Dziewczyny! Help! Wyjechalam na wakacje, akurat skonczyl sie okres to aplikowalam 4 dni lactovaginal. Jestem tu tydzien i uzywalam codziennie feminum z kwasem mlekowym, uzywam ziaji do higieny intymnej przeciwgrzybiczy. I za tydzien kolejny okres a ka czuje swedzenie i mam czerwona pochwe, nie wspolzylam wiec partner mnie nie zarazail ani nic. Czy to mozliwe ze przed miesiaczka tak po prostu jest? Posmarowalam feminum i czuje ulge ale juz wysycha i znow swedzenie...nie mam sily, nie chce takich wakacji, chce sie kochac z ukochanym! Biore antykoncepcję. Pomocy
A czy golisz miejsca intymne? ja mam podobnie ze swędzeniem pochwy i okolic, byłam u ginekologa który wykonał wszystkie badania i okazało się, ze jestem zdrowa. Pani doktor mówiła, że może to być wina golenia bądź uczulenia na jakiś proszek, płyn itp.
Jeżeli problem się powtarza, proponuję sprawdzić poziom cukru to częsty objaw cukrzycy.
A teraz kup sobie clotrimazolum, ale nie przestawaj go używać jak swędzenie ustąpi, leczenie kontynuuj 3-4 tygodnie.
Gole, ale nie zawsze mam te objawy po goleniu. Rzadko. Jezeli chodzi o glukoze to mam w normie. Robilam badanie. Za tydzień posiew..zobaczymy, dzieki dziewczyny
A może masz po prostu grzybicę w organizmie i to objawia sie u Ciebie własnie w pochwie? Postaraj się nie jeść przez jakiś czas słodyczy, owoców zawierających w sobie dużo cukru np bananów, winogron; za to jedz kiszone ogórki, kapustę (działają jak miotła na grzyby w układzie pokarmowym), bierz jakiś probiotyk, najlepiej taki, który ma w sobie kilka szczepów bakterii np Multilak. Wiele kobiet ma właśnie tak, że grzybica np po antybiotyku pojawia sie w pochwie dlatego ja bym postąpiła tak jak napisałam.
Dieta ma duże znaczenie, nawet u ludzi zdrowych, nie mających cukrzycy, duża ilość cukrów prostych w diecie może wpłynąć na pojawienie się grzybicy, antybiotyki dodatkowo to potęgują. Sama coś o tym wiem, po antybiotykach zawsze był dramat, cukrzyca mi nie pomagała, ratuje się clotrimazolem, no i odkąd wiem że mam cukrzycę to jestem na diecie niskowęglowodanowej, ale ta i u zdrowej osoby mającej jedynie problem z grzybicą, może okazać się świetnym rozwiązaniem.
Jesli badania sa ok to prawdpodobnie wina antykoncepcji hormonalnej, ktora hamuje produkcje sluzu, naturalnie chroniacego przed otarciami i wnikaniem drobnoustrojow.
Też miałam ten problem - swędzenie i pieczenie pochwy (choć nigdy się nie goliłam). Okazało się, że mam infekcję mieszaną (bakteryjno-grzybiczną) ale ginekolog kazał mi przez dwa tygodnie stosować dwa razy dziennie Vagical i pomogło już po pierwszej globulce!!!! Bardzo polecam bo szybciutko wszystko wróciło do normy (i kosztowało mnie niecałe 15zł)
Pozdrawiam!
Ide jutro do ginekologa. Po okresie wszystko przeszlo..moja mama mowi ze tez tak miala i z wiekiem minelo. Boje sie tam isc, bo chce to wyleczyc gdyz ciagle wraca mimo antybiotykow, kwasu mlekowego, dbania o higiene. Mam nadzieje ze posiew wykaze cos. Moze byc tak ze grzyb lub bakteria caly czas jest a tylko czasem sie aktywuje dlatego nie moglam jej wyleczyc? Czesto mam to po stosunku ale kilka dni i znika..partner bral ze mna leki i dwa tyg pozniej i tak to samo wiec on mnie nie zaraza. Z reszta nie ma zadnych objawow...wyglad czlonka tez ok.
Ja na problemy intymne urofuraginum brałam. Ziołowe i bez recepty. Ale do lekarza idź. Zawsze trzeba się tam udać gdy nic nie pomaga.
W takiej sytuacji dobrze jest iść do lekarza. Może masz nie wyleczą infekcje po prostu? I warto najpierw pobrać jakieś dobre leki, a potem zastosować profilaktykę!
dostałam wyniki. Mam candida spp srednio liczne i enterococcous spp. pojedyncze.
czekam na maila od lekarza ale moze wy wiecie czy to cos powaznego?
hej! dostałam recepte na flukonazole dla mnie i partnera na 14 dni oraz clotrimazol vag dla mnie na 14 dni. Czy konieczne jest leczenie partnera? nie ma on objawow, przy seksie byla gumka zawsze od poczatku objawow i przed w sumie tez. narzeka on na faszerowanie lekami. Przed nim tez kilka imprez służbowych i nie chce odmawiać sobie alkoholu skoro nic mu nie jest. jak myslicie?
ps. brałam ten lek juz ale 4 dni tylko i jakos mi wrocila infekcja...boje sie ze znow bedzie nieskuteczna.
prosze o rady
Odświeżam!
Skonczylam 2tyg kuracje na candida. Za tydzien okres. Swedzenie a raczej dyskomfort przypominajcy swedzenie (takie klucie/zaswedzenie czasami) nadal. Podczas kuracji tego nie bylo. Oczywiscie napisalam do ginekologa. Co mam zrobic? Nie po to wydalam na badania,lekarza i leki prawie 300 zl zeby znow isc..napisalam gin ze specjalnie zrobilam szczegolowe badania zeby wiedziec jaki lek brac.
Jeszcze probiotyk zaczynam zaraz, odczekalam 4 dni od kuracji, nir wiem po co. Poradzcie