Czym jest lojalność? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czym jest lojalność?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

1

Temat: Czym jest lojalność?

Słownik Wyrazów Obcych podaje: lojalność 1. postawa charakteryzująca się przestrzeganiem przepisów prawa, zgadzaniem się z działaniami rządu lub władcy państwa. 2. wierność wobec siebie osób połączonych wzajemnym zaufaniem, uczciwość w kontaktach międzyludzkich.

Niejednokrotnie zastanawiałam się czym tak naprawdę jest lojalność i gdzie są jej granice? Czy mamy prawo oczekiwać, że w imię lojalności nasz partner w sytuacjach konfliktowych będzie zawsze stawał po naszej stronie? Czy z kolei my powinniśmy zawsze murem bronić swojego partnera lub innej osoby w stosunku do której poczuwamy się do lojalności? Czy aby być lojalnym należy być bezwzględnie wiernym i w którym momencie lojalność się już kończy?

Osobiście zawsze wyznawałam zasadę, że kiedy rażąco nie zgadzam się z jakąś ważną dla siebie osobą wtedy głośno nie wyrażam swojej opinii, ale robię to później na osobności. Kiedy ktoś atakuje mojego męża zawsze staję po jego stronie. Ale czy słusznie? Czy takiej lojalności się wymaga i czy zawsze jest ona konieczna?

Co w codziennym życiu rozumiecie jako lojalność? Czy należy to rozumieć jako wierność, dotrzymywanie słowa i danych obietnic? Czy ważniejsza jest lojalność wobec partnera, czy na przykład wobec pracodawcy, współpracowników?

Bardzo chciałabym poznać Wasze zdanie na ten temat.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czym jest lojalność?

W moim mniemaniu synonimem lojalności jest uczciwość wobec innych, tzn. mówienie innym prawdy, wierność tej prawdzie oraz uczciwe postępowanie. Wbrew pozorom lojalność zawsze się opłaca, choć czasem wydaje się nierealna. W niektórych sytuacjach mamy poczucie, że jesteśmy zmuszeni, by coś tam przekręcić, nagiąć, skoloryzować. Można by uznać, że póki nikt nie ucierpi, to nic takiego. Ale nikt mi nie powie, że kłamstwo nie ma krótkich nóg. Lojalność jest złotą cechą i ośmielę się stwierdzić, że rzadko spotykaną w czystej postaci. Jeśli chodzi o lojalność wobec bliskich nam osób i przytoczonych przez Ciebie Olino przykładach, to uważam, że Twoje postępowanie jest słuszne. Pozostajemy wierni bliskim, bo Oni od nas tego oczekują i ostatecznie są nam za to wdzięczni. O ironio wobec reszty obecnych w takim razie uczciwi nie jesteśmy...

3 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-08-26 18:53:33)

Odp: Czym jest lojalność?

W moim przekonaniu być lojalnym to być "w porządku" wobec bliskiej osoby. Otrzymując od kogoś wsparcie i pomoc, także w wymiarze psychicznym, odwzajemniamy to samo. Jesteśmy szczerzy wobec siebie i dbamy o siebie wzajemnie.
Jednak na pewno nie chodzi o "ślepą" lojalność mimo wszystko, tylko o trzeźwą ocenę sytuacji. Jeśli ta osoba wymaga od nas nieuczciwości, to jest ta granica, której nie powinniśmy przekraczać.
Podoba mi się Twoja postawa Olinko, że czekasz w pewnych sytuacjach na wyrażanie swego zdania na temat postępowania czy opinii bliskiej osoby. Na pewno ważne jest, by nie stawiać jej w trudnym położeniu niejako publicznie, więc jest to jak najbardziej "fair."
Z drugiej strony wszystko zależy od sytuacji, jak poważna jest różnica zdań, a raczej problem, którego ona dotyczy.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czym jest lojalność?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024