Jak odnaleźć siebie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jak odnaleźć siebie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

Temat: Jak odnaleźć siebie?

Hej. smile
Od jakiegoś czasu mam wrażenie pustki. Na niczym mi nie zależy. Czy kiedykolwiek mi na czyms zalezalo? Wycieczka do Włoch? Super! Czemu nie? Mogę zbierać pieniądze, dążyć do tego, ale po co? Nie zależy mi na tym. Mam wrażenie, że na niczym. Powinnam się dobrze uczyć zeby miec latwiej w przyszlosco, ale jakos mi na tym nie zależy. Nie chciałabym tego uczucia. Chciałabym żeby w końcu mi na czymś zależało. Mam wrażenie pustki w sobie. Czuje, ze jetem tylko ciałem a nie umiem wyrazić siebie. Być sobą, żyć pełnią życia.  Chciałabym żeby mi na czyms zalezalo, ale nie wiem jak to zrobić. Czy któraś z was wie jak mogę sobie pomóc?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak odnaleźć siebie?

Czy wiesz dlaczego tak jest? Czy z powodu niepowodzeń? A może przeciwnie, do tej pory Ci wszystko zbyt łatwo przychodziło, tak że nie miałaś okazji poczuć satysfakcji z powodu pokonanych trudności?

takiwiatr napisał/a:

Czy wiesz dlaczego tak jest? Czy z powodu niepowodzeń? A może przeciwnie, do tej pory Ci wszystko zbyt łatwo przychodziło, tak że nie miałaś okazji poczuć satysfakcji z powodu pokonanych trudności?

Do tej pory pomyślałabym, że nie wiem. Wiadomo zdarzały mi się porażki, ale gdy przeczytałam twoją wypowiedź pomyślałam, że może faktycznie pokrywam się z drugą opcja. Kiedy osiągnęłam średnia która zawse chciałam mieć czułam się w jakiś sposob fajnie, ale przecież ja nic specjalnego nie zrobiłam. Myślę, że jeśli  do tej pory przychodziło mi łatwo i musiałabym podnieść sobie poprzeczkę automatycznie czułabym się źle i reagowala strachem. Bo przecież nie dam rady, ja? Każdy, ale nie ja. Może to kwestia braku wiary w siebie?

4

Czy dobrze Cię rozumiem: zadowalasz się przeciętnymi wynikami, one przychodzą Ci łatwo, ale boisz się walczyć o lepsze oceny? A może w taki sposób usprawiedliwiasz swoje lenistwo? Bo to nie sztuka zrealizować program minimum. Pomyśl o tym, że warto stawiać sobie ambitne cele. Nawet jeśli czasem spotka nas porażka, to tym bardziej będą nas cieszyć sukcesy.

takiwiatr napisał/a:

Czy dobrze Cię rozumiem: zadowalasz się przeciętnymi wynikami, one przychodzą Ci łatwo, ale boisz się walczyć o lepsze oceny? A może w taki sposób usprawiedliwiasz swoje lenistwo? Bo to nie sztuka zrealizować program minimum. Pomyśl o tym, że warto stawiać sobie ambitne cele. Nawet jeśli czasem spotka nas porażka, to tym bardziej będą nas cieszyć sukcesy.

Raczej nie minimalne bo osiągnęłam bardzo dobra średnia, najlepsza z klasy, ale to mnie wcale nie zadowala. Nawet nie czuje, ze na to pracowałam. Myślę, że boje postawić sobie cele, że ich nie zrealizuje. Nie dam rady bo jestem za słaba. Nie wiem dlaczego aż tak źle o mnie myślę, ale od pewnego czasu zauważam ta pustkę w swoim życiu.

6

Może czujesz się znudzona lub zniechęcona? A czy masz jakieś pasje, zainteresowania, czy też cały czas po lekcjach spędzasz w domu odrabiając lekcje? Czy to poczucie pustki nie bierze się ze złych relacji z innymi ludźmi? Czy ktoś Ci gratulował dobrych wyników, czy raczej stronią od Ciebie i uważają za kujonkę?

takiwiatr napisał/a:

Może czujesz się znudzona lub zniechęcona? A czy masz jakieś pasje, zainteresowania, czy też cały czas po lekcjach spędzasz w domu odrabiając lekcje? Czy to poczucie pustki nie bierze się ze złych relacji z innymi ludźmi? Czy ktoś Ci gratulował dobrych wyników, czy raczej stronią od Ciebie i uważają za kujonkę?

Po lekcjach mój dzień to głównie nauka lub tv. Nie mogę znaleźć pasji której mogłabym się poświęcic. Mam wokół siebie ludzi a mama i chłopak zawsze mnie doceniają. Poczucie pustki wywodzi się chyba z tego, że nie wiem kim jestem i po co tu jestem. Mam wrażenie, że nie znam siebie.

8 Ostatnio edytowany przez takiwiatr (2015-06-16 16:55:47)

W TV nie znajdziesz odpowiedzi. Lepiej wyjdź na spacer i pomyśl o tym kim jesteś i kim chcesz być. Możesz wziąć ze sobą aparat i porobić ciekawe zdjęcia, może one powiedzą Ci coś o Tobie. Możesz też pobiegać lub pojechać gdzieś na rowerze. Jeśli naprawdę chcesz odnaleźć siebie to musisz szukać.

9

Wygląda na to, że przezywasz albo jakąś depresje, albo wypalenie. Warto pomyśleć o psychoterapii... smile

Dziękuję kochane. Pomyśl co z tym wszystkim zrobic. smile

11

mam bardzo niskie poczucie własnej wartości,zawdzięczam to swojej mami,zawsze mi mówiła że jestem chuda i że nic w życiu nie osiągnę,a jednak mam dobrego męża 8letnią córkę własny dom,pracuję,tylko że i tak,uważam się za brzydką,głupią i nikomu nie potrzebną.nie chcę chodzić na terapie,podpowiedzcie jak uwierzyć w siebie.

12

Lookingforhappiness20 napisał/a:

Po lekcjach mój dzień to głównie nauka lub tv. Nie mogę znaleźć pasji której mogłabym się poświęcic. Mam wokół siebie ludzi a mama i chłopak zawsze mnie doceniają. Poczucie pustki wywodzi się chyba z tego, że nie wiem kim jestem i po co tu jestem. Mam wrażenie, że nie znam siebie.

Nie wiem, czy dobrze trafie, ale napisze o czyms, co jest moim doswiadczeniem.
Ja to znam, ta pustke, ktorej nic materialnego czy emocjonalnego, zadne 'osiagniecia' na trwale nie potrafia wypelnic. I rozwiazanie tego problemu nie lezalo dla mnie w psychologii, choc kiedys myslalam, ze jestem depresywna. W sumie moze i bylam, bo jak nia nie byc, nie wiedzac kim sie jest i nie potrafiac dostosowac sie do tego zycia, ktore nam od malego jest serwowane jako te prawdziwe, nie mogac sie do konca zidentyfikowac z tym, za kogo nas swiat uwaza - z tym cialem i z tym umyslem, ktory sie posiada i jego dzialaniami. Jak znalezc sens istnienia w przemijajacym materialnym swiecie?

Probowalas zainteresowac sie tematami spirytualnymi? Zastanawialas sie kiedys nad tym, czym jest swiadomosc, Twoja swiadomosc? kto w Tobie chce wiedziec kim jestes? Kto czuje ta pustke? I dlaczego chcesz sie jej pozbyc?
Nie probuj zapelniac pustki czymkolwiek, bo to beda tylko smiecie, ktore ja tylko troche zaslonia.
Pustka jest czasem bardzo wazna wskazowka i podarunkiem od zycia, tylko trzeba sie z tym zaprzyjaznic.
Moze zainteresuj sie Buddyzmen albo Advaita, tam sa ciekawe odpowiedzi.....jesli to, czym sie te filozofie zajmuja, jest Twoim problemem. Ja tego nie wiem, ale moze warto choc sprobowac?

Dziękuję Ci za ta odpowiedź.  Wczoraj zaczęłam czytać książkę ,,Potęga podświadomości". Pójdę tym tropem i zainteresuje się tematem.  Na pewno spróbuje! smile

14

Znalezienie pasji w życiu zajmie dużo czasu ale potem będziesz czuła wielkie zadowolenie z działania.

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jak odnaleźć siebie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024