Czym jest i jak ustanowić rozdzielność majątkową? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Czym jest i jak ustanowić rozdzielność majątkową?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

1

Temat: Czym jest i jak ustanowić rozdzielność majątkową?

Rozdzielność majątkowa to ustrój majątkowy małżeński, który charakteryzuje się tym, że nie występuje w nim majątek wspólny małżonków, lecz dwa odrębne (w sensie prawnym) majątki osobiste, z których każdy należy do jednego z małżonków i każde z nich zarządza swoim majątkiem samodzielnie. Ustrój ten nie wyłącza jednak wspólnego nabywania przez małżonków różnego rodzaju praw (np. własności mieszkania, samochodu itp.), co znaczy tyle, że przedmioty te należą wówczas do małżonków na zasadach współwłasności. Każde z małżonków ma prawo do określonego, wyrażonego w ułamku, udziału w nabytej rzeczy. Jego wysokość zależy tylko i wyłącznie od woli małżonków. Każde z małżonków może też bez zgody drugiego swobodnie dysponować przysługującym mu udziałem w rzeczy wspólnej, jak również całym odrębnym majątkiem.

Rozdzielność majątkowa może powstać przed zawarciem małżeństwa, niemniej nic nie stoi też na przeszkodzie, aby wprowadzić ją po ślubie. Żeby to zrobić wystarczy zawrzeć u notariusza umowę majątkową albo wnieść pozew do sądu.

Aby doprowadzić do rozdzielności w wyniku podpisania umowy zawartej przed notariuszem konieczne jest zgodne działanie współmałżonków, co znaczy, że oboje muszą dojść ze sobą do zgodnego porozumienia. Jeżeli jedna ze stron będzie sprzeciwiała się takiemu uregulowaniu stosunków majątkowych, notariusz nie będzie mógł wprowadzić rozdzielności tylko na podstawie żądania jednego z małżonków. Małżeńska umowa majątkowa musi być zawarta w formie aktu notarialnego pod rygorem nieważności. Można w niej określić dowolny termin, od kiedy będzie obowiązywała. W praktyce najczęściej zawierane są umowy wchodzące w życie z dniem ich zawarcia, choć mogą być nawet z datą wsteczną.

Jeśli jednak nie ma wymaganej zgody ustanowienia rozdzielności majątkowej można się wówczas domagać przez sąd. Żądanie takie musi być uzasadnione ważnymi powodami. Obowiązujące przepisy nie definiują co prawda pojęcia ?ważne powody?, ale w praktyce są to sytuacje natury majątkowej, jak np. trwonienie majątku wspólnego na skutek lekkiego trybu życia, alkoholizmu, rażącej niegospodarności, uchylaniu się od dbania o wspólne dobra, albo też zatrzymaniu tego majątku wyłącznie dla siebie i niedopuszczeniu współmałżonka do korzystania z niego. Mogą to być także okoliczności natury niemajątkowej, np. faktyczna separacja małżonków, zaistnienie podstaw do domagania się rozwodu itp. Ważnych powodów nie stanowią natomiast okoliczności niezawinione przez małżonka, bądź niezależne od jego woli, np. długotrwała choroba. W tym przypadku rozdzielność powstaje z dniem oznaczonym w wyroku sądu, który ją ustanawia.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czym jest i jak ustanowić rozdzielność majątkową?

Witam mam taki problem z rozdzieością właśnie. Mąż już po podpisaniu rozdzielności wziął mieszkanie na raty,raty spłacaliśmy oboje z naszych przychodów.Teraz sie rozwodzimy, mamy dorosłe dzieci ale jeszcze nie samodzielne (18 i 19 lat), chciałabym móc przyjeżdżając do domu przebywać w  nim, ale nie wiem czy mąż się zgodzi. Nie wiem czy mam tu cokolwiek do powiedzenie, czy też mieszkanie w cąłości jest jego i ja nie mam żadnych praw i nie mogę wnosić roszczeń? (nie chodzi o to żeby było moje ale żebym miała prawo w nim czasem przebywać kiedy przyjadę do dzieci.

3

wisniola
Rozumiem, że dzieci mieszkają z mężem? Czy tak będzie również po rozwodzie?
Póki jesteście małżeństwem obowiązuje Was poniższy przepis kodeksu rodzinnego i opiekuńczego:

Art. 281. Jeżeli prawo do mieszkania przysługuje jednemu małżonkowi, drugi małżonek jest uprawniony do korzystania z tego mieszkania w celu zaspokojenia potrzeb rodziny. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przedmiotów urządzenia domowego.

Tak więc mąż nie ma prawa utrudniać Tobie przebywania z dziećmi w jego mieszkaniu, jeśli oczywiście tego prawa nie nadużywasz.
Natomiast po rozwodzie Twoje kontakty z dziećmi zależeć będą tak naprawdę tylko od Ciebie i dzieci, gdyż dzieci są pełnoletnie. Były mąż nie powinien utrudniać Waszych spotkań w mieszkaniu, które zajmuje on i dzieci , jeśli dzieci wyrażą taką wolę.
Praw do tego mieszkania rzeczywiście żadnych nie masz. Rozumiem, że dokładałaś się do rat ze względu na dobro i potrzeby dzieci?
Pozdrawiam

4

Witam,piszę w następującej kwestii: otóż mój mąż chce podpisać rozdzielność majątkową jeszcze przed narodzinami dziecka (planowany  termin porodu za 2 m-ce). Ponadto chce się ze mną rozstać. Nie wiem czy dobrze zrobiłam odmawiając podpisania intercyzy???? Teraz będzie ze mną prowadził walkę a ja nie mam już na to sił. Będę wdzięczna za odp.

5

Witam,proszę napisać, jeżeli się Państwo orientują,
jak będzie wyglądała kwestia umowy u notariusza, jeżeli:
z mężem jesteśmy dwa i pół roku po ślubie;
ze wspólnego majątku mamy tylko auto (zakupione przed ślubem)- zarejestrowane na nas oboje;
mieszkanie wynajmujemy, nie mamy wspólnego.

Maż po ślubie dostał od rodziców w darowiźnie działkę pod budowę.
Ja pracuję, maż prowadzi od roku własną jednoosobową działalność gospodarczą.

Potrzebuję ustrzec się przed długami męża, do tej pory wiele razy zawiódł moje zaufanie i wielokrotnie "wyłudzał
" od mnie pieniądze. W chwili obecnej jestem nękana, przez ludzi, którym jest winien pieniądze, pożyczone na słowo.

Doszły mnie słuchy, że planuje wziąść kredyt.
Praktycznie cały czas każdy utrzymuje się ze swoich zarobków, maż jedynie dokłada sie do potrzeb dla pięcioletniej córki (ale to nieznaczne kwoty).
Prosze o radę, w jaki sposób zacząć, i jak wygląda to finansowo.
pozdrawiam,
Agnieszka

6

witam
       Zyje w zwiazku malzenskim juz 17 lat ,kiedys mój maz mial firme.Dowiedzialam sie ok roku temu zr ma zaleglosc w zusie .Obecnie mieszkamy poza krajem.Czy teraz po tylu latach moge zrobic rozdzielnosc majatkowa ? Jesli tak to czy musze pojechac do Polski zeby zlozyc dokumenty w sadzie?

7

witam,mam taki problem mój maz ma komornika na głowie za alimenty na swojego syna z poprzedniego małzeństwa,ma zalegle alimenty w funduszu alimentacyjnym i u komornika,jego byla zona dostaje cały czas fundusz na dziecko ,rok tenu u nas w domu byl komonik i zajał ruchomosci które ja nabylam przed zawarciem w zwiazku małzeńskiego/jak bylam panna/,mam na to papiery ze ruchomosci byly moje,po slubie podpisalismy intercyze małzeńska u notariusza ,pokazałam komornikowi ze mamy rozdzielnosc a on powiedzial ze zajmuje ruchomosci bo sa w posiadaniu dłuznika,teraz jestesmy za ganica ale chcemy wrócic do polski z ruchomosciami które sa namnie i nabyte przezemnie,czy teraz komornik moze mi je tez zajac i z licytowac mimo ze mamy intercyze prawie od 3 lat ,czy musi byc sadowa rozdzielnosc majatkowa,prosze o pomoc nie chce juz wszystkiego stracic ponownie

8

Niestety, komornik ma rację. Może zająć ruchomości, w których władaniu pozostaje dłużnik, niezależnie od Twojego tytułu prawnego do tych rzeczy. Mówi o tym cały artykuł 845 kodeksu postępowania cywilnego, a zwłaszcza poniższy paragraf:

art. 845 § 2a. W przypadku egzekucji świadczeń alimentacyjnych komornik może zająć także ruchomości będące we władaniu osoby zamieszkującej wspólnie z dłużnikiem bez zgody tej osoby, chyba że przedstawi ona dowód, że ruchomości są jej własnością.

Jeśli posiadasz dowody potwierdzające Twoje prawo własności do tych ruchomości możesz złożyć skargę na działania komornika do sądu właściwego miejscowo, w ciągu tygodnia od czynności egzekucyjnych.

Jest jeszcze przepis dotyczący sprzeciwu przeciwegzekucyjnego powołującego się na wspomnianą przez Ciebie umowę majątkową małżeńską:

Art. 822. (824) Komornik wstrzyma się z dokonaniem czynności, jeżeli przed jej rozpoczęciem dłużnik złoży niebudzący wątpliwości dowód na piśmie, że obowiązku swojego dopełnił albo że wierzyciel udzielił mu zwłoki. Komornik wstrzyma się również z dokonaniem czynności, jeżeli przed jej rozpoczęciem dłużnik albo jego małżonek podniesie zarzut wynikający z umowy małżeńskiej przeciwko dokonaniu czynności i okaże umowę majątkową małżeńską oraz przedłoży niebudzący wątpliwości dowód na piśmie, że zawarcie umowy majątkowej małżeńskiej oraz jej rodzaj były wierzycielowi wiadome. Wstrzymując się z dokonaniem czynności, komornik stosownie do okoliczności podejmie działania, które umożliwiają dokonanie czynności w przyszłości. O wstrzymaniu czynności i jego przyczynach komornik niezwłocznie zawiadomi wierzyciela. Na polecenie wierzyciela komornik niezwłocznie dokona czynności, która uległa wstrzymaniu.

Jednak z powodów, o których napisałam wyżej uważam, że nie ma on tutaj zastosowania.

9

witam,ja pokazałam komornikowi ze te ruchomosci sa zakupione przezemnie i pokazałam intecyze małzeńska,powiedział ze go to nic nieobchodzi i zajał,złozylismu spawe do sadu o wyłaczenie z pod egzekucji i skarge na czynnosc komonika sprawe odrzucono bo niby komonik moze zajac moje rzeczy,a moze jest inaczej jak maz spłaca zalegle alimenty w pełnych kwotach ,np jak ma pzyznane 400zl to wplaca po 400zl do komornika moze tak mi nie zabiora znowu ruchomosci

10

Witam,
Chciałabym się dowiedzieć czy komornik ma prawo wejść do mojego mieszkania skoro sprawa dotyczy długów męża a my mamy rozdzielność majątkową (rozdzielność zawarliśmy przed tym jak mąż został dłużnikiem) a mieszkanie należy tylko do mnie i nigdy nie było jego własnością.

11

Mam pytanie: Mójmąż odchodzi do innej kobiety. mamy mieszkanie które zostało kupione ze sprzedaży starego mieszkania i dobrany został kredyt. Stare mieszkanie mąż dostał od babci przed ślubem i wniósł je do małżeństwa. Nadmieniam, że nie mamy rozdzielności małżęńskiej. Mąż uważa że nic mi sie nie należy bo nic nie wniosłam do małżeństwa. mamy 5letniego syna i teraz nagle mąż chce rozdzielnosci bo odchodzi do innej i tam lokuje w jej biznes pieniądze. co w takiej sytuacji jakie mam prawa do mieszkania? i czy podpisywac rozdzielność? Będę wdzięczna za odpowiedź

12

izula69 napisał/a:

Mam pytanie: Mójmąż odchodzi do innej kobiety. mamy mieszkanie które zostało kupione ze sprzedaży starego mieszkania i dobrany został kredyt. Stare mieszkanie mąż dostał od babci przed ślubem i wniósł je do małżeństwa. Nadmieniam, że nie mamy rozdzielności małżęńskiej. Mąż uważa że nic mi sie nie należy bo nic nie wniosłam do małżeństwa. mamy 5letniego syna i teraz nagle mąż chce rozdzielnosci bo odchodzi do innej i tam lokuje w jej biznes pieniądze. co w takiej sytuacji jakie mam prawa do mieszkania? i czy podpisywac rozdzielność? Będę wdzięczna za odpowiedź

Podobna mam sytuacja < maż mieszkał z rodzicam jak pobralismy sie to zamieszkalam z mężem i rodzicami jego. Potem rodzice przepisali cały majatek na nas obojga. Teraz maz znalazł inna kobietę i twierdzi że ja nie mam do niczego prawa. Dodam ze jeżdził za granice obecnie nie ja cały czas pracowałam i to ja brałam kredyty na samochody które były zarejestrowane tylko na meża. Nie wiem jakie mam prawa jak bedziesz cos wiedziala daj znać, zyje w niepewności.

13

napewno dam znać jak cos sie dowiem trzymaj sie dzielnie

14

Witam,mam problem z mamą.niestety narobiła takich długów,że można by było małe mieszkanie kupić.tata o niczym nie wiedział.są małżeństwem prawie 34 lata i nie mają rozdzielności majątkowej.staramy się to wszystko spłacić i jakoś ogarnąć,ale mama nie chce nam powiedzieć gdzie jeszcze zaciągnęła kredyty,a co najgorsze w głupich instytucjach finansowych zaciąga kolejne kredyty.czy rozdzielność majątkowa w czymś pomoże?rodzice rok temu wykupili od gminy mieszkanie na własność.czytałam na forum i nie tylko,że jeżeli kredyty zostały zaciągnięte bez zgody współmałżonka po 2005 roku to ten nie odpowiada swoim majątkiem.ale jak to udowodnić co jest majątkiem kogo?mama wyrzuciła wszystkie umowy kredytowe,wszystkie dowody wpłat i spłat kredytów nawet taty.proszę o radę czy wydanie pieniędzy u notariusza na rozdzielność coś da ? czy to uratuje w razie "w" mieszkanie przed sprzedaniem na rzecz długów?czy tata nie będzie zobowiązany do spłaty długów mamy bez tej rozdzielności ? i najważniejsze : czy jak  rodzice nie będa mieli jak spłacac tych długów to czy komornik przyjdzie do mnie ??

15

witam:) jestem po rozwodzie,w małżeństwie byłam ponad 8 lat,nie pracowałam ponieważ mąż sobie tego nie życzył,zajmowałam się domem i wychowywałam dziecko.Teraz po rozwodzie maż sądzi że w zyciu nic nie robiłam i nic mi sie nie nalezy.Co prawda mieszkaliśmy w domu jego matki wiec własności swojej nie mieliśmy,jednak mieliśmy auto za które teraz domagam sie polowy pieniędzy czy słusznie żądam?co jeszcze mi się należy?

16

To zależy czy auto było Wasze czy jego, z jakich pieniędzy, wspólnych? Podział zasadniczo robi się na pół ale są wyjątki. Można żądać nierównego podziału, zależy od sytuacji bądź wkładu.

Pisanie-"nie pracowałam , bo sobie nie życzył"- trąci niewolnictwem wink

17

auto kupiliśmy razem w trakcie małżeństwa:)

18 Ostatnio edytowany przez Maja2013 (2013-11-27 01:11:50)

Witam,i z góry proszę o pomoc!
Chodzi o rozdzielczość majątkową której nie mamy ,z mężem od prawie roku nie mieszkamy razem ponieważ to dom mojej teściowej zostałam z niego wymeldowana administracyjnie by mogła w nim zamieszkać męża kochanka.W trakcie małżeństwa mąż zaciągnął kredyty na działalność gospodarczą które musiałam podpisać jako żona że wyrażam na nie zgodę.W chwili obecnej na "papierku "jesteśmy  jeszcze małżeństwem mąż chce zaciągnąć kolejny kredyt i oczekuje ode mnie podpisu notarialnego o rozdzielczości moim warunkiem było z cedowanie poprzednich kredytów na samego męża on się na to "niby"godzi ale Bank wymaga ode mnie najpierw rozdzielczości która ma być "podkładką" na podstawie której mogą przepisać na męża kredyty (zaznaczę jeszcze że do pieniędzy i kąt firmowych męża w tym samym banku/ BGŻ /nie miałam dostępu,mąż jest w banku stałym bywalcem dobrze zna się z pracownikami,mam obawy że coś wspólnie kombinują.Na rozmowie w banku powiedziano mi że dokumentacja odnośnie przepisywania kredytu na męża są przygotowywane ale nie dają mi 100% i na "papierku"że główna siedziba banku wyrazi na to zgodę nawet jak im dostarczę rozdzielczość.Bardzo chciałabym żeby doszło to do skutku i mieć czyste konto ale czy jest jakiś sposób żeby najpierw bank wyłączył mnie z kredytów przepisując je ma męża? Kierowniczka banku kazała wystosować pismo do nich :że występuje z taką prośbą o wypisanie mnie z kredytów,że wkrótce planujemy rozdzielczość i tym samym założenie sprawy o rozwód,mąż swoim podpisem oświadcza iż ustosunkowuje się do tego pisma a bank potwierdza że jego dochody są wystarczające na bycie jedynym kredytobiorcom że jest wypłacalny nawet jak ja na kredytach nie będę"widniała" .Niestety przyszła odmowa ponieważ to są tylko nasze plany a oni"wymagają konkretów".Mamy 5 letniego synka z którym mieszkam tymczasowo u rodziców,boje się że jak podpisze rozdzielczość u notariusza przed załatwieniem sprawy w banku mąż pogrąży się w długach i nie będzie spłacał poprzednich kredytów i wszystko spadnie na mnie,proszę pilnie o doradzenie mi co powinnam zrobić z góry dziękuje

19

Maja2013 napisał/a:

Witam,i z góry proszę o pomoc!
Chodzi o rozdzielczość majątkową której nie mamy ,z mężem od prawie roku nie mieszkamy razem ponieważ to dom mojej teściowej zostałam z niego wymeldowana administracyjnie by mogła w nim zamieszkać męża kochanka.W trakcie małżeństwa mąż zaciągnął kredyty na działalność gospodarczą które musiałam podpisać jako żona że wyrażam na nie zgodę.W chwili obecnej na "papierku "jesteśmy  jeszcze małżeństwem mąż chce zaciągnąć kolejny kredyt i oczekuje ode mnie podpisu notarialnego o rozdzielczości moim warunkiem było z cedowanie poprzednich kredytów na samego męża on się na to "niby"godzi ale Bank wymaga ode mnie najpierw rozdzielczości która ma być "podkładką" na podstawie której mogą przepisać na męża kredyty (zaznaczę jeszcze że do pieniędzy i kąt firmowych męża w tym samym banku/ BGŻ /nie miałam dostępu,mąż jest w banku stałym bywalcem dobrze zna się z pracownikami,mam obawy że coś wspólnie kombinują.Na rozmowie w banku powiedziano mi że dokumentacja odnośnie przepisywania kredytu na męża są przygotowywane ale nie dają mi 100% i na "papierku"że główna siedziba banku wyrazi na to zgodę nawet jak im dostarczę rozdzielczość.Bardzo chciałabym żeby doszło to do skutku i mieć czyste konto ale czy jest jakiś sposób żeby najpierw bank wyłączył mnie z kredytów przepisując je ma męża? Kierowniczka banku kazała wystosować pismo do nich :że występuje z taką prośbą o wypisanie mnie z kredytów,że wkrótce planujemy rozdzielczość i tym samym założenie sprawy o rozwód,mąż swoim podpisem oświadcza iż ustosunkowuje się do tego pisma a bank potwierdza że jego dochody są wystarczające na bycie jedynym kredytobiorcom że jest wypłacalny nawet jak ja na kredytach nie będę"widniała" .Niestety przyszła odmowa ponieważ to są tylko nasze plany a oni"wymagają konkretów".Mamy 5 letniego synka z którym mieszkam tymczasowo u rodziców,boje się że jak podpisze rozdzielczość u notariusza przed załatwieniem sprawy w banku mąż pogrąży się w długach i nie będzie spłacał poprzednich kredytów i wszystko spadnie na mnie,proszę pilnie o doradzenie mi co powinnam zrobić z góry dziękuje

Co do zasady rozdzielność majątkowa, a wspólne zobowiązania kredytowe małżonków to kwestie od siebie niezależne. Rozdzielność majątkowa czy rozwód nie powoduje z mocy prawa, ani też nie zobowiązuje banku do zwolnienia z długu jednego ze współmałżonków. Zobowiązania zawarte wspólnie za czasów małżeństwa pozostaną wspólne po jego ustaniu czy też zmianach we wspólności majątkowej. Dlatego to, czy bank wyrazi zgodę na przeniesienie zobowiązania na jednego z dłużników zależy wyłącznie od niego. Rozdzielność majątkowa spowoduje wyłącznie to, że nie będziesz odpowiadała za zobowiązania męża zaciągnięte PO jej ustanowieniu. Najprawdopodobniej bank zwleka z decyzją do ustalenia przez Was konkretów, ponieważ chce móc obliczyć rzeczywistą zdolność kredytową Twoją i męża po zmianach dotyczących wspólności majątkowej. Ponieważ to właśnie zdolność kredytowa ma decydujące znaczenie przy ewentualnej zmianie umowy kredytowej. A jak na razie nie wiadomo, jak podzielicie majątek, czy będzie rozwód oraz alimenty, a to wszystko ma wpływ na zdolność do spłacania zobowiązań.
Jeżeli więc bank uzależnia wydanie decyzji od konkretnych czynności, nie ma sposobu, aby te wymagania obejść. Możesz spróbować podpisać z mężem jakąś prywatną umowę, choćby i u notariusza, np. że po ustanowieniu rozdzielności majątkowej na pewno wystąpi do banku z wnioskiem o scedowanie kredytów na siebie. Natomiast bank ma prawo w tym przypadku decydować wedle swojego uznania, regulaminu usług i umowy, jaką z nim podpisaliście.

20

Witam. chciałabym się dowiedzieć jak uniknąć rozdzielczosci majątkowej. mąż tak skonstruował wniosek do sondu o rozdzielczość majątkowa . We wnoisku zawarł , prosbe do wysokiego sondu o zwrot zabezpieczenia z datą wsteczną . boję się że bedę musiała mu zrucić całe zabespieczenie

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Czym jest i jak ustanowić rozdzielność majątkową?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024