DIETA GRUPA KRWI - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

1

Temat: DIETA GRUPA KRWI

NA CZYM POLEGA DIETA GRUPA KRWI??? MOJA GRUPA KRWI TO ''A'', CO POWINNAM JESĆ, CZY STOSUJECIE SIĘ DO ZASAD TYCH DIET I CZY JEST TO JAKOŚ ODCZUWALNE JEŚLI CHODZI O SAMOPOCZUCIE?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: DIETA GRUPA KRWI

ja mam grupę uniwersalną 0, ale wiem,że dieta  grupy krwi A ma to do siebie, że jest raczej oparta na świeżych , czystych produktach i sprzyja chudnięciu jak się na nią przejdzie, no bo przestaje się jeść mięso a ono jest produktem toksycznym, no i w ogóle mięso powoduje ,że przemiana materii jest wolniejsza a w organizmie odkłada się tłuszcz, niedoby dl a ludzi z gupą krwi A jest też nadmiar nabiału, bo wchodzi w reakcje z insulina i też spowalniają metabolizm! W diecie grupy krwi A powinno być zdrowe pożywienie czyli głównie warzywa, owoce i mało tłuszczu>

3

z tego co wiem to w grupie krwi A powinno się całkowiecie zrezygnowac z mięsa, generalnie odpada wieprzowina, wołowina, baranina,dziczyzna i drób; można pozwolić sobie na mleko sojowe, ser sojowy ale już zwykłęgo nabiału nie powinno się jeśc - czyli żadnego mleka, w tym nawet chudego, maślanki, serów, lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, sera brie, sera camembert, ser gouda nie wolno nawet serka wiejskiego.

O dziwo można jeść masło orzechowe, orzeszki ziemne i pestki dyni:)można też niektóre warzywa strączkowe jak czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch "czarne oczko", strączkowe czerwone, zielone.

Warzywa jakich NIE WOLNO jesc to bakłażany, biała kapusta, chińskiej kapusty, czerwona kapusta, grzyby shiitake, oliweki czarne, pieczarki, papryka,pomidory, ziemniaki.
Z owoców najlepsze są jagodowe, ale w diecie grupy krwi A trzeba unikać bananów, mandarynek, mango, melonów, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru- czyli tego co najlepsze:)

4

Wierzycie w tę dietę? Jak dla mnie to bujda, zbyt wiele generalizowania. Ale może ktoś stosuje i przekona mnie, że jednak warto? smile

5

BabaOsiadła napisał/a:

Wierzycie w tę dietę? Jak dla mnie to bujda, zbyt wiele generalizowania. Ale może ktoś stosuje i przekona mnie, że jednak warto? smile

Żadna dieta nie jest równie dobra dla wszystkich ludzi, ponieważ mamy różne organizmy. Ta dieta może być ogólnym drogowskazem jak ukierunkować swój sposób odżywiania .
Grupa krwi A to rolnicy - a więc głównie warzywa, też zboża
               B to Wędrowcy - jajka, mleko i wszystko po trochu
               O to myśliwi -  mięsko, mięsko
               AB to mieszanka
Ja mam grupę B. Jest niesłychanie mało osób, które w tej grupie lubią jeść np. golonki. Ale ci w grupie O i też często A - bardzo chętnie. Proszę się przekonać.

6

Zgadzam się z Witam - mój mąż ma grupę krwi 0 i jest urodzonym mięsożercą, za golonkę, żeberka i różnego rodzaju mięsiwa dałby się pokroić, z kolei ja mam B i mięso mogłoby w moim jadłospisie prawie nie istnieć, prawdę mówiąc w tej kwestii byłabym nawet bliższa grupie A. Już dawno odkryliśmy zależność pomiędzy grupą krwi, a naszymi osobistymi, żywieniowymi upodobaniami.

7

Jak dla mnie to głupota. Też mam grupe krwi 0 a z mięsa potrafie wcisnąć w siebie tylko piersi z kurczaka . Jadam głównie ryż, ziemniaki, peiczywo, ryby , sery . nie które warzywa  i owoce. Kiedyś byłam 3 dni na dukanie i jadłam tylko mięso, to bardzo się źle czułam.

8

Słodko11 napisał/a:

Jak dla mnie to głupota. Też mam grupe krwi 0 a z mięsa potrafie wcisnąć w siebie tylko piersi z kurczaka . Jadam głównie ryż, ziemniaki, peiczywo, ryby , sery . nie które warzywa  i owoce. Kiedyś byłam 3 dni na dukanie i jadłam tylko mięso, to bardzo się źle czułam.

Mam IDENTYCZNIE jak Koleżanka smile Grupa krwi zero, a mięso tylko czasem skubnę - pierś kurczaka albo indyka. Przy kontakcie z jakimkolwiek innym mięsem wymiękam - nie tylko, że nie lubię - ale wymiotuję (serio), jak tylko włożę pierwszy kęs do ust sad Dlatego tak mnie ten wątek zaciekawił.

9

Więc jednak? Być może w moim i męża wypadku jest to tylko czysty, pokrywajacy się z teorią... przypadek wink. Prawdę mówiąc nigdy głębiej w temat nie wnikałam i nie znam (poza wymienionymi) innych z życia wziętych potwierdzeń ani też zaprzeczeń.

10 Ostatnio edytowany przez żyworódka (2013-06-11 22:16:34)

Witam.

witam napisał/a:

Grupa krwi A to rolnicy - a więc głównie warzywa, też zboża
               B to Wędrowcy - jajka, mleko i wszystko po trochu
               O to myśliwi -  mięsko, mięsko
               AB to mieszanka
Ja mam grupę B. Jest niesłychanie mało osób, które w tej grupie lubią jeść np. golonki. Ale ci w grupie O i też często A - bardzo chętnie. Proszę się przekonać.

Ooo, ciekawy podział.
Dzięki, zawsze coś nowego się człowiek dowie. smile

Dieta dla grupy krwi "0" w podziale na produkty wskazane, obojętne i na takie, których należy unikać :

Wskazane
mięsa: baranina, cielęcina, wołowina,
ryby : dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, pstrąg, sardynka, szczupak, śledź, tuńczyk,
olej z oliwek,
warzywa i owoce : pestki dyni, orzech włoski, boćwina, brokuły, burak, cebula, chrzan, czerwona papryka, czosnek, dynia, kalarepa, kapusta, pietruszka, por, rzepa, sałata, szpinak, ziemniaki, figi suszone i  świeże, śliwki świeże i suszone,   
soki : sok z ananasa, z ciemnej wiśni, suszonej śliwki,
przyprawy : curry, morszczyn, pietruszka,
herbatki : chmiel, imbir, lipa, kozieradka, mięta pieprzowa, mniszek, owoc dzikiej róży, morwa pietruszka,
używki: woda sodowa.

cdn.

Obojętne:
mięsa : indyk, kaczka, kurczak, królik,
ryby : flądra, karp, krewetka, małże, ostrygi, okoń, rak, węgorz,
jaja i nabiał : kozi ser, masło, ser feta, ser sojowy mleko sojowe,
olej sezamowy,
orzechy i pestki : migdały, orzech leszczynowy, pestki słonecznika, siemię sezamu,
fasola i rośliny strączkowe : bób, fasola biała, fasola czerwona,  pnąca fasolka szparagowa, groch w strączkach, groszek zielony,
ziarna i makarony: gryka, jęczmień, ryż, mąka ryżowa, otręby ryżowe, mąka jęczmienna, mąka żytnia,
warzywa : buraki, cebula dymka, cukinia, imbir, kapusta pekińska, kminek, koper,, marchew, ogórek,, oliwki zielone, papryka zielona i żółta, rzodkiew, seler, szparagi,
owoce : agrest, ananas, arbuz, banan, brzoskwinia, czarna i czerwona porzeczka, czereśnie, cytryna, grejpfrut, gruszka, jabłko, kiwi, malina, mango, melon, morela, nektarynka, papaja, rodzynki, winogron, wiśnie, żurawina,
soki : z grejpfruta, morelowy, z winogron, z marchwi, z ogórka, pomidorowy, z selera,  i z innych zalecanych warzyw,
przyprawy : bazylia, miód, musztarda, papryka, chrzan, cukier biały i brązowy, czosnek, czekolada, esencja migdałowa, goździki, kminek, koper, liść laurowy, majeranek, mięta, sól, szafran, szczypiorek, szałwia lekarska, tymianek, żelatyna, dżem, galaretka, majonez, musztarda,
herbatki ziołowe : bez biały, brzoza, kora dębu, dziewanna, głóg, korzeń lukrecji, liście malin, rumianek, szałwia, tymianek, waleriana (kozłek lekarski), zielona herbata, żeńszeń,
używki : czerwone i białe wino, piwo.

cdn.

11

Jedyne z czym mogę się zgodzić odnośnie tej diety to to, że każdy ma inny organizm, nie można generalizować. To co jednemu pomaga, drugiemu może zaszkodzić. Jednakże wytyczne postawione przez dietę są zbyt ogólne, nie spotkałam również badań, które potwierdzają słuszność tej teorii, podobnie opinie ludzi są różne. Ja np. jem mięso, a mam grupę krwi A. Znam dobrze swój organizm, wiem kiedy coś mi szkodzi, a kiedy nie. Zresztą każdy organizm tak naprawdę daje o tym znać, wystarczy go obserwować, wtedy łatwiej jest nam dopasować dietę do swoich indywidualnych potrzeb.
W moim przypadku reguła odnośnie jedzenia mięsa jest taka: jeśli zjem je z dużą ilością węglowodanów i małą ilością warzyw, w dodatku, okraszone sporą ilością tłuszczu to mój organizm się męczy okrutnie by to wszystko strawić, pojawia się zgaga oraz wzdęcia. Jeżeli natomiast ugotuję sobie pierś z kurczaka, dodam do tego sporą ilość warzyw, niewielką ilość ryżu brązowego lub basmati, czuję się po posiłku pełna energii, lekko i przyjemnie - wtedy wiem, że to było dobre dla mojego organizmu.
Są oczywiście ogólne zasady, którymi każdy z nas powinien się kierować takie jak: regularne posiłki, kilka porcji warzyw w ciągu dnia (najlepiej do każdego posiłku), nie objadanie się przed snem itp. itd. Jednak każdy z nas sam powinien obserwować swój organizm, w jaki sposób reaguje na określone produkty by dopasować najlepszą, indywidualną dietę dla siebie.

Pozdrawiam smile

12 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2013-06-13 22:40:55)

Ja mam grupę krwi A rh plus i niby niewskazane mięso, a uwielbiam i raczej jak nie jem, to gorzej się nie czuję big_smile Oczywiście jem też owoce i warzywa, ale to mięso dodaje mi najlepiej energii i służy smile
Moim zdaniem ta dieta nie jest zbyt dobra, każdy jest inny i nie można uogólniać pod grupę krwi.
Pod względem trawiennym organizm mam dobry, bo potrafiłam jeść tłusto, dużo, często przed snem i nigdy prawie mnie od tego nie bolał brzuch czy wzdęcia. Z tej strony rzadko mi coś dolega wink Ogólnie dietę trzeba dobrać do siebie, stylu życia.

13

truskaweczka19 napisał/a:

Ja mam grupę krwi A rh plus i niby niewskazane mięso, a uwielbiam i raczej jak nie jem, to gorzej się nie czuję big_smile Oczywiście jem też owoce i warzywa, ale to mięso dodaje mi najlepiej energii i służy smile
Moim zdaniem ta dieta nie jest zbyt dobra, każdy jest inny i nie można uogólniać pod grupę krwi.
Pod względem trawiennym organizm mam dobry, bo potrafiłam jeść tłusto, dużo, często przed snem i nigdy prawie mnie od tego nie bolał brzuch czy wzdęcia. Z tej strony rzadko mi coś dolega wink Ogólnie dietę trzeba dobrać do siebie, stylu życia.

To wszystko prawda. Każdy jest indywidualnością. Przy analizowaniu grupy krwi jest ważne także jakie grupy krwi mieli rodzice, dziadkowie itd. Każdy mógł mieć inną grupę,która w jakiś sposób wpływa  na moją grupę.itd.
Moję doświadczenie potwierdza, że grupa krwi A jest również mięsożerna. Ale przede wszystkim ta grupa to rolnicy - a więc dużo zieleniny.
Proszę zauważyć , że pies to drapieżnik, ale wielu ich właścicieli karmi psy kaszą, makaronem z małą domieszką mięsa. Czyli taki pies się przystosował ale najczęściej żyje krócej i choruje. Mój (już drugi) żyje bardzo długo. Je mięsko!
Ciężka choroba w mojej rodzinie stała się powodem, że przetestowałam na sobie wiele najważniejszych diet. I potwierdzam: coś z tymi grupami krwi jest na rzeczy. Podobnie przyglądam się uważnie tłustej diecie dra Jana Kwaśniewskiego. Czułam się na niej naprawdę dobrze. Chyba nie jest dla wszystkich, ale dla nieuleczlnie chorych np. na stwardnienie rozsianie na pewno tak.
Nie wszystko mi w niej pasuje, ale jestem zdziwiona, że na ciężkochorych ochotnikach nie została ona klinicznie zbadana. Życzę zdrowia.

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024