Witam ![]()
Trudno mi było dopasować temat do odpowiedniego działu ale mam nadzieję, że wybrałam dobrze.
Od pewnego czasu nurtuje mnie pytanie jaka wagę przykładacie do poprawnej pisowni i do osób, które sobie z nią radzą lub tez mają wielkie problemy? ![]()
Nie mówię tu konkretnie o interpunkcji a raczej ortografii.
Zacznę od tego, że znam pewnego faceta, który z językiem polskim ma niemałe problemy. Nigdy nie uważałam się za osobę, która wszystkie zasady pisowni ma w jednym paluszku a zrobienie błędu jest wręcz niemożliwe bo wiadomo czasami się zdarzy ale są pewne granice. Niestety on już dawno te granice przekroczył. Czasami trudno znaleźć jedno zdanie, w którym nie znajduję się błąd. Bardzo mnie to razi w oczy i zaciskam zęby żeby tylko go nie poprawić. On zdaje sobie z tego sprawę i na pytanie czy chce żebym go poprawiała odpowiedział, że na razie nie więc staram się to uszanować ale wierzcie mi to są błędy w takich prostych słowach, że ręce opadają.
Od kiedy pamiętam zwracałam na to uwagę i powiem szczerze, że często odpychało mnie to od ludzi chociaż wiem, że tak być nie powinno. ![]()
Nie mam pojęcia jak mu delikatnie zasugerować, że może jednak warto by było poprawić swoje umiejętności bo czuję, że z dnia na dzień coraz bardziej moja cierpliwość się kończy ![]()
Powiedzcie mi jak to jest z Wami? Czy ja po prostu już się zaczynam czepiać drobiazgów i powinnam dać mu z tym spokój?
Poprawiacie osoby, które źle wymawiają lub piszą dane słowa? Oczywiście mam na myśli ludzi, z którymi spędzacie sporo czasu. ![]()
Pozdrawiam ![]()