Pesto - z czym to i jak? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Pesto - z czym to i jak?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 58 ]

1

Temat: Pesto - z czym to i jak?

Kupiłam ostatnio w tesco czerwone pesto. Pomyślałam, że może się przydać, tylko zapomniałam, że nie wiem do czego smile

No i stąd pytanie: do czego to dodać?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pesto - z czym to i jak?

super post, fajnie się czyta
pomóc ci nie mogę, bo nie wiem sama, ale z innej beczki - to też zdarzyło mi się coś kupić i leżało, bo nie wiedziałam co z tym zrobić

3

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Znalazłam jakieś tam przepsy, że niby z makaronem wymieszać, orzeszki piniowe do tego podprażone i parmezanem posypać. Ale coś mi się za mało zdaje, takie za bardzo "łyse"... jeszcze bym coś wrzuciła, choć to pesto jest bardzo wyraziste w smaku, czuć pomidory suszone i orzeszki nerkowca. Na dobrą sprawę... hm... może szynka? Taka surowa, lekko podwędzana, w paseczki, na patelenkę, chwilkę podsmażyć...

4

Odp: Pesto - z czym to i jak?

ta szynka to by mogło być ciekawie

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Ja kupuję pesto w lidlu: i zielone, i czerwone. Po prostu: mieszam z ciepłym makaronem i czasem jeszcze dodaję do tego wiórki serowe. Smakuje pysznie i aromatycznie, nawet z pełnoziarnistym makaronem. Danie proste, szybkie, smaczne, sycące. I niezbyt kaloryczne smile

6

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Dziewczyny pesto jest pyszne!!:)
Polecam z makaronem dobrej jakości który mozna ugotować al dente(podobno wtedy jest zdowsze i mniej tuczy;)
Ja dodaje tak jak przedmówczyni makaron + pesto +np.parmezan jak mam pod ręka jak nie to zwykły ser. Aaa i oliwę z oliwek. Pyszne danie na super szybki obiad albo na romantyczna kolacje:)
Pozdrawiam i na prawde polecam:))

7

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Kobietki pesto (preferuje zielone ,swietny smak ziol ) tylko z makaronem !! choc eksperymentowalam z ryzem smile do tego wlasnie  podsmazone lekko orzeszki pinii i surowe pokrojone listki szpinaku ,ser tez jak najbardziej!! mniaaam

8

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Nawet samo zielone pesto z majaronem wystarczy. Ewuntualnie posypać wiórkami żółtego sera.

9

Odp: Pesto - z czym to i jak?

A ja go używam do zupełnie czego innego... smile Biorę pomidora i mozarelle, kroje je w plasterki. Ukladam na przemian pomidora i mozarelle po czym na każdej mozarelli kłade zielone pesto smile Mniam!

10

Odp: Pesto - z czym to i jak?

- 150 ml oliwy
- 2 łyżki orzeszków pini
- 6 dag bazylii (najlepiej świeżej)
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag parmezanu
- sól

Orzeszki rozetrzeć na masę lub zmiksować z listkami bazylii (pokrojonymi), szczyptą soli oraz obranym czosnkiem. Dodać utarty parmezan i dolewać po kropli oliwy. Jeśli podaję sos od razu to dodaję do niego 3 łyżki gorącej wody w której gotował się makaron.
Nie rozcieńczony wodą sos można przechowywać do 5 dni w lodówce.

11

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Mi smakuje pesto bazyliowe z orzeszkami piniowymi i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Wymieszać z makaronem, posypać parmezanem i podawać z rukolą, mmm smile.

12

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Ja z pesta robie sos na bazie zielonego pesta i śmietany doprawiam solą piprzem curry solą dodaje duzo zółtego sera czekam aż sie rozstpi dodaje ugotowany makaron i posypuje słoneczikiem, polecam:D

13

Odp: Pesto - z czym to i jak?

ja robie ze spagetti i salatka ziemniaczana:)
Wloska salatka ziemniaczana:
-ugotowane ziemniaki kroimi w talarki
-lyzke zielonego pesto mieszamy ze sklanka bulionu
- wyciskarka wyciskamy polowe sloiczka marynowanego czosnku
- kroimy w plasterki suszone pomidory
-mieszamy wszystko, posypujemy bazylia, wstawiamy do lodowki na klika godzin i jemy schlodzone:)
czerwone pesto to w sumie najlepiej z makaronem zjesc

14

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Najczęściej z przeróżnymi makaronami a pesto czerwone również jako sos do posmarowania pizzy i dopiero potem poszczególne składniki. Przepis na pesto z suszonych pomidorów podałam w temacie o pizzy (tym razem pizza z mozarellą i pomidorkami koktajlowymi):

http://www.netkobiety.pl/p1154317.html#p1154317 - post nr 8

15

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Do ciepłego jeszcze ugotowanego makaronu daję pesto - ważna jest ilość pesto, które ma oblepić makaron, a nie odwrotnie, żeby makaron pływał w pesto! dodaję stary parmezan, oliwki czarne pokrojone w krążki (tak lubię ale mogą być całe) oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki i świeże listki bazyli...można jeść na gorąco i na zimno

16

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Ja pesto dodaję najczęściej do makaronu, ale robię sama. Tylko, że ja nie robię na oliwie z oliwek, tylko na zwykłym oleju rzepakowym - trochę dlatego, że dla mnie oliwa jest zbyt gorzka w smaku, a olej smaku nie ma, a trochę dlatego, że tak jest po prostu taniej smile Osobiście wolę pesto paprykowe od bazyliowego, ale i bazyliowe jest nienajgorsze smile

17

Odp: Pesto - z czym to i jak?
kotoko napisał/a:

Mi smakuje pesto bazyliowe z orzeszkami piniowymi i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Wymieszać z makaronem, posypać parmezanem i podawać z rukolą, mmm smile.

dzisiaj zrobiłam. pycha

18

Odp: Pesto - z czym to i jak?

ja robię takie pesto: bazylia, oliwa z oliwek, sól, pieprz, słonecznik, parmezan. Do tego makaron i jest pyszniee...

19

Odp: Pesto - z czym to i jak?

do wczoraj nie byłam przekonana do pesto z makaronem jako posiłku, ale po kuchennych rewolucjach jestem bliska przełomu wink czy możecie polecić jakiś fajny, gotowy sos pesto? piszecie o sosach z tesco czy lidla - są ok? czy robicie pesto samodzielnie (w sumie nie wyglądało na mega skomplikowane...)?

20 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-10-19 11:34:07)

Odp: Pesto - z czym to i jak?
aga.w.kuchni napisał/a:

do wczoraj nie byłam przekonana do pesto z makaronem jako posiłku, ale po kuchennych rewolucjach jestem bliska przełomu wink czy możecie polecić jakiś fajny, gotowy sos pesto? piszecie o sosach z tesco czy lidla - są ok? czy robicie pesto samodzielnie (w sumie nie wyglądało na mega skomplikowane...)?

Kilka postów wcześniej podawałam link do tematu o pizzy, gdzie podałam przeois na pesto z suszonych pomidorów:

http://www.netkobiety.pl/p1154317.html#p1154317 - post nr 8

Tak, kupowałam z Lidla i z Aldi, wiadomo, że samodzielnie robione najlepsze, ale te też są w porządku, przynajmiej dla mnie.

21

Odp: Pesto - z czym to i jak?

jak się ciesze że znalazłam tu temat odnoście pesto,bo niedawno dostałam słoiczek i nie bardzo wiem jak go użyć,czyli co po prostu ugotować makaron i wymieszać  z odrobiną pesto i posypać serem?a można dodać  np ,czosnku?

22

Odp: Pesto - z czym to i jak?
huanita napisał/a:

jak się ciesze że znalazłam tu temat odnoście pesto,bo niedawno dostałam słoiczek i nie bardzo wiem jak go użyć,czyli co po prostu ugotować makaron i wymieszać  z odrobiną pesto i posypać serem?a można dodać  np ,czosnku?

Właśnie tak, a czosnek można dodać także. Skoro już został wywołany to zamieszczę ciekawy przepis na pesto z czosnkiem niedźwiedzim - jeśli nie mamy do takowego dostępu, "zwykły" czosnek można użyć bez problemu.

Przepis na czosnek niedźwiedzi ? zielone pesto wg Atria

Do pesto najlepszy jest czosnek niedźwiedzi przemielony przez maszynkę do mięsa/sera. Wydobywa to z niego dużo smaku i aromatu.
Można również utrzeć go w moździerzu (tradycyjnie), albo drobno posiekać ? ale ta ostatnia metoda jest najmniej pachnąca.

Składniki (na mały słoiczek)

    2 łyżki podprażonych na suchej patelni orzeszków (u mnie pinii + pistacjowych ? nadają piękny kolor)
    50 g startego sera  dojrzewającego (np. parmezan, ale może być też np. polski bursztyn)
    4-5 łyżek czosnku niedźwiedziego, przepuszczonego przez maszynkę (patrz wyżej)
    3  łyżki oliwy (ja mam pyszną, kwiatową oliwę z Sycylii)
    ewentualnie do smaku ? sól i pieprz

Orzechy ucieramy w moździerzu (lub miksujemy na  gładką masę), dodajemy ser, czosnek i ucieramy, aż powstanie gładka pasta. Powoli dodajemy oliwę, wciąż ucierając, żeby ładnie się połączyło.

Przekładamy do czystego słoiczka, przechowujemy w lodówce.

23

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Do wszystkiego smile Na kanapki zamiast masła, na ziemniaki zamiast sosu, na pizzę, do ciasta na bułeczki domowej roboty, na wierzch kremu pomidorowego...

24

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Jakiś czas temu córka podsunęła mi do spróbowania pesto z... liści rzodkiewki. Od tamtej chwili robię je często i używam jako smarowidła do chleba żytniego (razowego, upieczonego własnoręcznie).

25

Odp: Pesto - z czym to i jak?

O! Z takich zwykłych, zwyklutkich liści na surowo, jedynie umytych?

26

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Tak, z takich zwykłych. smile

Oto przepis po moich adaptacjach (nie używam żadnego sera, orzechów pinii, it.p.):
- liście z dwóch pęczków rzodkiewek
- dwie garście słonecznika łuskanego
- oliwa extra vergine
- sok z cytryny
- czosnek

Liście umyć, pokroić na mniejsze kawałki (łatwiej się miksuje), dodać wszystkie składniki (słonecznik można, ale nie trzeba uprażyć - ja nie prażę), zmiksować - nie robię gładkiej masy, dodać sól, ewentualnie pieprz. Koniec. Nie jeść zbyt łapczywie. tongue

27

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Dzięki, Wielokropku! Jak ja lubię takie nowinki smile

28

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Często robię pizzę z pesto smile Zamiast sosu pomidorowego nakładam pesto, na to szynkę parmeńską i do pieca. Później posypuję rucolą i dodaję sos czosnkowy. Coś pysznego!

29

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Pesto robię klasycznie: oliwa, bazylia, pestki pinii (jak nie mam to daję słonecznika), sól i pieprz. Uwielbiam makaron z pesto wink

30

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Niedawno trochę pokombinowałam i zrobiłam dwa rodzaje pesto, jedno ze szpinaku a drugie z pietruszki. Do obu dodałam oliwę z oliwek, ser żółty (choć pewnie powinien być peccorino czy coś w tym stylu, ale nie stać mnie na takie fanaberie), sól, pieprz, orzechy włoskie, pestki słonecznika i czosnek. Z tym, że z czosnkiem trzeba uważać. Max. 2 ząbki dodać. Zmiksowałam każde pesto blenderem na naprawdę gładką masę, dodając jeszcze kilka łyżek przegotowanej wody, bo bez niej ciężko się blenduje. Do tego tylko makaron i efekt bardzo pyszny smile.

31

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Witajcie dziewczyny.

Ale macie świetne pomysły na pesto! Ja do tej pory próbowałam robić pesto wyłącznie z bazylii, bo wszystko inne jakoś nie pasuje mi do tej nazwy. Ale robiłam też fajny sos z pietruszką, słonecznikiem, czosnkiem, sokiem z cytryny. Wrzuca się do blendera (mam taki z pojemniczkiem z nożem) mnóóóóstwo pietruszki, resztę składników i na koniec powoli dolewa oliwę, miksując. To tyle z moich eksperymentów. smile


Niedawno był w jednym sklepie niemieckim tydzień włoski i market wprowadził do oferty świeże pesto. Odkąd go spróbowałam, przestałam kupować w słoiczku, a świeżego mam zamrożone ze 20 pojemniczków. I ciągle chcę więcej. Wygląda trochę jak mamałyga w pięknym, zielonym kolorze. smile

Jest w miarę tani, bo składa się z bazylii, orzeszków nerkowca i grana padano. Coś tam może dodają poza oliwą. Nie jest to wersja klasyczna, ale i tak najbardziej przypomina to oryginalne. smile

Mam kilka pomysłów, jak je wykorzystać. Wszystkie sprawdzone wielokrotnie, bo pesto pojawiało się cyklicznie z okazji różnych takich "tygodni". Od jakiegoś czasu nawet widzę je regularnie.

I doskonale smakuje jako dodatek do zup, oczywiście w klasycznej wersji jest boski z makaronem - najlepiej świeżym, można go dodać do warzyw w lazanii, jako dodatek do dipów, można smarować kanapki, dodawać do ciast...

Myślę, że za granicą, z racji cieplejszego klimatu albo większej dostępności, można je spotkać częściej. U nas widziałam w Lidlu (i chyba w Auchan). Może gdzieś jeszcze się pojawiają? Nie wiem, w tych sklepach bywam, więc lepiej się orientuję. wink

32

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Ja ostatnio kupiłam zielone pesto w Biednej Bronce. Ugotowałam makaron (rurki) al dente, na patelni rozgrzałam oliwę, dorzuciłam makaron, pestki dyni i łyżkę pesto. Wyszło jedzonko pierwsza klasa.

33

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Ja pesto używałam do nasmarowania schabu, na to mozzarela i zawijałam, następnie układałam w naczyniu żaroodpornym, polewałam odrobiną śmietany, dodałam kruszonkę z różowego pieprzu, upiekłam i już ;p

34

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Nie wpadłabym na to, żeby pesto użyć do schabu yikes

35 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2014-03-21 17:22:13)

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Spróbuj było pycha smile Ja się bawię w kuchni i rzadko coś mi nie wyjdzie. Schab lekko rozklepany, pesto smarujemy jego jedną część na to mozzarella zawinąć spiąć wykałaczkami i upiec, pierzynka i już. Ah no i podczas pieczenia wytworzy się pyszny śmietanowo ziołowy sos więc idealnie jest podać to danie z makaronem.

a i użyłam pesto zielonego.

36

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Pewnie zrobię w przyszłą niedzielę, a jak wyjdzie to pochwalę się tym na jakiejś rodzinnej imprezce ;D

37

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Wypróbowywałam różne firmy, moje ulubione to: zielone z Tesco i czerwone z Lidla. (Nie odwrotnie big_smile Odwrotne wersje mi aż tak nie smakowały). Polecam smile

38

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Uwielbiam pesto! Robie pesto z rukoli i jest przepyszne -  do tego pomidorki koktajlowe i mozarella i pyszne. czerwone pesto to dodaje pomidorki suszone i tarkuje parmezan:)

39

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Uwielbiam pesto! Robie pesto z rukoli i jest przepyszne -  do tego pomidorki koktajlowe i mozarella i pyszne. czerwone pesto to dodaje pomidorki suszone i tarkuje parmezan:)

40

Odp: Pesto - z czym to i jak?

A ja bardzo często jem pesto z makaronem i podsmażoną piersią z kurczaka z dodatkiem orzechów włoskich. Danie bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Jednak pesto kupuję gotowe, bo jakoś nie mogę zebrać się w sobie, aby zrobić swoje pesto.

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Pesto.

Gdyby przyszło mi dziś umierać, a los dałby mi szansę zażyczyć sobie/przygotować ostatni posiłek wybrałabym właśnie pesto - pietruszkowe.
Kto nie próbował - polecam!

Na porcję dla 2 osób:
- spory pęczek natki pietruszki,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek (jeśli będzie zbyt gęste, dodać jeszcze 1 łyżkę)
- 1 pierś kurczaka,
- sól, pieprz.

Składniki wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę, dodać do ugotowanego al dente makaronu,  dodać podsmażoną na brązowo, pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka, posypać parmezanem i zajadać tą BOBMBĘ witaminową smile

42

Odp: Pesto - z czym to i jak?

jadłam tylko zielone pesto, takie kupne w słoiczku, dodaję czosnek, makaron i posypuję parmezanem

43

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Odkryłem to niedawno i ... zasmakowałem w tym, jest naprawdę świetne. Na razie próbowałem wersji czerwonej i zielonej ( a są inne? tongue ), obie mi smakują choć czerwona jednak bardziej. Do tego makaron i uprażone ziarna słonecznika. Jeden z szybszych i prostszych i jednocześnie sycących obiadów jakie do tej pory poznałem. Można z czegoś zrobić własne pesto / a'la pesto? Z czego konkretnie? Widziałem tu w temacie przepis z bodaj liści rzodkiewki, coś jeszcze wchodzi w grę?

44

Odp: Pesto - z czym to i jak?
Metyl napisał/a:

Można z czegoś zrobić własne pesto / a'la pesto? Z czego konkretnie? Widziałem tu w temacie przepis z bodaj liści rzodkiewki, coś jeszcze wchodzi w grę?

Przepis na pesto z suszonych pomidorów - znaleziony w jakiejś gazecie

12 suszonych pomidorów
1,5 pęczka bazylii
50 g tartego parmezanu (ja używam sera light)
150 ml oliwy z oliwek
szczypta świeżo mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki soli

Pomidory kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy posiekaną bazylię i ser tarty. Po zmiksowaniu blenderem dodajemy kilka kropel oliwy. Gdy zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem.

45

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Dziewczyny a jak zużywacie olej który czasami zbiera się w większej ilości z pesto lub częściej z np: suszonych pomidorów? Do smażenia czegoś? Do podlewania nim sałatek? Do czegoś innego?

46

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Z suszonych pomidorów daję do zaprawy z piersi z kurczaka.
I obiecuję, że zrobię pesto z pietruszki.

47

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Znaczy się do marynaty przed smażeniem tego kurczaka?

48

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Ja robie pesto sama:)  do tego dodaje makaron i podsmazona pierś z kurczaka. A na wierzch stary parmezan. Obiad pyszny:D

49

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Koniecznie muszę wypróbować pomysł na pesto z liści rzodkiewki i to z rukoli. Ja robię pół na pół bazyliowo-pietruszkowe z orzeszkami piniowymi i migdalami. Używam do makaronu, sałaty jako dressing, na kanapki zamiast masła, do roladek drobiowych z pomidorami suszonymi i serem plesniowym, do ciasta francuskiego.

50 Ostatnio edytowany przez Iceni (2015-05-14 23:55:55)

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Och, ja sobie ostatnio kupiłam pesto orzechowo-truflowe.
Brzmi pysznie, prawda?
...Smakuje ohydnie tongue

51

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Raz w życiu użyłam pesto zielonego - "zaginane" kwadraciki z ciasta francuskiego w srodku posmarowane pesto i dodatki (jakieś warzywka) - danie z wynalezionego przepisu i powiem szczerze, to zdecydowanie nie moje smaki. Pesto ładnie pachnie ale smakuje mi już niestety mniej.

52

Odp: Pesto - z czym to i jak?

No niestety pasta pesto nie jest dla każdego. tongue Znam osoby, które też za tym nie przepadają, ale ja osobiście uwielbiam ten smak! big_smile Zależy też jak kto przyrządza, bo mimo prostego i szybkiego przepisu, to spotkałam się z różnymi wersjami. tongue
Moje najlepsze pesto biorę stąd: wklejanie linków na forum jest niezgodne z regulaminem

53

Odp: Pesto - z czym to i jak?

pesto sklepowe żaden rarytas, malo apetyczna, tlusta  paciaja, która mi zalega na żołądku.. Moze te robione w domu są lepsze, ale nie miałam okazji jesc.

54

Odp: Pesto - z czym to i jak?
adiaphora napisał/a:

pesto sklepowe żaden rarytas, malo apetyczna, tlusta  paciaja, która mi zalega na żołądku.. Moze te robione w domu są lepsze, ale nie miałam okazji jesc.

Zależy z jakiego sklepu. Z Marks and Spencer jest całkiem fajne, z Aldi takie sobie, a z Lidla nie da się jeść. Robię też sama w domu, wcale niekoniecznie z bazylii. Z czego sie nawinie: liści rzodkiewki, marchewki, rukoli, jarmużu i różnych orzechów. Czasem nawet nie dodaję parmezanu, tylko płatki drożdżowe.

Pesto jest super. Można je dodać do makaronu, klusek, kopytek, pierogów i sałatek, a nawet do kurczaka czy ryb. Pyszność.

55

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Dla mnie nie ma dobrego pesto kupionego w sklepie, blee.
1
Robię je sama - bazyliowe do makarony, na końcu posypuję tylko startym parmezanem - pychotka!

Robię też pesto takie wieloziołowe w lecie, co mi się w ogródku nawinie,używam do mięs z grilla albo do pomidorów z mozzarellą.

56

Odp: Pesto - z czym to i jak?
chomik9911 napisał/a:

Dla mnie nie ma dobrego pesto kupionego w sklepie, blee.
1
Robię je sama - bazyliowe do makarony, na końcu posypuję tylko startym parmezanem - pychotka!

Robię też pesto takie wieloziołowe w lecie, co mi się w ogródku nawinie,używam do mięs z grilla albo do pomidorów z mozzarellą.

No nie, tez wole domowe, ale tak na wszelki wypadek trzymam w szafce sloik kupnego, bo czasem czlek jest tak zabiegany, ze lodowka pusta, a obiad jednak trzeba zrobic. Takim moim obiadem popisowym jak mam tylko 15 minut jest makaron ze smazonym kurczakiem i pesto.

57

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Ostatnio się przekonałam że to najszybszy obiad, makaron i właśnie pesto. Albo zapiekane z rybą i płatkami migdałowymi.
Natomiast ostatnio u mnie hitem jest pesto z pietruszki z prażonym słonecznikiem i do tego jeszcze dobry pieprz a u mnie zdecydowanie to ten :
https://www.knorr.pl/uploads/products/400x400/03439%20KNORR%20Pieprz%20Czarny%20Mielony%20z%20Wietnamu%2016.08.2017%20w11%20Q%20F.jpg

58

Odp: Pesto - z czym to i jak?

zmieszaj z makaronem i dodaj do tego pomidorki cherry i posyp parmezanem smile

Posty [ 58 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Pesto - z czym to i jak?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2024