Mam pewien problem. Od pewnego czasu jestem uczestnikiem funduszu emerytalnego. Ponieważ nie za bardzo mnie to wszystko obchodzilo nie pofatygowałam się nawet by samodzielnie wybrac. Minal termin i ZUS przydzielil mnie z ?automatu?. Wtedy nie wiedzialam jeszcze ze w tym losowaniu nie biorą udzialu 3 najwieksze OFE, zreszta to chyba i tak nie mialoby znaczenia bo szanse na trafienie do tego najlepszego są niewielkie. Teraz kiedy tak strasznie dużo slyszy się o kryzysie i o tym ze towarzystwa bankrutują postanowilam sprawdzic co się dzieje z moimi oszczednosciami. To co zobaczylam wprawilo mnie w oslupienie, gdyż okazalo się ze na moim koncie jest mniej srodkow niż suma wplaconych skladek! Nie spodziewam się gigantycznej wyplaty na emeryturze no ale bez przesady, chyba nie podlega watpliwosci ze przynajmniej powinna się tam znajdowac suma tego co wplacilam! Wiem ze jest mozliwosc bezplatnej zmiany funduszu na inny i strasznie nie chcialabym znow trafic do takiego jak ten. Mozecie mi cos podpowiedziec? Które fundusze są teraz godne uwagi?
Z tego co mi wiadomo to najlepsze fundusze to Commercial Union i Nationale Nederlanden. Naprawdę wiele osób korzysta z tych funduszy i z tego co wiem są BARDZO zadowoleni
Poczytaj sobie o tych funduszach i sam dokonaj decyzji
Powodzenia ![]()
Hmm, CU raczej odradzam. A właściwie to CU to Aviva czyli Pan Pikuś
. 5 lat temu założyłam córce polisę na życie. Wpłacaliśmy po 50 zł miesięcznie . 50 zł x 12 miesięcy = 600 Zł. x 5 = 3000 zł.
Hmm, tak miało być ,a na koncie mamy niecałe 1300 zł
( Przez pierwszy rok nie zarabia się , ale potem. Dobrze ,że w miarę szybko wycofaliśmy pieniążki, bo nie stać nas na kolejne straty. Jeteśmy w Nordea
Jest ok. Czego nauczyłam się to czytać , czytać i kształcić się w tym kierunku. Żeby nie być takim ciemnym.
Jeżeli chodzi o fundusze emerytalne, zus-y itd. trzeba kierować się ceną jednostki. Imtaniej tym więcej kupisz. My jeteśmy w Nordea
To mój kolejny fundusz, zmieniam co 2 lata, nie tkwię w jednym. Po dwóch latach bez strat można przejść do innego. Byłam w Generali, a teraz czas na Nordea. Pozdrawiam serdecznie
Cioteczka Dobra Rada a czy takie przenoszenie się co dwa lata nie wplywa nie korzystnie na stan konta? Ja rozumiem ze samo ?przeskoczenie? z funduszu do funduszu jest bezpłatne, ale zmierzam do tego czy na pewno przy takim przniesieniu nie traci się jakiegos % tego co już tam jest zgromadzone?
Jeśli chodzi o wartość jednostki to rozumiem ze im niższa tym lepiej, bo wtedy można za nią kupić więcej i zdaje mi się ze taka sytuacja wystepuje w najwiekszych towarzystwach jak np. PZU czy ING, zgadza się?
Przenoszenie się nie wpływa na stan konta (jeśli robisz to w trybie "bezpłatnym" czyli max raz na 24miesiące.) Nie ma dodatkowych prowizji czy wyższych stawek czegośtam.
Z tą wartością jednostek to o jezuuuu. ABSOLUTNIE NIE TAK. jednostki OFE to NIE SĄ AKCJE. Im wyższa wartosc jednostki to znaczy, ze taki OFE wiecej zyskal od poczatku dzialalnosci, i NIC INNEGO to nie znaczy.
Jest nawet taki kalkulatorek gdzie mozna samemu to sprawdzic:)
serwis multiofe.pl (dzial kontakt, odnosnik 'nie wierz we wszystko')
No dobrze czyli na pewno patrzec na wartość jednostki, bo to oddaje wyniki funduszu od początku powstania. Kolejna kwestia dotyczy chyba opłat tak? Wiem ze są dość znaczne róznice w tych prowizjach? Na co jeszcze patrzec?
No dobrze czyli na pewno patrzec na wartość jednostki, bo to oddaje wyniki funduszu od początku powstania. Kolejna kwestia dotyczy chyba opłat tak? Wiem ze są dość znaczne róznice w tych prowizjach? Na co jeszcze patrzec?
prowizje od nowego roku beda 3.5% od skladki (jedynie allianz 3.45%)
dodatkowo sa oplaty za zarzadzanie: najnizsze maja aviva cu, aig, pzu, ing i generali.
Patrz na zysk (stopa zwrotu sie nazywa) w ciagu roku, 3lat i 5-6 lat. Albo jak w stosunku do sredniej fundusz wygladal w ostatnich 3-4 zestawieniach KNF
kz dzieki za informacje. Czyli jesli jakis fundusz w tych przedzialach czasowych ciagle utrzymuje sie na stalej, wysokiej pozycji tzn. ze ma wysoka stope zwrotu i jest stabilny. No zaczynam lapac to wszystko;) Zajrzalam w ten kalkulator od Ciebie, poczytalam jeszcze troche, sprawdzilam ranking KNF i chyba zaczynam sie powoli decydowac...
Chciałam się podzielić informacją odnośnie wyboru funduszu. Zdecydowałam się w koncu na PZU, bo to OFE w mojej ocenie jest najbardziej stabilne i pewne. Bardzo pomocny przy wyborze był artykuł na który trafiłam zupełnie przypadkiem... dla wszystkich ktorzy jeszcze sie wahaja podaje adres:
eioba.pl/a105082/ofe_w_oczach_internautow
W pierwszej kolejności sugerowałabym się opłatami. Nawet 0,5% różnicy w długim okresie daje ogromne różnice w zgromadzonym kapitale (dzięki magii procentu składanego). Wyniki historyczne nie dają gwarancji, że dany OFE nadal będzie tak dobry, jak do tej pory.
Ale przede wszystkim pamiętajmy, że emerytura ZUS+OFE będzie najprawdopodobniej bardzo niska, więc żeby nie klepać biedy na emeryturze zdecydowanie polecam oszczędzanie na własną rękę, czyli innymi słowy III filar.
najlepszy fundusz Amplico OFE
ja w nim jestem i bardzo sobie chwalę. Profesjonalne podejście do klienta itd. Poza tym mam u nich III filar i też nie narzekam. Na razie nie zaglądam na konto bo i po co-założyłam III filar żeby oszczędzać na emeryturę a nie się wzbogacać-a do emerytury jeszcze daleko. Jeśli zrywa się wcześniej umowe niż termin na jaki się ja podpisało to nie dziwne że wyjmuję się mnij niż się wpłaciło. zresztą jak sie zrywa umowę to trzeba się cieszyc że cokolwiek wypłacają-za niedotrzymanie warunków umowy!!!!!!!!
Jeszcze raz polecam Amplico OFE i Amplico Life
Ja polecam Generali właśnie ze względu na stabilność. Ja też zmieniałam OFE i po kilkunastu godzinach przed przeróżnymi tabelami, wynikami i rankingami wyszło, że Generali to OFE dla mnie:) I uważam, że to był strzał w dziesiątkę:)
a gdzie dorwałaś te wszystkie rankingi ? wiarygodne ?
Informacji o rankingach szukałam w internecie, artykuły też wyszukiwałam na stronach typu money.pl czy bankier.pl. Czy wiarygodne?? Znalazłam ich sporo, przygotowywane przez różne firmy i w każdym z nich Generali jest na podium, więc coś w tym musi być ![]()
ale jedno to rankingi a cvo innego to sprawdzony fundusz przez rodzinę, znajomych, znajomych znajomych ![]()
O tym też nie zapomniałam. Pytałam każdego, kogo tylko spotkałam. Natręt:p Rady znajomych + wyniki = Generali
O tym też nie zapomniałam. Pytałam każdego kogo tylko spotkałam. Natręt:p Rady znajomych + wyniki = Generali
a może lepszy fundusz inwestycyjny? Mój mąż wybrał ostatnio fundusz parasolowy BPH TFI, strasznie jest zaaferowany tym wszystkim, a ja jako marketingowiec podziwiam BPH ze strony prowadzonej kampanii marketingowej na social mediach - kanał You Tube.
pozdrawiam
Dzini
a może lepszy fundusz inwestycyjny? Mój mąż wybrał ostatnio fundusz parasolowy BPH TFI, strasznie jest zaaferowany tym wszystkim, a ja jako marketingowiec podziwiam BPH ze strony prowadzonej kampanii marketingowej na social mediach - kanał You Tube.
pozdrawiam
Dzini
Fajne fajne te działania mają faktycznie. chyba niedawno ruszyła też aplikacja: pocztowkazprzyszlosci.pl
dzini napisał/a:a może lepszy fundusz inwestycyjny? Mój mąż wybrał ostatnio fundusz parasolowy BPH TFI, strasznie jest zaaferowany tym wszystkim, a ja jako marketingowiec podziwiam BPH ze strony prowadzonej kampanii marketingowej na social mediach - kanał You Tube.
pozdrawiam
DziniFajne fajne te działania mają faktycznie. chyba niedawno ruszyła też aplikacja: pocztowkazprzyszlosci.pl
tak ale wyglądam w niej jak moja babcia !! i te zmarszczuchy!!
Tutaj jest jakieś zestawienie http://www.knf.gov.pl/opracowania/rynek_emerytalny/dane_o_rynku/rynek_ofe/Stopy_zwrotu_OFE/stopy070411.html
mój mąż jest w Generali i powiem, że ma naprawde dobre efekty. Ja mam zamiar teraz przejść do nich. Ponoć warto co jakiś czas zmieniać fundusz.
Od 3 lat obserwuje ofe. Według mnie najlepsze to Generali i ING. Sama jestem w Generali, gdyż ma dobre wyniki w długim okresie, a poza ma średnią ilość członków, a co za tym idzie, łatwiej im obracać pieniędzmi. Pamiętajcie, aby obserwować fundusz w okresie min. 3 lat. Wiele razy słyszała, jak ludzie mówili, a przyszedł Pan i pozakazywał nam wykres, nawet nie wiedzieli, z którego miesiąca, kiedy dany fundusz miał najlepsze notowania etc. Dużo mogłabym pisać. Pozdrawiam!
czy orientuje się ktoś ile kasy biorą konsultanci za przepisanie z funduszu np Aviva do innego np. Generali ? pozdrawiam
Dopisuję się bo też właśnie jestem w trakcie dojrzewania do zmiany OFE. Tylko na który?
Prawie caly wieczór szukałam wczoraj info. Mam coraz większy mętlik ![]()
Hop hop, jest tu ktoś?
Cisza na wątku... ![]()
Qrcze, znalazłam jedną stronę, ale nie mogę wstawić linku...
Już wiem, mam komunikat, że jestem nowym użytkownikiem i nie moge dodać linka...
ofe ranking http://ranking.org.pl
Ja mam zamiar przejść do Generali. Od dawien dawna ma on naprawdę dobrą pozycję w rankingu. mój mąż jest i jest zadowolony. Generalnie on wszystko pilnuje, sprawdza, ma ciągły dostęp do swoich wkładów i sam każe mi się przenieść do tego właśnie OFE.
Wtedy nie wiedzialam jeszcze ze w tym losowaniu nie biorą udzialu 3 najwieksze OFE, zreszta to chyba i tak nie mialoby znaczenia bo szanse na trafienie do tego najlepszego są niewielkie.
Ogólnie w losowaniu biorą udział te fundusze, które uzyskały wyższe stopy zwrotu niż średnia ważona stopa zwrotu wszystkich funduszy. Wyniki bierze się z dwóch ostatnich lat. Moim zdaniem, powinno sie brać pod uwagę przynajmniej 3-4. Co do szans, to są one zawsze równe, tzn. że każdy OFE biorący udział w losowaniu dostanie taką samą pulę ubezpieczonych.
Dlatego najlepiej wybrać osobiście swój OFE. wcześniej przejrzeć ranking funduszy i podjąć decyzję. ja w ten sposób i w sumie także za namową męża zdecydowała że przejdę do Generali.
A patrzyłaś jakie mają statystyki jeśli chodzi o klientów? Tzn. ilu klientów stracili a ilu do nich przeszło w ostatnich latach bo to też różnie bywa.
Czołówka rankingu się nie zmienia. Dobry fundusz emerytalny powinien być kompletny, nie tylko II ale i III filar powinien być przemyślany.