Okresy, w których nie powinno się urządzać wesel... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Okresy, w których nie powinno się urządzać wesel...

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

1

Temat: Okresy, w których nie powinno się urządzać wesel...

Mam pytanie do osób bardziej zorientowanych w temacie, kiedy wolno a kiedy nie wolno urządzać wesel. Ogólnie do ślubów i wesel mam raczej obojętny stosunek ale wiem, że mojemu facetowi zależy na legalizacji związku. Dlatego postanowiliśmy pobrać się w rocznicę naszego związku za kilka lat.
W związku z tym mam pytanie: czy są jakieś okresy oprócz Wielkiego Postu i Adwentu kiedy nie wolno urządzać wesel? Nasza rocznica wypada 5 listopada, w tygodniu zadusznym...

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Okresy, w których nie powinno się urządzać wesel...

gotha, a kto Ci powiedział,że w Adwent nie można mieć wesela?
Przecież Adwent, to czas radosnego oczekiwania. Co innego Wielki Post.

3

Oprócz Adwentu i Wielkiego Postu  to chyba tylko jeszcze w czasie żałoby nie powinno się, ale to też nie do końca bo ksiądz może udzielać dyspensy dla   ludzi uczestniczących w ślubnej uroczystości. .
Gothka planujesz za kilka lat więc masz sporo czasu  by dopytać jakiegoś duszpasterza oni wiedzą najlepiej.

4

Juliette tak mi ktoś źle powiedział, na szczęście wyjaśniłam już wszystko wink Nie ma żadnych przeciwwskazań, żebym nie mogła wziąć ślubu 5 listopada wink Co za radość, że jednak się uda big_smile

5

Ja ostatnio sie dowiedziałam od księdza że w oktawie Bożego Ciała nie robi sie wesel wink a sama akurat tak sobie ustaliłam na ten rok na czerwiec ;d pojęcia nie miałam i jeszcz sie z tego cieszyliśmy że sie tak udalo..no bo czwartek wolny więc z pracy tylko piątek trzeba będzie wziąć ;D
ale ksiądz mi powiedział że skoro mamy już wszystko ustalone i zapłacone to przecież nam nie odmówi ;D

6

No tak, w oktawie się nie robi ale w sumie sama nie wiem dlaczego. Może chodzi o to, że wtedy w kościołach odbywają się procesje?
Ja cieszę się, że uda mi się jednak na 5 listopada. Trochę ciężko będzie przekonać rodzinę, której listopad kojarzy się wyłącznie ze Świętem Zmarłych ale cóż... Najwyżej nie wszyscy przyjdą...

7

gothka,a czemu chcecie w listopadzie?

8

hej smile
ja osobiscie biore w sierpniu tego roku:))

Mi sie gdzies obiło o uszy ( ale przypuszczam , ze to jakis zabobon ) ze nie wolno brac slubu w miesiacu gdzie nie ma litery "R" big_smile bop wtedy :niby"dziecko nie bedzie tej litery wymawiac :d
Dla mnie to jest smieszne smile)a jesli chodzi o oktawe Bozego Ciała ... to moj szwagier akurat w tym okresie ma ślub i ksiadz nic nie powiedział na to ?! takze ja tam w takie cos niewierze i nie ma to dla mnie wiekszego znaczenia:)
Pozdrawiam

gothka- życzę szczęścia :*

9

Juliette napisał/a:

gothka,a czemu chcecie w listopadzie?

chyba dlatego:

gothka napisał/a:

Dlatego postanowiliśmy pobrać się w rocznicę naszego związku za kilka lat. Nasza rocznica wypada 5 listopada, w tygodniu zadusznym...

10

magdulek1987 napisał/a:

Mi sie gdzies obiło o uszy ( ale przypuszczam , ze to jakis zabobon ) ze nie wolno brac slubu w miesiacu gdzie nie ma litery "R"

A ja słyszałam,że własnie powinno się brać w miesiącu w którym występuje "R" niby na ma przynieść szczęście:)

magdulek1987 napisał/a:

big_smile bop wtedy :niby"dziecko nie bedzie tej litery wymawiac :d

Hahaha:D dobree:D

11

Tak Juliette, tak jak napisała aero_90 bierzemy ślub w listopadzie, ponieważ jest to rocznica naszego związku. Liczymy też na zamglone, ogołocone z liści lasy do klimatycznej sesji poślubnej wink
Poza tym nigdy nie chciałam wesela wiosną ani latem. Bardzo źle znoszę wysokie temperatury i słońce.

A co do miesiąca z literką R to obie magdulek1987 i aero_90 powiedziałyście dobrze wink Magdulek napisała, że jest zabobon, że nie bierze się ślubu w miesiącu, gdzie NIE MA literki ,,r" a aero napisała, że bierze się w tych, co ta literka JEST. I wszystko jasne wink ,,R" jak rodzina, chyba o to chodzi.

12

gothka,to Wasz dzien,a rodzina sie nie przejmuj.

13

I tak mam zamiar zrobić wink

14

No gothka i tak trzymaj smile)) szczescia smile)

p.s -tylko pochwal sie kiedy ten Wasz szczesliwy czas nadejdzie :*

15

magdulek1987 to dopiero w 2016 roku big_smile

16

my mamy w lipcu ale literka"r" sie nie przejmujemy:)

17

magdulek1987 napisał/a:

hej smile

Mi sie gdzies obiło o uszy ( ale przypuszczam , ze to jakis zabobon ) ze nie wolno brac slubu w miesiacu gdzie nie ma litery "R" big_smile bop wtedy :niby"dziecko nie bedzie tej litery wymawiac :d
Dla mnie to jest smieszne smile)

Haha, moi rodzice brali ślub w kwietniu i ani ja, ani siostry nie mamy problemu z mówieniem "R" big_smile ale swoją drogą śmieszna interpretacja tego zabobonu smile

18

My ślubujemy w lipcu i nie mam problemu z tym że w tym wyrazie nie ma literki "R".
Bardziej liczy się dla nas to że będzie to prawie nasza rocznica(niestety bo 28 wypada we wtorek.

19

Fashionittta napisał/a:

My ślubujemy w lipcu i nie mam problemu z tym że w tym wyrazie nie ma literki "R".
Bardziej liczy się dla nas to że będzie to prawie nasza rocznica(niestety bo 28 wypada we wtorek.

nam też rocznica wypada w lipcu wink ale jeszcze nie mamy niestety konkretnej daty sad liczymy, że na 2015 jeszcze będą jakieś miejsca ;P

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Okresy, w których nie powinno się urządzać wesel...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024