Film - "Closer"
reżyseria: Mike Nichols
scenariusz: Patrick Marber
premiera: 28 stycznia 2005 (Polska) 2005-01-28 3 grudnia 2004 (Świat) 2004-12-03
produkcja: USA
gatunek: Melodramat, Obyczajowy
Aktorzy: Natalie Portman - Alice
Jude Law - Dan
Julia Roberts - Anna
Clive Owen - Larry
Opis filmu:
Mike Nichols w filmie 'Bliżej' ukazuje losy czwórki bohaterów - dwóch par, które uchodzą za szczęśliwe. W rzeczywistości ich pozorna 'bliskość' powoduje, że oddalają się od siebie. Przewrotność losu sprawia, że niemal w tym samym czasie każdy z czwórki bohaterów - Dan (Jude Law), Alice (Natalie Portman), Anna (Julia Roberts) i Larry (Clive Owen) rozpoczyna poszukiwania szczęścia poza swoim związkiem, co w konsekwencji prowadzi do wymiany partnerów. Powoduje to liczne komplikacje, wpływające na życie - nie tylko ich własne, lecz także, z którymi są związani. Kłamstwa, zdrady, odejścia i powroty, namiętność i pożądanie. Brak jednak w tym wszystkim miłości.
Moja recenzja
Przez przypadek trafiłam na ten film, gdy zobaczyłam, że to melodramat troszkę zwątpiłam czy go obejrzeć, bo przeważnie schemat ich jest podobny i ogólnie historia smutna - a ja akurat tego wieczoru miałam ochotę na coś zabawnego i zaskakującego
Poczytałam o nim troszkę - miał tak skrajne opinie, że musiałam sama się przekonać.
Film rewelacyjny! Jak dla mnie bomba!
Może sama historia nie jest czymś nowym - zdrady, kłamstwa, namiętności bohaterów...jednak to w jaki sposób zostało to przedstawione - mistrzostwo!
Te dialogi - cięte, odważne, zaskakujące i strasznie zabawne, że z chłopakiem nie mogliśmy oderwać od niego oczu!
Film minął nam tak szybko, że ze zdziwieniem spojrzeliśmy na zegarek który wskazywał 1 nad ranem
Gra aktorska wyśmienita - Natalie Portman po raz kolejny pokazała, że potrafi zagrać każdą rolę, jednak inni aktorzy równie dobrze sobie poradzili
Kto jeszcze nie widział tego filmu - polecam gorąco!
Jednak jeśli ktoś nastawia się na wzruszający melodramat - tego tutaj nie zobaczy, bo to coś zupełnie innego - czego nawet nie da się do niczego dopasować.
Moja ocena: 10/10