Pracuję w firmie rekrutacyjnej jako rekruter, oprócz tego zakładam swoją firmę PRową. Czy to może mi zaszkodzić? Czy muszę o tym informowac pracodawcę? Czy będzie to zaliczane do działalności konkurencyjnej?Nie chciałabym się na razie zwalniać, póki nie rozwinę skrzydeł we własnej dziedzinie. Bardzo proszę o poradę i z góry dziękuję za pomoc!Pozdrawiam! Olka ;-)
Bardzo istotne jest tutaj w jaki sposób dokładnie został sformułowany Twój zakaz konkurencji. Przypuszczam, że działalność PRowa (jeżeli nie będzie w żaden sposób ingerować w działalność zbliżoną do działalności Twojej obecnej firmy) nie będzie pod niego podlegała, ale dobrze by było gdybyś tutaj zacytowała ten fragment umowy czy też dokumentu, który mówi o zakazie konkurencji.
Należy pamiętać, że zakaz konkurencji nie działa z mocy prawa, ale musi być zawarta umowa na piśmie. Tak więc pracownik musi wyrazić zgodę na objęcie go tym zakazem.
Jeśli podpisałaś taką umowę to napisz proszę, co dokładnie jest w niej zawarte, wtedy łatwiej nam będzie pomóc.
Przepraszam, ze odpowiadam z opóźnieniem, ale musiałam znaleźć tą moją umowę. No cóż, w dokumencie o prawach i obowiązkach pracownika jest ogólna wzmianka , że zakazuje się działalności konkurencjnej i nie jest to szczegółowo wytłumaczone. Ale po tym jak kazano nam się zapoznać z tym dokumentem, podpisywaliśmy oswiadzcenia ze sie zgadzamy i zobowiazujemy przestrzegac zasad.A zatem nie jest to takie jasne i oczywiste, jak jest z ta konkurencyjna działalnością.
Domyślam się, że w Twojej umowie widnieje wzmianka o zakazie konkurencji zgodnie z rozumieniem ustawy o zakazie konkurencji. Co za tym idzie Twój pracodawca nie zobowiązał Cię zakazem konkurencji obowiązującym przez jakiś określony okres i związaną z tym gratyfikacją finansową (tzn. Ty się powstrzymujesz od działalności konkurencyjnej przez powiedzmy 3 m-ce a pracodawca w zamian za to płaci Ci jakiś % wynagrodzenia przez czas trwania zakazu konkurencji). Ten zakaz, który widnieje w Twojej umowie, dotyczy zatem ewidentnej działalności na szkodę pracodawcy w trakcie trwania umowy - przykładowo wykorzystujesz jego bazę danych, żeby działać jako rekruter freelancer. Wg mnie działalność PRowa nie będzie pod to podlegać.