poprawna pisownia - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1

Temat: poprawna pisownia

Witam wink
Trudno mi było dopasować temat do odpowiedniego działu ale mam nadzieję, że wybrałam dobrze.

Od pewnego czasu nurtuje mnie pytanie jaka wagę przykładacie do poprawnej pisowni i do osób, które sobie z nią radzą lub tez mają wielkie problemy? smile
Nie mówię tu konkretnie o interpunkcji a raczej ortografii.

Zacznę od tego, że znam pewnego faceta, który z językiem polskim ma niemałe problemy. Nigdy nie uważałam się za osobę, która wszystkie zasady pisowni ma w jednym paluszku a zrobienie błędu jest wręcz niemożliwe bo wiadomo czasami się zdarzy ale są pewne granice. Niestety on już dawno te granice przekroczył. Czasami trudno znaleźć jedno zdanie, w którym nie znajduję się błąd. Bardzo mnie to razi w oczy i zaciskam zęby żeby tylko go nie poprawić. On zdaje sobie z tego sprawę i na pytanie czy chce żebym go poprawiała odpowiedział, że na razie nie więc staram się to uszanować ale wierzcie mi to są błędy w takich prostych słowach, że ręce opadają.

Od kiedy pamiętam zwracałam na to uwagę i powiem szczerze, że często odpychało mnie to od ludzi chociaż wiem, że tak być nie powinno. wink
Nie mam pojęcia jak mu delikatnie zasugerować, że może jednak warto by było poprawić swoje umiejętności bo czuję, że z dnia na dzień coraz bardziej moja cierpliwość się kończy tongue

Powiedzcie mi jak to jest z Wami? Czy ja po prostu już się zaczynam czepiać drobiazgów i powinnam dać mu z tym spokój?

Poprawiacie osoby, które źle wymawiają lub piszą dane słowa? Oczywiście mam na myśli ludzi, z którymi spędzacie sporo czasu. smile

Pozdrawiam wink

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: poprawna pisownia

Raczej mi to nie przeszkadza, a nauczylam sie tego jakis czas temu wlasnie piszac z takim jednym "analfabeta" big_smile

Facet oczytany, wyksztalcony i z dysleksja - to jak czasem pisal przyprawialo o bol glowy,  ale jak twierdzil ma inne rzeczy na glowie niz uczenie sie pisania tongue i jak sie komus nie podoba to jego sprawa.

Po jakims czasie nauczylam sie jego stylu i przestalo mi to przeszkadzac - w koncu wazniejsze bylo dla mnie to CO pisze niz JAK pisze wink

3 Ostatnio edytowany przez Summerka (2015-06-19 12:01:21)

Witam! Mogę napisać, co ja bym zrobiła w sytuacji, kiedy bliska osoba pisze z rażącymi błędami ortograficznymi.  Jeśli to dorosła osoba, to w ostateczności  zaproponowałabym słownik ortograficzny. Jeśli ktoś nie chce poprawiać błędów, to znaczy, że nie szanuje adresata albo przypisuje sobie autorstwo nowych zasad ortografii.  Możesz  stwierdzić, że lubisz pisanie bez błędów ortograficznych, bo lepiej  się czyta. Możesz nie czytać w ogóle, tłumacząc niezrozumieniem tekstu lub brakiem  czasu na rozwiązywanie rebusów.
Osobom bliskim zwracam otwarcie uwagę  na ewentualne błędy. I jest to dobrze widziane. Z osobami obcymi wygląda to inaczej. Wtedy można delikatnie zasugerować albo podyskutować  czy pożartować na ten temat, nie urażając rozmówcy. Albo nie zwracam wcale uwagi.Wyjątek stosuję wtedy, kiedy dana osoba wie o skłonności do popełniania błędów ortograficznych i życzy sobie zwrócenia uwagi na poprawność wypowiedzi.

4

Zwracam uwagę. Źle mi się czyta teksty, gdzie jest byk na byku i bykiem pogania. Czasami każdemu się zdarzy błąd, ale nie przesadzajmy. Jestem wyczulony bo swego czasu musiałem sprawdzać masę prac zaliczeniowych. Jak się tego nie dało czytać od razu było 2.

5

Myślę, że gdyby bliska mi osoba robiła błąd ortograficzny w każdym zdaniu i ciężko, by mi było ją zrozumieć, to mogłabym wtedy delikatnie zwrócić uwagę. No obcej osobie np. na forum też, po prostu napisałabym, że ciężko mi to zrozumieć, bo błędy ortograficzne sprawiają, że nie jestem pewna co ma na myśli. Chamsko bym uwagi nie zwracała, ale tak delikatnie może tak. Tylko właśnie wtedy, gdyby nie dało się bardzo zrozumieć, inaczej raczej nie. Sama robię błędy, tzn ortograficznych nie, bo z ortografii nigdy nie miałam problemów, ale stylistyczne. No i mimo że się staram, to po prostu mój styl jest kiepski czy średni, aczkolwiek jest chyba trochę lepiej. Oczywiście, gdyby nie to, to i tak miałabym pewne zrozumienie. Wszystko zależy od sytuacji.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024