Energetyczne śniadanie - nie tylko dla sportowców ;) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Energetyczne śniadanie - nie tylko dla sportowców ;)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1

Temat: Energetyczne śniadanie - nie tylko dla sportowców ;)

Podczas snu nasz organizm spala węglowodany zmagazynowane w wątrobie, by utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi i podtrzymać działanie podstawowych organów. Bogate w energię śniadanie pozwoli uzupełnić jej niedobór i jednocześnie usprawnić koncentrację w ciągu dnia oraz zachować uczucie sytości.

Poniżej wrzucam kilka przepisów, które może nie są zbyt dietetyczne (w stylu kromka chleba, plaster chudej wędliny i mandarynka hmm), ale za to pomagają dobrze rozpocząć dzień (a dzięki dobrym węglowodanom nie są tuczące):

Tosty z ciabatty:
(na 4 porcje)

4 pomidory śliwkowe, przekrojone na pół
2 duże, przekrojone pieczarki
oliwa z oliwek (najlepiej w sprayu, żeby nie było zbyt tłusto)
8 plasterków chudego bekonu
2/3 szklanki chudego twarożku
2 łyżki posiekanej natki pietuszki
1 Łyżka posiekanego szypiorku
(lub jakichkolwiek innych ziół, co kto lubi)
ocet balsamiczny
8 kromek chlebka ciabatta, pokrojonych w grube plastry i opieczonych

Rozgrzać piekarnik, pomidory i pieczarki ułożyć na blaszce przekrojoną stroną do góry, spryskać olejem, popieprzyć, ewentualnie posolić. Bekon ułożyć obok. Wszystko trzymać w piekarniku około 5-8 minut.

Wymieszać ser i zioła z solą i pieprzem, rozsmarować na pieczywie, na tym ułożyć bekon, pomidory i pieczarki, spryskać octem balsamicznym.

Kuskus z owocami:
(na 4 porcje)

szkalnka kuskusu
szklanka soku z czarnej porzeczki lub jabłkowego
cynamon
2 garście malin, truskawek, borówki amerykańskiej itp.
łyżka startej skórki z limonki lub cytryny
małe opakowanie niskotłuszczowego jogurtu naturalnego lub owocowego

Kuskus włożyć do miseczki. Sok wlać do garnka razem z cynamonem, podgrzewając doprowadzić do wrzenia i zalać nim kuskus. Przykryć i pczekać, aż kaszka całkiem wchłonie płyn. Następnie przemieszać kuskus widelcem, rozdzielić do małych miseczek, posypać owocami, polać jogurtem, posypać skórką. Opcjonalnie można też polac miodem lub syropem klonowym.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Energetyczne śniadanie - nie tylko dla sportowców ;)

Te przepisy wydają się być całkiem smaczne tongue ja rano nie mam za dużo czasu, więc jadam przed wyjściem do pracy jakąś małą kromeczkę z czymkolwiek, bo bez zjedzenia choćby kawałka nie wyjdę z domu, ale za do w pracy jem najpierw jogurt naturalny z platkami kukurydzianymi. Można jeść też z musli, gdyż, jak napisała Emilia, węglowodany nam się przydadzą wink Poniżej podaję kilka pomysłów na śniadanka, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a są smaczne i dostarczają dużo energii - tak na dobry początek dnia smile Oto one:

Kanapka z jajecznicą i szynką ? pełnoziarnistą bułkę wypełniamy ciepłą jajecznicą usmażoną na łyżce masła z dodatkiem szynki oraz pomidorów i ewentualnie szczypiorku.

Koktajl owocowy z pełnotłustego mleka, banana, miodu i owoców sezonowych oraz suszonych. Świetna propozycja zwłaszcza na lato.

Tost z pastą z tuńczyka i mizerią ? pełnoziarnisty chleb tostujemy i podajemy z pastą z tuńczyka w oleju wymieszanego z czosnkiem, łyżką ketchupu i łyżką jogurtu. Do tego podajemy sałatkę z poszatkowanego ogórka z solą i pieprzem.

Twarożek z otrębami ? kubełek wiejskiego twarożku mieszamy z dwoma łyżkami otrębów, łyżką pestek słonecznika, ziołami i rzodkiewką. Do tego można zjeść pumpernikla posmarowanego masłem.

3

fajne te przepisy ale ja też rano szybko się zbieram i jestem zbyt nieprzytomna na przygotowywanie wyszukanych dań smile
ja najczęściej na śniadanko wcinak michę musli z mlekiem smile np musli vitalis jest dobre, bardzo lubię tropikalne i z ziarnami smile
musli podobno dobrze robi na przemianę materii i jest zdrowe

4

Propozycje Agaty Chabierskiej:

Kanapka z jajecznicą i szynką ? pełnoziarnistą bułkę wypełniamy ciepłą jajecznicą usmażoną na łyżce masła z dodatkiem szynki oraz pomidorów i ewentualnie szczypiorku.

Naleśniki z mozarellą i zieloną sałatą ? ciasto naleśnikowe z ubitymi białkami smażymy w formie małych amerykańskich naleśniczków i pod koniec smażenia układamy na każdym plaster mozarelli. Podajemy z przybraniem z zielonej sałaty.

Koktajl owocowy: z pełnotłustego mleka, banana, miodu i owoców sezonowych oraz suszonych. Świetna propozycja zwłaszcza na lato.

Tost z pastą z tuńczyka i mizerią ? pełnoziarnisty chleb tostujemy i podajemy z pastą z tuńczyka w oleju wymieszanego z czosnkiem, łyżką ketchupu i łyżką jogurtu. Do tego podajemy sałatkę z poszatkowanego ogórka z solą i pieprzem.

Twarożek z otrębami ? kubełek wiejskiego twarożku mieszamy z dwoma łyżkami otrębów, łyżką pestek słonecznika, ziołami i rzodkiewką. Do tego można zjeść pumpernikla posmarowanego masłem.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Energetyczne śniadanie - nie tylko dla sportowców ;)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024