Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Zdrada - Rozstanie Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2008-05-22 15:56:27

Ollala27
Niewinne początki

Jak mam rozumieć zakaz konkurencji?

Pracuję w firmie rekrutacyjnej jako rekruter, oprócz tego zakładam swoją firmę PRową. Czy to może mi zaszkodzić? Czy muszę o tym informowac pracodawcę? Czy będzie to zaliczane do działalności konkurencyjnej?Nie chciałabym się na razie zwalniać, póki nie rozwinę skrzydeł we własnej dziedzinie. Bardzo proszę o poradę i z góry dziękuję za pomoc!Pozdrawiam! Olka ;-)

#2 2008-05-23 08:17:31

Lena
Moderator

Re: Jak mam rozumieć zakaz konkurencji?

Bardzo istotne jest tutaj w jaki sposób dokładnie został sformułowany Twój zakaz konkurencji. Przypuszczam, że działalność PRowa  (jeżeli nie będzie w żaden sposób ingerować w działalność zbliżoną do działalności Twojej obecnej firmy) nie będzie pod niego podlegała, ale dobrze by było gdybyś tutaj zacytowała ten fragment umowy czy też dokumentu, który mówi o zakazie konkurencji.

"Przeszłość i teraźniejszość są naszymi środkami. Tylko przyszłość jest celem."

#3 2008-05-23 11:22:28

Kasia
Moderator

Należy pamiętać, że zakaz konkurencji nie działa z mocy prawa, ale musi być zawarta umowa na piśmie. Tak więc pracownik musi wyrazić zgodę na objęcie go tym zakazem.
Jeśli podpisałaś taką umowę to napisz proszę, co dokładnie jest w niej zawarte, wtedy łatwiej nam będzie pomóc.

kołysz mnie dźwiękiem, który koi ból.....

#4 2008-05-25 12:47:08

Ollala27
Niewinne początki

Przepraszam, ze odpowiadam z opóźnieniem, ale musiałam znaleźć tą moją umowę. No cóż, w dokumencie o prawach i obowiązkach pracownika jest ogólna wzmianka , że zakazuje się działalności konkurencjnej i nie jest to szczegółowo wytłumaczone. Ale po tym jak kazano nam się zapoznać z tym dokumentem, podpisywaliśmy oswiadzcenia ze sie zgadzamy i zobowiazujemy przestrzegac zasad.A zatem nie jest to takie jasne i oczywiste, jak jest z ta konkurencyjna działalnością.

#5 2008-05-25 18:24:35

Lena
Moderator

Domyślam się, że w Twojej umowie widnieje wzmianka o zakazie konkurencji zgodnie z rozumieniem ustawy o zakazie konkurencji. Co za tym idzie Twój pracodawca nie zobowiązał Cię zakazem konkurencji obowiązującym przez jakiś określony okres i związaną z tym gratyfikacją finansową (tzn. Ty się powstrzymujesz od działalności konkurencyjnej przez powiedzmy 3 m-ce a pracodawca w zamian za to płaci Ci jakiś % wynagrodzenia przez czas trwania zakazu konkurencji). Ten zakaz, który widnieje w Twojej umowie, dotyczy zatem ewidentnej działalności na szkodę pracodawcy w trakcie trwania umowy - przykładowo wykorzystujesz jego bazę danych, żeby działać jako rekruter freelancer. Wg mnie działalność PRowa nie będzie pod to podlegać.

"Przeszłość i teraźniejszość są naszymi środkami. Tylko przyszłość jest celem."

Dodaj odpowiedź

Stopka forum