Za bardzo się przejmuję wszystkim - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Za bardzo się przejmuję wszystkim

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

1

Temat: Za bardzo się przejmuję wszystkim

Za bardzo się wszystkim przejmuję. Mam taki głupi charakter. Łatwo mnie zranić, za dużo myślę, nie radzę sobie z emocjami. Żyję w ciągłym stresie bo ciągle się przejmuję, np pracą, a już najbardziej tym, że jestem sama i bardzo mi brakuje kogoś, nie mam szczęścia w miłości. Przejmuję się czasami głupotami, że ktoś mi zwróci uwagę, że zrobiłam coś źle, mimo, że dałam z siebie wszystko.

Jak to zmienić? To wszystko mnie niszczy, odbija się na zdrowiu. Nie mam jakichś poważnych problemów, nie powinnam narzekać. Na zewnątrz jestem uśmiechniętym człowiekiem. W środku się duszę.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Za bardzo się przejmuję wszystkim

A czy w przyjaźni masz szczęście? Dobrze by było gdybyś miała się przed kim wygadać, usłyszeć opinię drugiej osoby. Bardzo możliwe, że w wielu sprawach za bardzo wyolbrzymiasz i niepotrzebnie się zadręczasz.

3

Mam przyjaciółki ale nic im o tym nie mówię bo czuję się żałośnie np z tym, że cierpię przez brak faceta u boku. Nie chcę, żeby o tym wiedziały bo przecież to głupie, doskonale o tym wiem. Kłamię im, śmieję się i udaję, że dobrze mi z tym, że fajnie jest być singielką. Próbuję to nawet wmówić sama sobie już tyle czasu ale cholera ten głupi rozum nie przyjmuje tego do wiadomości. A naprawdę się staram być szczęśliwą, nie przejmującą się osobą, walczę z tym. Dopiero, gdy jestem sama zdejmuję tę maskę i uwalniam z siebie wszystko.

4

Wiesz wiele osób tak ma. Moim zdaniem musisz przestać patrzeć na społeczne wymagania tylko iść swoją drogą. Nie przejmować się porażkami, bo każdy je w życiu miał i będzie miał wink. Nie odbieraj zwrócenia uwagi jako atak tylko próbę pomocy - bo najczęściej tak się właśnie robi. Gdybyś była bezwartościowym pracownikiem to już byś tam nie pracowała smile.
Zbyt negatywnie podchodzisz do ludzi poleciłabym ci na ulicy spróbować uśmiechać się nawet na siłę i zobaczyć reakcję ludzi wink.

5

Chyba najbardziej przejmuje mnie brak partnera. Jestem osobą ciepłą, potrzebującą czułości, bliskości jak i również dawania tego komuś wyjątkowemu. To jest podstawowy powód. Wewnętrzna pustka. Przez to bierze się cała reszta czyli przejmowanie się głupotami. Nie mogę zaspokoić swojej najważniejszej potrzeby więc każda następna porażka jest wyolbrzymiana - bo tak dużo tego.

6

hej smile Miałam podobny problem...Po moim pierwszym związku, który trwał 3 lata straciłam kompletnie poczucie swojej wartości. Byłam niedojrzała emocjonalnie. Na brak powodzenia nie narzekałam, ale mimo to byłam singielką, bo nikt na dłużej nie przypadł mi do gustu. Były to raczej krótkotrwałe znajomości. Tak jak Ty przybierałam wtedy maskę: dobrze mi samej. Byłam duszą towarzystwa  na imprezach, korzystałam z życia...i nie widać było po mnie smutku...Aż dosłownie:" maska" mi z twarzy zleciała,...kiedy uświadomiłam sobie, że udaję kogoś innego. Że nikt mnie tak naprawdę nie zna, co więcej, że dopiero teraz ja siebie poznałam i wiem czego mi trzeba! Więc masz już pierwszy krok za sobą wink. Nie popełniaj dalej tego błędu i otwórz się przed osobami bliskimi, i przyznawaj się, żę potrzebujesz faceta. To jest coś normalnego, nie jakaś głupia fanaberia!bądź szczera wobec siebie i innych...poczujesz ulgę i "maska" zniknie.
Również przejmowałam się wszystkim dookoła...To wieczne myślenie doprowadziło mnie do lęków...Zaczęłam dużo czytać o rozwoju osobistym. I tak dojrzałam do życia smile. Już się tak nie przejmuję głupotami, każdą porażkę traktuję jak przeszkodę, która doprowadzi mnie do sukcesu....A jeśli chodzi o faceta..W momencie kiedy skupiłam się tylko na sobie i swoim rozwoju...sam się znalazł, taki o jakim marzyłam big_smile. Pozytywne myślenie przyciąga, siła wszechświata zadziała ;D Więc nie mów na głos, że Ci dobrze samej, bo zostaniesz sama wink

7

Dziękuję cyberwoman za podnoszące na duchu słowa. Wiem, czego mi trzeba ale nie chcę się do tego przyznawać szczęśliwym przyjaciółkom (choć zdarzają się momenty, że pękam i może się domyślają). Trochę już jestem sama i dusi się we mnie to, co chciałabym podarować innej osobie. Z jednej strony wierzę i mam nadzieję, że to się zmieni a z drugiej bardzo boję się, że tak już zostanie. To mnie tak bardzo martwi non stop. Przecież nie wszyscy ludzie mają to wielkie szczęście - kochać i być kochanym już na całe życie.
Właśnie, skupić się na sobie... Póki co moje życie wypełnia głównie praca, pracuję dużo i mam mało czasu dla siebie. Jak mam chwilę wolnego to już ciągle myślę, martwię się, przejmuję. Właściwie to nawet pracując myślę o wszystkim - jak to cholera zmienić? Zastanawiam się, jak te nieliczne wolne chwile wypełnić. Póki co wymyśliłam sobie chodzenie na fitness, wkrótce zaczynam. Ale to jeszcze za mało. Nie wiem, czy jest możliwe być szczęśliwym samym ze sobą.

8 Ostatnio edytowany przez cyberwoman (2015-11-08 13:35:56)

Jeśli nie będziesz szczęśliwa sama ze sobą to żaden facet też z Tobą nie będzie szczęśliwy;). skup się na tym co jest teraz, poszukuj plusów bycia singielką - masz dużo czasu tylko dla siebie, możesz go poświecić na swój rozwój. Nie myśl w ten sposób, że bycie w związku uratuję Cię z tej opresji....Nic na siłę.
Znam dużo przypadków kiedy kobieta z desperacji tkwi w związku z lęku przed samotnością i udaję sama przed sobą, że jest jej z tym dobrze...To jest dopiero kompletna głupota!

Kompletnie nierozumień dlaczego wstydzisz się przyznać przed drugą osobom, że jesteś nieszczęśliwa? Skoro Twoja przyjaciółka jest szczęśliwa to nic tylko cieszyć się z jej szczęścia, a ona powinna wspierać Ciebie w Twojej samotności. Przyjaźń opiera się na szczerości. Przyznanie się do samotności czy innych Naszych słabostek przed kimś bliskim, nie uwłacza Tobie - nic co ludzkie nie jest Nam obce. To jest coś normalnego. Więc dlaczego masz się poczuć gorsza? Bo jej się udało, a Tobie jeszcze nie? A może ona też udaję, że jest szczęśliwa...;). Bądź szczera, poczujesz ulgę.

Ps. Mając podobne rozterki propo samotności, słuchałam często utworu Ani Dąbrowskiej pt. "Musisz wierzyć"...uwierzyłam i oto On jest wink. Polecam przyjemną nutę na jesienne wieczory, kiedy to dopadają Nas te natrętne myśli smile Trzymam kciuki:)

9

Też się przejmuję, kiedyś przejmowałam się , że jestem sama. Na jakiś czas skupilam się na sobie, cieszyłam z drobnych spraw , poznałam Go i co i tez mam takie chwile, że się martwię itd. Facet nie zmieni tego , co masz wewnątrz. Ja wciąż się staram, ale to wynika z charakteru, przekonań wpajanych w domu itd.Warto jednak pracować nad sobą. I sądzę, że to praca na całe życie. Raz będzie lepiej, raz gorzej, ale nie poddawaj się.

10

Bardzo Wam dziękuję, cieszę się, że tu napisałam. Nie spodziewałam się, że spotka mnie tu tyle serdeczności.

Na szczęście nie jestem desperatką. Nie lgnę do każdego, któremu się spodobam, zakończyłam również długi związek, który nie dawał mi szczęścia. Wstydzę się komuś do tego przyznać bo uczucia są dla mnie jakby sprawą intymną, nie lubię o tym mówić, rozklejam się i wyglądam jak ofiara losu. A ja nie chcę być ofiarą losu, chcę być silną, niezależną kobietą.

Chodzi o to, że mając kogoś można przytulić się i zmartwienia odchodzą w kąt. Nie trzeba słów, bliskość z drugim człowiekiem uspokaja. Jak zabić potrzebę tej bliskości?

Słucham właśnie optymistycznych piosenek, szukam czegoś, co mnie podbuduje.

11

Dziewczynie jest dziesięć razy łatwiej znaleźć chłopaka niż chłopakowi dziewczynę. Dasz na przykład ogłoszenie i masz kilkadziesiąt odpowiedzi, tylko musisz dokładnie napisać o co ci chodzi, czyli podajesz że szukasz kolegi do spotkań w mieście ale na zasadzie koleżeńskiej, bez dotykania się, bo chcesz na razie poznać chłopaka i dopiero po dłuższym czasie zadecydować czy z tego coś będzie. To jest uczciwa propozycja. Nie wiem dlaczego dziewczyny nie dają takich ogłoszeń. W ten sposób można bez ryzyka poznać ciekawych chłopaków, inaczej całe życie zostaje stracone. To co robią dziewczyny to albo puszczają się, najczęściej z nieodpowiednimi chłopakami którzy je wykorzystują i źle traktują i rzucają, albo w ogóle nie zgadzają się na jakiekolwiek rozmowy w kawiarni. UWAGA!!!!!!! wiele dziewczyn unika takiego rozsądnego sposobu poznania chłopaka bo nie potrafią kontrolować swojej seksualności, to znaczy takie spotkanie szybko, dosłownie w ciągu tygodnia (!), powoduje powstanie u dziewczyny chęci na seks, niezależnie od tego z kim się spotyka, i ona boi się że nie będzie w stanie opanować myśli o seksie i woli się nie spotykać. W efekcie czego mamy mnóstwo samotnych ludzi którym jest z tym źle.

Dodatkowo taka dziewczyna może nagle wypuścić te swoje pragnienia które się skumulują i związać z kimkolwiek kto się napatoczy w danej chwili.

Dla przykładu dziewczyna pisała do mnie sympatycznie przez kilka miesięcy, spotkała się, powiedziała że lepiej się czuje po spotkaniu i dziękowała za nie a zaraz potem dostała lęków przed dalszymi spotkaniami zupełnie bez żadnego powodu. Chodziło o spotkania w muzeum i rozmowy o eksponatach i o innych wydarzeniach z codziennego życia. Nie było dla niej żadnego zagrożenia.

DOPÓKI NIE WYRZUCICIE Z UMYSŁU MYŚLI O SEKSIE nie będziecie w stanie wytworzyć żadnych przyjacielskich relacji, a najlepsze związki powstają z wcześniejszych przyjaźni. W ten sposób tracicie wszystkie szanse na miłość i będziecie samotne do końca życia.

12

Ja też tak mam, chociaż staram się racjonalizować moje problemy i podchodzić do wszystkiego na chłodno. Nerwy i strach nie pomagają w życiu

13

stayy5 napisał/a:

Za bardzo się wszystkim przejmuję. Mam taki głupi charakter. Łatwo mnie zranić, za dużo myślę, nie radzę sobie z emocjami. Żyję w ciągłym stresie bo ciągle się przejmuję, np pracą, a już najbardziej tym, że jestem sama i bardzo mi brakuje kogoś, nie mam szczęścia w miłości. Przejmuję się czasami głupotami, że ktoś mi zwróci uwagę, że zrobiłam coś źle, mimo, że dałam z siebie wszystko.

Jak to zmienić? To wszystko mnie niszczy, odbija się na zdrowiu. Nie mam jakichś poważnych problemów, nie powinnam narzekać. Na zewnątrz jestem uśmiechniętym człowiekiem. W środku się duszę.

Nie masz głupiego charakteru jesteś typowym wrażliwcem.

Niestety mam podobnie do Ciebie. Trochę się to zmieniło kiedy wyszłam za mąż i urodziła nam się córeczka. Stałam się odrobinę pewniejsza siebie i silniejsza. Pewnie dlatego, że mam już swoją rodzinę i mam w niej oparcie. Mimo to dalej jest tak, że wiele rzeczy biorę za bardzo do siebie, przeżywam, obmyślam. Niestety świat nie składa się tylko z takich ludzi, którzy wiedzą kiedy co powiedzieć żeby nie urazić drugiej osoby. Niektórzy nie mają taktu, tylko jak coś powiedzą to aż w pięty pójdzie. Ja nazywam ich po prostu chamami. Niestety jest też tak, że Ci ludzie twierdzą, że są po prostu szczerzy. Z tym, że ja potrafię odróżnić chamstwo od szczerości.

Wydaję mi się, że można to zmienić a nawet trzeba. Wymaga to jednak dużo wysiłku i czasu. Trzeba włączyć w sobie taką jakby znieczulice żeby wywarzyć w sobie pewne uczucia po prostu żeby się chronić.

Oczywiście nie mam tu na myśli tego że jeśli ktoś na ulicy będzie potrzebował pomocy to przejdziesz obojętnie.

Wrażliwi ludzie też są bardzo potrzebni w tym świecie, widzą o wiele więcej od innych, posiadają więcej współczucia.

14

Czyzby niska samoocena?

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Za bardzo się przejmuję wszystkim

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024