Pesto - z czym to i jak? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Pesto - z czym to i jak?

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 55 z 57 ]

1

Temat: Pesto - z czym to i jak?

Kupiłam ostatnio w tesco czerwone pesto. Pomyślałam, że może się przydać, tylko zapomniałam, że nie wiem do czego smile

No i stąd pytanie: do czego to dodać?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pesto - z czym to i jak?

super post, fajnie się czyta
pomóc ci nie mogę, bo nie wiem sama, ale z innej beczki - to też zdarzyło mi się coś kupić i leżało, bo nie wiedziałam co z tym zrobić

każdego dnia człowiek walczy o przeżycie

3

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Znalazłam jakieś tam przepsy, że niby z makaronem wymieszać, orzeszki piniowe do tego podprażone i parmezanem posypać. Ale coś mi się za mało zdaje, takie za bardzo "łyse"... jeszcze bym coś wrzuciła, choć to pesto jest bardzo wyraziste w smaku, czuć pomidory suszone i orzeszki nerkowca. Na dobrą sprawę... hm... może szynka? Taka surowa, lekko podwędzana, w paseczki, na patelenkę, chwilkę podsmażyć...

4

Odp: Pesto - z czym to i jak?

ta szynka to by mogło być ciekawie

każdego dnia człowiek walczy o przeżycie
Odp: Pesto - z czym to i jak?

Ja kupuję pesto w lidlu: i zielone, i czerwone. Po prostu: mieszam z ciepłym makaronem i czasem jeszcze dodaję do tego wiórki serowe. Smakuje pysznie i aromatycznie, nawet z pełnoziarnistym makaronem. Danie proste, szybkie, smaczne, sycące. I niezbyt kaloryczne smile

6

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Dziewczyny pesto jest pyszne!!:)
Polecam z makaronem dobrej jakości który mozna ugotować al dente(podobno wtedy jest zdowsze i mniej tuczy;)
Ja dodaje tak jak przedmówczyni makaron + pesto +np.parmezan jak mam pod ręka jak nie to zwykły ser. Aaa i oliwę z oliwek. Pyszne danie na super szybki obiad albo na romantyczna kolacje:)
Pozdrawiam i na prawde polecam:))

Bo życie jest piękne!!:)

7

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Kobietki pesto (preferuje zielone ,swietny smak ziol ) tylko z makaronem !! choc eksperymentowalam z ryzem smile do tego wlasnie  podsmazone lekko orzeszki pinii i surowe pokrojone listki szpinaku ,ser tez jak najbardziej!! mniaaam

8

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Nawet samo zielone pesto z majaronem wystarczy. Ewuntualnie posypać wiórkami żółtego sera.

9

Odp: Pesto - z czym to i jak?

A ja go używam do zupełnie czego innego... smile Biorę pomidora i mozarelle, kroje je w plasterki. Ukladam na przemian pomidora i mozarelle po czym na każdej mozarelli kłade zielone pesto smile Mniam!

Nie można uciec od samego siebie przenosząc się z miejsca na miejsce - E. Hemingway

10

Odp: Pesto - z czym to i jak?

- 150 ml oliwy
- 2 łyżki orzeszków pini
- 6 dag bazylii (najlepiej świeżej)
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag parmezanu
- sól

Orzeszki rozetrzeć na masę lub zmiksować z listkami bazylii (pokrojonymi), szczyptą soli oraz obranym czosnkiem. Dodać utarty parmezan i dolewać po kropli oliwy. Jeśli podaję sos od razu to dodaję do niego 3 łyżki gorącej wody w której gotował się makaron.
Nie rozcieńczony wodą sos można przechowywać do 5 dni w lodówce.

Zauroczenie Tobą przeistoczyło się nagle w kxxx silną miłość.  ?  Namiętności Jego pocałunku nie da się ubrać w słowa. Za każdym razem jest coraz bardziej niesamowity.  Bez Ciebie nie chcę przeżyć ani jednej chwili, bo nie ma nikogo takiego jak Ty. ONLY GOD CAN JUDGE ME

11

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Mi smakuje pesto bazyliowe z orzeszkami piniowymi i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Wymieszać z makaronem, posypać parmezanem i podawać z rukolą, mmm smile.

12

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Ja z pesta robie sos na bazie zielonego pesta i śmietany doprawiam solą piprzem curry solą dodaje duzo zółtego sera czekam aż sie rozstpi dodaje ugotowany makaron i posypuje słoneczikiem, polecam:D

13

Odp: Pesto - z czym to i jak?

ja robie ze spagetti i salatka ziemniaczana:)
Wloska salatka ziemniaczana:
-ugotowane ziemniaki kroimi w talarki
-lyzke zielonego pesto mieszamy ze sklanka bulionu
- wyciskarka wyciskamy polowe sloiczka marynowanego czosnku
- kroimy w plasterki suszone pomidory
-mieszamy wszystko, posypujemy bazylia, wstawiamy do lodowki na klika godzin i jemy schlodzone:)
czerwone pesto to w sumie najlepiej z makaronem zjesc

14

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Najczęściej z przeróżnymi makaronami a pesto czerwone również jako sos do posmarowania pizzy i dopiero potem poszczególne składniki. Przepis na pesto z suszonych pomidorów podałam w temacie o pizzy (tym razem pizza z mozarellą i pomidorkami koktajlowymi):

http://www.netkobiety.pl/p1154317.html#p1154317 - post nr 8

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

15

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Do ciepłego jeszcze ugotowanego makaronu daję pesto - ważna jest ilość pesto, które ma oblepić makaron, a nie odwrotnie, żeby makaron pływał w pesto! dodaję stary parmezan, oliwki czarne pokrojone w krążki (tak lubię ale mogą być całe) oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki i świeże listki bazyli...można jeść na gorąco i na zimno

Ważne jest, aby poz­wo­lić pew­nym rzeczom odejść. Uwol­nić się od nich. Od­ciąć. Zam­knąć cykl.Nie po­wodu du­my, słabości czy pychy, ale po pros­tu dla­tego, że na coś już nie ma miej­sca w Twoim życiu.Zam­knij drzwi, zmień płytę, pos­przątaj dom, strzep­nij kurz...

16

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Ja pesto dodaję najczęściej do makaronu, ale robię sama. Tylko, że ja nie robię na oliwie z oliwek, tylko na zwykłym oleju rzepakowym - trochę dlatego, że dla mnie oliwa jest zbyt gorzka w smaku, a olej smaku nie ma, a trochę dlatego, że tak jest po prostu taniej smile Osobiście wolę pesto paprykowe od bazyliowego, ale i bazyliowe jest nienajgorsze smile

17

Odp: Pesto - z czym to i jak?
kotoko napisał/a:

Mi smakuje pesto bazyliowe z orzeszkami piniowymi i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Wymieszać z makaronem, posypać parmezanem i podawać z rukolą, mmm smile.

dzisiaj zrobiłam. pycha

18

Odp: Pesto - z czym to i jak?

ja robię takie pesto: bazylia, oliwa z oliwek, sól, pieprz, słonecznik, parmezan. Do tego makaron i jest pyszniee...

"Kiedy zastanawiamy się nad swoim życiem, to właściwie sam fakt, że żyjemy, powinien nas najbardziej zadziwić."
Reinhold Schneider

19

Odp: Pesto - z czym to i jak?

do wczoraj nie byłam przekonana do pesto z makaronem jako posiłku, ale po kuchennych rewolucjach jestem bliska przełomu wink czy możecie polecić jakiś fajny, gotowy sos pesto? piszecie o sosach z tesco czy lidla - są ok? czy robicie pesto samodzielnie (w sumie nie wyglądało na mega skomplikowane...)?

20 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-10-19 10:34:07)

Odp: Pesto - z czym to i jak?
aga.w.kuchni napisał/a:

do wczoraj nie byłam przekonana do pesto z makaronem jako posiłku, ale po kuchennych rewolucjach jestem bliska przełomu wink czy możecie polecić jakiś fajny, gotowy sos pesto? piszecie o sosach z tesco czy lidla - są ok? czy robicie pesto samodzielnie (w sumie nie wyglądało na mega skomplikowane...)?

Kilka postów wcześniej podawałam link do tematu o pizzy, gdzie podałam przeois na pesto z suszonych pomidorów:

http://www.netkobiety.pl/p1154317.html#p1154317 - post nr 8

Tak, kupowałam z Lidla i z Aldi, wiadomo, że samodzielnie robione najlepsze, ale te też są w porządku, przynajmiej dla mnie.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

21

Odp: Pesto - z czym to i jak?

jak się ciesze że znalazłam tu temat odnoście pesto,bo niedawno dostałam słoiczek i nie bardzo wiem jak go użyć,czyli co po prostu ugotować makaron i wymieszać  z odrobiną pesto i posypać serem?a można dodać  np ,czosnku?

22

Odp: Pesto - z czym to i jak?
huanita napisał/a:

jak się ciesze że znalazłam tu temat odnoście pesto,bo niedawno dostałam słoiczek i nie bardzo wiem jak go użyć,czyli co po prostu ugotować makaron i wymieszać  z odrobiną pesto i posypać serem?a można dodać  np ,czosnku?

Właśnie tak, a czosnek można dodać także. Skoro już został wywołany to zamieszczę ciekawy przepis na pesto z czosnkiem niedźwiedzim - jeśli nie mamy do takowego dostępu, "zwykły" czosnek można użyć bez problemu.

Przepis na czosnek niedźwiedzi ? zielone pesto wg Atria

Do pesto najlepszy jest czosnek niedźwiedzi przemielony przez maszynkę do mięsa/sera. Wydobywa to z niego dużo smaku i aromatu.
Można również utrzeć go w moździerzu (tradycyjnie), albo drobno posiekać ? ale ta ostatnia metoda jest najmniej pachnąca.

Składniki (na mały słoiczek)

    2 łyżki podprażonych na suchej patelni orzeszków (u mnie pinii + pistacjowych ? nadają piękny kolor)
    50 g startego sera  dojrzewającego (np. parmezan, ale może być też np. polski bursztyn)
    4-5 łyżek czosnku niedźwiedziego, przepuszczonego przez maszynkę (patrz wyżej)
    3  łyżki oliwy (ja mam pyszną, kwiatową oliwę z Sycylii)
    ewentualnie do smaku ? sól i pieprz

Orzechy ucieramy w moździerzu (lub miksujemy na  gładką masę), dodajemy ser, czosnek i ucieramy, aż powstanie gładka pasta. Powoli dodajemy oliwę, wciąż ucierając, żeby ładnie się połączyło.

Przekładamy do czystego słoiczka, przechowujemy w lodówce.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

23

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Do wszystkiego smile Na kanapki zamiast masła, na ziemniaki zamiast sosu, na pizzę, do ciasta na bułeczki domowej roboty, na wierzch kremu pomidorowego...

24

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Jakiś czas temu córka podsunęła mi do spróbowania pesto z... liści rzodkiewki. Od tamtej chwili robię je często i używam jako smarowidła do chleba żytniego (razowego, upieczonego własnoręcznie).

Jeśli ktoś chce, znajdzie sposób.
Jeśli ktoś nie chce, znajdzie powód.


"Sztuka życia polega na tym, by dostrzec swoje ograniczenia i słabości." Robert Rutkowski

25

Odp: Pesto - z czym to i jak?

O! Z takich zwykłych, zwyklutkich liści na surowo, jedynie umytych?

26

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Tak, z takich zwykłych. smile

Oto przepis po moich adaptacjach (nie używam żadnego sera, orzechów pinii, it.p.):
- liście z dwóch pęczków rzodkiewek
- dwie garście słonecznika łuskanego
- oliwa extra vergine
- sok z cytryny
- czosnek

Liście umyć, pokroić na mniejsze kawałki (łatwiej się miksuje), dodać wszystkie składniki (słonecznik można, ale nie trzeba uprażyć - ja nie prażę), zmiksować - nie robię gładkiej masy, dodać sól, ewentualnie pieprz. Koniec. Nie jeść zbyt łapczywie. tongue

Jeśli ktoś chce, znajdzie sposób.
Jeśli ktoś nie chce, znajdzie powód.


"Sztuka życia polega na tym, by dostrzec swoje ograniczenia i słabości." Robert Rutkowski

27

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Dzięki, Wielokropku! Jak ja lubię takie nowinki smile

28

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Często robię pizzę z pesto smile Zamiast sosu pomidorowego nakładam pesto, na to szynkę parmeńską i do pieca. Później posypuję rucolą i dodaję sos czosnkowy. Coś pysznego!

Myśl o przeszłości tylko wtedy, kiedy może ci ona sprawić przyjemność.

29

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Pesto robię klasycznie: oliwa, bazylia, pestki pinii (jak nie mam to daję słonecznika), sól i pieprz. Uwielbiam makaron z pesto wink

30

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Niedawno trochę pokombinowałam i zrobiłam dwa rodzaje pesto, jedno ze szpinaku a drugie z pietruszki. Do obu dodałam oliwę z oliwek, ser żółty (choć pewnie powinien być peccorino czy coś w tym stylu, ale nie stać mnie na takie fanaberie), sól, pieprz, orzechy włoskie, pestki słonecznika i czosnek. Z tym, że z czosnkiem trzeba uważać. Max. 2 ząbki dodać. Zmiksowałam każde pesto blenderem na naprawdę gładką masę, dodając jeszcze kilka łyżek przegotowanej wody, bo bez niej ciężko się blenduje. Do tego tylko makaron i efekt bardzo pyszny smile.

31

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Witajcie dziewczyny.

Ale macie świetne pomysły na pesto! Ja do tej pory próbowałam robić pesto wyłącznie z bazylii, bo wszystko inne jakoś nie pasuje mi do tej nazwy. Ale robiłam też fajny sos z pietruszką, słonecznikiem, czosnkiem, sokiem z cytryny. Wrzuca się do blendera (mam taki z pojemniczkiem z nożem) mnóóóóstwo pietruszki, resztę składników i na koniec powoli dolewa oliwę, miksując. To tyle z moich eksperymentów. smile


Niedawno był w jednym sklepie niemieckim tydzień włoski i market wprowadził do oferty świeże pesto. Odkąd go spróbowałam, przestałam kupować w słoiczku, a świeżego mam zamrożone ze 20 pojemniczków. I ciągle chcę więcej. Wygląda trochę jak mamałyga w pięknym, zielonym kolorze. smile

Jest w miarę tani, bo składa się z bazylii, orzeszków nerkowca i grana padano. Coś tam może dodają poza oliwą. Nie jest to wersja klasyczna, ale i tak najbardziej przypomina to oryginalne. smile

Mam kilka pomysłów, jak je wykorzystać. Wszystkie sprawdzone wielokrotnie, bo pesto pojawiało się cyklicznie z okazji różnych takich "tygodni". Od jakiegoś czasu nawet widzę je regularnie.

I doskonale smakuje jako dodatek do zup, oczywiście w klasycznej wersji jest boski z makaronem - najlepiej świeżym, można go dodać do warzyw w lazanii, jako dodatek do dipów, można smarować kanapki, dodawać do ciast...

Myślę, że za granicą, z racji cieplejszego klimatu albo większej dostępności, można je spotkać częściej. U nas widziałam w Lidlu (i chyba w Auchan). Może gdzieś jeszcze się pojawiają? Nie wiem, w tych sklepach bywam, więc lepiej się orientuję. wink

32

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Ja ostatnio kupiłam zielone pesto w Biednej Bronce. Ugotowałam makaron (rurki) al dente, na patelni rozgrzałam oliwę, dorzuciłam makaron, pestki dyni i łyżkę pesto. Wyszło jedzonko pierwsza klasa.

33

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Ja pesto używałam do nasmarowania schabu, na to mozzarela i zawijałam, następnie układałam w naczyniu żaroodpornym, polewałam odrobiną śmietany, dodałam kruszonkę z różowego pieprzu, upiekłam i już ;p

34

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Nie wpadłabym na to, żeby pesto użyć do schabu yikes

35 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2014-03-21 16:22:13)

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Spróbuj było pycha smile Ja się bawię w kuchni i rzadko coś mi nie wyjdzie. Schab lekko rozklepany, pesto smarujemy jego jedną część na to mozzarella zawinąć spiąć wykałaczkami i upiec, pierzynka i już. Ah no i podczas pieczenia wytworzy się pyszny śmietanowo ziołowy sos więc idealnie jest podać to danie z makaronem.

a i użyłam pesto zielonego.

36

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Pewnie zrobię w przyszłą niedzielę, a jak wyjdzie to pochwalę się tym na jakiejś rodzinnej imprezce ;D

37

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Wypróbowywałam różne firmy, moje ulubione to: zielone z Tesco i czerwone z Lidla. (Nie odwrotnie big_smile Odwrotne wersje mi aż tak nie smakowały). Polecam smile

Screw gravity.

38

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Uwielbiam pesto! Robie pesto z rukoli i jest przepyszne -  do tego pomidorki koktajlowe i mozarella i pyszne. czerwone pesto to dodaje pomidorki suszone i tarkuje parmezan:)

Nie kłóć się z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem!

39

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Uwielbiam pesto! Robie pesto z rukoli i jest przepyszne -  do tego pomidorki koktajlowe i mozarella i pyszne. czerwone pesto to dodaje pomidorki suszone i tarkuje parmezan:)

Nie kłóć się z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem!

40

Odp: Pesto - z czym to i jak?

A ja bardzo często jem pesto z makaronem i podsmażoną piersią z kurczaka z dodatkiem orzechów włoskich. Danie bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Jednak pesto kupuję gotowe, bo jakoś nie mogę zebrać się w sobie, aby zrobić swoje pesto.

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Pesto.

Gdyby przyszło mi dziś umierać, a los dałby mi szansę zażyczyć sobie/przygotować ostatni posiłek wybrałabym właśnie pesto - pietruszkowe.
Kto nie próbował - polecam!

Na porcję dla 2 osób:
- spory pęczek natki pietruszki,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek (jeśli będzie zbyt gęste, dodać jeszcze 1 łyżkę)
- 1 pierś kurczaka,
- sól, pieprz.

Składniki wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę, dodać do ugotowanego al dente makaronu,  dodać podsmażoną na brązowo, pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka, posypać parmezanem i zajadać tą BOBMBĘ witaminową smile

42

Odp: Pesto - z czym to i jak?

jadłam tylko zielone pesto, takie kupne w słoiczku, dodaję czosnek, makaron i posypuję parmezanem

43

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Odkryłem to niedawno i ... zasmakowałem w tym, jest naprawdę świetne. Na razie próbowałem wersji czerwonej i zielonej ( a są inne? tongue ), obie mi smakują choć czerwona jednak bardziej. Do tego makaron i uprażone ziarna słonecznika. Jeden z szybszych i prostszych i jednocześnie sycących obiadów jakie do tej pory poznałem. Można z czegoś zrobić własne pesto / a'la pesto? Z czego konkretnie? Widziałem tu w temacie przepis z bodaj liści rzodkiewki, coś jeszcze wchodzi w grę?

*** Ojciec jest dla ciebie uosobieniem Boga. A jeśli nie znasz swojego ojca, jeśli twój ojciec dał nogę albo nigdy nie ma go w domu, to jakie jest twoje wyobrażenie o Bogu? *** You never know how strong you are until being strong is the only choice You have. ***

44

Odp: Pesto - z czym to i jak?
Metyl napisał/a:

Można z czegoś zrobić własne pesto / a'la pesto? Z czego konkretnie? Widziałem tu w temacie przepis z bodaj liści rzodkiewki, coś jeszcze wchodzi w grę?

Przepis na pesto z suszonych pomidorów - znaleziony w jakiejś gazecie

12 suszonych pomidorów
1,5 pęczka bazylii
50 g tartego parmezanu (ja używam sera light)
150 ml oliwy z oliwek
szczypta świeżo mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki soli

Pomidory kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy posiekaną bazylię i ser tarty. Po zmiksowaniu blenderem dodajemy kilka kropel oliwy. Gdy zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

45

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Dziewczyny a jak zużywacie olej który czasami zbiera się w większej ilości z pesto lub częściej z np: suszonych pomidorów? Do smażenia czegoś? Do podlewania nim sałatek? Do czegoś innego?

*** Ojciec jest dla ciebie uosobieniem Boga. A jeśli nie znasz swojego ojca, jeśli twój ojciec dał nogę albo nigdy nie ma go w domu, to jakie jest twoje wyobrażenie o Bogu? *** You never know how strong you are until being strong is the only choice You have. ***

46

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Z suszonych pomidorów daję do zaprawy z piersi z kurczaka.
I obiecuję, że zrobię pesto z pietruszki.

47

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Znaczy się do marynaty przed smażeniem tego kurczaka?

*** Ojciec jest dla ciebie uosobieniem Boga. A jeśli nie znasz swojego ojca, jeśli twój ojciec dał nogę albo nigdy nie ma go w domu, to jakie jest twoje wyobrażenie o Bogu? *** You never know how strong you are until being strong is the only choice You have. ***

48

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Ja robie pesto sama:)  do tego dodaje makaron i podsmazona pierś z kurczaka. A na wierzch stary parmezan. Obiad pyszny:D

49

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Koniecznie muszę wypróbować pomysł na pesto z liści rzodkiewki i to z rukoli. Ja robię pół na pół bazyliowo-pietruszkowe z orzeszkami piniowymi i migdalami. Używam do makaronu, sałaty jako dressing, na kanapki zamiast masła, do roladek drobiowych z pomidorami suszonymi i serem plesniowym, do ciasta francuskiego.

50 Ostatnio edytowany przez Iceni (2015-05-14 22:55:55)

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Och, ja sobie ostatnio kupiłam pesto orzechowo-truflowe.
Brzmi pysznie, prawda?
...Smakuje ohydnie tongue

51

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Raz w życiu użyłam pesto zielonego - "zaginane" kwadraciki z ciasta francuskiego w srodku posmarowane pesto i dodatki (jakieś warzywka) - danie z wynalezionego przepisu i powiem szczerze, to zdecydowanie nie moje smaki. Pesto ładnie pachnie ale smakuje mi już niestety mniej.

52

Odp: Pesto - z czym to i jak?

No niestety pasta pesto nie jest dla każdego. tongue Znam osoby, które też za tym nie przepadają, ale ja osobiście uwielbiam ten smak! big_smile Zależy też jak kto przyrządza, bo mimo prostego i szybkiego przepisu, to spotkałam się z różnymi wersjami. tongue
Moje najlepsze pesto biorę stąd: wklejanie linków na forum jest niezgodne z regulaminem

53

Odp: Pesto - z czym to i jak?

pesto sklepowe żaden rarytas, malo apetyczna, tlusta  paciaja, która mi zalega na żołądku.. Moze te robione w domu są lepsze, ale nie miałam okazji jesc.

54

Odp: Pesto - z czym to i jak?
adiaphora napisał/a:

pesto sklepowe żaden rarytas, malo apetyczna, tlusta  paciaja, która mi zalega na żołądku.. Moze te robione w domu są lepsze, ale nie miałam okazji jesc.

Zależy z jakiego sklepu. Z Marks and Spencer jest całkiem fajne, z Aldi takie sobie, a z Lidla nie da się jeść. Robię też sama w domu, wcale niekoniecznie z bazylii. Z czego sie nawinie: liści rzodkiewki, marchewki, rukoli, jarmużu i różnych orzechów. Czasem nawet nie dodaję parmezanu, tylko płatki drożdżowe.

Pesto jest super. Można je dodać do makaronu, klusek, kopytek, pierogów i sałatek, a nawet do kurczaka czy ryb. Pyszność.

55

Odp: Pesto - z czym to i jak?

Dla mnie nie ma dobrego pesto kupionego w sklepie, blee.
1
Robię je sama - bazyliowe do makarony, na końcu posypuję tylko startym parmezanem - pychotka!

Robię też pesto takie wieloziołowe w lecie, co mi się w ogródku nawinie,używam do mięs z grilla albo do pomidorów z mozzarellą.

Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język - po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.

Posty [ 1 do 55 z 57 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Pesto - z czym to i jak?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2018