Moje ściany dawno nie widziały pędzla ani farby więc chyba najwyższa pora je trochę odświeżyć... szukam dobrych farb i oryginalnych kolorów które zmienią trochę wizerunek pomieszczenia. Może mi trochę pomożecie, dacie cenne wskazówki to będzie mi łatwiej dokonać ostatecznej decyzji
polecam farby zmywalne np dekorala bądź duluxa są bardzo wydajne, nie chlapią i co njważniejsze jak sie pobrudzą można plamy zmyć ściereczką. Bardzo dobrze zamalowywuje stare kolory tylko przed pomalowaniem koniecznie zagruntować! wówczas farba równo wysycha i nie ma przebarwień
Osobiście podobają mi się kolory duluxa : alpejska łąka, śliwka węgierka, cafe late takie mam kolory u sibie.
KOSZT ok 40 zł za 2,5 l, starcza na pomalowanie na 35m2 ( tj dwukrotnie średni pokój)
Śnieżka BARWY NATURY ma około 40 gotowych do użycia kolorów w świetnych odcieniach, ważne jest także to że zawiera teflon surface protector dzięki czemu brud nie ma możliwości związania się z podłożem a więc czystość ścian gwarantowana
chociaż ładne mają te barwy? bo ja nadal nie mam pojęcia na jakie kolory się zdecydować
zawsze podobały mi się takie ciepłe i jasne odcienie więc może rzeczywiście to jest jakieś wyjście z tej sytuacji. A jak z bezpieczeństwem farb o których piszecie?
To wejdź sobie na http://www.przemaluj.pl/index.html i oceń sama, bo przecież każdy ma inny gust. Poza tym farby te mają niską zawartość lzo więc nie masz się o co martwić. Wybierz kolor, który odpowiada tobie samej i nie sugeruj się modą lecz własnym rozsądkiem bo na tym wyjdziesz najlepiej.
Niedawno używałam właśnie farb Decoral. Trochę nie udało się z białą farbą do sufitów z promocji za złotówkę.
A ja zwykle kupują farbę Śnieżkę 10 litrów
wybieram sobie pigment z kolorem jakim chce i wychodzi ladny kolor i dość tanio.
Farba biała śnieżka 10 litrów koszt 35-40 zl plus pigment jeden 5 zl zwykle kupuje dwa wiec 10 zl.
Farba kosztuje mnie około 50 zl a nie 200.
Mnie farba nie kosztowała zbyt dużo. W marketach są obniżki na niektóre gotowe farby kolorowe. Robocizna jest dużo droższa. Eko Śnieżka była zachwalana jako farba antyalergiczna czyli bez drażniącego zapachu. Wybrałam jednak promocyjną.
Niedawno używałam właśnie farb Decoral. Trochę nie udało się z białą farbą do sufitów z promocji za złotówkę.
pewnie dlatego ze była akrylowa a nie lateksowa?
Summerka napisał/a:Niedawno używałam właśnie farb Decoral. Trochę nie udało się z białą farbą do sufitów z promocji za złotówkę.
pewnie dlatego ze była akrylowa a nie lateksowa?
Lena to była lateksowa śnieżnobiała. Jakościowo bez zarzutu, tylko nie taka śnieżnobiała. Dopiero później dowiedziałam się, że w celu pogłębienia bieli dodaje się bieli tytanowej (nie wiem, co to jest).
Masz rację dobra farba to podstawa przy malowaniu. My salon malowaliśmy magnat kolorlove i dla nas super. Świetnie kryje, kolor piękny (wybraliśmy kość słoniowa - nam akurat zależało na tym by nie była to sterylna biel), salon wygląda dokładnie tak jak zaplanowaliśmy.
Bardzo dobry kolor, tylko czy ta kość słoniowa nie wpływa na to że dany obiekt wygląda trochę jakby od słońca zżółkł ?