Kupiłam ostatnio w tesco czerwone pesto. Pomyślałam, że może się przydać, tylko zapomniałam, że nie wiem do czego
No i stąd pytanie: do czego to dodać?
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Pesto - z czym to i jak?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kupiłam ostatnio w tesco czerwone pesto. Pomyślałam, że może się przydać, tylko zapomniałam, że nie wiem do czego
No i stąd pytanie: do czego to dodać?
super post, fajnie się czyta
pomóc ci nie mogę, bo nie wiem sama, ale z innej beczki - to też zdarzyło mi się coś kupić i leżało, bo nie wiedziałam co z tym zrobić
Znalazłam jakieś tam przepsy, że niby z makaronem wymieszać, orzeszki piniowe do tego podprażone i parmezanem posypać. Ale coś mi się za mało zdaje, takie za bardzo "łyse"... jeszcze bym coś wrzuciła, choć to pesto jest bardzo wyraziste w smaku, czuć pomidory suszone i orzeszki nerkowca. Na dobrą sprawę... hm... może szynka? Taka surowa, lekko podwędzana, w paseczki, na patelenkę, chwilkę podsmażyć...
ta szynka to by mogło być ciekawie
Ja kupuję pesto w lidlu: i zielone, i czerwone. Po prostu: mieszam z ciepłym makaronem i czasem jeszcze dodaję do tego wiórki serowe. Smakuje pysznie i aromatycznie, nawet z pełnoziarnistym makaronem. Danie proste, szybkie, smaczne, sycące. I niezbyt kaloryczne
Dziewczyny pesto jest pyszne!!:)
Polecam z makaronem dobrej jakości który mozna ugotować al dente(podobno wtedy jest zdowsze i mniej tuczy;)
Ja dodaje tak jak przedmówczyni makaron + pesto +np.parmezan jak mam pod ręka jak nie to zwykły ser. Aaa i oliwę z oliwek. Pyszne danie na super szybki obiad albo na romantyczna kolacje:)
Pozdrawiam i na prawde polecam:))
Kobietki pesto (preferuje zielone ,swietny smak ziol ) tylko z makaronem !! choc eksperymentowalam z ryzem do tego wlasnie podsmazone lekko orzeszki pinii i surowe pokrojone listki szpinaku ,ser tez jak najbardziej!! mniaaam
Nawet samo zielone pesto z majaronem wystarczy. Ewuntualnie posypać wiórkami żółtego sera.
A ja go używam do zupełnie czego innego... Biorę pomidora i mozarelle, kroje je w plasterki. Ukladam na przemian pomidora i mozarelle po czym na każdej mozarelli kłade zielone pesto
Mniam!
- 150 ml oliwy
- 2 łyżki orzeszków pini
- 6 dag bazylii (najlepiej świeżej)
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag parmezanu
- sól
Orzeszki rozetrzeć na masę lub zmiksować z listkami bazylii (pokrojonymi), szczyptą soli oraz obranym czosnkiem. Dodać utarty parmezan i dolewać po kropli oliwy. Jeśli podaję sos od razu to dodaję do niego 3 łyżki gorącej wody w której gotował się makaron.
Nie rozcieńczony wodą sos można przechowywać do 5 dni w lodówce.
Mi smakuje pesto bazyliowe z orzeszkami piniowymi i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Wymieszać z makaronem, posypać parmezanem i podawać z rukolą, mmm .
Ja z pesta robie sos na bazie zielonego pesta i śmietany doprawiam solą piprzem curry solą dodaje duzo zółtego sera czekam aż sie rozstpi dodaje ugotowany makaron i posypuje słoneczikiem, polecam:D
ja robie ze spagetti i salatka ziemniaczana:)
Wloska salatka ziemniaczana:
-ugotowane ziemniaki kroimi w talarki
-lyzke zielonego pesto mieszamy ze sklanka bulionu
- wyciskarka wyciskamy polowe sloiczka marynowanego czosnku
- kroimy w plasterki suszone pomidory
-mieszamy wszystko, posypujemy bazylia, wstawiamy do lodowki na klika godzin i jemy schlodzone:)
czerwone pesto to w sumie najlepiej z makaronem zjesc
Najczęściej z przeróżnymi makaronami a pesto czerwone również jako sos do posmarowania pizzy i dopiero potem poszczególne składniki. Przepis na pesto z suszonych pomidorów podałam w temacie o pizzy (tym razem pizza z mozarellą i pomidorkami koktajlowymi):
http://www.netkobiety.pl/p1154317.html#p1154317 - post nr 8
Do ciepłego jeszcze ugotowanego makaronu daję pesto - ważna jest ilość pesto, które ma oblepić makaron, a nie odwrotnie, żeby makaron pływał w pesto! dodaję stary parmezan, oliwki czarne pokrojone w krążki (tak lubię ale mogą być całe) oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki i świeże listki bazyli...można jeść na gorąco i na zimno
Ja pesto dodaję najczęściej do makaronu, ale robię sama. Tylko, że ja nie robię na oliwie z oliwek, tylko na zwykłym oleju rzepakowym - trochę dlatego, że dla mnie oliwa jest zbyt gorzka w smaku, a olej smaku nie ma, a trochę dlatego, że tak jest po prostu taniej Osobiście wolę pesto paprykowe od bazyliowego, ale i bazyliowe jest nienajgorsze
Mi smakuje pesto bazyliowe z orzeszkami piniowymi i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Wymieszać z makaronem, posypać parmezanem i podawać z rukolą, mmm
.
dzisiaj zrobiłam. pycha
ja robię takie pesto: bazylia, oliwa z oliwek, sól, pieprz, słonecznik, parmezan. Do tego makaron i jest pyszniee...
do wczoraj nie byłam przekonana do pesto z makaronem jako posiłku, ale po kuchennych rewolucjach jestem bliska przełomu czy możecie polecić jakiś fajny, gotowy sos pesto? piszecie o sosach z tesco czy lidla - są ok? czy robicie pesto samodzielnie (w sumie nie wyglądało na mega skomplikowane...)?
do wczoraj nie byłam przekonana do pesto z makaronem jako posiłku, ale po kuchennych rewolucjach jestem bliska przełomu
czy możecie polecić jakiś fajny, gotowy sos pesto? piszecie o sosach z tesco czy lidla - są ok? czy robicie pesto samodzielnie (w sumie nie wyglądało na mega skomplikowane...)?
Kilka postów wcześniej podawałam link do tematu o pizzy, gdzie podałam przeois na pesto z suszonych pomidorów:
http://www.netkobiety.pl/p1154317.html#p1154317 - post nr 8
Tak, kupowałam z Lidla i z Aldi, wiadomo, że samodzielnie robione najlepsze, ale te też są w porządku, przynajmiej dla mnie.
jak się ciesze że znalazłam tu temat odnoście pesto,bo niedawno dostałam słoiczek i nie bardzo wiem jak go użyć,czyli co po prostu ugotować makaron i wymieszać z odrobiną pesto i posypać serem?a można dodać np ,czosnku?
jak się ciesze że znalazłam tu temat odnoście pesto,bo niedawno dostałam słoiczek i nie bardzo wiem jak go użyć,czyli co po prostu ugotować makaron i wymieszać z odrobiną pesto i posypać serem?a można dodać np ,czosnku?
Właśnie tak, a czosnek można dodać także. Skoro już został wywołany to zamieszczę ciekawy przepis na pesto z czosnkiem niedźwiedzim - jeśli nie mamy do takowego dostępu, "zwykły" czosnek można użyć bez problemu.
Przepis na czosnek niedźwiedzi ? zielone pesto wg Atria
Do pesto najlepszy jest czosnek niedźwiedzi przemielony przez maszynkę do mięsa/sera. Wydobywa to z niego dużo smaku i aromatu.
Można również utrzeć go w moździerzu (tradycyjnie), albo drobno posiekać ? ale ta ostatnia metoda jest najmniej pachnąca.
Składniki (na mały słoiczek)
2 łyżki podprażonych na suchej patelni orzeszków (u mnie pinii + pistacjowych ? nadają piękny kolor)
50 g startego sera dojrzewającego (np. parmezan, ale może być też np. polski bursztyn)
4-5 łyżek czosnku niedźwiedziego, przepuszczonego przez maszynkę (patrz wyżej)
3 łyżki oliwy (ja mam pyszną, kwiatową oliwę z Sycylii)
ewentualnie do smaku ? sól i pieprz
Orzechy ucieramy w moździerzu (lub miksujemy na gładką masę), dodajemy ser, czosnek i ucieramy, aż powstanie gładka pasta. Powoli dodajemy oliwę, wciąż ucierając, żeby ładnie się połączyło.
Przekładamy do czystego słoiczka, przechowujemy w lodówce.
Do wszystkiego Na kanapki zamiast masła, na ziemniaki zamiast sosu, na pizzę, do ciasta na bułeczki domowej roboty, na wierzch kremu pomidorowego...
Jakiś czas temu córka podsunęła mi do spróbowania pesto z... liści rzodkiewki. Od tamtej chwili robię je często i używam jako smarowidła do chleba żytniego (razowego, upieczonego własnoręcznie).
O! Z takich zwykłych, zwyklutkich liści na surowo, jedynie umytych?
Tak, z takich zwykłych.
Oto przepis po moich adaptacjach (nie używam żadnego sera, orzechów pinii, it.p.):
- liście z dwóch pęczków rzodkiewek
- dwie garście słonecznika łuskanego
- oliwa extra vergine
- sok z cytryny
- czosnek
Liście umyć, pokroić na mniejsze kawałki (łatwiej się miksuje), dodać wszystkie składniki (słonecznik można, ale nie trzeba uprażyć - ja nie prażę), zmiksować - nie robię gładkiej masy, dodać sól, ewentualnie pieprz. Koniec. Nie jeść zbyt łapczywie.
Dzięki, Wielokropku! Jak ja lubię takie nowinki
Często robię pizzę z pesto Zamiast sosu pomidorowego nakładam pesto, na to szynkę parmeńską i do pieca. Później posypuję rucolą i dodaję sos czosnkowy. Coś pysznego!
Pesto robię klasycznie: oliwa, bazylia, pestki pinii (jak nie mam to daję słonecznika), sól i pieprz. Uwielbiam makaron z pesto
Niedawno trochę pokombinowałam i zrobiłam dwa rodzaje pesto, jedno ze szpinaku a drugie z pietruszki. Do obu dodałam oliwę z oliwek, ser żółty (choć pewnie powinien być peccorino czy coś w tym stylu, ale nie stać mnie na takie fanaberie), sól, pieprz, orzechy włoskie, pestki słonecznika i czosnek. Z tym, że z czosnkiem trzeba uważać. Max. 2 ząbki dodać. Zmiksowałam każde pesto blenderem na naprawdę gładką masę, dodając jeszcze kilka łyżek przegotowanej wody, bo bez niej ciężko się blenduje. Do tego tylko makaron i efekt bardzo pyszny .
Witajcie dziewczyny.
Ale macie świetne pomysły na pesto! Ja do tej pory próbowałam robić pesto wyłącznie z bazylii, bo wszystko inne jakoś nie pasuje mi do tej nazwy. Ale robiłam też fajny sos z pietruszką, słonecznikiem, czosnkiem, sokiem z cytryny. Wrzuca się do blendera (mam taki z pojemniczkiem z nożem) mnóóóóstwo pietruszki, resztę składników i na koniec powoli dolewa oliwę, miksując. To tyle z moich eksperymentów.
Niedawno był w jednym sklepie niemieckim tydzień włoski i market wprowadził do oferty świeże pesto. Odkąd go spróbowałam, przestałam kupować w słoiczku, a świeżego mam zamrożone ze 20 pojemniczków. I ciągle chcę więcej. Wygląda trochę jak mamałyga w pięknym, zielonym kolorze.
Jest w miarę tani, bo składa się z bazylii, orzeszków nerkowca i grana padano. Coś tam może dodają poza oliwą. Nie jest to wersja klasyczna, ale i tak najbardziej przypomina to oryginalne.
Mam kilka pomysłów, jak je wykorzystać. Wszystkie sprawdzone wielokrotnie, bo pesto pojawiało się cyklicznie z okazji różnych takich "tygodni". Od jakiegoś czasu nawet widzę je regularnie.
I doskonale smakuje jako dodatek do zup, oczywiście w klasycznej wersji jest boski z makaronem - najlepiej świeżym, można go dodać do warzyw w lazanii, jako dodatek do dipów, można smarować kanapki, dodawać do ciast...
Myślę, że za granicą, z racji cieplejszego klimatu albo większej dostępności, można je spotkać częściej. U nas widziałam w Lidlu (i chyba w Auchan). Może gdzieś jeszcze się pojawiają? Nie wiem, w tych sklepach bywam, więc lepiej się orientuję.
Ja ostatnio kupiłam zielone pesto w Biednej Bronce. Ugotowałam makaron (rurki) al dente, na patelni rozgrzałam oliwę, dorzuciłam makaron, pestki dyni i łyżkę pesto. Wyszło jedzonko pierwsza klasa.
Ja pesto używałam do nasmarowania schabu, na to mozzarela i zawijałam, następnie układałam w naczyniu żaroodpornym, polewałam odrobiną śmietany, dodałam kruszonkę z różowego pieprzu, upiekłam i już ;p
Nie wpadłabym na to, żeby pesto użyć do schabu
Spróbuj było pycha Ja się bawię w kuchni i rzadko coś mi nie wyjdzie. Schab lekko rozklepany, pesto smarujemy jego jedną część na to mozzarella zawinąć spiąć wykałaczkami i upiec, pierzynka i już. Ah no i podczas pieczenia wytworzy się pyszny śmietanowo ziołowy sos więc idealnie jest podać to danie z makaronem.
a i użyłam pesto zielonego.
Pewnie zrobię w przyszłą niedzielę, a jak wyjdzie to pochwalę się tym na jakiejś rodzinnej imprezce ;D
Wypróbowywałam różne firmy, moje ulubione to: zielone z Tesco i czerwone z Lidla. (Nie odwrotnie Odwrotne wersje mi aż tak nie smakowały). Polecam
Uwielbiam pesto! Robie pesto z rukoli i jest przepyszne - do tego pomidorki koktajlowe i mozarella i pyszne. czerwone pesto to dodaje pomidorki suszone i tarkuje parmezan:)
Uwielbiam pesto! Robie pesto z rukoli i jest przepyszne - do tego pomidorki koktajlowe i mozarella i pyszne. czerwone pesto to dodaje pomidorki suszone i tarkuje parmezan:)
A ja bardzo często jem pesto z makaronem i podsmażoną piersią z kurczaka z dodatkiem orzechów włoskich. Danie bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Jednak pesto kupuję gotowe, bo jakoś nie mogę zebrać się w sobie, aby zrobić swoje pesto.
Pesto.
Gdyby przyszło mi dziś umierać, a los dałby mi szansę zażyczyć sobie/przygotować ostatni posiłek wybrałabym właśnie pesto - pietruszkowe.
Kto nie próbował - polecam!
Na porcję dla 2 osób:
- spory pęczek natki pietruszki,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek (jeśli będzie zbyt gęste, dodać jeszcze 1 łyżkę)
- 1 pierś kurczaka,
- sól, pieprz.
Składniki wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę, dodać do ugotowanego al dente makaronu, dodać podsmażoną na brązowo, pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka, posypać parmezanem i zajadać tą BOBMBĘ witaminową
jadłam tylko zielone pesto, takie kupne w słoiczku, dodaję czosnek, makaron i posypuję parmezanem
Odkryłem to niedawno i ... zasmakowałem w tym, jest naprawdę świetne. Na razie próbowałem wersji czerwonej i zielonej ( a są inne? ), obie mi smakują choć czerwona jednak bardziej. Do tego makaron i uprażone ziarna słonecznika. Jeden z szybszych i prostszych i jednocześnie sycących obiadów jakie do tej pory poznałem. Można z czegoś zrobić własne pesto / a'la pesto? Z czego konkretnie? Widziałem tu w temacie przepis z bodaj liści rzodkiewki, coś jeszcze wchodzi w grę?
Można z czegoś zrobić własne pesto / a'la pesto? Z czego konkretnie? Widziałem tu w temacie przepis z bodaj liści rzodkiewki, coś jeszcze wchodzi w grę?
Przepis na pesto z suszonych pomidorów - znaleziony w jakiejś gazecie
12 suszonych pomidorów
1,5 pęczka bazylii
50 g tartego parmezanu (ja używam sera light)
150 ml oliwy z oliwek
szczypta świeżo mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki soli
Pomidory kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy posiekaną bazylię i ser tarty. Po zmiksowaniu blenderem dodajemy kilka kropel oliwy. Gdy zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem.
Dziewczyny a jak zużywacie olej który czasami zbiera się w większej ilości z pesto lub częściej z np: suszonych pomidorów? Do smażenia czegoś? Do podlewania nim sałatek? Do czegoś innego?
Z suszonych pomidorów daję do zaprawy z piersi z kurczaka.
I obiecuję, że zrobię pesto z pietruszki.
Znaczy się do marynaty przed smażeniem tego kurczaka?
Ja robie pesto sama:) do tego dodaje makaron i podsmazona pierś z kurczaka. A na wierzch stary parmezan. Obiad pyszny:D
Koniecznie muszę wypróbować pomysł na pesto z liści rzodkiewki i to z rukoli. Ja robię pół na pół bazyliowo-pietruszkowe z orzeszkami piniowymi i migdalami. Używam do makaronu, sałaty jako dressing, na kanapki zamiast masła, do roladek drobiowych z pomidorami suszonymi i serem plesniowym, do ciasta francuskiego.
Och, ja sobie ostatnio kupiłam pesto orzechowo-truflowe.
Brzmi pysznie, prawda?
...Smakuje ohydnie
Raz w życiu użyłam pesto zielonego - "zaginane" kwadraciki z ciasta francuskiego w srodku posmarowane pesto i dodatki (jakieś warzywka) - danie z wynalezionego przepisu i powiem szczerze, to zdecydowanie nie moje smaki. Pesto ładnie pachnie ale smakuje mi już niestety mniej.
No niestety pasta pesto nie jest dla każdego. Znam osoby, które też za tym nie przepadają, ale ja osobiście uwielbiam ten smak!
Zależy też jak kto przyrządza, bo mimo prostego i szybkiego przepisu, to spotkałam się z różnymi wersjami.
Moje najlepsze pesto biorę stąd: wklejanie linków na forum jest niezgodne z regulaminem
pesto sklepowe żaden rarytas, malo apetyczna, tlusta paciaja, która mi zalega na żołądku.. Moze te robione w domu są lepsze, ale nie miałam okazji jesc.
pesto sklepowe żaden rarytas, malo apetyczna, tlusta paciaja, która mi zalega na żołądku.. Moze te robione w domu są lepsze, ale nie miałam okazji jesc.
Zależy z jakiego sklepu. Z Marks and Spencer jest całkiem fajne, z Aldi takie sobie, a z Lidla nie da się jeść. Robię też sama w domu, wcale niekoniecznie z bazylii. Z czego sie nawinie: liści rzodkiewki, marchewki, rukoli, jarmużu i różnych orzechów. Czasem nawet nie dodaję parmezanu, tylko płatki drożdżowe.
Pesto jest super. Można je dodać do makaronu, klusek, kopytek, pierogów i sałatek, a nawet do kurczaka czy ryb. Pyszność.
Dla mnie nie ma dobrego pesto kupionego w sklepie, blee.
1
Robię je sama - bazyliowe do makarony, na końcu posypuję tylko startym parmezanem - pychotka!
Robię też pesto takie wieloziołowe w lecie, co mi się w ogródku nawinie,używam do mięs z grilla albo do pomidorów z mozzarellą.
Dla mnie nie ma dobrego pesto kupionego w sklepie, blee.
1
Robię je sama - bazyliowe do makarony, na końcu posypuję tylko startym parmezanem - pychotka!Robię też pesto takie wieloziołowe w lecie, co mi się w ogródku nawinie,używam do mięs z grilla albo do pomidorów z mozzarellą.
No nie, tez wole domowe, ale tak na wszelki wypadek trzymam w szafce sloik kupnego, bo czasem czlek jest tak zabiegany, ze lodowka pusta, a obiad jednak trzeba zrobic. Takim moim obiadem popisowym jak mam tylko 15 minut jest makaron ze smazonym kurczakiem i pesto.
Ostatnio się przekonałam że to najszybszy obiad, makaron i właśnie pesto. Albo zapiekane z rybą i płatkami migdałowymi.
Natomiast ostatnio u mnie hitem jest pesto z pietruszki z prażonym słonecznikiem i do tego jeszcze dobry pieprz a u mnie zdecydowanie to ten :
zmieszaj z makaronem i dodaj do tego pomidorki cherry i posyp parmezanem
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Pesto - z czym to i jak?
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024