Czy córka musi płacić alimenty na ojca - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Czy córka musi płacić alimenty na ojca

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

1

Temat: Czy córka musi płacić alimenty na ojca

Witam Wszystkich !!
Mam pytanie czy moja 21 letnia córka(ma ojca nazwisko nie byliśmy po ślubie ) która się jeszcze uczy może pozbawić swojego ojca praw rodzicielskich .Widział ją ostatnio kiedy miała 6 lat , mijając się na ulicy nie poznaje jej , nigdy nie dawał na Nią pieniędzy (przepraszam raz dostałam 11zł92gr.)alimenty płacił mi fundusz . Uczy się w szkole policealnej ale kiedy skończyła 18 lat natychmiast dostała pismo , że ma przedstawić swoją sytuację materialną ponieważ ojciec jest biedny , bezrobotny od 30 lat bez prawa do zasiłku (jeszcze nie wymyślono zawodu który mógłby wykonywać ) zażądano by córka płaciła na ojca (który jest zdrowy ma dwie ręce , dwie nogi ) Boję się ,że kiedy podejmie pracę zaraz upomną się i będą kazali płacić na tatusia . Co zrobić by mogła spokojnie pracować , żyć , bez opłat na nieroba . Dziękuję .

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy córka musi płacić alimenty na ojca

Myślę, że nie będzie musiała na niego płacić, tym bardziej, że nadal się uczy. Znam podobą sytuację - matka oddała dziecko do domu dziecka, a po latach upomniała się o alimenty, bo była już niepełnosprawna i chciała wykorzystać syneczka..on oddał sprawę do sądu i ją wygrał. Myślę, że Twoja córka i bez sądu się obejdzie.

3

Erra kto za zażądał, by córka płaciła na ojca?

4

nasze prawo w tej kwestii ma 100 lat.. nie mozna wydziedziczyć ojca , wymazac go gumka.. niestety jeśli ojciec czy matka nie mają środków na życie dzieci są zobowiązane na nich płacić.. niestety .. wiem bo niedawno byłam u radcy prawnego.. jedynie wtedy gdy się udowodni ze rodzic karygodnie postępował wobec dziecka i to nie moga byc tylko słowa zainteresowanych ale poparte powinny byc świadkami

5

Myślę, że pozbawianie ojca praw rodzicielskich nic tu nie da, zresztą córka i tak jest pełnoletnia. Najprawdopodobniej czeka ją rozprawa w sądzie, ponieważ prawo mówi o tym, że w szczególnych przypadkach dziecko nie musi płacić na ojca. W sądzie warto się skupić na tym, że była zaniedbywana przez ojca, nie łożył na nią, nie ma między nimi więzi emocjonalnej, nie interesował się nią do momentu, kiedy się zorientował, że może go utryzmywać. Jeśli jest zdrowy, to znaczy że może iść do pracy, więc warto też skupić się na wątku, że jest w stanie zarabiać  na siebie, tylko się nie stara o to. Twoja córka może np. iść do urzędu pracy w miejscu zamieszkania ojca, skserować jakąkolwiek ofertę pracy, której mógłby się podjąć, nawet jako robotnik niewykwalifikowany albo prac sezonowych i przedstawić w sądzie jako dowód na to, że ojciec mimo formalnych możliwości nie stara się podjąć zatrudnienia.
Jeszcze jedna kwestia - trzeba ustalić, czy ojciec korzystał kiedykolwiek z pomocy opieki społecznej. Jeśli nie, a jako osoba bezrobotna bez dochodu jest na pewno uprawniony - to znaczy że miał jakiś lewy dochód, zasiłek z opieki nie był mu potrzebny, a alimentów rząda, bo widzi w tym możliwość łatwego wzbogacenia się.
Jedno jest pewne w tej sytuacji - koniecznie skorzystajcie z porady prawnika, najlepiej weźcie adwokata, bo same przed sądem możecie sobie nie poradzić.

6

Ojciec Twojej corki nie wypelnial oraz calowo ( nie pracowal ) zaniedbal podstawowe obowiazki rodzic-dziecko. Nie interesowal sie losem dziecka, nie zajmowal nim, nie bral czynnego udzialu w wychowaniu. Bazujac na tym plus fakt, ze biedaczek nigdy nie skalal sie praca mozna uzyc sformulowania "alimentow niezgodnych z normami wspolzycia spolecznego". Na tej podstawie, jesli adwokat lub Wy same dobrze opiszecie sprawe ( przedstawic dokumenty, z ktorych wynika, ze zawsze uchylal sie od alimentow, swiadkow, ze nigdy nie bywal z corka i sie nia nie zajmowal ) sad powinien oddalic powodztwo "tatusia".

Pozdr.

7

Witam ! Jest mi bardzo miło i dziękuję za wszystkie wpisy . EMILIO tak korzysta z opieki społecznej i właśnie w pierwszej kolejności opieka chce by teraz tatusia utrzymywała córka a on nigdy nie pracował oficjalnie (tak jak pisałam od zawsze zarejestrowany w pośredniaku a ma teraz prawie 50 lat )lecz wiem i mam zdjęcia jak pracował w ochronie . Ponieważ on pewnie też zasugerował , że ma dorosłą córkę to natychmiast po 18 nastce wzywane byłyśmy do opieki , na policję i wszyscy nas wręcz przesłuchiwali ,, a z czego my żyjemy , a jak nam się powodzi , a dlaczego , a po co ...itp , itd ,,Ponieważ jestem samotną matką i mam dwoje dzieci to do czasu ukończenia szkół przez córkę dali nam spokój . Na córkę dostaję 200zł ponieważ pani sędzina powiedziała , że on taki biedny na utrzymaniu mamy i taty a ja jakoś sobie daję radę .

8

Nie da się kogoś pozbawić praw rodzicielskich gdy dziecko uzyska pełnoletność.

Można iśc do sądu- dziecko nie musi płacić alimentów gdy rodzice dokonali jakiś zaniedbań bądź niewłaściwego zachowania względem nich.
i w takim wypadku ma duża szanse.

9

Mam pytanie a kiedy ma to zrobić ? Jak się upomną o pieniądze czy wcześniej ? Dziękuję za odpowiedż.

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Czy córka musi płacić alimenty na ojca

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024