Cięcie cesarskie - wskazania lekarskie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Cięcie cesarskie - wskazania lekarskie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 24 ]

1 Ostatnio edytowany przez angies (2010-01-31 09:36:55)

Temat: Cięcie cesarskie - wskazania lekarskie

Nie każda kobieta, mimo najlepszych chęci, może urodzić dziecko siłami natury, czasami konieczna jest nieskomplikowana operacja.

Operację robi się wtedy, gdy lekarze uważają, że takie rozwiązanie porodu będzie lepsze dla matki i dziecka. Istnieją różne rodzaje wskazań do cięcia - oczywiste i dyskusyjne, stałe i jednorazowe. Obecnie cięcie jest wykonywane najczęściej z powodu zaburzeń tętna płodu (to oznaka niedotlenienia), rozwijającego się zakażenia wewnątrzmacicznego, zahamowania postępu porodu, niewłaściwej pozycji płodu. Inne wskazania to krwotok spowodowany przedwczesnym oddzieleniem łożyska lub jego zbyt niskim usadowieniem (tzw. łożysko przodujące), pęknięcie blizny po poprzednim cięciu (lub samo zagrożenie pęknięciem).

Poważne choroby matki wykluczające wysiłek (np. wada serca, choroby siatkówki), wysokie ciśnienie, grożące atakiem rzucawki, zakażenia dróg rodnych (np. opryszczka narządów płciowych) to także częste przyczyny cesarskiego cięcia. Coraz częściej robi się je, gdy matka jest w zaawansowanym wieku lub ciąża jest mnoga.

Planowe czy nagłe?

Czasem wiadomo już na początku ciąży, że zakończy się ona cesarskim cięciem. Można to przewidzieć, gdy jakaś wada budowy miednicy matki lub znana wcześniej jej choroba uniemożliwia poród drogami natury i pozwala zaplanować cięcie. Planowe cięcie wykonuje się także przy łożysku przodującym, które zagradza dziecku drogę na świat i grozi krwotokiem oraz przy położeniu poprzecznym dziecka. W takich przypadkach sposób zakończenia ciąży i data przeprowadzenia zabiegu są znane całe tygodnie wcześniej.

Niektóre zagrożenia nie dają się przewidzieć, ujawniają się dopiero podczas porodu. Jedne - np. zakażenie wewnątrzmaciczne czy brak postępu porodu - pozwalają rodzicom i personelowi szpitala przygotować się do operacji. Inne objawiają się nagle i dramatycznie (krwotok, wypadnięcie pępowiny, zaburzenia tętna) i nie pozostawiają czasu na przygotowanie ani wyjaśnienia. Liczy się wtedy każda minuta i operacja wykonywana jest natychmiast.

Przygotowanie do zabiegu

Jeśli cięcie jest robione planowo, matka zwykle w przeddzień operacji trafia do szpitala. Przez co najmniej 6 godzin przed cięciem nie powinna nic jeść ani pić. Wypełnienie żołądka i jelit przeszkadza przy operacjach brzusznych, upośledza ruchy robaczkowe, poza tym grozi zachłyśnięciem pokarmem cofającym się z żołądka podczas znieczulenia. Przed cięciem goli się włosy z podbrzusza, zakłada cewnik do pęcherza moczowego, podaje kroplówkę dożylną, żeby nawodnić organizm. Po przewiezieniu na salę operacyjną robi się znieczulenie.

W nagłych sytuacjach skrócone do minimum przygotowania przeprowadza w ogromnym pośpiechu kilka osób naraz. Soki trawienne wypełnionego żołądka neutralizuje się za pomocą specjalnych leków, a kroplówkę podaje już w trakcie operacji.

Znieczulenie

Dawniej operację przeprowadzano zawsze w znieczuleniu ogólnym, powodującym całkowitą utratę świadomości. Do podtrzymania oddychania konieczna jest wówczas intubacja, czyli założenie rurki do tchawicy. Dożylne środki znieczulające krążą we krwi matki i przechodzą przez łożysko do dziecka, co zmusza operującego lekarza do pośpiechu.

Dzisiaj znieczulenie ogólne wykonuje się tylko w nagłej sytuacji lub gdy nie można zastosować znieczulenia przewodowego - zewnątrzoponowego lub podpajęczynówkowego. Ma tę zaletę, że zaczyna działać bardzo szybko i dziecko można wydobyć prawie natychmiast. Znieczulenie zewnątrzoponowe polega na wprowadzeniu cienkiego cewnika do przestrzeni między oponami otaczającymi kręgosłup w okolicy lędźwiowej i podawaniu przez ten cewnik kolejnych dawek leku znieczulającego. W znieczuleniu podpajęczynówkowym jednorazową dawkę leku wstrzykuje się do kanału rdzeniowego. Rodząca przestaje odczuwać ból w dolnej połowie ciała, zachowuje natomiast czucie w górnej połowie ciała, a także pełną świadomość. Ma to ogromne znaczenie dla matki i pozwala jej choć w części uczestniczyć w narodzinach dziecka, zobaczyć je i dotknąć tuż po wydobyciu z brzucha. W znieczuleniach przewodowych leki nie przechodzą do krwiobiegu matki i dziecka, co pozwala lekarzowi operować w mniejszym pośpiechu.

Jak przebiega operacja

Cięcie cesarskie jest zawsze wykonywane na sali operacyjnej, zwykle przez dwóch ginekologów. Przy nogach pacjentki ustawia się instrumentariuszka podająca im narzędzia, a przy głowie zajmuje miejsce lekarz anestezjolog. W niektórych szpitalach obok niego może przycupnąć przebrany w szpitalne ubranie mąż. Na poziomie klatki piersiowej jest ustawiany parawanik odgradzający pole operacyjne od pola działania anestezjologa.

Po umyciu skóry brzucha i obłożeniu sterylnymi prześcieradłami lekarze nacinają skórę w dole brzucha, a następnie kolejne warstwy powłok brzusznych oraz macicę i wyjmują z niej dziecko. Bada je obecny na sali operacyjnej pediatra. Po wyjęciu łożyska macica i kolejne warstwy powłok są starannie zszywane. Od początku operacji do wydobycia dziecka mija zwykle najwyżej kilka minut, ale zakładanie szwów może trwać nawet godzinę.

Rodzaje cięć

W przeszłości wykonywano cięcie na wiele sposobów, eksperymentując w poszukiwaniu najlepszego. Dziś najczęściej stosuje się tzw. cięcie poprzeczne. Skórę nacina się na długości 10-15 cm poprzecznie tuż ponad linią włosów łonowych. Mięśnie brzuszne są rozsuwane na boki. Macicę nacina się poprzecznie w dolnym odcinku, tuż nad pęcherzem moczowym. Po takim zabiegu rana dobrze się goi, a blizna jest mało widoczna i nie stwarza zwykle problemów przy następnej ciąży.

Rzadziej wykonywanym rodzajem operacji jest cięcie klasyczne, czyli pionowe - od pępka do spojenia łonowego. Wykonuje się je zazwyczaj, gdy konieczny jest pośpiech gdy zrobienie nacięcia poprzecznego uniemożliwiają warunki anatomiczne (np. mięśniaki).

Jeśli raz zostało wykonane cięcie klasyczne, kolejna operacja musi być zrobiona w ten sam sposób. Wycina się wtedy starą bliznę. Cięcie klasyczne pozwala szybciej wydobyć dziecko, ale wiąże się z obfitszym krwawieniem, gorszym gojeniem się rany i pozostawia szpecącą brzuch bliznę. Wybór rodzaju cięcia zależy zawsze od lekarza oraz okoliczności.

Powrót do zdrowia

Sposób postępowania po cięciu zależy od obyczajów panujących w danym szpitalu. Zazwyczaj przez pierwszą dobę pacjentka przebywa na sali pooperacyjnej, dostaje środki przeciwbólowe i kroplówkę, cewnik pozostaje w pęcherzu. Gdy jelita podejmą normalną pracę, dostaniesz pierwszy posiłek to kleik lub suchary.

Przez pierwsze godziny nie można też wstawać. Potem jednak warto jak najszybciej wrócić do zwykłej aktywności, chodzić do łazienki, spacerować. Pobyt w szpitalu może trwać od 3 do 7 dni. Wszystko zależy od tego jak goi się rana i w jakiej formie jest pacjentka. Szwy zdejmuje się 7.-8. dniu po operacji. Połóg przebiega podobnie jak po naturalnym porodzie. Pacjentka powinna jednak w pierwszych tygodniach prowadzić nieco bardziej oszczędny tryb życia - warto poczekać, aż wszystko dobrze się zagoi. Wiele zależy od samej kobiety - niektóre wracają do pełnej formy bardzo szybko, innym więcej czasu.

Źródło artykułu: serwis www.edziecko.pl

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Cięcie cesarskie - wskazania lekarskie

A ja mam takie pytanie: czy można zrobić cesarskie cięcie na życzenie kobiety, jeśli nie ma ku temu wskazań lekarskich?

3

Niedawno rodziłam... nie dało rady naturalnie więc po moich męczących godzinach zdecydowali się na cesarskie cięcie...
I Z tego co się orientuję to jest możliwość zaznaczenia od razu, że chce się cesarkę tylko trzeba iść wcześniej przed porodem do szpitala gdzie chcesz rodzić powiedzieć o tym, że chcesz właśnie cesarskie cięcie, bo czeka się na zgodę ( w większości zgoda jest do dwóch dni)

4

Bardzo dziękuję za odpowiedź smile To pytanie mnie męczyło od dawna i nie mogłam znaleźć na nie odpowiedzi wink

5

W Polsce w państwowych szpitalach nie ma cesarki na życzenie. W prywatnych klinikach jak najbardziej.

6

JUŻ JEST CESARKA NA ŻYCZENIE TYLKO TRZEBA WCZEŚNIEJ ZŁOŻYĆ WNIOSEK O NIĄ. PRZYNAJMNIEJ NA PEWNO JEST TAK NA ŚLĄSKU. LEŻAŁAM OBOK KOBIETKI CO MIAŁA CESARKĘ NA ŻYCZENIE.

7

Z cesarką trzeba uważać, bo jak się ma opryszczkę to można dzieciaczkowi przekazać wirusa przez krew i bidny mały od urodzenia się potem z tym dziadostwem męczy...

8

a gdy się ma hemoroidy?? 6 lat temu urodziłam córkę i przy porodzie (który trwał ok. 25 h) wyszły mi hemoroidy i tylko ten ból pamiętam z tego okresu. teraz jestem w 5 miesiącu i nie wiem na co się zdecydować. Od miesiąca mam nowy nabytek jeśli chodzi o hemoroidy i dokucza strasznie. Co będzie tym razem przy porodzie?  Z rdugiej strony czytam o powikłaniach i dyskomforcie po cesarce. Doradźcie mi co jest lepsze?

9

ja urodzilam jedno dziecko cesarka a drugie naturalnie
corke urodzilam cesarka bo gdy wody mi sposcili(sam enie chcialy zleciec:P) to zanikl puls i musieli szybko ciac, bylam uspana calkowicie, bo nie wiem czy panie wiedzia ze cesarka to nie czucie brzucha a swiadome jestescie. poza tym znieczulenie jest dawne do kregoslupa, nie wiem co kelaze mowia ale wiele kobiet moiw ze nawet po latach te znieczulenie czuja gdy np cos podnosza...po cesarce jak jest...kaza wstawac chodzic chyba ciut pozniej niz po naturalnym porodzie, jest ciezko ja chodzilam na wpol zgieta bo nei dalam rady sie wyprostowac ale choc dalam rady wszystkie dwoje czynnosci fisjologiczn zalatwiac. nie bylo najgozej, a po poru dniach po wyjsciu ze szpitala sama ze szef wyjelam zeby nei jechac do szpitala(bylo turz przed swietami)
drugie dziecko, syna rodzilam naturalnie, rozmawialam z polzonymi i mam nawet ejdna znajoma i wszyscy mowia ze nei ma sans na cesarke na zyczenie, co z tego ze moz ei masz takie prawo jak one beda ze wszystkich sil zniechecac i watpie czy ulegna namowie.
chodzi o to ze cesarka jest drozsza niz naturalny porod, a poza tym jednak cesarka to przeciete wszytskie faldy do samej macicy wiec to nei jest jzu takie mocne jak przed rozcieciem, nawet moj stary ginekolog powiedzial ze co z tego  ze on napisze kartke ze mam wskazanie do porodu cesarka jak i tak zrobia jak chca. a wlasnie moj stary doswiadczony ginekolog mowi ze cesarka jest gorsza, i takie zdanie maja jego pacjentki, tzn sam porod jest lrzejszy ale potem jest ciezej
ok wrocmy do sprawy, gdy ja rodzilam(3lata roznicy miedzy dziecmi to to ze rodzilam cesarka jest wskazaniem do cesarki ale i tak kazali probowac naturalnie (poprostu szef po cesarce moze peknac) urodzilam naturalnie z duuuuuzym nacieciem chlopa 4200kg:)
szfow mialam co nie miara, ale sa panie co radza bez naciecia, a nacina sie zeby "latwiej poszlo"
mi bylo okropnie przez te szfy, jak sikalam to tak koszmarnie szczypalo ze nie dalo sie, a zrobienie"czegos wiecej" na sama mysl plakalam. nie powiem ledwo lazilam, ale koleznaka ktora lezala obok i rodzila mala corke i bez naciecia to mowi ze je super.
aha rodzilam 9miesiecy temu syna wiec za wiele sie nei zmienilo.
jeszcze jedno do obu porodow nie bralam znieczulenia ale ponoc jak sie je bierze to jest lrzej

Ulcia-ja nie wiem czy to prawda ale hemoroidy sa ponoc od wysilku, wiec tak jak piszesz mialas ciezki prod i ciekawa jestem czy za wczesnie nei parlas??:P
pozdrawiam wszystkei brzyszne i szybkiego rporodu (choc jak mowi moj wyjek ktory jest ginekologiem "po co szybko rodzic-to nie zawody:P")

10

Ja jestem po dwóch cesarkach,które nie były na moje życzenie,tylko z konieczności.Każda była w innym szpitalu,więc mogłam dostrzec różnice.Po pierwszej w szpitalu wojewódzkim byłam zadowolona,do domu wróciłam wypoczęta,rana nie dawała mi się we znaki,dosłownie pełen komfort.Druga natomiast wykonana była w szpitalu powiatowym i tu niestety ogromne rozczarowanie.Długo nie pozwalano mi wstac,co w efekcie,kiedy już musiałam zakończyło się omdleniem,ściąganie szwów przypominało raczej szarpanie,no i ten ogromny ból brzucha jeszcze na kilka tygodni po cięciu.Tak więc zwracam się do pań,które przymierzają się do cesarki na życzenie,zróbcie wywiad jak to wygląda w szpitalu, w którym macie zamiar rodzic.

11

Malo pokarmu w 8 miesiacu.
Mam 8 miesiac i jestem po raz drugi w ciazy lecz po pierwszej mialam duze piersi,ale teraz niewiem czemu ale mam strasznie male.Po 2 to w pierwszej ciazy przytylam 19 kg. a teraz 11kg.czemu tak jest choc przyznam sie ze ostatnio popijam po piwku bo nerwy mam straszne czesto placze i to mnie uspokaja.Czemu tak sie dzieje?

12

Pytanie to takie; czy w 35 tyg.ciazy mam nieregularne bole w podbrzuszu czasem kolki trwaja nie zbyt dlugo ale raz na 2 dni sie pojawiaja od tygonia tak mam a termin mam na 30 wrzesnia.Jaki okres do porodu czy to te bule sa tuz przed porodem czy mam jakies 3 tyg.Jakie sa objawy przed tymi bolami regolarnymi np.co 20min.chodzi mi o to ile czasu mi zostalo do tych reg.

13

malutka14 Ja jestem w 31 tygodniu i tez odczuwam takie skurcze i mi powiedziano iż te skurcze to są tzw. treningowe, macica trenuje przed tymi prawidłowymi bólami porodowymi. Poprawna nazwa tych skurczy to:

Skurcze Braxtona-Hicksa

Napięcie i stwardnienie macicy, jakie często ma miejsce po 20. tygodniu ciąży, przyszłe mamy odczuwają jako rytmiczne, bezbolesne, choć nieprzyjemne skurcze, tzw. skurcze Braxtona-Hicksa.

Skurcze Braxtona-Hicksa są nieregularne i niebolesne. Z czasem staną się silniejsze, bo muszą przygotować macicę do porodu. Wzmacniają ją, ustalają pozycję dziecka i pomagają w procesie skracania się szyjki macicy.

Napięcie może trwać nawet dwie minuty, choć zazwyczaj czas jednego skurczu nie przekracza 30 sekund. Im bliżej porodu, tym skurcze stają się bardziej odczuwalne, częstsze i trudno je odróżnić od skurczów porodowych. Jeśli oprócz rytmicznych, coraz częstszych skurczów czujesz ból brzucha lub w okolicy krzyża, to najprawdopodobniej rozpoczął się poród.

14

dzięki za odpowiedzi choć nadal głowie się jak to będzie. Na teraz bardziej nastawiam się mimo wszystko na poród sn.

15

ja strasznie chcialabym miec cesarke z tego wzgledu ze jetem 36 tyg moja cora wazy 3.400 lekarze nie bardzo chca ale mam zle doswiadczenie po pierwszym dziecku przy porodzie nie chcialo wyjsc i lekarze naciskali na brzuch po wyjsciu dziecka okazalo sie ze ma zlamany bark dlatego nie chce juz tego przechodzic mam jakies szanse na cesarke jakie trzeba miec wage dziecko zeby lekarz uznal ze za duze jest i cesarke musza zrobic

16

Waga dziecka w chwili porodu 6 kg. Wtedy na 100% masz cesarkę

17

ola odebralska napisał/a:

ja strasznie chcialabym miec cesarke z tego wzgledu ze jetem 36 tyg moja cora wazy 3.400 lekarze nie bardzo chca ale mam zle doswiadczenie po pierwszym dziecku przy porodzie nie chcialo wyjsc i lekarze naciskali na brzuch po wyjsciu dziecka okazalo sie ze ma zlamany bark dlatego nie chce juz tego przechodzic mam jakies szanse na cesarke jakie trzeba miec wage dziecko zeby lekarz uznal ze za duze jest i cesarke musza zrobic

Chyba nie ma konkretnej wagi dziecka....wskazaniem do cesarki jest też tzw niewspółmierność barkowa. Pogadaj z ginekologiem o tym i poprzednim porodzie co on na ten temat?

A jeśli chodzi o cesarkę...miałam...ze wskazania. Na życzenie NIGDY w życiu!!! Koleżanki nawet po długich porodach siłami natury szybko dochodziły do siebie. Kobieta rodząca dzień po mnie na wieczór śmigała po pokoju(choć była mocno poszyta na dole - nie mogła siedzieć), a ja miałam problemy ze zmianą jakiejkolwiek pozycji nie mówiąc już o podnoszeniu dziecka. Pamiętajcie że cesarka to przecięcie wszystkich powłok brzusznych. To nie jest uniknięcie bólu. Taka rana także boli a dłużej się goi. Obecnie córka ma 5 miesięcy. Jak się dotknę tam gdzie mam szycie odczuwam zgrubienie i ból (teraz taki jak bym miała świeżego siniaka).
No moja cesarka była ze względu na moje wskazania zdrowotne i miałam znieczulenie ogólne - pełną narkozę. Bleee...anestezjolog wyciągnął rrkę z tchawicy dopiero jak mnie obudził. Zawsze tak robią bo muszą mieć pewność że pacjent będzie sam oddychał.

18

Ja miałam CC właśnie ze względu na dużą wagę dziecka. To było podane jako wskazanie. Syn ważył 4300g. Lekarze powiedzieli, że jest za duży bym mogła rodzić SN, bo jestem za wąska w biodrach. Poza tym nie miałam rozwarcia. I dość szybko doszłam do siebie, bo już po 5 dniach chodziłam normalnie smile

19

Wiecie może dziewczyny czy ze skierowaniem na CC można sobie wybrać szpital w którym ma się odbyć taki poród??

20

mamusia22 napisał/a:

Wiecie może dziewczyny czy ze skierowaniem na CC można sobie wybrać szpital w którym ma się odbyć taki poród??

To zależy od miasta, od regionu.

21

Aktualnie chodzę do lekarza na Śląsku i będę miała właśnie od niego skierowanie na CC,jednak będę się przeprowadzać nie daleko Nowego Targu i tak się właśnie zastanawiam czy nie będą mieli problemu ze zrobieniem zabiegu.. hmm???

22

NAPEWNO MOZNA WYBRAC SZPITAL CHYBA ZE NA SKIEROWANIU PISZE JUZ DO JAKIEGO SZPITALA \

23

Pozostaje mi tylko się dogadać w takim razie z lekarzem gin. smile

Posty [ 24 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Cięcie cesarskie - wskazania lekarskie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024