Leczenie w PL podczas wizyt - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Leczenie w PL podczas wizyt

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1 Ostatnio edytowany przez Bullinka (2015-06-20 21:31:47)

Temat: Leczenie w PL podczas wizyt

Zauwazylam pewna rzecz:
osoby, ktore czesto bywaja w Polsce, wykorzystuja ten czas na wizyty u lekarzy wszelakiej masci, denstystow itd.

Sama tez dosc czesto tak robie. Juz przed wyjazdem do PL planuje jakiego tym razem "odwiedze" lekarza. Najczesciej trafia na dentyste, okuliste i ginekologa.

Testy dentysty w Holandii nie wyszly dobrze: pomimo wysokiego ubezpieczenia i tak dostalam rachunek. Decyzja: rezygnacja z tej czesci ubezpieczenia. Jednorazowe wizyty wychodza taniej.
Do ginekologa tylko ze skierowaniem od podstawowego lekarza lub odplatnie, wiec tez szybciej i wygodniej w PL.

Wlasnie testuje holenderskie rozwiazania dotyczace chorob krwi/nowotworow...

Jakie wy macie podejscie do tej kwestii?

Czy chodzi o trudniejszy dostep do specjalistow, ceny czy cos innego?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Leczenie w PL podczas wizyt

Tak się składa że pracuję w służbie zdrowia w UK. Mimo, iż sama używam i mam dostęp do nowych metod, sprzętu, ect to bardziej jestem przywiązana do naszego polskiego systemu diagnozowania itd. Ale nie o to w tej dyskusji chodzi.

Tak, ja też jeżdzę do Polski do dentysty i ginekologa. Plus odwiedzę innych jak będę musiała. Dentysta znacznie tańszy i lepszy, a ginekolog od ręki plus wszystko o co poproszę to będzie sprawdzone.

3

Co prawda mieszkam w kraju, ale moja przyjaciółka, która na stałe przebywa w UK, istotnie podczas niemal każdego pobytu w Polsce planuje wizyty u lekarzy. Regularnie odwiedza okulistę i dermatologa (ma problemy z naczynkami), ale też w razie potrzeby stomatologa lub innego specjalistę. Teraz planuje operację korekcji wzroku. Dlaczego tutaj? Bo po pierwsze do naszych lekarzy ma większe zaufanie, a po drugie nawet w pełni odpłatna operacja jest znacznie tańsza niż w Anglii.

Zresztą - już nieco odchodząc od tematu - ona wiele spraw załatwia u nas, bo tak jest po prostu taniej. Czasem wręcz lepiej opłaci jej się specjalnie w danym celu przylecieć niż za tę samą usługę płacić w UK. Robi to tym chętniej, że zdarzało się, że w określonej kwocie dodatkowo miała sfinansowany kilkudniowy urlop, dzięki któremu mogła pobyć z rodziną, spotkać się z przyjaciółmi, trochę odpocząć.

4

Totalnie tego nie rozumiem, zapewne zależy od Państwa, w którym się mieszka.

Mieszkałam 6 lat we Francji i przez ten czas ani mi do głowy nie przyszło, by iść w Polsce do lekarza. Nie było takiej potrzeby.
We Francji nie zaznałam dłuższego oczekiwania niż 5 minut, miałam większość leków refundowanych, o wiele lepsze warunki niż w Polsce.

5

He, he i tak potem powstają mity jak to za granicą się lepiej zarabia. To znaczy owszem lepiej ale jak przyjdzie na miejscu korzystać ze wszystkiego po cenach miejscowych, to nagle okazuje się, że już niewiele tej brzęczącej monety można odłożyć... Mój szwagier też jak z Irlandii przylatuje, to od razu rundka po lekarzach. No bo to jest takie typowo polskie, fajnie że nam więcej płacą ale jak to, tyle zapłacić za leczenie głupiego zęba?!

6

Jako pracownik Słuzby Zdrowia w Polsce moge powiedzieć, ze niespecjalnie przepadam za tego rodzaju pacjentami - a to z tej przyczyny, ze zazwyczaj brak ciaglosci leczenia, brak kontroli, wizyty z doskoku, na szybko, bo mam tylko tydzień, albo trzy dni, i wszystko powinno być na już, na teraz, albo najlepiej na wczoraj, a nast. wizyka w przyszłym roku na świeta, najlepiej w wigilie wink. Ci pacjenci chcą placic, i to manifestują, (czasem glosno), ale ja nie lubie ulegac takiej presji, leczenie ma być regularne, zaplanowane, i elastyczne w terminie także dla mnie.

7

Ja korzystam tylko i wylacznie, w naglych przypadkach. Jezeli chodzi o niemiecka sluzbe zdrowia, to niestety polskiej jest do niej bardzo daleko.

8

Widać, że niektórym przeszkadza, jak inni pieniądze wydają tongue

Tak, leczę zęby w Polsce, ponieważ usługa jest wykonywana szybko (dzwonię dwa tygodnie wcześniej, lub nawet tydzień) do mojej dentystki (ma moją kartę leczenia, próbuję chodzić do tej samej) i bukujemy dla mnie 3-4godziny. Zostawiam bardzo łądną sumkę. Tak, pracuję i nie narzekam na swoje zarobki, i dlaczego mam wydawać pieniądze tutaj i w cenie tutejszego "jednego leczenia" zęba mam nie wyleczyć ok. 3 w Polsce? Do Polski i tak jadę więc robię to za jednym razem. Oszczędzam pieniądze i mam dobrą jakość. Komuś coś w tym przeszkadza???

9

Ja lecze zeby z moich skladek na ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech, wiec nie rozumie dlaczego mam je leczyc prywatnie.  Kazdy wybiera to co uwaza.

10

Hm...  Ja tez mieszkam w NL i jakos nigdy nie wpadłam na pomysł, aby się leczyć w PL. Bardzo cenie szybkość i fachowość holenderskich lekarzy wszystkich odłamów. A co do ceny dentysty, nie jest aż tak drogo, jest szybki, dobry i jest na miejscu. Do ginekologa skierowanie dostaje bez problemów od rodzinnego... Nie zamienilabym holenderskiej sprawnej, szybkiej opieki na polska

11

Moje testowanie leczenia chorob krwi w Holandii wypadlo na niekorzysc Holandii. Uslyszec, ze: pani leczenie jest zbyt drogie dla Holandii, jest pani jedyna osoba z ta choroba na terenie NL, wiec przykro nam-musimy chronic nasz szpital i siebie... bez komentarza
I pomyslec, ze to wlasnie holendrzy wymyslili lek na moja chorobe...
Dezycja: wyjazd do PL i tam wlasciwe leczenie w wiekszosci na podstawie... ubezpieczenia z NL

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Leczenie w PL podczas wizyt

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024