Dla mnie nie jest mniej męski. Nie patrzę na to w tej kategorii. Mój facet zrobił prawo jazdy, ale i tak po paru latach związku, sam chciał, nic nie naciskałam, bo mnie to nie przeszkadzało. No i tak na razie nie ma samochodu, czasem od taty pojedzie kawałek, kiedyś kupi, ale duże koszta i teraz by nie mógł kupić. Ja to rozumiem całkowicie, a jesteśmy 7 lat. Ja prawka nie mam, dojazd mam dobry wszędzie, nie mieszkamy razem jeszcze, ale i on ma nawet dobry dojazd i ja, to ja sama choćby powodu robienia prawka nie widziałam, nie zawsze jest potrzebne i dla mnie to sprawa indywidualna i nie jest się gorszym - niezależnie czy facet czy kobieta. Jakbym miała oceniać, że facet męski, bo ma prawko, to facet by np oceniał, że kobieta kobieca tylko w szpilkach... No takie mocne jednak jechanie na stereotypach. No, ale wiadomo jak kobieta sama prowadzi samochód, to inaczej może na to patrzeć, że też chce faceta co jeździ. Ja nie jeżdżę, jak piszę wszędzie mam blisko i nie ciągnie mnie też, by samej prowadzić póki co, więc nic na siłę. Nie przeszkadza mi to tym bardziej u faceta. Co innego jak bym mieszkała na wsi i miała kiepski dojazd. Zależy od sytuacji. A mój facet jak nie miał prawka był dla mnie tak samo męski.
Zgadzam się z Tobą Tom, że nieprowadzenie auta to nie jest niezaradność. Można nie prowadzić, a być zaradnym na wielu innych polach. Mam w rodzinie facetów, co też nie mieli prawka wcale albo nie mieli go długo i tak byli zaradni, po prostu nie odczuwali potrzeby, a czasem mieli rodziny, a i tak sobie radzili. Z drugiej strony jak ja ze swoim facetem założę rodzinę, to może wtedy zrobię prawko, bo wtedy faktycznie z małym dzieckiem jest już więcej sytuacji pewnie, że trzeba gdzieś podjechać, ale póki nie jest potrzebne, to nie, dla samego robienia nie ma co robić, żeby właśnie prawko leżało, tzn można zrobić i może się i tak w końcu przyda, pewnie tak, ale równie dobrze właśnie można robić wtedy, gdy naprawdę jest konieczność. Auta są drogie, to fakt, póki nie trzeba mieć, to odpada utrzymanie, bo nie oszukujmy się, są też osoby, co mają auto, ale jeżdżą nim rzadko, więc więcej czasu stoi na parkingu. Wtedy to mało się opłaca raczej. A jeżdżenie autem wszędzie no też przesada jak dla mnie, do sklepu oddalonego o 1 km, to zdecydowanie wolę na piechotę, choćby dla zdrowia
A faktycznie są osoby, które wszędzie jadą autem. Lepiej z umiarem, a auto mieć kiedy się chce i jest potrzeba.
Kiedyś myślę, że w ogóle ludzie mniej patrzyli na to czy ktoś ma prawo jazdy czy nie ma, teraz bardziej patrzą, ale sama tego za bardzo nie rozumiem, bo ok, dla kogoś jest to ważne, ale nagle prawie dla wszystkich? No albo piszą, że prawo jazdy "trzeba mieć". No bez przesady... To tak jakby to był szpan, nieważne czy jeździsz czy nie, czy potrzebujesz czy nie, ale prawko i auto masz mieć
No dla mnie to jest słabe. Niektórzy zapominają, że są różne sytuacji i utworzyli sobie stereotyp, że posiadanie prawka, auta to obowiązek. Do mnie to absolutnie nie przemawia i nie słuchaj ludzi, którzy mówią, że powinieneś zrobić, bo nie ma nic gorszego niż robienie pod presją, a nie dlatego, że samemu się chce czy potrzebuje. Nie jesteś przez to w żadnym stopniu gorszy. Takie jest moje zdanie. A jak ktoś ocenia, że "facet musi mieć auto", to jego sprawa, że ocenia tak powierzchownie, stereotypowo, co innego jak dziewczyna sama ma auto i chce, by facet też miał, ok sama też ma i chce, a co innego jak ktoś uważa, że każdy ma taki obowiązek...
No i nie sądzę, bym była jedyną kobietą z takimi poglądami, więc i tak kobietę zainteresowanej Tobą powinieneś znaleźć. Zwłaszcza, że tym bardziej jak się ludzie poznają to jest najważniejszy charakter, a nie czy on ma samochód. Jak się spodobasz, a potem odrzuci za samochód, to trudno, ale jednak nie ma chyba aż tak wiele takich dziewczyn, ważniejsze jest to i to o stokroć to jaki jesteś i piszemy prywatnie, ale gdyby nie to, to napisałabym to samo, naprawdę tak uważam.