.
Jestem młodą kucharką i się zastanawiam jakie mięso dobrać do kebaba ? z kurczaka czy baraniny ?
co bardziej pasuje do sosu czosnkowego...:)
Prawdziwy kebab jest chyba z baraniny, więc lepiej baraninę daj, ale ja myślę, ze z kurczaka jest będzie smaczny i będzie do obydwu pasował sos czosnkowy.
Prawdziwy kebab jest chyba z baraniny, więc lepiej baraninę daj, ale ja myślę, ze z kurczaka jest będzie smaczny i będzie do obydwu pasował sos czosnkowy.
Też myślę ,że do kurczaka będzie smaczniejszy taki sos ale to zależy jakie mięsko lubisz. Ja baraniny nie jem i zawsze kebaba jem z kurczakiem i tego sosu bardzo dużo bo go lubię, nawet polewam nim frytki i pizze.
Ja też zrobiłabym z kurczakiem, baraniny nie lubie jakoś.
baranina jest twarda... lepsze będzie z kurczaka:) a ten sos wyśmienity:)
mnie się wydaje, że kebab można zrobić w zasadzie prawie z każdego rodzaju mięsa, zależy co kto lubi...Baranina jest pewnie najbardziej tradycyjnym rodzajem mięsa ale wiem, że są przepisy na kebab z kurczaka, ale też z cielęciny można zrobić
podobno nie powinno się tylko dodawać nigdy wieprzowiny... sos czosnkowy jest pyszny i według mnie pasuje zarówno do kurczaka jak i innych mięs ![]()
jakie jeszcze sosy są dobre do kebeba? i jak je się robi?
bo ja narazie tylko praktykuje sos czosnkowy i pomidorowy:)
może spróbujesz jakiś sos majonezowy? Majonez pomieszać ze śmietaną albo jogurtem, można dosypać np słodką paprykę no i oczywiście sól, pieprz...
Albo wręcz samemu zrobić domowy majonez, o pobawić się w ucieranie żółtek z oliwą, można wtedy dodać różne przyprawy wedle uznania ![]()
spróbuje na pewno
:)
i tak uważam że najlepszy jest sos czosnkowy:)
ehehehe
Jadłam kebaby w Turcji - czyli 'w oryginale' ![]()
Robią je zarówno z kurczaka, jak i baraniny. Rożna kręcą się nad prawdziwym ogniem, nawet w restauracjach.
Ścinają to długim mieczem, co chwila ostrzonym, aby kawałki mięsa były cienkie. Podają na talerzach, z surówkami i trójkątami tego ich chleba. Nie wkłada sie do bułek, jak u nas.
Sosy były różne - czosnkowe, paprykowe...
taniej jest z kurczaka no i masz pewnośc że wszyscy zjedzą.baraniana jest droga,trudno dostępna no i nie każdemu smakuje.
...ale baranina to lans;)
Kurczak powszechny i banalny.
Jeżeli chcesz sie popisać - zrób z baraniny. Poczytaj jednak, jak sie ja przyrządza (pekluje), aby nie śmierdziała.
a sos paprykowy ja się przyrządza?:)
zdecydowanie lubię czosnkowy ale nie proszkowany ale prawdziwy czosnek Jeszcze mam taki sos majonez i troszke keczupu dodajesz i gotowe,kolejne jogurt naturalny i dodajesz sos ziołowy lub grecki różne które mozesz kupić sklepie.