Kelner/ka Zadania i obowiązki - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

 

#1 2010-03-12 15:52:10

sandra215
Dobry Duszek Forum
Wiek: 22
Zarejestrowany: 2009-10-12
Posty: 115

Kelner/ka Zadania i obowiązki

Hey wink

Chciałabym się dowiedzieć jakie są  podstawowe zadania i obowiązki kelnera/ki?Może ktoś z Was pracował na tym stanowisku i mógłby doradzić coś i podpowiedzieć co nie co na ten temat? wink

Offline

 

#2 2010-03-12 16:32:22

Ema
Przyjaciółka Forum
Wiek: 29
Zarejestrowany: 2010-01-22
Posty: 5851

Re: Kelner/ka Zadania i obowiązki

Czesc Sandra smile

To zalezy od twojego szefa i miejsca pracy...czesto jest tak,ze robi sie rzeczy ponad swoje obowiazki.
Ja co prawda pracuje w Irlandii,nie wiem jak wyglada to w Polsce?

Ale do moich obowiazkow nalezy; przywitanie goscia:
                                    ja zawsze zagaduje(o pogode,o samopoczucie),ale nie wiem czy w Polsce tak mozna?Tam sa inni ludzie.hmm       
                                    Pytam co chce do picia -odbieram zamowienie
                                    Przynosze zamowienie smile
                                    Kiedy jest w polowie posilku,pytam czy zyczy sobie wiecej kawy,herbaty czy co on tam sobie zamowil.
                                    I jedna podstawowa rzecz...USMIECH,USMIECH i jeszcze raz USMIECH big_smile
                                    To jest istotne w tej pracy.....gosc bedzie czul sie dobrze,i bedzie mial chec wrocic smile
                                   
                                    Jeszcze jest sprzatanie stolikow,i takie tam...
                                   

                                   No u mnie jest tak,ze jest masa roboty w kuchni,w miedzy czasie.

Nie wiem czy to ci jakos pomoze,bo mysle ze praca w POlsce a Irlandii bardzo sie rozni.<chodzi o podejscie ludzi>

Pozdrawiam smile


- Zrań mnie mówiąc prawdę,ale nigdy nie pocieszaj kłamiąc -

Offline

 

#3 2010-03-12 16:39:31

sandra215
Dobry Duszek Forum
Wiek: 22
Zarejestrowany: 2009-10-12
Posty: 115

Re: Kelner/ka Zadania i obowiązki

Za kilka dni idę do pracy jako kelnerka i chcę wiedzić jakie są podstawowe zasady i jakieś sztuczki dotyczące tego zawodu.Może macie coś sprawdzonego.Swoje sztuczki itp. co pomaga w obsłudze klienta.

Offline

 

#4 2010-03-12 16:50:54

sandra215
Dobry Duszek Forum
Wiek: 22
Zarejestrowany: 2009-10-12
Posty: 115

Re: Kelner/ka Zadania i obowiązki

Dzięki Ema  za kilka wskazówek ;P

Jednocześnie boję się,że zrobię coś nie tak np. coś żle podam nie w tej kolejności itp.Może masz jakieś swoje metody lub znasz ogólne zasady podejścia do klienta?

Offline

 

#5 2010-03-12 16:58:45

MagicPrincess
Dobry Duszek Forum
Wiek: 20
Zarejestrowany: 2010-01-27
Posty: 137

Re: Kelner/ka Zadania i obowiązki

ja pracuje jako kelnerka/barmanka i bardzo lubię tą pracę.

co do obowiazkow kelnerki to tak jak napisała Ema zależne od pracodawcy i miejsca pracy.
Głównie jest to przywitanie klienta, podanie karty menu, przyjęcie zamówienia (klienci często oczekują jakiejś sugestii więc podstawą jest znajomość dań), przygotowanie sztućcy itp., podanie posiłku, rozliczenie z klientem, posprzątanie stolika. Co do uśmiechu to też jest bardzo ważne. Praca kelnera nie zawsze bywa łatwa bo przy dużym ruchu czasem potwornie bolą nogi. Generalnie masz dbać o klienta i pożądek na sali przy tym nie rzadko mieć stalowe nerwy bo bywają klienci bardzo "upierdliwi" i kapryśni;)

Offline

 

#6 2010-03-12 22:15:51

gabriela.abratowicz
Net - EKSPERT
Zarejestrowany: 2010-02-25
Posty: 29

Re: Kelner/ka Zadania i obowiązki

Witajcie:)

Wypowiem się może nie do końca jako ekspert, ale klient smile

Ema napisała o UŚMIECHU i otwartość---> to podstawa, zdecydowanie nie może go zabraknąć.


                     " ja zawsze zagaduje(o pogodę,o samopoczucie),ale nie wiem czy w Polsce tak mozna?Tam są inni ludzie.hmm  "

Bardzo mi się to podoba:)  można w Polsce, dlaczego nie!

To, że u nas się tak nie mówi, wynika z tego, że ludzie są mniej otwarci(ale powiem wam dziewczyny, że to się wszystko zmienia)

Gdyby do mnie w kelnerka zwróciła się w ten sposób, od razu zyskałaby sympatię!!! A przecież o to chodzi! Większa szansa na napiwki, powiedzmy sobie szczerze.

Czasem rzeczywiście może zdarzyć się klient, który sobie tego nie życzy, ale to nie jest powód, żeby zaprzestać okazywania sympatii w ten sposób pozostałym klientom.

i nie obejdzie się bez dobrego menu oczywiście wink

pozdrawiam dziewczyny

Offline

 

#7 2010-03-12 23:08:58

Ema
Przyjaciółka Forum
Wiek: 29
Zarejestrowany: 2010-01-22
Posty: 5851

Re: Kelner/ka Zadania i obowiązki

Sandro ja nie mam jakis metod...po prostu jestem mila i sie usmiecham smile  Jesli tak bedziesz robic,to w przypadku gdy cos pokrecisz,latwiej klientowi bedzie ci to wybaczyc smile


- Zrań mnie mówiąc prawdę,ale nigdy nie pocieszaj kłamiąc -

Offline

 

#8 2010-03-13 10:22:36

Yvette
100% Netkobieta
Wiek: 29
Zarejestrowany: 2009-03-13
Posty: 2915

Re: Kelner/ka Zadania i obowiązki

Zgodzę się oczywiście ze wszystkimi radami, ale ze swojej strony dodałabym kilka dość istotnych zasad, które obowiązują w restauracjach.

- Menu najpierw wręcza się kobiecie, później mężczyźnie, podobnie z daniami i przyjmowaniem zamówienia.
- W przypadku grupy, warto przyjmować zamówienia po kolei (np. od lewej do prawej), bo w dobrym tonie jest pamiętanie, który z gości co zamawiał.
- W przypadku pary mieszanej rachunek w restauracji zwyczajowo kładzie się przed mężczyzną.

Praktyki, które sprawiają, że klienci zwykle nie zostawiają napiwków to m.in. zmienianie się kelnerów (inna osoba przyjęła zamówienie, inna dostarczyła, inna przyniosła rachunek - nie ma wtedy tego poczucia ciągłości i klient nie wie, komu de facto zostawia napiwek); poczucie panującego w restauracji chaosu; prywatne imprezy/pogaduszki obsługi (oj, uwierzcie mi, jak negatywne wrażenie robią "nudzący się" kelnerzy omawiający szczegóły prywatnego życia albo "impreza" w kuchni, którą słychać na sali) albo kompletna nieznajomość karty. Kelner powinien być tą osobą, która idealnie doradzi i ma kartę w małym palcu - dlatego warto sprawiać wrażenie osoby, która próbowała w menu wszystkiego. Jeżeli nie mamy pojęcia, co to za potrawa, zapytajmy starszych kolegów albo kucharzy - przecież to nie tajemnica wink

Z takich pierdółek dodam, że w restauracjach z zagranicznymi nazwami menu warto prawidłowo wymawiać nazwy - to dotyczy zwłaszcza knajpek włoskich, gdzie kaleczenie nazw jest na porządku dziennym... wink


... Mam serce w ogniu i niewiele mam w tym życiu czasu, by żałować czegoś...

REGULAMIN Forum Netkobiety.pl - przeczytaj smile

Offline

 

#9 2010-03-13 14:53:56

sandra215
Dobry Duszek Forum
Wiek: 22
Zarejestrowany: 2009-10-12
Posty: 115

Re: Kelner/ka Zadania i obowiązki

Wilekie dzięki yvette wink

Właśnie o takie wskazówki mi chodziło wink

Mam nadzieję,że sobie poradzę ;P

Offline

 

 

Ostatnie tematy :

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

Mapa strony - Archiwum | Kontakt
© www.netkobiety.pl 2007-2013