Praca i studia - proszę o pomocną radę - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Praca i studia - proszę o pomocną radę

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1 Ostatnio edytowany przez Ama23 (2015-07-02 12:49:37)

Temat: Praca i studia - proszę o pomocną radę

Hej!

Piszę, ponieważ potrzebuję porady smile Pewnie wyjdzie długo i niewielu z Was wytrwa do końca, a co dopiero zacznie to czytać, ale spróbuję. Nie mam nikogo, z kim mogłabym o tym pogadać. Może jest wśród Was ktoś, kto był w podobnej sytuacji, lub zna kogoś, kto funkcjonuje podobnie. Wiem, że dzisiaj dużo osób studiuje i pracuje w tym samym czasie. Udaje im się to pogodzić, dlatego głęboko wierzę, że uda się i mi, a w między czasie będę miała czas dla siebie - czas na rozwijanie swoich pasji. Może zacznę od początku. Jestem na ostatnim roku studiów licencjackich kierunku humanistycznego, który w ogóle nie pokrywa się z moją pasją, z tym co chciałabym w życiu robić naprawdę. Wybór takich a nie innych studiów był głównie brakiem pomysłu na siebie, trochę też pójściem na łatwiznę. Od początku studiów finansują mnie rodzice. Podjęłam decyzję, że chciałabym ich odciążyć i podjęłam poszukiwanie pracy. Z pracą nie ma problemów jako że jestem po studiach językowych. Dostałam dwie propozycje pracy w korpo. Na tym samym stanowisku, za tą samą pensję. Jedna jest na trzy zmiany (w czasie dnia od 7.00 do 19.00), praca we wszystkie święta, wolne w weekendy, druga na jedną zmianę (standardowo od 9.00 do 17.00). I mam dylemat. Chciałabym pracując, móc pójść na studia w trybie zaocznym. W pierwszej pracy atmosfera byłaby świetna, z tym że bieda z tym, że trzeba pracować w święta. I dalej od domu. Druga praca kojarzy mi się źle jeśli chodzi o atmosferę. Taka typowa korpo. Z tym że brak pracy w święta, stała zmiana. Co wybrać?

Drugą sprawą jest to, że myślę o studiach zupełnie niezwiązanych z moim kierunkiem. Teraz, gdy pensja będzie pozwalała mi na to, żeby coś niecoś odłożyć, chciałabym zacząć coś, co mnie spełnia. Mimo tego, że nie wiem czy sobie  z tym poradzę jako że jest to dietetyka. Kierunek bardziej ścisły niż humanistyczny, a ja, z natury jestem tym drugim umysłem. Wiem jednak, że chcieć to móc. Nie wyobrażam sobie całego życia spędzonego w korpo. Nie chcę całego życia spędzić za biurkiem, ale wiem, że teraz jest to jedyny sposób na to, żeby mieć stałą pensję, żeby zapewnić sobie przeżycie i żeby odłożyć pare groszy. Najrozsądniej byłoby pewnie kontynuować studia magisterskie na Filologii - wiem. Ale czy ja naprawdę tego chcę? Nie. Proszę, dajcie mi jakiegoś kopa motywacyjnego i napiszcie szczerze czy nie porywam się z motyką na księżyc. Co o tym wszystkim myślicie? Czy to wszystko jest nieodpowiedzialne? Mam 23 lata.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Radkka (2015-07-03 01:41:29)

Odp: Praca i studia - proszę o pomocną radę

>>Najrozsądniej byłoby pewnie kontynuować studia magisterskie na Filologii - wiem.
nope, magisterka to powtorzenie tego co uczyłas sie na licencjacie. Jesli nie jest potrzebna ci do zdobycia dodatkowych uprawnien nauczycielskich (a do korpo nie jest) to ja bym sobie odpusciła.
>>Mimo tego, że nie wiem czy sobie  z tym poradzę jako że jest to dietetyka.
To jest bardzo dobry kierunek, tez nad nim myslałam. Co do studiów to jak podzielony jest materiał i jak ucza wykładowcy zalezy od uniwersytetu. Najlepiej jakbys poszukała kogos kto skonczył ten kierunek i prowadzi własny gabinet, zeby podzielil sie swoim doswiadczeniem.

Ja bym poszła do pracy + zapisała sie na zaoczne. Gdyby okazało sie ze zaoczne sa za ciezkie, to zrezygnowałabym a w miedzyczasie odłozyłabym kase i po jakimś czasie zapisała się na stacjonarne na uni. Wtedy zawsze bezpieczniej jesli masz swoje zaplecze finansowe + mozesz sobie dorabiac na bieżące potrzeby.

Albo zamiast zaocznych, niektore uniwersytety pozwalaja na coś ala ''wolny słuchacz'' wtedy też możesz sie przekonać czy ten kierunek bedzie ci odpowiadał.

3

Mi się wydaje druga praca korzystniejsza, chociaż atmosfera też jest ważna.

Na dietetykę chcesz iść na magisterkę? Myślę, że jeżeli po tych studiach już masz kwalifikacje do pracy to teraz możesz pójść na coś innego, bo jak coś to pracę już masz.

4

Myślę, że druga praca

5

Jeżeli nie chcesz wykonywać pracy związanej z dotychczasowym kierunkiem, to nie ma sensu, byś kontynuowała naukę na studiach magisterskich. Nie kieruj się tym, że spędziłaś już 3 lata na tym kierunku. Nie zamartwiaj się też tym, że sobie nie poradzisz na studiach z dietetyki. Dopóki nie spróbujesz, to się nie przekonasz. Zastanawiam się tylko, czy praca w korporacji w połączeniu ze studiami nie będzie dla ciebie zbyt wyczerpująca. Myślę, że warto jednak spróbować. Co do tych ofert pracy, chyba lepsza byłaby taka, gdzie panuje dobra atmosfera.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Praca i studia - proszę o pomocną radę

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024