Dodatkowe zajęcia dla nastolatka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Dodatkowe zajęcia dla nastolatka

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1 Ostatnio edytowany przez Empka (2015-07-24 04:58:32)

Temat: Dodatkowe zajęcia dla nastolatka

Cześć dziewczyny, mam dylemat. Moja 14 letnia pociecha znalazła sobie od września dodatkowe zajęcia w pobliskiej organizacji edukacyjnej.
Z tego co zrozumiałam chodzi o szybką nauke, czytanie, coś o  komunikacji i ćwiczenie charakteru. posłałybyście córkę czy to jakaś naciągana ściema. Macie jakieś doświadczenia z takimi rzeczami? 
Dodam że, chcą 200 zł za 2x 1,5 h tygodniowo.
Ma to dla Was sens?

Buziaki :* chciałam się też przywitać to mój pierwszy dzień z Wami wink

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dodatkowe zajęcia dla nastolatka

Super, że nastolatka, z własnej, nieprzymuszonej woli wybrała takie rozwojowe zajęcia.
Oczywiście, efekty będą zależały od prowadzących i metod, jednak KAŻDE tego typu zajęcia przynoszą jakieś korzyści. Zwykle trudne do zmierzenia, bo jak zmierzyć np. umiejętność komunikacji czy poczucie własnej wartości? A jednak tzw. kompetencje miękkie są niezwykle ważne w życiu osobistym i zawodowym. Na czym by te zajęcia nie polegały - Twoja córka na pewno na nich bardzo skorzysta.

3

Idea jest fajna i też bym chciał umieć takie rzeczy, ale chyba to wszystko od talentów zależy. Boje się że rozbudzą oczekiwania, a jak człowiek nie ma predyspozycji to jakieś malutkie postępy liźnie i się zniechęci. Myślcie że, takich rzeczy można się nauczyć, czy to takie obiecanki na kiju?

4

O jakich predyspozycjach mówisz? Jak chcesz zmierzyć postępy w komunikacji?
Nawet szybkie czytanie trudno zmierzyć, bo, jeśli córka będzie czytała po tych zajęciach tylko minimalnie szybciej, to może zapamiętywać o wiele więcej z tego samego tekstu.
Tu nie ma opcji, żeby nie przyniosło jej to korzyści.
Obawiasz się zniechęcenia, ale czy to ewentualne zniechęcenie jest gorsze niż rezygnacja bez próby? No proszę Cię... Poza tym - do czego ona ma się zniechęcić? Do rozmawiania? Do pewności siebie?
Empko, nie obraź się, ale mam wrażenie, że Twoja córka jest o lata świetlne bardziej świadoma tematu niż Ty.

5

Strasznie drogo!

6

Ja w liceum skończyłam kurs szybkiego czytania. Nie pamiętam, ile wychodziło miesięcznie dokładnie, ale całość trwała jakoś 8-10 miesięcy, dostawało się certyfikat na koniec, a koszt całości to było ok. 2000 - 2500 zł (też nie pamiętam dokładnie, nie ja wtedy płaciłam tongue). W każdym razie nie uważam tego za zmarnowane pieniądze na pewno, bo - tak jak napisała vinnga - poprawia się też zapamiętywanie, tzn. nie wiem, tam akurat było dużo ćwiczeń, technik z tym związanych. Ale trzeba wytrwałości - to było podzielone na jakieś tam części i w każdej z nich były inne ćwiczenia do robienia codziennie w domu przez mniej więcej pół godziny + po każdych zajęciach sporo "zadań domowych". Bez tego nie ma sensu, bo na samym kursie nic się nie zrobi. Generalnie widocznie poprawia szybkość czytania, to mogę potwierdzić, natomiast w ten sposób nie czytam nic dla przyjemności, tylko do nauki itd. Co do zapamiętywania, to tak jak napisałam, u mnie było dużo ćwiczeń, ale sama tego nie odczułam, bo zawsze właściwie pamiętałam zdecydowaną większość/wszystko (w zależności o typu informacji tongue) z tego, co przeczytałam.

7

200 zł za 3h? Można spróbować. Chociaż ja np. ostatnio za tyle (plus minus) kupiłam pakiet dwóch kursów konwersacyjnych angielskiego metodą Emila Krebsa, a lekcji jest 40 po 30 minut big_smile. No i dwa języki.  Tyle, że tu jest kurs do samodzielnej nauki i nie płaci się np. za salę czy za dojazdy itd., więc może dlatego wyszedł tak tanio.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Dodatkowe zajęcia dla nastolatka

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024