WIZERUNEK OSOBY w tv - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

1

Temat: WIZERUNEK OSOBY w tv

Witam wszystkich.

Mam powazny problem.Podpisałam pisemko zezwalajace pokazywanie mojego wizerunku w TV i w internecie.Firma ta tworzy program potem sprzedaje w bardzo nie ciekawy sposób,wykorzystujac ludzi ich uczucia,doprowadzajac nawet do płaczu.Obawiam sie ze moja osoba bedzie przedstawiona w złym swietle.Moje pytanie brzmi:Czy mam prawo odwołac,wycofac zgode na pokazywanie mojej osoby jesli podpisałam?,przy czym nawet kopi nie otrzymałam.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: WIZERUNEK OSOBY w tv

Prawo do odwołania zgody na rozpowszechnianie wizerunku możemy wywodzić bezpośrednio z Konstytucji RP, w której, w art. 47 zapisano: "Każdy ma prawo do ochrony prawnej życia prywatnego, rodzinnego, czci i dobrego imienia oraz do decydowania o swoim życiu osobistym".
Analizując prawa osób, których wizerunek rozpowszechniamy nie sposób też pominąć przepisów Kodeksu Cywilnego, i jego art. 23 i 24: "Art. 23. Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska, pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach. Art. 24. § 1. Ten, czyje dobro osobiste zostaje zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania, chyba że nie jest ono bezprawne. W razie dokonanego naruszenia może on także żądać, ażeby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności ażeby złożyła oświadczenie odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie. Na zasadach przewidzianych w kodeksie może on również żądać zadośćuczynienia pieniężnego lub zapłaty odpowiedniej sumy pieniężnej na wskazany cel społeczny. § 2. Jeżeli wskutek naruszenia dobra osobistego została wyrządzona szkoda majątkowa, poszkodowany może żądać jej naprawienia na zasadach ogólnych.
§ 3. Przepisy powyższe nie uchybiają uprawnieniom przewidzianym w innych przepisach, w szczególności w prawie autorskim oraz w prawie wynalazczym."

Możesz, wysłać im oświadczenie, w którym cofasz swoją zgodę na publikację zdjęć.

3

Odp: WIZERUNEK OSOBY w tv

Dziekuje za informacje,ale jeszcze program nie wyszedł ma byc w marcu,kiedy to zrobic skoro firma sprzedaje ten program do TV?

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024