Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Strony: 1
Podczas snu nasz organizm spala węglowodany zmagazynowane w wątrobie, by utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi i podtrzymać działanie podstawowych organów. Bogate w energię śniadanie pozwoli uzupełnić jej niedobór i jednocześnie usprawnić koncentrację w ciągu dnia oraz zachować uczucie sytości.
Poniżej wrzucam kilka przepisów, które może nie są zbyt dietetyczne (w stylu kromka chleba, plaster chudej wędliny i mandarynka
), ale za to pomagają dobrze rozpocząć dzień (a dzięki dobrym węglowodanom nie są tuczące):
Tosty z ciabatty:
(na 4 porcje)
4 pomidory śliwkowe, przekrojone na pół
2 duże, przekrojone pieczarki
oliwa z oliwek (najlepiej w sprayu, żeby nie było zbyt tłusto)
8 plasterków chudego bekonu
2/3 szklanki chudego twarożku
2 łyżki posiekanej natki pietuszki
1 Łyżka posiekanego szypiorku
(lub jakichkolwiek innych ziół, co kto lubi)
ocet balsamiczny
8 kromek chlebka ciabatta, pokrojonych w grube plastry i opieczonych
Rozgrzać piekarnik, pomidory i pieczarki ułożyć na blaszce przekrojoną stroną do góry, spryskać olejem, popieprzyć, ewentualnie posolić. Bekon ułożyć obok. Wszystko trzymać w piekarniku około 5-8 minut.
Wymieszać ser i zioła z solą i pieprzem, rozsmarować na pieczywie, na tym ułożyć bekon, pomidory i pieczarki, spryskać octem balsamicznym.
Kuskus z owocami:
(na 4 porcje)
szkalnka kuskusu
szklanka soku z czarnej porzeczki lub jabłkowego
cynamon
2 garście malin, truskawek, borówki amerykańskiej itp.
łyżka startej skórki z limonki lub cytryny
małe opakowanie niskotłuszczowego jogurtu naturalnego lub owocowego
Kuskus włożyć do miseczki. Sok wlać do garnka razem z cynamonem, podgrzewając doprowadzić do wrzenia i zalać nim kuskus. Przykryć i pczekać, aż kaszka całkiem wchłonie płyn. Następnie przemieszać kuskus widelcem, rozdzielić do małych miseczek, posypać owocami, polać jogurtem, posypać skórką. Opcjonalnie można też polac miodem lub syropem klonowym.
Te przepisy wydają się być całkiem smaczne
ja rano nie mam za dużo czasu, więc jadam przed wyjściem do pracy jakąś małą kromeczkę z czymkolwiek, bo bez zjedzenia choćby kawałka nie wyjdę z domu, ale za do w pracy jem najpierw jogurt naturalny z platkami kukurydzianymi. Można jeść też z musli, gdyż, jak napisała Emilia, węglowodany nam się przydadzą
Poniżej podaję kilka pomysłów na śniadanka, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a są smaczne i dostarczają dużo energii - tak na dobry początek dnia
Oto one:
Kanapka z jajecznicą i szynką – pełnoziarnistą bułkę wypełniamy ciepłą jajecznicą usmażoną na łyżce masła z dodatkiem szynki oraz pomidorów i ewentualnie szczypiorku.
Koktajl owocowy z pełnotłustego mleka, banana, miodu i owoców sezonowych oraz suszonych. Świetna propozycja zwłaszcza na lato.
Tost z pastą z tuńczyka i mizerią – pełnoziarnisty chleb tostujemy i podajemy z pastą z tuńczyka w oleju wymieszanego z czosnkiem, łyżką ketchupu i łyżką jogurtu. Do tego podajemy sałatkę z poszatkowanego ogórka z solą i pieprzem.
Twarożek z otrębami – kubełek wiejskiego twarożku mieszamy z dwoma łyżkami otrębów, łyżką pestek słonecznika, ziołami i rzodkiewką. Do tego można zjeść pumpernikla posmarowanego masłem.
fajne te przepisy ale ja też rano szybko się zbieram i jestem zbyt nieprzytomna na przygotowywanie wyszukanych dań ![]()
ja najczęściej na śniadanko wcinak michę musli z mlekiem
np musli vitalis jest dobre, bardzo lubię tropikalne i z ziarnami ![]()
musli podobno dobrze robi na przemianę materii i jest zdrowe
Strony: 1