Medytacja, hipnoza-wpływ na zdrowie psychiczne i fizyczne - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Medytacja, hipnoza-wpływ na zdrowie psychiczne i fizyczne

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: Medytacja, hipnoza-wpływ na zdrowie psychiczne i fizyczne

Zacznę od tego, że medytacja wcale nie musi być związana z religią. Raczej chodzi tu o skupienie, wyciszenie niż buddyjską mantrę. Medytacja polega na przejściu ze stanu beta w stan alfa - są to fale mozgowe. Stan beta to aktywność, myślenie, a alfa odpowiada za relaks.

Żyjemy w ciągłym biegu, jeśli nie pracujemy, to myślimy o pracy, a w domu  też nie zawsze można odpocząć. Czy potrafimy naprawdę się zrelaksować i wyciszyć? Medytacja ma nam to ułatwić. Zmniejszenie poziomu stresu jest korzystne dla zdrowia fizycznego i psychicznego. Wiadomo, że wiele schorzeń nasila się przy stresie. Kiedy jesteśmy spięci odczuwamy napięcie mięśni. Ale trzeba pamiętać, że medytacja nie jest lekarstwem, a pewną formą pomocy i ułatwienia sobie życia. Ma wpływ także na zdrowie psychiczne, ponieważ redukuje napięcie, ma wpływ na koncentrację. Układ nerwowy ma wpływ na narządy, a więc koło się zamyka.
Mogę potwierdzić, że medytacja jest skuteczna, ale musi być uprawiana regularnie. Dłuższa przerwa jak w moim przypadku powoduje, że trzeba zaczynać od początku. Czasem przychodzi taki stan, że człowiek nie potrafi odpowiednio się skoncentrować na medytacji, natłok myśli to utrudnia. Ale nic na siłę. Do medytacji można wrócić zawsze.

Hipnozy nie znam ze swojego doświadczenia. Nigdy nie uczestniczyłam w seansie, dlatego moja wiedza pochodzi tylko z tego co czytałam.
Hipnoza jest stanem między jawą a snem. Stanem kiedy osoba zahipnotyzowana jest podatna na sugestie hipnotyzera, ale jest nadal świadoma. I znów trzeba zwrócić uwagę na to, że hipnoza podobnie jak medytacja nie ma nic wspólnego z szarlatanami. Lekarze potwierdzają, że hipnoza może być pomocna w walce z bólem. Stosowana jest także w psychoterapii.

Jak można zauważyć zarówno medytacja jak i hipnoza mogą korzystnie wpływać na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne. Nie jest to żadna magia, a wpływanie na umysł przy kontrolowaniu fal mózgowych.
Ale u nas są to jeszcze mało popularne metody, dlatego jestem ciekawa czy ktoś z Was stosuje/stosował medytację lub hipnozę? Z jakim skutkiem?

Jak nauczyć się medytacji? http://www.netkobiety.pl/t3493.html

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Pola34 (2011-02-23 18:45:29)

Odp: Medytacja, hipnoza-wpływ na zdrowie psychiczne i fizyczne

Jak często czujemy się zmęczeni, zagonieni, zabiegani ? Myślę, że w obecnym świecie - często, zbyt często ! Medytacja stosowana regularnie może nam pomóc się uwolnić od ciężaru i gonitwy myśli. Pozwoli nam sie wyciszyć, uspokoić wewnętrznie i dzięki temu na pewno będziemy lepiej funkcjonować.  Te 10 minut każdego dnia tylko dla siebie, żeby zebrać myśli- na prawdę pomaga. Ja myślę, że medytacja może być spokojnie pozbawiona podłoża mitycznego czy filozoficznego - wtedy jest po prostu wyciszeniem, relaksem, ulgą i ukojeniem.
Może - jeśli tego chcemy - mieć podłoże religijne, wówczas np. odmawianie różańca nie jest dla mnie niczym innym jak właśnie formą medytacji - jest oprócz relaksu także spotkaniem z Bogiem.

Podstawa w medytacji jest jedna- koncentracja na jednym słowie, zdaniu ...

3

Napisałam, że medytacja nie musi być związana z religią, bo wiele osób kojarzy medytowanie z hinduizmem, a niekoniecznie tak musi być. Oczywiście można odmawiać różaniec, a cel jest ten sam: spokój. Myślę, że koncentrowanie się na oddechu, słowie, obrazie jest lepszą formą wyciszenia się niż pozorny relaks kiedy np. siedzimy przed tv czy komputerem i próbujemy w ten sposób odpoczywać. 

Form medytacji jest wiele i każdy może odnaleźć swoją, do czego zachęcam. Najważniejsze jest to by spełniła swoje zadanie.

4

POST PRZENIESIONY  Z TEMATU "HIPNOZA"

LonelyAngel napisał/a:

Witam was.
Chciałam zapytać czy któraś z was się tego podjęła? Jak to wygląda? Co czujemy itd.
I czy jest to pomocne w nerwicy lękowej oraz fobii społecznej?
Pozdrawiam

5

Dziękuję;)

Odpisujcie, odpisujcie!;)

6

Pola34 napisał/a:

Podstawa w medytacji jest jedna- koncentracja na jednym słowie, zdaniu ...

...i jego (słowie, zdaniu) rozwijaniu. Samą koncentrację i powtarzanie jednego zdania czy słowa nazwałabym afirmacją raczej.

W stan snu na jawie można się łatwo wprowadzić za pomocą opisywanych technik przez Jose Silve.

Hipnoza na pewno pomocna jest w leczeniu fobii, z tymże nie wiem czy takie leczenie w "warunkach domowych" przyniesie efekty, na pewno dużo pracy przed Tobą, przede wszystkim rozmowy z własnym ja, z własnymi emocjami, uczuciami a to nie takie proste. Należałoby najpierw cofnąć się do przeszłości - > jakie zdarzenie, kto lub co wywołało u mnie irracjonalny lęk?

7

Metoda Silvy jest ciekawa, ale uznawana za kontrowersyjną. Wielu psychologów nie uznaje jej za jako narzędzie terapeutyczne.

8

a cóż to za metoda?;)

9

To metoda pracy z umysłem, polegająca na wizualizacji. Zakłada, że w określonym stanie umysłu można samego siebie przekonać do zmiany zachowań, a idąc jeszcze dalej można kontrolować fizyczne reakcje. Dlaczego kontrowersyjna? Bo nie jest naukowa,  bo dla wielu ma wymiar satanistyczny (ale ten argument przewija się także przy innych technikach medytacyjnych i hipnozie).

10

Posty przeniesione

Marysia_8 napisał/a:

Czy któraś z Was ma jakieś doświadczenia z hipnozą? Ostatnio dużo czytam na ten temat, najczęściej są to fora "specjalistyczne", ale chciałabym uzyskać parę informacji od podobnych do mnie "laików". Czy może to być niebezpieczne? A może któraś z Was próbowała autohipnozy z pomocą nagrań dostępnych w necie?

lenkaa22 napisał/a:

Właśnie zaczęłam czytać książkę pt.: hipnoza napisana przez Milan Rýzl. Jest tam napisane że osoba poddana hipnozie poprzez wiele takich doświadczeń z czasem jest w stanie nawet opowiedzieć co się znajduje po drugiej stronie ściany wcześniej nie znając danego pomieszczenia. Jest to naukowa książka w której opisywane są fakty. Hipnoza jest możliwa i jest również leczenie hipnoza. Ogólnie jest to bardzo tajemniczy stan w jakim człowiek się znajduje dlatego mnie tak fascynuje. Od dawna bardzo interesowała mnie hipnoza i bardzo chciałabym być w tym stanie. Przeżyć to chociaż przez moment. Osoby poddane hipnozie są w stanie robić rzeczy których w normalnym stanie nie potrafią. Być może potrafią ale nie odkryli tego w sobie. Może podczas hipnozy odkrywamy w sobie nasze zdolności oraz mijają lęki. W czasie tego stanu ludzie dowiadywali się o sobie naprawdę wiele. W książce jest opisany eksperymentalny dowód widzenia pozazmysłowego. Polecam książkę wink  fajnie byłoby przeżyć to samemu smile

11

Ja czytałem o jakimś wymyśle, że słucha się jakiejś dziwnej muzyki, jakieś specjalne fale, mózg je odbiera i to też jakby działa na zasadzie hipnozy, są rożne instrukcje, np melodię A słuchaj 40 min melodię B 12 minut itd. Czytałem, ze ludzie po takim seansie cierpieli na zanik pamięci, budzili się z pianą w ustach. ja bym się jako amator w hipnozę nie bawił. Hipnoza to tylko manipulacja podświadomością.

12

A co myślicie o hipnozie regresyjnej?

13

witam. sprobowalam dzis pierwszy raz medytacji. polozylam sie amknelam oczy i zaczelam liczyc oddech po pewnym czasie poczulam sie lekko bylo super az nagle trach strasznie zaklolo mnie w w pdbrzuszu nie mogac wytrzymac z bolu polozylam sie na bok przysnelam kiey sie obudzilam postanowilam jeszcze raz sprobowac  ale juz nie moglam sie skupic. jak wstalam to myslalam ze sie przwroce tak krecilo mi sie w glowie teraz juz doszlam do siebie bolu w podbrzuszu nie odczuwam. moze zna sie ktos z was na tym i wie co sie ze mna stalo?

14

Nie powinno uprawiać się medytacji na leżąco, wtedy często kończy się zaśnięciem. A medytacja to koncentracja, relaks kontrolowany.
Zawroty głowy mogą pojawić się przy szybkim wstawaniu, przy zbyt intensywnym oddychaniu (hiperwentylacja).

15

ja ostatnio zajelam sie medytacja i to naprawde dziala:) polecam

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Medytacja, hipnoza-wpływ na zdrowie psychiczne i fizyczne

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024