STRACH PRZED SOLARIUM - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » STRACH PRZED SOLARIUM

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: STRACH PRZED SOLARIUM

Jestem ze swej natury osobą o bladej cerze. Nie podoba mi się to przyznaję. Dlatego też ostatnio postanowiłam poopalać się na solarium ( nigdy tego wcześniej nie robiłam i bałam się okropnie ). Zgodnie ze wskazówkami pani obsługującej sprzęt opalałam się 4 min ( tak na początek bo to miało zagwarantować mi bezpieczeństwo ). Poparzyłam się okrutnie! Potem przez 3 dni smarowałam się czym możliwe aby poczuć ulgę i.... przeszło. Pojechałam nad morze i troszkę się " dosmażyłam" i zaczęłam wyglądać fajnie. Daleko mi oczywiście do brązowej i ładnej opalenizny ale to już coś! Spodobało mi się i dlatego chętnie pochodziłabym sobie na solarium częściej ale mam obawy. Czy znowu się nie poparzę? I czy to jest zdrowe? A tak w ogóle czy można opalać się z odkrytym biustem? Może to głupio brzmi ale mam na serio dylemat , gdyż czytałam wiele sprzecznych opinii na ten temat. Co o tym sądzicie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: STRACH PRZED SOLARIUM

Witka, z solarium trzeba uważać. Szczerze mówiąc to bardzo często zdarza się ,że pracują tam osoby,które nie mają o tym zieonego pojecia. Wiem co mówię, bo jestem po Fizjoterapii. Też chodzę do solarium ,bo czasem poprawia mi humor i leczy. Żeby efekty nie były opłakane,trzeba wiedzieć jaki jest typ lamp,czy mają ważność.
Asiulku,piszesz ,że masz bladą cerę. Hmm trudno ocenić,ale przy bardzo jasnej karnacji,czas opalania nie powinien być dłuższy niż 2 min. Oblicza się tzw, reobazę,ale o tym się nie mówi. Tam chodzi tylko o kasę. Czy ktoś z obsługi spytał się Ciebie ,czy np. nie masz znamion, pieprzyków, nadciśnienia tętniczego itd. Wątpię . Szkoda,że Twoje doświadczenia tak się skończyło. Jedno jest pewne opalałaś się widocznie za długo, albo od razu poszłaś na lampy silnie brązujące. Podstawa to okulaty(trzeba chronić oczy), nie wolno opalać się ,gdy stosujesz niektóre leki(szczególnie zawierające pochodne dziurawca) itp. Pozdrawiam cieplutko:)

ps. Dziewczyny wszystko z umiarem!!!

3

Dziękuję za informację. Oczywiście jak przewidywałaś nikt mnie o nic nie pytał ani o choroby ani o pieprzyki. A na moje pytanie czy się aby nie poparzę pani stwierdziła , że na pewno nie! A co do ochrony oczu, to też pierwsze słyszę! Nie udzielono mi żadnych instrukcji! Jeśli kiedykolwiek zdecyduje się pójść to na pewno nie w to miejsce.  sad

4

witajcie ja mam problem z solarium ale nie ze sobą tylko z siostrą!!!to uzależnia-bo moja siostra nie potrafi żyć bez lamp.Ona chodzi 2 razy w tygodniu na 15minut,wygląda jak siostra Afrykanina i nie da sobie przetłumaczyć że przegina,ba!często wraca niezadowolona twierdząc że chyba lampy nie działają bo ją nic nie bierze!!Jest jakaś metoda na wyleczenie jej z tego czy to będzie tak trwać i trwać?>dodam że chodzi tak już od 3lat regularnie.

5

miałam  ten sam problem z koleżanką, która oczywiście zawsze była blada. Gdy tylko miała okazję to od razu buch na solarium ,,tylko troszkę się nagrzać'' jak ona to mówiła.  Gadanie moje i innych nic nie pomagało - to jest nałóg

6

Solarium może być nałogiemi i to bardzo zgubnym. Dziwię się dziewczynom,które nie potrafią zapanować nad tym. A przecież nadmiar promieni powoduje szybsze starzenie skóry(o zgrozo zmarszczki!!!), a nawet raka skóry!!!!
Moim zdaniem w takich przypadkach potrzebny jest  Psycholog, bo po prostu brakuje im akceptacji siebie i swojego ciała. Zauważcie ,że w każdym prawie solarium jest napisane,że solarium poprawia samopoczucie,wygląd(opalone wyglądamy szczuplej, atrakcyjniej),ale to tylko chwyt reklamowy.
Sama pracowałam jeszcze na studiach w salonie urody,gzeie lasencje przychodziły na solarkę i ciągle im było mało. Naoglądałam się Spalonych Frytek i wierzcie OKROPIEŃSTWO!!!Moja kumpela ,która jest w moim wieku(30-Latka) ,wygląda starzej od mojej 53 letniej Mamci. Ale do tego wszystkiego trzeba dojrzeć,bo żeby wybić komuś z głowy to naprawdę nielada wyzwanie. To jak walka z wiatrakami. Wiem,bo sama chciałam uświadomic moją koleżankę,ale skończyło sie na tym,że się śmiertelnie obraziła.
Hmm, ale wykładzik, ale zaufajcie mi . Buziolki

7

no właśnie a jak go leczyć?bo martwię się o tą moją siostrę jest uparta i nie da się wytłumaczyć jej że naprawdę nie wygląda dobrze a do tego skóra jej się zrobiła nie miła w dotyku ale co tam-ona nawali na siebie kilo balsamu i ma skórę miękką jak pranie po lenorze.

8

Moja siostra jest już kobietą po 40tce i mi(małolacie)przy niej nie przystoi dawać wykładów ale tak mnie wkurza ta jej bezmyślność że kiedyś jak przyjdzie do mnie to ją zamknę w chałupie i nie wypuszczę przez miesiąc może się wyleczy?

9

Brysia,wiesz myślę,że jakiś fajny facet mógłby zdziałać cuda.  Przyprowadź kumpla ,który spytałby się Twojej Siostry Przepraszam ,czy jest Pani córka? Może to by dało Jej do myslenia.:)

10

coś ty!!!!dziewczyno!!!nie da się już nawet ludzie na ulicy na nią patrzą jak na kosmitę i nie działa.Zresztą ona ma syna który ma 25lat więc chyba nie zdziwiła by się tym pytaniem .Ja już nie mam do niej siły.Zawsze znajdzie czas na solarkę nawet padnięta po pracy na czworaka by tam doszła.

11

Solarium jest dla ludzi, tylko wszystko z umiarem, nawet dla osób z jasną karnacją. Przez okres chodzenia do liceum byłam biała, nie przeszkadzało mi to oczywiście, lubiłam siebie taką bialutką, kupowałam nawet jasny puder, aby karnacja była jeszcze jaśniejsza i do tego lekki róż na policzki. Mi tak naprawdę jasna karnacja też pasuje, ale od 3 klasy liceum zaczęłam się opalać i mam naprawdę podatną cerę, szybko mnie słonko łapie, choć bym tego nie podejrzewała w ogóle. smile Opalanie zaczęłam od słońca, miałam 18-tkę, taką dość wysoką ochronę, ale nie za niską, bo nie chciałam się spalić, ale żeby było coś widoczne. Z racji, że mieszkałam na obrzeżach miasta, miałam okazję opalać się codziennie po kilka godzin nawet, jesli pogoda oczywiście pozwoliła. Lato uciekło, a opalenizny nie chciałam stracić. Dodam, że potem zmniejszyłam do 6-tki filtr pod koniec lata i wyglądałam jak Murzynek. Mega zadowolenie, wszyscy zdziwieni, że nie na raczka. Nie chciałam stracić opalenizny, więc koniecznie solarium. Moje wizyty były po 10 minut raz na tydzień albo raz na dwa tygodnie, ale nigdy nie więcej, nie częściej. Czasem smarowałam się nawet oliwką, nie spiekałam się, widocznie skóra już była na tyle brązowa, że nic się nie działo. Oczywiście balsam po opalaniu, nawlilżenie, litr wody do brzuszka. smile Teraz tak to wygląda.
W 2 klasie liceum w zimę poszłam na solarium i byłam też biała, bo na 18-tkę się wybierałam, więc chciałam zaczerpnąć brązu. Ciało w takim wypadku warto posmarować masłem shea. Jest tam zawarty baaaardzo niski filrt porównywalny od 1 do 2 i można tego masła używać właśnie do solarium. Na allegro czy w dobrych sklepach drogeryjnych możesz zaopatrzyć się w taki specyfik i jest naprawdę dobry. Możesz poczytać sobie o nim, że nie tylko ma zbawienny wpływ podczas opalania. smile
Teraz po tym, jak opaliłaś się nad morzem, zakup to masło i leć na solarium. Skóra na pewno inaczej teraz zareaguje na lampy, a może faktycznie trafiłaś na kiepskie solarium? W moim mieście jest takie jedno, co nie wymieniają lamp i zamiast się opalić, to dziewczyny z czerwonymi plamami wychodziły! Porozmawiaj z koleżankami, niech dobre polecą i nie bój się już. Na wszelki wypadek może nie idź więcej niż 8 minut. Wydaje Ci się, że za dużo? Nie, na pewno nie, z masłem, które chroni, na pewno nie będzie za dużo. smile No i skórę masz już lekko opaloną.
Możesz opalać się bez stanika. Ja opalam się w majtkach. Wiem, ze dużo osób opala się bez, ale mi to akurat nie przeszkadza.
Pozdrawiam i miłego opalania!

12

Są wakacje więc po co chodzić na solare? Lepiej się wyłożyć nad wodą albo na ogródku i korzystać z dobrodziejstw słoneczka smile Co do uzależnienia od solarki to uważaj bo może się to dla ciebie nie za dobrze skończyć hmm Szkoda zdrowia !

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » STRACH PRZED SOLARIUM

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024