Zacofana Afryka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PODRÓŻE MARZEŃ » Zacofana Afryka

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

1

Temat: Zacofana Afryka

Od dawna nurtuje mnie zagadnienie zacofania dużej części społeczeństwa w krajach afrykańskich...
Afryka to bardzo piękny kraj pod względem przyrodniczym i krajobrazowym...jednak ciągle nie rozumiem dlaczego tak mało krajów w Afryce potrafi to wykorzystać...
Ludzie są tam często strasznie zacofani, biedni....rozwój cywilizacyjny nie jest tam często w ogóle zauważalny...
Dlaczego tak jest? Co ma na to tak duży wpływ? Jak myślicie?
Mam na to swoje zdanie, ale najpierw chciałabym poznać Wasze opinie na ten temat smile
Będę wdzięczna za odp...

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zacofana Afryka

W każdym kraju rozwój przebiega w innym tempie, więc Afryka rozwija się ale wolniej. Przez to jest marginalizowana przez kraje rozwinięte, jest zależna od nich. Nigdy nie dorówna, ani nawet nie będzie blisko tych krajów, bo one zawsze będą szły do przodu. Pewnie wpływ na zacofanie ma też styl rządzenia i samoświadomość mieszkańców.

3

Zgadzam się z Bożeną, dodam od siebie że wydaje mi się że zapewne jest w tym także sporo winy mieszkańców reszty świata.. Tzn może nie winy ale ich ignorancji i egoizmu.. Ludzie w Afryce cierpią z powodu ubóstwa, chorób, biedy.. Nie posiadają odpowiedniej opieki medycznej, ich warunki życiowe są na tragicznym poziomie.. Może i są organizowane jakieś zbiórki pieniędzy, ale to tak naprawdę tylko kropla w morzu potrzeb..
wg mnie jest to wręcz powód do wstydu by ludzie żyjący w XXI wieku ignorowali tak wielki problem jakim jest sytuacja w Afryce! zważywszy na technologie, postęp, badania, powinny zostać podjęte jakieś konkretne działania by coś zmienić, jednak trzeba pamiętać o tym, że tamtejsza sytuacja jest tak trudna iż jakiekolwiek zmiany, pomoc, będą wymagały czasu...

niestety z drugiej strony, mam świadomość że naklonienie ludzi do włączenia się w ewentualną akcję pomocy, wcale nie będzie łatwiejsze..

4

Macie racje dziewczyny, dużą winę za to wszystko ponoszą kraje wysokorozwinięte, których pomoc jest na poziomie marginalnym...a często sama pomoc jest niczym wobec tego jak w dalszym stopniu kraje afrykańskie są wykorzystywane...

Czytałam ostatnio sporo o problemie zacofania Afryki i tak naprawdę nie ma jednej odpowiedzi na pytanie dlaczego tak jest i jak temu zaradzić...specjaliści mają swoje teorie i z niektórymi się zgadzam bardziej lub mniej...Może przytoczę kilka teorii przyczyn tej sytuacji...

1. Warunki klimatyczne i położenie geograficzne - większość krajów leży w bardzo gorącym klimacie, wśród suchych obszarów pustynnych lub olbrzymich połaci wilgotnych lasów równikowych...rolnictwo, a nawet samo życie w takich warunkach jest bardzo trudne...

2. Wywóz niewolników, wyzysk kolonialny krajów europejskich, wojny domowe (głównie w XIX i XXw.)
Oczywiście rozwój w krajach afrykańskich od zawsze był wolniejszy, ale miał on miejsce w sposób naturalny jeszcze przed XIXw, jednak później został on w bardzo dużym stopniu zaburzony...
Jedną z przyczyn było niewolnictwo, za które odpowiedzialność ponoszą także sami Afrykanie. Wyludnienie bogatych wybrzeży Zatoki Gwinejskiej było ciosem dla gospodarki całej Afryki. Jednak ważniejszą przyczyną kryzysu Afryki w XIX w. była inwazja afrykańskich ludów koczowniczych - Fulanów i Tukulerów odbywająca się często pod sztandarem dżihadu. Zniszczyli oni szereg "pogańskich" królestw (np. Aszantów), co umożliwiło późniejszą ekspansję kolonialną Europejczyków. Na południu analogiczną rolę odegrała mfecane, czyli ekspansja Zulusów Czaki, która kosztowała życie miliona Afrykanów (jak na zaludnienie południa to liczba olbrzymia) a jeszcze większą liczbę ludzi zmusiła do ucieczki na północ. Właśnie dlatego - w II poł XIX w Europie udało się skolonizować prawie całą Afrykę - nie z powodu swojej rzekomej wyższości cywilizacyjnej, a w wyniku ogólnoafrykańskiego kryzysu. 

3.Skorumpowana władza, śmiertelne choroby (malarie, muchy tse tse), niedostatek wody.
Trzeba też wziąć pod uwagę fakt, że pewne regiony Afryki po prostu nie miały szans na rozwój przez większość historii. Mucha tse - tse i malaria eliminowały skutecznie zwierzęta domowe - a przecież 80% historii ludzkości w rozumieniu gospodarczym to historia rolnictwa, również wiele ludzi umierało i umiera nadal na skutek różnych chorób. Niedostatek wody jest też nieodłącznym problemem tej sytuacji.
Gdy nagle kraje afrykańskie zaczęły się rządzić same, zaczął się kolejny chaos.
Wykształcona w Europie elita zapragnęła zmieniać Afrykę na wzór demokratycznych krajów Zachodu (albo demoludów wschodu) - to było przecież mrzonką. Nie można bowiem w kilka lat dokonać w mentalności człowieka zmian, które w Europie dokonywały się SETKI lat.
Dzisiaj, gdy w większości państw Afryki sytuacja się w miarę uspokoiła (tzn. nie ma już biblijnego głodu i wielkich rzezi plemiennych), Zachód z lubością nadal dobija Czarny Kontynent. Przyczyniają się do tego zwłaszcza rozwydrzeni rolnicy z UE, których strajki i protesty skutecznie blokują wszelkie niemrawe próby otwarcia naszego rynku na afrykańskie produkty.
Również władza w większości krajów jest skorumpowana, nastawiona na swoje potrzeby, a nie na potrzeby swoich mieszkańców...
Kiedy to się zmieni? Kiedy Afryka będzie miała szanase na normalny rozwój bez tego całego zamieszania i chaosu ludzi, którzy starają się tylko brać?...Do tego chyba jeszcze daleka droga...

5

Moim zdaniem przyczyna leży w historii Afryki. Faktycznie, jak wspomniałyście, obecnie nie ma pomocy ze strony krajów wysokorozwiniętych...m.inn. za sprawą taniej siły roboczej z Afryki.
Bo podczas gdy one sie rozwijały, Afryka była sparaliżowana a wręcz ograbiana i pozbawiana możliwości rozwoju.

Niestety pomimo, ze tak dużo mówi się o pomocy dla tego kontynentu jest też druga str medalu. Niektórym na rękę jest "zacofanie" i konflikty jakie niszczą Afrykę od wewnątrz. To bardzo chłonny rynek zbytu choćby dla dochodowego przemysłu zbrojeniowego...
To region nędzy i ubóstwa w jakim nie są zaspokajane te najbardziej podstawowe potrzeby KAZDEGO człowieka a jego życie mozna przeliczać na wiadra wody pitnej...

6

długo sie nad tym zastanawiałam, poczytałam sobie trochę o tym ale tez nie potrafię dać jednoznacznej odpowiedzi. Pomimo tego że jest jakaś pomoc dla Afryki tam jak widac nic sie nie zmienia.....Przyczyny o których wspomniałaś są istotne ale inne kontynenty, państawa maja też swoje problemy i jakoś sobie radzą. Uważam ze w początkowych fazach mogło mieć to wielki wpływ na zacofanie Afryki ale teraz kiedy technika poszła tak do przodu, pomoc przypływa z innych krajów to myśle że to wina władzy która pewnie jest skorumpowana. Inne państwa może nie chcą pomagac Afryce bo pomimo szczerych chęci nic sie tam nie zmienia, a kto chce wiecznie pomagac jak ktoś nic sobie z tego nie robi? Podzielam zdanie Tosi im jest też na rękę...

7 Ostatnio edytowany przez Thula (2009-11-30 11:03:36)

Wyobraźcie sobie...
Ciepły poranek...godz. 7.00...budzisz się...otwierasz okno...uśmiechasz się bo czujesz zapach kawy niesionej Tobie przez ukochanego w ukochanym kubku z napisem "Kubek wspaniałej dziewczyny".

Pijesz łyk i czujesz jak kofeina wspiera Cię przed ciężkim dniem (bo masz sporo do załatwienia). A to dopiero pierwsza kawa w tym pięknym dniu...

Wyobraźcie sobie...
Upalny poranek...godz. 7.00...małe ciemnoskóre dziecko chcące się pobawić z mamą, ale nie może. Mama od świtu pracuje na plantacji kawy... za marne pieniądze. Dniówka starcza tylko na jeden posiłek, a niekiedy nawet i tego brakuje. Dlaczego???

Bo wielkie korporacje odkupują kawę za bezcen. Tak zwany wyzysk trzeciego świata. Nie chcę tu robić antyreklamy, ale sporo produktów tych Firm znajduje miejsce na waszych półkach.

A może by tak Sprawiedliwy Handel?
chyba o wiele przyjemniej się będzie piło kawę kupioną z napisem Fair Trade.
Owszem nie wszędzie jest taka kawa, ale warto poszukać. Najczęściej jest w mało widocznym miejscu marketu i po nieco wyższej cenie.

Proponuję stronę: http://www.sprawiedliwyhandel.pl/web/gu … wym-handlu

cyt."Bogate państwa nie dopuszczają do rynku państw ubogich. Handel z nimi bywa niesprawiedliwy. Wielkie koncerny nie są odpowiedzialne przed żadnym parlamentem i nie muszą składać sprawozdań. Fabryki budowane są najczęściej w krajach ubogich, gdzie nie podlegają jurysdykcji naszego rządu. Rządy zaś nie wtrącają się w ich interesy. Wystarczy, że przynoszą zysk." - ze strony: http://www.sprawiedliwyhandel.pl/web/gu … 2Farchiwum

8

A ja uwazam, ze w duzej mierze mieszkancy Afryki sa sami odpowiedzlani za sytuacje w ich kraju, namienie ze mialam okazje poznac wiele osob pochodzacych z afryki i niestety wtedy moje wspolczucie dla ludzi z tego regionu zaczelo ustepowac zrozumieniu dla panujacej tam sytuacji. Nie mieszkam w Polsce i w moim miescie jest wiele osob pochodzacych z Afryki, co zwrocilo moja uwage to bardzo silne przywiazonie do kultury i zwyczajow koligujace z zyciem w europie a potem zrzucie wszystkich niepowodzen na rasizm, podobna sytuacje stwarzaja muzulmanie ktorzy przyjezdzaja do europy i w zaden sposob nie chca sie przystosowac do zycia w europie,a potem mowia ze sa dyskryminowani. Ale  wracajac do Afryki to osoby ktore ja poznalam z jakies powodu bardzo sobie cenia sposb zycia w swoim kraju, a ci ktorzy opuszczaja swoj kraj za wszelka cene nie chca odciac sie od zwyczajow wyniesionych z domu a wiec powstaja np. sklepy ktore nie wiadomo w jakich godzinach  sa czynne, na produktach nie ma cen, a wiec pracujace tam osoby same podaja ci cene i zdarzylo mi sie ze w tym samym sklepie uslyszlam dwie rozne ceny za te same spodnie, potem dziewczyna tam pracujaca palcami ktorymi przed chwila na moich oczach jadla ryz z jakimis dodatkami zaczela mi pakowac te spodnie,nawet nie wytarla rak tylko oblizala, nie musze chyba dodawac ze nie kupilam w koncu nic i wyszlam i juz tam nie wrocilam. Wogole w miejscahc prowadzonych przez ( mam tu na mysli biznes) odnosi sie wrazenie ze to bardzo leniwi ludzi silnie zwiazani ze swoja kultura i zwyczajami zupelnie jakby przyjezdzajac do europy nie mieli na celu zmiany wlasnego zycia na lepsze a raczej przeniesienia go w dotychczasowej formie. Nie jestem rasistka chiciaz po moim poscie takie wlasnie mogliscie odebrac wrazenie ale w miare jak poznaje ludzi z afryki moje zdanie o panujacej tam sytuacji bardzo sie zmienia.

Ci mieszkańcy może też boję się cokolwiek wprowadzić nowego w swoje życie, mają jakiś stały tryb życia i boją się zmiany. A może też nie są po prostu odsuwani od tego wszystkiego, i oni sami myślą, że nie mają żadnych praw a przecież każdy człowiek ma prawo do godnego życia w porównywalnych warunkach jakie są w innych krajach !! Czy ta sytuacja kiedyś się zmieni? Aż smutek w sercu rośnie, gdy człowiek myśli o losie tych ludzi i dzieci, nawet tych dzieci które jeszcze się nie narodziły !! sad

10

Właśnie oglądam "Sieroty Aids" (szkoda że tak późno-ale jestem "sową":) ). Bardzo w temacie. Gorąco polecam wszystkim zainteresowanym  smile

11

Zgadzam się z Natalią - w tych ludziach jest bardzo dużo strachu...te wszystkie wojny domowe, choroby, skorumpowana władza...strach o swoje życie i życie najbliższych towarzyszy im nieustannie...nie myślą często o możliwości rozwoju, chcą po prostu przeżyć kolejny dzień...
smutne to, że cały świat to widzi, a pomoc jest znikoma sad

Tosia - takie filmy jak ten strasznie mną wstrząsają, nie mogę potem kilka dni spać...
Ostatnio czytałam artykuł w Fokusie o zabijaniu Albinosów w Afryce, a głównie w Tanzanii gdzie jest ich najwięcej ( nie zdawałam sobie sprawy że takowi żyją tam w w ogóle)...mianowicie niewykształceni ludzie traktują Albinosów jak zwiastun nieszczęścia i najczęściej zostawali zabijani przy narodzeniu.
Ta odmienność sprawiła, że zwłaszcza na wsiach uważano tych ludzi za czarowników i obawiano się ich magicznej mocy. Jednak kilka lat temu sytuacja się zmieniła i magiczną moc zaczęto przypisywać nie tyle Albinosom, ile częściom ich ciała. A wieść, że kończyny, czaszki, genitalia, oczy i języki mogą posłużyć jako amulety, a wypita krew pozwala przejąć ich nadprzyrodzoną siłę - sprawiła, że osób do okazji dużego zarobku nie brakowało...Albinosi nawet we własnym domu nie czują się bezpieczni, często bowiem łowcy ludzi włamywali się do nich i odrąbywali części ich ciała...
Taką sytuacje kraje afrykańskie widzą przede wszystkim w pogarszającej się sytuacji ekonomicznej, ale też załamaniu systemu edukacji...

Myślę właśnie, że edukacja w tych krajach jest na bardzo niskim poziomie, społeczeństwo afrykańskie często nie zna swoich praw, a strach paraliżuje ich do działania...

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PODRÓŻE MARZEŃ » Zacofana Afryka

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024