Jak postępować z przyjaciółką cierpiącą na prokrastynację? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Jak postępować z przyjaciółką cierpiącą na prokrastynację?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Jak postępować z przyjaciółką cierpiącą na prokrastynację?

Witam, mam dobrą przyjaciółkę, która cierpi na tą przypadłość. Niestety, od jakiegoś czasu, zaczęło to wpływać na Naszą relację. Z natury jestem osobą elastyczną i ugodową, więc wszelkie plany były na zasadzie "przy okazji, jak będziesz miała czas" Niestety, to "przy okazji" coraz częściej zaczyna oznaczać "nigdy", co powoli rodzi moją frustrację i negatywnie wpływa na kontakt. Kiedy kolejny raz słyszę "przepraszam, ale nie zdążę zrobić tego, co zaplanowałyśmy, bo się nie wyrobię", pojawiają się z mojej strony nieprzyjemne docinki oraz ironie, ponieważ wiem, że cały dzień przeciekł jej przez palce i nie zrobiła niczego konkretnego. Kiedyś, kiedy mieszkałam 15km od Niej, widywałyśmy się co tydzień, spędzając ze sobą cały dzień. Od kilku miesięcy jesteśmy praktycznie sąsiadkami i widujemy się w biegu, jedna do drugiej "wpada" na 1-2godziny.

W pewnym momencie pojawiły się nawet obawy, że być może nie ma ochoty na spotkania i próbuje się wykręcać, ale zostałam szczerze zapewniona o tym, że tak nie jest. Przyjaciółka tłumaczy się, że spotkania z innymi, z racji dojazdu i ograniczonych możliwości czasowych są z góry ustalone na konkretny termin, co powoduje w niej poczucie rygoru i obowiązku i łatwiej jej jest się zmobilizować, natomiast mnie zakwalifikowała jako "zawsze jest pod ręką, więc można się spotkać w każdej chwili", która niestety jest odwlekana w nieskończoność.

Bardzo proszę o rady, w jaki sposób postępować z taką osobą? Czy powinnam przedstawiać bardziej konkretne żądania, zamiast ciągle mówić "przy okazji?" W jaki sposób powinnam się z Nią komunikować, by wyeliminować niepotrzebne spięcia i rozczarowania kolejną odwołaną wspólną kawką?

Dziękuję za pomoc.

M.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak postępować z przyjaciółką cierpiącą na prokrastynację?

Być może wystarczy jej sama Twoja obecność w pobliżu? Spróbuj traktować ją w podobny sposób jak ona Ciebie, przynajmniej przez jakiś czas, a gdyby nalegała na to żeby się spotkać to umawiajcie się na konkretny dzień i godzinę.

3

Ten etap mamy już za sobą, nie inicjowałam spotkań, więc nie widziałyśmy się około 20dni i kiedy w końcu musiałam jej coś podrzucić do pracy, skończyło się na 3-godzinnym plotkowaniu, na ławce pod budynkiem. Widać, że to nie jest klasyczne "olewanie" bo ewidentnie mnie lubi i brakuje jej kontaktu ze mną..

4

Czy ona zdaje sobie sprawę z tego, że cierpi na  prokrastynację? Spróbuj umówić się z nią na konkretny dzień i godzinę, z zastrzeżeniem, że żaden inny termin Ci nie pasuje w najbliższych dniach.

5

takiwiatr napisał/a:

Czy ona zdaje sobie sprawę z tego, że cierpi na  prokrastynację?

Tak, i stara się nad tym pracować.

Dziękuję za rady smile

6

Jak będziecie się umawiać to możesz jej zapowiedzieć, że specjalnie upieczesz ciasto, wtedy głupio by jej było nawalić.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Jak postępować z przyjaciółką cierpiącą na prokrastynację?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024