Jakaś tępa baba z bloga zatytułowanego "lustro codzienności" przepisuje - prawie żywcem - historie kobiet z tego forum....
nie wiem, co z tym zrobić....
Może ktoś z administracji nam coś podpowie.
Reklama ?
nie
Zorija, znalazłam, wpis z 4 sierpnia pt "Dostałam wiadomość na Facebooku". Autorka dosłownie skopiowała Twój wpis, uprzedzając na wstępie, że jesteś jej znajomą i wyraziłaś zgodę na publikację swojego wątku.
5 2015-08-23 08:06:49 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2015-08-23 08:08:10)
Zorija, masz fankę ![]()
A tak szczerze, to może warto napisać do tej babki i postraszyć ją prawami autorskimi?
Pewnie jakaś małolata się bawi.
Poczytałam wczoraj bloga. Historii z Netkobiet nie jest tam aż tak wiele, jak się spodziewałam po tym, co tu napisałyście. Znalazłam również streszczenie jednego z odcinków "Zdrad", które pasjami oglądam. Blogerka nie jest małolatą, tylko osobą w mocno dojrzałym wieku - pisze na jakimś forum dla seniorów.
Co do Zoriji... no według jej wpisu Ty sama do niej napisałaś z prośbą o poradę...
Zorija jeśli to nieprawda, to skomentuj babę na blogu, na fejsie i napisz do onetu. To nie jest w porządku.
Zorija jeśli to nieprawda, to skomentuj babę na blogu, na fejsie i napisz do onetu. To nie jest w porządku.
Komentowanie tego pod jej wpisami nic nie da - komentarze najpierw są moderowane przez Autorkę bloga, a potem dopiero umieszczane (albo i nie).
zbytdelikatna napisał/a:Zorija jeśli to nieprawda, to skomentuj babę na blogu, na fejsie i napisz do onetu. To nie jest w porządku.
Komentowanie tego pod jej wpisami nic nie da - komentarze najpierw są moderowane przez Autorkę bloga, a potem dopiero umieszczane (albo i nie).
Prawda czy nie,jak jest skopiowane to zjedź babę...
Oczywiście, że nic do niej nie pisałam! Nawet nie mam facebooka ![]()
Co za babsztyl.
Czytałam jeszcze inne jej wpisy - żywcem stąd wzięte....
Spróbuję jutro coś z tym zrobić - napisze gdzieś z prośbą o poradę - do administratorów forum i do onetu, tak jak radzicie.
Tak, to emerytka, która chce się wykazać pisaniem, tylko chyba tematów jej wyobraźni brakuje, więc bezczelnie szuka na forach i wykorzystuje. Tylko szkoda, że nie zdaje sobie sprawy, że to są nasze prawdziwe historie, pełne bólu... nasze życie...
A ona z tego robi zabawę na blogu...
Stara baba i takie zero empatii, uczuć, przykre.
Oczywiscie najlepiej postraszyc prawami autorskimi i koniecznie napisac do Onetu.
Oczywiscie najlepiej postraszyc prawami autorskimi i koniecznie napisac do Onetu.
Chyba nie Ginta,tu o "prawach autorskich"raczej nie ma mowy.To forum,ale moge sie mylić.
grinta napisał/a:Oczywiscie najlepiej postraszyc prawami autorskimi i koniecznie napisac do Onetu.
Chyba nie Ginta,tu o "prawach autorskich"raczej nie ma mowy.To forum,ale moge sie mylić.
Coś trzeba zrobić. Ludzie tu przychodzą się wygadać, piszą o intymnych sprawach, a ktoś sobie potem to opisuje na blogu.
14 2015-08-23 12:25:18 Ostatnio edytowany przez grinta (2015-08-23 12:25:54)
Nie no musi cos byc, to niemozliwe by ktos sobie przywlaszczal czyjes opowiesci i zamieszczal jako swoje. Poza tym jesli to sie nie nazywa prawami autorskimi cos tam osobistego...moze nalezaloby zmodyfikowac regulamin i dopisac,ze zabroniona jest publikacjia gdzies poza forum , a moze juz jest taki wpis? nie pamietam.
Bo wiecie, takich bab moze byc wiecej...
majkaszpilka napisał/a:grinta napisał/a:Oczywiscie najlepiej postraszyc prawami autorskimi i koniecznie napisac do Onetu.
Coś trzeba zrobić. Ludzie tu przychodzą się wygadać, piszą o intymnych sprawach, a ktoś sobie potem to opisuje na blogu.
Racja Cini...ale autor/ka nie zastrzegła tego...więc,tak mi sie wydaje,że na to powołać się raczej nie można.Ale "zrobić" coś...juz tak.Muszę sobie obczaić ten blog...
Racja Cini...ale autor/ka nie zastrzegła tego...więc,tak mi sie wydaje,że na to powołać się raczej nie można.Ale "zrobić" coś...juz tak.Muszę sobie obczaić ten blog...
Ale jest jakis regulamin forum i przeciez tu nikt za kazdym razem nie bedzie zastrzegal swoich wisow, trzeba koniecznie pogadac z Adminami
Ale jest jakis regulamin forum i przeciez tu nikt za kazdym razem nie bedzie zastrzegal swoich wisow, trzeba koniecznie pogadac z Adminami
Szczerze mówiąc,nie wiem co zrobić...tu sprawa jest jasna,jest regulamin.A jak to się ma do "zżynania"...nie mam bladego pojęcia.Tak czy siak...to nie fair.
Obawiam się, że pisanie do Onetu mija się z celem. Onet publikuje wybrane fragmenty blogów, bez zgody i wiedzy ich autorów. Większość z nich ma z tego powodu uciechę, ale nie wszyscy. Podczytywałam kiedyś (dzięki Onetowi, zresztą) bloga pewnego chłopaka, który wysłał kilka pism do redakcji, z prośbą o niepublikowanie jego wpisów - bezskutecznie. W końcu bloga zlikwidował.
W tej chwili wiadomo, że autorka bloga o którym mowa (blog roku 2014!), wykorzystała w ostatnim czasie wątki Zorji i spirali, a nieco wcześniej Rumpla (nawet dwa razy).
Tak jak napisałam w innym wątku Zorji,; historie i dramaty ludzi szukających tutaj rady i wsparcia, z powodu chęci zaistnienia autorki bloga "lustro...", mają dużą "szansę" trafić do szerokiego odbiorcy.
19 2015-08-23 13:22:40 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2015-08-23 13:22:55)
Wątek spirali to podpucha. Prowokacja. Jest już zamknięty.
Wątek spirali to podpucha. Prowokacja. Jest już zamknięty.
Wiem, właśnie przeczytałam, nie zmienia to jednak faktu, że w/w problem istnieje.
ale ona tam dodala adnotację, skad zaczerpnela historie
22 2015-08-23 13:45:00 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2015-08-23 13:54:14)
ale ona tam dodala adnotację, skad zaczerpnela historie
Ale nie zapytała autora, czy może.
Dziewczyny, wpis na blogu pt. ''Dostałam wiadomość'' zniknął. Nie ma go. Czyżby Autorka się wystraszyła?
No wlasciwie racja, Onet nic nie zrobi. A jakby napisac do niej bezposrednio? W ogole z Adminami tego forum najpierw trzeba porozmawiac na temat regulaminu.
Mysle, ze autorka bloga czyta tez ten watek i moze przestanie czerpac historie z forum, jak juz wie, ze sie wydalo i autorzy sobie tego nie zycza..
Wierze, ze zrozumie jak nie fair postapila i juz wiecej tak nie zrobi.
Mysle, ze autorka bloga czyta tez ten watek i moze przestanie czerpac historie z forum, jak juz wie, ze sie wydalo i autorzy sobie tego nie zycza..
Wierze, ze zrozumie jak nie fair postapila i juz wiecej tak nie zrobi.
Podziwiam Twoją wiarę w ludzi...
Osobiście wątpię, że ta kobieta odpuści.
Pewnie się wystraszyła, usunęła najbardziej podobne do siebie wątki.
Poczeka, aż sprawa ucichnie a potem znowu będzie kradła, bo już wie, że takie coś dobrze funkcjonuje - przyniosło jej to wygraną w konkursie na bloga roku 2014.
To pewnie nie jest wiara, tylko naiwnosc.. ![]()
A moze licze na to, ze ruszy ja sumienie...
No to babeczka ma radochę....
A może to ta cała "spirala",której wątek zamknięto?
No to babeczka ma radochę....
A może to ta cała "spirala",której wątek zamknięto?
A wiesz, że też o tym myślałam? ;-)
majkaszpilka napisał/a:No to babeczka ma radochę....
A może to ta cała "spirala",której wątek zamknięto?A wiesz, że też o tym myślałam? ;-)
Coś tak podejrzewam...
Na jej "fejsie" jest też temat o prostytutkach,terapii i takie tam...też tu był taki.Gdzieś mi śmignął.Nudzi się kobiecie zdecydowanie.
Cynicznahipo napisał/a:majkaszpilka napisał/a:No to babeczka ma radochę....
A może to ta cała "spirala",której wątek zamknięto?A wiesz, że też o tym myślałam? ;-)
Coś tak podejrzewam...
Na jej "fejsie" jest też temat o prostytutkach,terapii i takie tam...też tu był taki.Gdzieś mi śmignął.Nudzi się kobiecie zdecydowanie.
Dokładnie, też taka myśl przyszła mi do głowy. Jak już wcześniej napisałam, ta pani wykorzystała też dwukrotnie wątek, dawno niewidzianego tutaj Rumpla.
Za pierwszym razem, przyznała, że na pewnym forum znalazła taką oto historię użytkownika o nicku Rumpel, po czym skopiowała tłustym drukiem całą historię którą podzielił się z użytkownikami tego forum. Jakoś tego wpisu ("nie wiedziała, że ma takiego mądrego męża")też nie mogę dzisiaj znaleźć na jej blogu. Czyżby także go usunęła?
Zostało natomiast opowiadanie zainspirowane historią Rumpla z 28.06.15 - "Miłość ci wszystko wybaczy...".
Wyobraźcie sobie sytuację, gdy małżeństwo pokonuje kryzys spowodowany zdradą, odbudowują zaufanie itd, aż tu nagle Onet przedstawia ich historię, nieco ubarwioną wyobraźnią autorki, ale jednak to o nich...
Wcale się nie zdziwię, jeśli ona jest użytkowniczką tego forum.Wyczytałam, że już zaszła wielu osobom za skórę na innym forum i nie tylko. Wydawało by się, że sam wiek do czegoś zobowiązuje, ale widocznie nie w przypadku tej "pani",jak jej tam? Kalinaxa.
Sluchajcie, a jakby zglosic to do komisji czy kogo, kto zajmuje sie nadawaniem nagrod za bloga roku lub naglosnic jakos. Przeciez musi byc jakis regulamin do cholery-to jakby pisac ksiazke z historiii opowiadanych na forach, potem ksiazka staje sie bestsellerem i co? kto kase zgarnia i cala reszte? to nie fair.
Wcale się nie zdziwię, jeśli ona jest użytkowniczką tego forum.Wyczytałam, że już zaszła wielu osobom za skórę na innym forum i nie tylko. Wydawało by się, że sam wiek do czegoś zobowiązuje, ale widocznie nie w przypadku tej "pani",jak jej tam? Kalinaxa.
Przestań zajmować się plotami. Za oskarżenie bez dowodów możesz wylądować na policji, a więc skasuj ten wpis!
Administracja będzie musiała udostępnić twoje IP - policjant!
34 2015-08-23 20:30:09 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2015-08-23 20:35:56)
zbytdelikatna napisał/a:Wcale się nie zdziwię, jeśli ona jest użytkowniczką tego forum.Wyczytałam, że już zaszła wielu osobom za skórę na innym forum i nie tylko. Wydawało by się, że sam wiek do czegoś zobowiązuje, ale widocznie nie w przypadku tej "pani",jak jej tam? Kalinaxa.
Przestań zajmować się plotami. Za oskarżenie bez dowodów możesz wylądować na policji, a więc skasuj ten wpis!
Cześć, Kalinaxa ;-)
Może napisać jakiś post na forum, żeby się czytelnicy Twojego bloga nie nudzili?
A dowody są... wystarczy porównać Twoje posty z bloga z tymi na forum...
I jak Ty to napisałaś, ponoć te osoby Ci udostępniły swoje opowieści... JASNE.
Poza tym, ''PANIE POLICJANCIE'', gdzie w poście zbytdelikatnej widzisz OSKARŻENIA?
rejlo napisał/a:zbytdelikatna napisał/a:Wcale się nie zdziwię, jeśli ona jest użytkowniczką tego forum.Wyczytałam, że już zaszła wielu osobom za skórę na innym forum i nie tylko. Wydawało by się, że sam wiek do czegoś zobowiązuje, ale widocznie nie w przypadku tej "pani",jak jej tam? Kalinaxa.
Administracja będzie musiała udostępnić twoje IP - policjant!Cześć, Kalinaxa ;-)
Może napisać jakiś post na forum, żeby się czytelnicy Twojego bloga nie nudzili?
A dowody są... wystarczy porównać Twoje posty z bloga z tymi na forum...
I jak Ty to napisałaś, ponoć te osoby Ci udostępniły swoje opowieści... JASNE.Poza tym, ''PANIE POLICJANCIE'', gdzie w poście zbytdelikatnej widzisz OSKARŻENIA?
Czyżby "policjant" nie wiedział, że mimo usunięcia kompromitujących wpisów z bloga, można je odtworzyć z twardego dysku? (Policjant już szuka nowego komputera?
)
Zresztą są tutaj świadkowie, którzy czytali ukradzione historie użytkowników tego forum.
zbytdelikatna napisał/a:Wcale się nie zdziwię, jeśli ona jest użytkowniczką tego forum.Wyczytałam, że już zaszła wielu osobom za skórę na innym forum i nie tylko. Wydawało by się, że sam wiek do czegoś zobowiązuje, ale widocznie nie w przypadku tej "pani",jak jej tam? Kalinaxa.
To nie są ploty, o tym ludzie piszą na twoim blogu.Tam to wyczytałam w komentarzach ![]()
rejlo napisał/a:zbytdelikatna napisał/a:Wcale się nie zdziwię, jeśli ona jest użytkowniczką tego forum.Wyczytałam, że już zaszła wielu osobom za skórę na innym forum i nie tylko. Wydawało by się, że sam wiek do czegoś zobowiązuje, ale widocznie nie w przypadku tej "pani",jak jej tam? Kalinaxa.
Administracja będzie musiała udostępnić twoje IP - policjant!To nie są ploty, o tym ludzie piszą na twoim blogu.Tam to wyczytałam w komentarzach
Czy mogłabyś mi przesłać link do tych komentarzy?
Cyniczna właśnie tam zajrzałam i co widzę?Został tylko tytuł, a treść jest chroniona, tzn,że pan/i policjant czyta o naszym oburzeniu.Jest więc nadzieja dla nas.
Cyniczna właśnie tam zajrzałam i co widzę?Został tylko tytuł, a treść jest chroniona, tzn,że pan/i policjant czyta o naszym oburzeniu.Jest więc nadzieja dla nas.
Hahaha, więc bingo :-)))
Hmm. Cóż. Pani czyta wiadomości tzw moderatory ponieważ napisałam jej o prawach autorskich to pod jedną historią napisała ze zaczerpnięte z net kobiety A tą druga skasowala. Jak najbardziej pisać do niej żeby usunęła wszystko co nie jej. Nie ma prawa. A dupa już się jej trzęsie ze strachu.
Witajcie ![]()
ja przezornie zrobiłam sobie screeny z ekranu...
bo moja historia tez już z bloga zniknęła.
W tym tygodniu będę u prawnika, więc dodatkowo zapytam też o to.
A jutro, tak czy siak, napisze do onetu.
Stać mnie na to, żeby prowadzić sprawę w sądzie... wyjdzie coś z tego albo i nie wyjdzie... ale wstrętnego babszyta przeciągnę...
Nie mieści mi się w głowie, żeby dorosła kobita mogła robić takie rzeczy... rozumiem, jakaś znudzona uczennica gimnazjum.
Tak, czytałam tez o tym, że ją z jakiegoś forum wyrzucili.
Czytałam też na jej blogu jej własną odpowiedź do jakiejś kobiety, którą ją "śmiała skrytykować"... typu "niech paniusia sobie nie myśli..."... i "ja jeszcze paniusi powiem"...
ta "paniusia" powtórzona chyba ze 20 razy... żenada
Zorija, dawaj znać, jak się sprawy mają.
Nie ukrywam, że sprawa mnie interesuje.
Jest tam na tym blogu pewna historia podobna do jednego z moich wątków - ale nie mam pewności, czy na pewno.
W końcu wiele ludzi miało ciężkie dzieciństwo.
Niemniej jednak temat będę śledzić i na tamten blog zaglądać.
43 2015-08-23 21:27:42 Ostatnio edytowany przez santana (2015-08-23 21:27:59)
Taa napisała jeszcze ze ona jest w porządku!! Tak nie można kraść !
Taa napisała jeszcze ze ona jest w porządku!! Tak nie można kraść !
Jakby była w porządku, to by teraz w popłochu nie usuwała wpisów i nie korygowała stópek...
Dokładnie
Trzeba kobiete kontrolowac non stop dziewczyny nie,ze ucichnie i potem znow to samo-ja bym skontaktowala sie z komisja nadajaca nagrody-to bardzo wazne bo ludzie maja prawo wiedziec kogo wypromowali.
Witajcie
...A jutro, tak czy siak, napisze do onetu.
Jak już wcześniej pisałam, z Onetem raczej niczego nie osiągniesz, zwłaszcza, że Twoja historia szczęśliwie nie została opublikowana.
Zrobisz tylko reklamę tej kobiecie, a być może krzywdę tym osobom, które opisały tutaj swoje problemy, a które następnie zostały wykorzystane przez żądną sławy blogerkę.
Po Twojej interwencji Onet może szczególnie zwrócić uwagę na ten blog i prezentować częściej opowieści opisane, ukradzione, z Netkobiet.
No troche racji w tym jest ![]()
Trzeba kobiete kontrolowac non stop dziewczyny nie,ze ucichnie i potem znow to samo-ja bym skontaktowala sie z komisja nadajaca nagrody-to bardzo wazne bo ludzie maja prawo wiedziec kogo wypromowali.
redakcja@blogroku.pl
To jest adres do przewodniczącego komisji przyznającej nagrody.
Osoby poszkodowane, którym cząstkę życia autorka "Lustro..." ukradła mogą napisać i przybliżyc sytuację.
grinta napisał/a:Trzeba kobiete kontrolowac non stop dziewczyny nie,ze ucichnie i potem znow to samo-ja bym skontaktowala sie z komisja nadajaca nagrody-to bardzo wazne bo ludzie maja prawo wiedziec kogo wypromowali.
redakcja@blogroku.pl
To jest adres do przewodniczącego komisji przyznającej nagrody.
Osoby poszkodowane, którym cząstkę życia autorka "Lustro..." ukradła mogą napisać i przybliżyc sytuację.
Bravissima!!!
Kuźwa...ale z Ciebie wesołek ![]()
52 2015-08-24 20:08:20 Ostatnio edytowany przez Zorija (2015-08-24 20:09:12)
Dostałam odpowiedź z onetu, oto ona:
"Szanowna Pani,
W odpowiedzi na Pani wiadomość wyjaśniamy, że jeśli na blogu pojawiają się treści niezgodne z Regulaminem serwisu blog.pl bądź obowiązującym prawem (np. Prawem Autorskim), to można do nas wysłać zgłoszenie o naruszeniu Regulaminu wraz z wyjaśnieniem i potwierdzeniem zasadności.
Wówczas będziemy w stanie podjąć odpowiednie kroki."
Proponuję więc śledzić poczynania naszej ulubionej pani "policjant"
i natychmiast zgłaszać, gdy tylko coś wzbudzi nasze podejrzenia.
Ja im właśnie wysyłam scany, które mam.
Poproszono nas o zabranie głosu, dlatego pozwólcie, że wypowiem się jak to wygląda z naszego punktu widzenia.
16 punkt Regulaminu Forum Netkobiety.pl wyraźnie mówi: ”Wszelkie komentarze, opinie, publiczne wypowiedzi na forum, stają się własnością i integralną częścią serwisu z chwilą ich umieszczenia. Jeśli się z tym nie zgadzasz, nie umieszczaj na Netkobietach żadnych treści.” Ten zapis pozwala nam na moderatorską edycję oraz zabezpiecza przed wprowadzającymi chaos i zamieszanie żądaniami usuwania wpisów, a równocześnie jest tożsamy z tym, że przywłaszczenie sobie jakichkolwiek treści bez naszej wiedzy i zgody stanowi naruszenie dóbr Netkobiet i - co wydaje się oczywiste - jest niezgodne z obowiązującym prawem.
Od siebie dodam, że dobre obyczaje oraz zasady współżycia społecznego również wymagają wystąpienia bezpośrednio do autora postów z prośbą o możliwość wykorzystania czyichś historii dla własnych celów.
Ze swojej strony uprzejmie proszę osoby, których dobro zostało naruszone o kontakt (olina@netkobiety.pl), podanie linku do rzeczonego bloga i ewentualnie inne informacje, mogące pomóc w sprawie - zostaną one przekazane Administracji Forum. Zupełnie niezależnie od autorki rzeczonego bloga osobiście można żądać natychmiastowego usunięcia wszystkich wpisów, które zostały użyte w sposób bezprawny i naruszający czyjeś dobra osobiste.
54 2015-08-24 23:01:50 Ostatnio edytowany przez Olinka (2015-08-26 23:37:34)
[niedozwolony link]
hej czyja to historia, bo do sądu z nią!
55 2015-08-25 22:32:48 Ostatnio edytowany przez Olinka (2015-08-26 23:37:52)
Czyja to historia z netek??
[niedozwolony link]
56 2015-08-25 22:36:51 Ostatnio edytowany przez Zorija (2015-08-25 22:51:39)
przestań się reklamować...
ja tam nawet coś przeczytałam......
nie dość, że infantylne... to jeszcze beznadziejne... bez ładu i składu....
jak się nie da zżynać, to już tak dobrze nie wychodzi....
57 2015-08-25 22:38:17 Ostatnio edytowany przez Zorija (2015-08-25 22:39:26)
I dobrze wiesz, że zżynałaś...
Moją historię skopiowałaś prawie bez jednego zmienionego wyrazu.
A teraz rżniesz głupa......... i głupio się pytasz czyja to historia.
Nie umiesz choć zachować się odrobinę honorowo i po prostu stąd zniknąć??
58 2015-08-25 22:54:19 Ostatnio edytowany przez Olinka (2015-08-26 23:38:06)
To jest bardzo ciekawa historia ![]()
[niedozwolony link]
59 2015-08-26 22:13:57 Ostatnio edytowany przez Olinka (2015-08-26 23:38:23)
która tu o tym pisała?
[niedozwolony link]
60 2015-08-26 22:21:34 Ostatnio edytowany przez emde (2015-08-26 22:22:23)
Zoria, właśnie straciłem duży kontrakt i mam trochę czasu.
Dojechać ją?
A może po prostu nie warto...
61 2015-08-26 22:28:25 Ostatnio edytowany przez Olinka (2015-08-26 23:43:12)
Za to powinna iść do więzienia bezwzględnie!
[niedozwolony link]
62 2015-08-26 22:42:38 Ostatnio edytowany przez Olinka (2015-08-26 23:43:25)
która się identyfikuje z tekstem?
[niedozwolony link]
dziewczyny, ale co , ona tak bezkarnie? przeciez jasno jest napisane w regulaminie,ze wszystko tutaj jest wlasnoscia tego tutaj portalu. I co dalej?
co to a blog ? tylko co admin może zrobić ?