świadkowa - jej zadania - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » świadkowa - jej zadania

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

Temat: świadkowa - jej zadania

cześć dziewczyny !!
mam taka sprawę mam nadzieję że mi pomożecie .
W sierpniu moja siostra wychodzi za mąż ja jestem jej świadkową ... mam dopiero 21 lat to jest moja pierwsza taka rola nie wiem jakie są moje zadania jak sie mam zachowywać w kościele na weselu .... pomóżcie mi jakie są moje role
dziękuję z góry za odpowiedzi!!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: świadkowa - jej zadania

Na pewno do Twoich zadan poza takimi koscielnymi nalezy zorganizowanie pannie mlodej wieczoru panienskiego. Ona ma juz i tak wiele rzeczy na glowie zeby jeszcze myslec o tym a to jest bardzo fajna sprawa nie chodzi tutaj koniecznie o jakas mega bibe ale chociazby o powspominanie dobrych czasow ktore juz przeminely.

Wybor sukienki musisz jej doradzic, jezeli chodzi o papierkowe sprawy to mysle ze maja juz wszystko zalatwione ale jezeli nie tez powinnas pomoc...w kosciele na pewno bedziesz musiala po czesci zajac sie goscmi, wskazac miejsce gdy beda sie blakac itd a tak w czasie ceremonii wystarczy ze bedziesz ja wspierac i badz obok. Niestety czasem bedziesz sie musiala "rozdwoic". W czasie rzucania pieniazkami czy ryżem takze mozesz pomoc im je zbierac. No i prezenty prezenty prezenty. Musisz sie nimi zaopiekowac przeciez to co dostana nie moga caly czas trzymac w rekach musisz je od nich odbierac.

3

Wlasciwie to dokladnie to co napisala kolezanka wyzej ... w kazdym razie jest to zaszczyt, a wiec musisz do samego rana trzymac fason ;0 .

4

Koniecznie musisz zadbać także o kosmetyczkę panny młodej (w niej jakieś błyszczyki, puder, chysteczki higieniczne, igła z nitką i - bardzo ważne - agrafka).

5

No i jeszcze na weselu...zwyczaj zwyczajem, ze para mloda podchodzi do kazdego stolika i chwilke przy nim siedzi na pewno zapytaja sie czy nikczego nie brakuje itd ale Ty dyskretnie co jakis czas pytaj sie gosci czy wszystko jest na stole bo czasem obsluga moze cos pominac a goscie na cos czekaja.

6

Mnie też czeka bycie świadkową... i szczerze to chyba wolałabym ją nie być, bo wolałabym sie po prostu bawić, a nie martwić się o to czy wszyscy się dobrze bawią

7

u mnie w pkolicach swiadkowa poprostu musi byc w kosciele i potem siedzi przey pani mlodej , nic wiecej kiedys moze swiadkowa jakies zadania miala teraz to raczej mlodzi robia wszystko tak jak chca

8

Tak. Wieczór panieński to pierwsza rzecz. Musi być wystrzałowy i niezapomniany. To juz taka tradycja i to jest główne Twoje zadanie. Jeśli chodzi o kościół to ważne, żebyś mogła przyjąć komunię bo to ładnie po prostu wygląda, jak świadkowie za para młodą też przyjmą. Musisz też dbać żeby Twoja siostra nie przysiadła sobie welony, bo po to za nią siedzisz i żeby miała komu podać kwiatki jak nie bedzie mogła ich trzymać. Co do życzeń to zbierasz od nich prezenty i kwiaty.

9

jeśli chodzi o zadania świadkowej, to nie należy do niej zbieranie prezentów - od tego maja świadka.. świadkowa zajmuje się kwiatkami
myślę, że powinnaś zapytać siostrę, co chciałaby, żebyś ty robiła

10

Świadkowa podpisuje tylko papier w kościele smile:)

To drużka ma całe te zadania organizacyjne typu kwiaty itp smile:)

ale często te fukncje sa teraz łączone w jedną osobe.

11

post przeniesiony

sandra215 napisał/a:

Hey,

zostałam poproszona przez przyjaciółkę
na świadkową na jej slubie.Jakie są moje zadania?Co powinnam zrobić?jak jej pomóc?

No i oczywiście jaki prezent?

12

Odświeżając temat (gdyż jest mi coraz bardziej bliski) uważam, że dzisiaj rola świadkowej ustalana jest razem z panną młodą. Więc aby nie wychylać się przed szereg, lepiej ustalić wcześniej z parą młodą kto i za co jest odpowiedzialny,
Piszę to z punktu widzenia przyszłej młodej smile)

13 Ostatnio edytowany przez Migo (2010-03-06 17:19:17)

Rola świadka/świadkowej jest bardzo odpowiedzialnym zadaniem.Po pierwsze na śiadkową spada zadanie urządzenia wieczoru panieńskiego - ustalenie listy gości, ustalenie rozrywki dla przyszłej panny młodej i jej gości i ogólna organizacja. Przed ślubem zwykło się przyjmować że to świadkowa pomaga pannie młodej w ubiorze,makijażu i oczywiście podnosi ją na duchu - to w końcu ważny dzień dla przyjaciółki smile Jeżeli przyjaciółka ma już kogoś do pomocy w tych czynnościach to świadek powinien dopilnować większości spraw z wiązanych z organizacją - dojazd do kościoła,przyjazd gości, czasami świadkowie jadą wcześniej do miejsca wesela aby zobaczyć czy wszystko jest ok. W kościele świadek musi podpisać dokumenty. Po zakończeniu ceremonii świadkowie pomagają zbierać ryż/pieniądze/kwiaty Państwu Młodym i i transport Państwa Młodych do miejsca wesela.Na miejscu zabawy warto podpytać się czy u Panny Młodej wszystko gra z fryzurą i makijażem, jeśli nie to świadkowa powinna mieć przy sobie zestaw kosmetyków,igłę i nici , tabletki na ból głowy, zapasowe rajstopy, plastry, nożyczki.Nasjlepiej wyposażyć się w kuferek smile . Na weselu świadkowa powinna doglądać czy wszyscy goście są zadowoleni czy komuś czegoś nie potrzeba, ale wiadomo w rozsądnych granicach. Wesele dla świadka jest też przecież zabawą smile Jeżeli chodzi o oczepiny to w niektórych kręgach welon Pannie Młodej zdejmuje matka chrzestna a w niektórych świadkowa.To zależy od przywiązania do tradycji.Po weselu świadkowa powinna zadbać o transport gości jeżeli przyjechali z daleka i o pożegnanie ich. I to by było na tyle smile

14

Byłam Świadkową na ślubie przyjaciółki i uważam, że to bardzo zaszczytna funkcja. Czułam się dumna, że Magda właśnie mi powierzyła tę rolę. Fakt troszkę obowiązków miałam, ale cieszyło mnie, że w tych trudnych chwilach przygotowań przedślubnych mogę być przy niej i się na coś przydać. Pomagałam jej przy zakupie sukni, wypisywałam zaproszenia na ślub i takie tam  A jaki wieczór panieński zorganizowałyśmy to nie macie pojęcia, aż o nas na stronie w necie napisali. Zresztą pokazałabym wam filmik, ale niestety nie wolno mi umieszczać żadnych linków, więc się nie pochwalę.

15

Ja mam nieco inne pytanie, dotyczące kwiatów - czy w czasie ślubu świadkowa powinna trzymać w ręku kwiaty, które wraz z życzeniami wręczy pannie młodej po ceremonii? A jeśli powinna mieć wolne ręce, to co wtedy z tymi kwiatami?

16

Ja pierwsze w życiu świadkowanie mam już za sobą. Na świeżo - bo to było w sobotę. Stresu było co nie miara, ale jak się potem okazało - niepotrzebnie. Wyglądało to tak: w kościele siedziałam za panną młodą i miałam przy sobie tylko torebkę z chusteczkami (gorąco było) Prezent trzymał mój partner gdzieś wśród ludzi. Na weselu zerkała, czy wódka jest (bo to było zadanie starosty) - ja miałam zajmować się lżejszymi alkoholami, ale prawie nikt ich nie pił więc tu dużo roboty nie było. Jak coś trzeba było załatwić - orkiestra wołała albo młodzi i tyle. Czyli tak właściwie to tylko piłam z gośćmi, duuuużo tańczyłam i doskonale się bawiłam. smile

17

Świadek ogólnie musi dbać o całokształt, pilnować jako takiego porządku, nie wiem jak inaczej to określić, ale mniej więcej takie jest moje wyobrażenie na temat pełnienia tej funkcji. Ja dodatkowo jako świadkowa zobowiązałam się do poszukiwań sali. (i tu również ponawiam moje pytanie, czy ktoś zna fajne miejsca, gdzie można zrobić wesele w okolicach Krakowa na 200 osób wink) No i świadek zajmuje się jeszcze takimi rzeczami jak przypinanie tych wstążek czy co to tam jest dla kawalerów i panien na przykład. I siedzi przy stole z parą młodą i pilnuje, żeby się dobrze bawili wink Jak i reszta gości hehe wink

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » świadkowa - jej zadania

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024