w pierwszym trymestrze ciąży trafiłam do szpitala. Dostawałam no-spe i domięśniowo papawerynę. Czy papaweryna jest szkodliwa dla dziecka? Jakie mogą być konsekwencje przyjmowania tego leku w pierwszym trymestrze ciąży? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Z tego co wiem to ani no-spa ani papaweryna nie mają negatywnego wpływu na płód. Poza tym jak byłaś w szpitalu i powiedziałaś o ciąży to oni wiedzą co podawać. Obydwa leki działają rozkurczowo, wydaje mi się że nie masz się czym martwić. Ja od 10 tygodnia brałam Torecan i też się bałam bo na nim pisze że możliwe jest oddziaływanie na płód. Dali mi go w szpitalu i potem też przepisał mi go mój lekarz. Brałam go do 17 tygodnia. Jak bym go nie brała to było by to bardziej niebezpieczne niż sam lek. Młody jest zdrowy i dobrze się rozwija. Nie martw się.
konkret, dokladnie, no-spe mozna brac, tego drugiego leku nie znam
ale jesli shedir tez pisze ze mozna, to napewno tak jest ): a w szpitalu wiedza co dawaja ![]()
O ile poinformujesz lekarza o ciąży - raczej małe jest prawdopodobieństwo, że dostaniesz lek szkodzący dziecku. A generalnie to moim zdaniem niektóre dziewczyny w ciąży popadają w paranoję. Niewiele jest leków będących bezpośrednim zagrożeniem dla płodu. W momencie, kiedy dla zdrowia matki istotne jest podanie silnych leków okazuje się, że w sumie dziecku nie zaszkodzą, mimo makabrycznych ostrzeżeń na ulotkach... Ja w ciąży brałam sterydy, czasem paracetamol a jako kobieta karmiąca: sterydy, ketonal, diclofenac i kilka innych bardzo silnych specyfików - wszystko z zalecenia lekarza. Lekarze uważali, że korzyści z karmienia piersią są większe niż skutki uboczne tego, czym mnie faszerowali. Dziecko mam zdrowe i nieuszkodzone ![]()
vinnga no i jestes tego przykladem
Ja w pierwszej ciazy, bralam mocny antybiotyk, bylam w 2 miesiacu ciazy, moja lekarka domowa niewiedziala juz co mi przepisywac cbo nic nie pomagalo, no ale pomogl ten mocniejszy a maly sie rozwija wspaniale ![]()
Kobietki, bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi. To prawda, że czasami się przesadza i szuka dziury w całym, zwłaszcza w pierwszej ciąży.
Z badań klinicznych nie zaobserwowano szkodliwego działania Papaweryny na ciążę.
A jak jest drogie panie z alergia w czasie ciazy? czy mozna cos brac?
Kamila89
Zasadniczo tylko lekarz może zalecić stosowanie w ciąży jakichkolwiek leków alergicznych.W większości przypadków nie przeprowadzono takich badań(a badania przeprowadzone na zwierzętach nie są odnośnikiem do człowieka)Dużo zależy od rodzaju alergii i jej objawów.(jak wiadomo objawów alergii jest kilka np skórna,nieżyt nosa,itd)Jedyne bezpieczne to spożywanie wapna,stosowanie kremów czy ew. roztwory wody morskiej.Sporadycznie można stosować kilka leków(dopuszczonych w ciąży)jednak decyzja zależy od lekarza prowadzącego.Zasadą jest unikanie alergenów oraz stosowanie szczepionek przed ciążą.
Ciężko unikać gdy alergenem są trawy:( wapno pomaga mało, czasami już nie mam siły z tej alergii, zapłakana kicham tylko... Wizytę u lekarza mam za trzy tygodnie, wiec myslalam ze cos jest bez recepty sprawdzonego:( no coz chyba muszę do lekarza przedzwonic:(
Oczywiście mogę podać leki które są dopuszczone ale bez badania nie mogę tego zrobić tym bardziej,kiedy Jesteś w ciąży.Tylko lekarz prowadzący może to uczynić,ja w ciemno nie zlecam leków.
Oczywiście:) Myślałam że jest jakiś całkowicie bezpieczny sposób, jak to wapno, sama też nie będę eksperymentować. Słyszałam też o jakiś inhalacjach, że można sobie rozbić, tylkonie wiem, co tam do tej wody dodać. Próbowałam z miętą ale to tylko chwilowa ulga:)
Można używać Zabłocką Mgiełkę Solankową "Siła Serca"
ciekawa propozycja, spróbuje na pewno, dziekuję za podpowiedź:)
Jestem alegrczką. Gdy byłam w ciąży lekarz zaproponował mi po prostu przetrwać te trzy miesiace kichania, smarkania. Wolałam to niż zaszkodzic jakkolwiek dziecku. Kamila wytrzymiesz
Wapno calcium alergo plus spróbuj, ja piję.
jestem w 18 tc mam skurcze nieduże, ale są byłam w piątek u mojej pani doktor , na te skurcze zaleciła no-spe 3*1, asparganinian extra 3*1 oraz doraźnie albo relanium (max 5mg 2*na dobę), albo dicofenac 0,1 w czopkach(max 1*1) też doraźnie. oba specyfiki mają wpływ na mojego maluszka na bank tylko może któryś mniej szkodzi? POMOCY!!! Bo juz sama nie wiem co mam zrobić?????
lideczka84
Dziwię się że lek.zaleca Relanium (aż 5), czy Dicofenac .Leków tych w I trym.nie powinno się zalecać,ze względu na płód.Raczej zalecił bym preparaty z melisy oraz witaminy i mikroelementy jak kwas foliowy,żelazo czy dodatkowo multiwitaminy.
O musze zapytac o to wapno plus:) wytrzymam jak nie bedzie innego wyjscia:)
18 tc to już chyba II trymestr??? witaminki już były meliskę sobie też popijam a poprawy brak zwłaszcza dziś dokuczają mi skurcze, dół brzucha napięty:( a cały dzień prawie nie wstawałam z kanapy. też jestem alergikiem polecam herbatkę rooibos oraz wapno z kwercetyną - kicham i kicham może od tego kichania te skurcze???
Precyzyjniej należało napisać,szczególnie w I i III trymestrze.