jak wypracować w sobie samodyscypline? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » jak wypracować w sobie samodyscypline?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: jak wypracować w sobie samodyscypline?

Witam,

drogie kobietki smile Chcę trochę pomarudzić, bo walczę z realizacją jednego życiowego celu już wiele lat...i d...pa;) .
Od wielu lat próbuję nauczyć się bardzo dobrze angielskiego. Niestety nie uczę się codziennie tylko mam takie "zrywy" podczas których coś wpada, później człowiek zapomina.
Jeśli chodzi o przyswajanie wiedzy nie mam z tym problemu, ale...jestem leniwa. W szkole, na studiach uczyłam się...bo ktoś tego ode mnie wymagał. A teraz znajomość angielskiego jest mi potrzebna, przede wszystkim wymagam tego sama od siebie żeby awansować w pracy a mimo to...rezultaty są kiepskie. Na studiach, żeby zaliczyć sesję człowiek zarywał całe noce...a teraz gdy od tego celu może polepszyć się sytuacja życiowa..tak jakoś nijak to wychodzi. Wiecznie są wymówki: zmęczenie po pracy przede wszystkim. Nawet na korki chodziłam, ale...pracuję na 3 zmiany...i się poddałam po 4 miesiącach.
Już nie wiem co ze sobą zrobić i jestem zła na siebie. Miałyście taki problem ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: jak wypracować w sobie samodyscypline?

Masz wewnetrzna motywacje a to jest bardzo wazne.
Ja proponuje Ci na poczatek wyrobienie sobie nawyku, tylko te mozliwosci sa ograniczone bo masz prace na 3zmiany i to moze Cie "roztrajac".
Np idziesz sobie na 15-30minutowy spacer, wydaje mi sie, ze najlepiej, bylo to tyle samo minut, aby czynnosc byla powtarzalna, potem wracasz do domu, pijesz sobie szklanke wody i zasiadasz do nauki.
Oprocz tego mozesz sprobowac wizualizacji, czyli w chwilach zwatpienia pomyslec sobie o efekcie, ktory osiagniesz jesli nauczysz sie angielskiego i jak duza bedziesz miala z tego satysfakcje, jak bedziesz z siebie dumna smile

3

Spróbuję tak zrobić smile Dziękuję za odpowiedź smile

4

Warto zacząć od małych kroczków, bo jeśli postawisz sobie za cel codzienną naukę np. przez godzinę, to jest za ostro jak na początek. Zresztą grunt, by wyrobić nawyk, to potem nie będzie problemu z przedłużeniem czasu nauki. Możesz zacząć od ustalenia, że codziennie poświęcisz na naukę 5-7 minut. Albo że codziennie nauczysz się 10-ciu nowych słówek. Nie brzmi strasznie, prawda? W nauce języka bardzo ważna jest systematyczność. Jeśli jednak masz problem, by zmusić się do siedzenia przez 5 minut, to możesz jakoś wpleść naukę w życie codzienne. Przykładowo:

- jeśli uprawiasz jakiś sport czy ćwiczysz cokolwiek możesz sobie w tym czasu słuchać jakiś audiobooków po angielsku (w sieci jest tego pełno, dobierzesz sobie coś w zależności od poziomu na którym jesteś)
- kiedy sprzątasz w domu czy coś gotujesz możesz jednocześnie słuchać jakiegoś radia, gdzie mówią tylko po angielsku
- czasami w ciągu dnia tracimy bardzo dużo czasu np. na stanie w kolejce w sklepach, na czekanie w urzędzie, u lekarza, na dojazdy do pracy. Możesz sobie zrobić fiszki ze słówkami albo skorzystać z jakiejś aplikacji i "zajmować" sobie w ten sposób czas, gdy jedziesz autobusem albo gdzieś czekasz
- możesz sobie pooblepiać mieszkanie karteczkami post it ze słówkami, które chcesz zapamiętać. Kiedyś miałam poobklejaną całą lodówkę i kilka szafek w kuchni, a wybrałam akurat te miejsca, bo często do nich zaglądałam, więc mimochodem oglądałam karteczki i się uczyłam.

Przy odrobinie kreatywności na pewno znajdziesz coś dla siebie, bo sposobów na naukę jest mnóstwo. Wcale nie musi to wyglądać w ten sposób, że zmuszasz się do siedzenia przez godzinę w miejscu, rozłożenia książek i uczenia się jak na studiach. Im bardziej włączysz naukę w życie codzienne zamiast sztucznie wydzielać dla niej jakieś określone miejsce, tym większa gwarancja sukcesu.

Ważny jest też sposób w jaki formułujesz sobie cele. Jeśli powiesz sobie tylko "w 2016 roku chcę nauczyć się angielskiego", to jest trochę rozmyte i nie nastraja pozytywnie do realizacji. Poza tym brzmi kosmicznie, bo taki duży cel, a od czego tu zacząć? Dlatego warto rozbić to sobie na szereg malutkich celów, których stopniowe realizowanie przyniesie Ci satysfakcję i samo w sobie będzie dobrą motywacją.

5

Cslady - dziękuję bardzo za wskazówki na pewno z nich skorzystam i zacznę od tych kilkunastu minut dziennie smile Mam nadzieję, że wyrobię w sobie taki nawyk.

6

Ja np słucham bbc 4 bo w zasadzie ta stacja jest w miarę ciekawa.
2 godziny tygodniowo z native speakerem też pozwalają nie zapomnieć o tym czego się nauczyło do tej pory oraz na jakieś nowości.
Takie godziny można w zasadzie kupić na Skype wiec nie traci się czasu na dojazd itd.

7

Może spróbuj korepetycji online? Czyli masz korepetytora, ale zajęcia są przez skype. Dzięki temu nie musisz iść do korepetytora, możesz lezeż w pidżamie i mieć lekcję w łóżku smile wygodnie i z nauczycielem. Do tego łatwiej jest znaleźć termin, bo odpadają dojazdy.

Jeśli chodzi o ogólną samodyscyplinę, to słyszalam, że pomaga bonsai smile nie wiem, ile w tym prawdy, może ktoś ma jakieś doświadczenia?

8

Ślimaczyca napisał/a:

Może spróbuj korepetycji online? Czyli masz korepetytora, ale zajęcia są przez skype. Dzięki temu nie musisz iść do korepetytora, możesz lezeż w pidżamie i mieć lekcję w łóżku smile wygodnie i z nauczycielem. Do tego łatwiej jest znaleźć termin, bo odpadają dojazdy.

Jeśli chodzi o ogólną samodyscyplinę, to słyszalam, że pomaga bonsai smile nie wiem, ile w tym prawdy, może ktoś ma jakieś doświadczenia?

bonsai masz tutaj na myśli to drzewko ?
hmmm... ciekawe wink możesz napisać co słyszałaś wink

9

Piżama i nauka w łóżku z tej nauki raczej nic nie będzie smile

10

Autorko polecam ksiazke Paula Radcliffe "sztuka biegania".
Jest tam dzial o realizacji celow i odpowiedniego podejscia to tematu.
Wiele rzeczy jest tam ladnie wyjasnionych, natknalem sie przypadkiem, ale szczerze polecam!

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » jak wypracować w sobie samodyscypline?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024