Ostatni rok magistra -mam dosyć!!! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Ostatni rok magistra -mam dosyć!!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Ostatni rok magistra -mam dosyć!!!

Jestem z południa Polski. Na studia magisterskie stacjonarne przeniosłam się do Gdańska, bo mam tutaj kilka koleżanek. Pięknie zaliczyłam pierwszy rok, ale psychicznie byłam wymęczona. Męczy mnie uczelnia, męczy mnie miasto, a i z koleżankami już nie taki kontakt... Jestem osobą, która łatwo nawiązuje kontakty, jestem "przyjazna otoczeniu;)" ale tuta już każdy ma swoje życie, to nie to samo, co licencjat u mnie w mieście. Obecnie zaczynam drugi, na szczęście ostatni, rok. No i mam problem... Zajęcia tak naprawdę mam we wtorki i środy, w czwartki jedynie 2,5 godziny. Reszta tygodnia wolna. Jestem  tu od poniedziałku, a już płaczę i męczę się psychicznie. Nic mnie nie cieszy, nie uśmiecham się. W moim mieście zostawiłam rodziców, rodzeństwo i chłopaka. Tutaj jestem sama.
Studia zaoczne wyglądają tutaj tak, że od 17 do 31 października jest blok zajęć dzień w dzień, a potem spotkanie w lutym na sesji egzaminacyjnej. Bardzo chcę się przenieść i poszukać pracy u siebie w mieście, choćby w call center. Inni są nastawieni o mojego pomysłu pół na pół, nie wiem, co robić. Wolę raz w semestrze zapłacić 1600 złotych, niż brać od rodziców 1500 złotych co miesiąc na opłaty i wydatki, tym bardziej, że ostatnio w domu był remont i to pochłonęło mnóstwo pieniędzy.
Czy przenosiny na zaoczne w takim trybie to dobry pomysł? Powiem szczerze, że gdybym sama mogła zadecydować, nie raniąc tym nikogo, to już dawno byłabym w domu. Dodam jeszcze, że chcę obronić magistra, żeby zadowolić rodziców, bo ja czuję się kompletnie wypalona tymi studiami... Co robić?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ostatni rok magistra -mam dosyć!!!

Powiem Tobie tak...
Najważniejszą kwestią jest to, po co studiujesz- z tego co napisałaś chcesz się obronić żeby zadowolić rodziców. Nie tędy droga. Jesteś dorosła, masz już swoje życie i sama powinnaś podejmować kwestie związane ze studiami. Rozumiem jeśli jesteś im wdzięczna za wszystko co zrobili dla Ciebie przez wszystkie lata ale może porozmawiaj z rodzicami na ten temat? Powiedz o tym, że czujesz się kompletnie wypalona. Zawsze też możesz wziąć rok "dziekanki", odpocząć od studiów i za rok powrócić do tego tematu.
Z drugiej strony wspomniałaś o studiach zaocznych. Moim zdaniem jest to bardzo dobry pomysł skoro istnieje taka możliwość. Nie musisz brać urlopu dziekańskiego, przebywasz na uczelni tylko 2 tygodnie ciurkiem i masz spokój do sesji- jeżeli nie jest za późno na przeniesienie to spróbuj!
Jeszcze ostatnia rzecz jaką dodam to fakt, że sytuacja w której masz 3 razy w tygodniu zajęcia na 5tym roku jest chyba naturalna na każdej uczelni, a w ostatnim semestrze może być jeszcze mniej zajęć. U mnie na studiach, na piątym roku ludzie mają zajęcia 1 dzień w tygodniu więc chyba studia zaoczne są lepszym wyjściem niż dzienne.
Powodzenia, trzymam kciuki i jak możesz to daj znać jak postąpiłaś

3

Antenkaaa23 miałam podobnie, ale zacisnęłam zęby i skończyłam. Wtedy czułam się tak samo jak Ty, a dziś jak wspominam ten czas to wcale nie było tak źle, jak mi się wtedy wydawało. Też się ciągle zarzekałam, że wrócę do rodzinnego miasta. Ale los rzucił mnie gdzie indziej i jestem szczęśliwa. Mam też satysfakcję z tego, że obroniłam magistra. Niestety magister nic więcej w moje życie nie wnosi, poza satysfakcją moją i mojej rodziny, takie czasy, ale zawsze to jakieś wykształcenie. Na własnym przykładzie, ja bym już skończyła, to tylko rok, zleci szybko, zanim się obejrzysz i wrócisz do domu. Sama nasłuchałam się takich rad od ludzi i dziś wiem, że mieli rację. Powodzenia

4

Owszem, chcę dokończyć studia, ale zaocznie. Zamiast brać od rodziców pieniądze na utrzymanie i szukanie tutaj pracy, która uniemożliwiałaby mi powroty do domu, wolę wrócić do rodziny i tam czegoś poszukać, a tutaj wracać tylko na zjazdy i egzaminy. Decyzja praktycznie podjęta. Dokończę magistra zaocznie, bo wykończę się tutaj.

5

Ja bym skończyła normalnie i znalazła praktyki, doświadczenie ci się przyda, a pewnie w trójmieście będzie ci łatwiej znaleźć.

6

skończ normalnie studia,
a majac tyle wolnego dlaczego nie pracujesz dorywczo?

7

Bo chcę wracać do domu jak najczęściej, moja mama została tam teraz sama, bo tata pracuje zagranicą. Bo mam tam faceta, którego kocham. Doświadczenie w moim kierunku już mam, nietrudno będzie mi znaleźć pracę.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Ostatni rok magistra -mam dosyć!!!

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024